feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

polygami, är det förlegat?


Gå till senaste inlägget#1  polygami, är det förlegat? Faktum
2006-02-03 18:28:12

Såg nån debatt för ett tag sen där frågan kom upp. Fick mig att tänka och jag kan inte försvara att människor inte skulle få gifta sig med mer än en person.

Om tre personer anser att de vill gifta sig med varandra så borde det vara tillåtet tycker jag.
Men jag kan också se visa problem, för jag har en förutfattad mening om att det skulle vara fler män som gifte sig med 2 kvinnor än de andra kombinationerna. Det behöver ju inte vara så men jag tror ändåatt det skulle resultera i just den kombinationen. Om den kombinationen skulle bli den absolut vanligaste så blir frågan knepigare. Då är jag rädd att vi skulle få en del problem som kanske skulle skada kampen för jamställdhet. Men återigen så är ju det en förutfattad mening, vet inte varför jag tror att de flesta flerrelationerna skulle bestå av fler kvinnor än män i förhållandena.
Vad tänker ni om polygami?

#2  Sv: polygami, är det förlegat? kezo
2006-02-03 18:44:09

Jag är helt och hållet för det, så länge det är praktiskt genomförbart. (Dvs om 200 pers knallar in på Rådhuset och vill gifta sig med varandra, kan det bli lite svårt att hantera, + arv mm. Inte för att jag finner det troligt, men om...)

#3  Sv: polygami, är det förlegat? kezo
2006-02-03 18:44:54

Tänk om alla på Feminetik skulle gifta sig med varandra! Vad säger ni? ; )

#4  Sv: polygami, är det förlegat? kezo
2006-02-03 18:45:45

Det blir ju ett i huvudsak nätbaserat förhållande, med några träffar då och då, och det skulle passa mig ypperligt ; )

#5  Sv: polygami, är det förlegat? suvi
2006-02-03 20:01:02

Jag vet inte ja e, gillar liksom tanken på monogamin, men det är bara jag det, har inga som helst moral etiska värderingar på folk som vill vara polygama, lyckan har många bottnar, för att inte nämna sidor :-D

Kezos ide var ju inte så dum den heller, fast hur gör en det där med "äktenskaplika plikterna" om en föredrar det ena könet exklusivt? ;-)

#6  det är bara en tidsfråga divad
2006-02-03 20:28:09

tills monogami är lagligt, och tills incestbegreppet tranformeras.

#7  Divad svenskaflicka
2006-02-03 20:35:38

menar du polygami eller menar du olagligt?

På vilket sätt skulle incestbegreppet förändras tror du? Och varför tror du att det sker.

#1

Bra resonerat.

Har också svårt att se de egentliga motargumenten mot tillåtande av polygami. Annat förstås än de individuella problemet med negativa relationer och inlåsningar i icke-feministiska ojämlika relationer. Men det känns trots allt rimligt att hantera de problemen när de kommer istället.

Men viktigare och mer logiskt känns kanske först att avskaffa nuvarande äktenskapslagstiftning först innan en tillåter polygami.

#8  Sv: polygami, är det förlegat? Terminator
2006-02-03 21:03:56

Jag ar lite svårt att vara FÖR äktenskap i överlag. Känns lite konstigt och förlegat som begrepp. Men, det borde absolut underlättas att få tex ärva någon som en delat liv med till exempel, eller kunna ses som vårdare/vårdnadshavare av ett barn.

#9  Sv: polygami, är det förlegat? kezo
2006-02-03 22:30:18

suvi:

Tänker du på diverse fysiska lekar, anser jag att det inte finns något som heter "äktenskapliga plikter". Så det är nog lugnt ; )

#10  Sv: polygami, är det förlegat? Eriq
2006-02-03 23:15:53

personligen tycker jag "-gami", eller äktenskap, känns förlegat. fast jag tänker inte hindra någon från att gifta sig, om den vill. hursom så tror jag mycket på polyamori, eller tanken/känslan/teorin att det går att vara kär i flera personer samtidigt, samt ha flera amorösa och/eller sexuella relationer samtidigt.

svenskaflicka sa:
Annat förstås än de individuella problemet med negativa relationer och inlåsningar i icke-feministiska ojämlika relationer.
de problemen är ju väldigt närvarande i monogama relationer, vilket vårt samhälle är ett slående (ordval medvetet) bevis på. i polyrelationer skulle de kunna bli mindre, då det är fler personer inblandade, vilket gör det svårare att skapa en relation byggd på våldets normaliseringsprocess. det torde vara svårt att vara en isolerande, våldsam person, och samtidigt tillåta att ens partners har andra partners.

#11  eriq svenskaflicka
2006-02-04 00:14:04

tror faktiskt inte alls på att ojämlikheten skulle bli mindre i polyrelationer. Tricket är snarare att bygga många alternativa två- och flersamheter för alla människor.

Men du får gärna förklara hur du tänker att det skulle vara svårare att bygga en relation byggd på våldets normaliseringsprocess? Allt handlar ju om i vilken utsträckning som den repressiva parten kontrollerar den/de andra. Som jag tänker det hela. Och tänker vi oss mer traditionellt månggifte - som egentligen var det jag syftade på - tycker jag det blir än mer tydligt att är svårt att se varför en sådan konstellation skulle klara sig bättre än tvåsamma dito.

#12  Sv: polygami, är det förlegat? Terminator
2006-02-04 09:45:10

Eriq: jag är inte heller så säker på att det automatiskt minskar ojämnställdhten och över- och underordningen att leva i polyamorösa relationer.

För min del får folk ha vilka relationer de vill, alla trivs väl olika...men allt inlärt, all information vi växer upp med, alla "förebilder" vi har tagit efter måste vi göra upp med ändå. Oavsett om man älskar och älskar med fem, eller ingen.

#13  #7 divad
2006-02-04 15:00:31

jo, jag menade såklart polygami. Incestbegreppet tror jag klommer ifrågasättas och luckras upp i framtiden. Även om det är ett väldigt känsligt ämne. Vilka grunder/ideal vilar förbudet på?

#14  Sv: polygami, är det förlegat? Eriq
2006-02-04 15:02:22

svenskaflicka och Terminator: jag menar inte att en person som i en monogam relation skulle utveckla repressiva tendenser inte skulle göra det i polyrelationer, utan snarare är det väl otroligt att en sådan person skulle acceptera polykonceptet från början. poly är inte automatiskt bättre, men det jag tänkte var att isoleringsrisken, eller risken att överhuvudtaget träffa en person som vill äga en, är mindre om personerna en hänger med, och utvecklar relationer till, har en grundinställning som accepterar kärlek till obegränsat antal individer. gör de det har de förhoppningsvis jobbat med sig själva och insett sitt egenvärde, står öppna inför sina känslor och villiga att arbeta med svarsjuka och osäkehet på ett konstruktivt sätt.

angående traditionellt månggifte är jag personligen lika skeptisk till det som till tvågifte. dock dissar jag inte tvåsamheten, mer än som norm, utan vill att folk ska få ha de relationer de vill, så länge som alla inblandade är med på villkoren, och känner sig trygga med dem.

avslutningsvis: poly är _inte en lösning som gör arbetet med maskuliniteten och dess avarter (t.ex. våld) helt onödig, utan den kampen måste föras på alla fronter i vårat samhälle. och för att återgå till ämnet: traditionella äktenskap med två eller fler känns förlegat, och bör utredas och ifrågasättas (könsneutrala, antalsoberoende juridiska överenskommelser för att trygga ekonomi och arv en väg att gå?), men poly och relationsanarki, som idé, känsla och handling är här för att fortleva och utvecklas.

#15  Sv: polygami, är det förlegat? Femmenist
2006-02-04 15:21:55

Även om det skulle bli fler kvinnor i polygama relationer så betyder inte det per definition att det skulle bli sämre för kvinnorna. Som det ser ut idag så är fler kvinnor än män bisexuella och skulle på så sätt kunna få sina sexuella behov mer tillfredsställda. Och isoleringen skulle kunna bli mindre i de fall mannen visar sig vara kontrollerande och kvinnorna skulle kunna söka stöd i varandra för att förbättra eller ta sig ur relationerna.

Om det blir en öppnare lagstiftning för polygama förhållanden ser jag det också som ett erkännande av de som redan lever i dessa förhållanden idag.

#16  Femmenist Faktum
2006-02-04 15:37:20

Jag tänker mig att det finns en risk att jämställdheten går åt fel håll i det stora hela. Det behöver precis som du skriver inte innebära att det blir sämre för de kvinnor som lever i dessa förhållanden men hur blir det för de unga kvinnor som växer upp i vårt samhälle? Kan de få en syn på dessa typer av förhållanden som i sin tur leder till att de får en "sneare" verklighetsbild? Detta gäller givetvis pojkar som växer upp också, kommer de tänka att de vill bo med 2 kvinnor eller 1 man och 1 kvinna? Jag tror deras första alternativ blir med två kvinnor och likaså för flickorna. Jag kan inte igentligen motivera varför jag tror så, fördomar säkerligen men ändå. I sin tur skulle det kanske kunna leda till att det får motsatt effekt. I ställetför mer jämlikhet blir det i det stora hela tvärtom. Men som sagt det är bara vad jag tror och jag har inga säkra belägg för detta.

#17  Faktum #16 Femmenist
2006-02-04 16:14:55

Jag ser inte riktigt att ungdomars syn på verkligheten skulle bli "sneare" än den är idag. Idag är bilden kraftigt normativ och om vi luckrar upp denna normativitet finns det ju uttrymme för unga att själva bilda sig en egen uppfattning om hur förhållanden kan se ut. Jag tror det blir bra mycket mer diskussioner kring huruvida man ska leva med 2 män, 2 kvinnor, 1 man + 1 kvinna etc, än det är idag i alla fall. Diskussionen i sig saknas ju helt idag.

Ända sättet att få veta hur det kan komma att bli tycks vara att genomföra F!s samlevnadslag ;)

#18  Sv: polygami, är det förlegat? Zeppe
2006-02-04 19:17:41

Jag är emot om det handlar om att en person ska få gifta sig med två, utan att de andra två samtidigt gifter sig med varandra.

Tvåsamhet som norm är inte en självklarhet, men det borde vara en självklarhet att om två personer gör upp om något i stil med äktenskap så ska inte den andra kunna göra upp om samma sak med en annan utan vidare. Alla måste vara med på det på samma villkor.

Hur det skulle lösas praktiskt med arv osv vet jag dock inte.

#19  Sv: polygami, är det förlegat? macramatic
2006-02-05 09:31:05

Hm, jag gillar Kezos idé kring Feminetiks massbröllop. Tänk bara på ätktenskapsförättarens arbete, för inte att tala om vilken bröllopsfest. Och man vågar ju knappt tänka på bröllopsnatten...:D

#20  Sv: polygami, är det förlegat? Anarkaplupp
2006-02-05 18:43:04

Med tanke på att 48% av alla bröllop slutar i skiljsmässa känns det som om en mer relevant fråga vore "(mono)gami, är det förlegat?".

#21  Sv: polygami, är det förlegat? Terminator
2006-02-05 23:28:56

#20 Eller i alla fall drömmen om att den rätta finns i slutet av en rad seriemonogama relationer...

#22  Sv: polygami, är det förlegat? fredriktomte
2006-02-06 01:03:40

Varför inte bara skippa alla kopplingar till sexualitet? Göra ett köns- och sexneutralt egendomsgemenskapskontrakt som kan ingås av alla i alla sorters konstellationer? Dvs, avskaffa äktenskapet som sådant, men bygg upp en ny lag med regler kring ingående av egendomsgemenskap.

#23  zeppe svenskaflicka
2006-02-06 08:29:02

Mycket bra poäng! Precis så tycker jag att det borde vara. Äktenskap (eller vad vi ska kalla det) med flera inblandande ska innebära att alla är gifta med varandra. Fan, vad smart, inte tänkt så förut.

#24  #22 Fredriktomte macramatic
2006-02-06 08:44:08

Word.

#25  Sv: polygami, är det förlegat? Terminator
2006-02-06 10:10:49

Zeppe: jag håller nog inte med. Eller kanske, men som tanke känns det ändå som att jag som individ har rätt att skapa relationer och binda mig med någon, eller några som jag vill göra det med....men det är inte nödvändigt att dessa personer vill det md varandra, eller? Jag förstår att syftet skulle då motverka det "traditionella" mångiftet med en man som har flera fruar i separata hushåll, men ändå.

#26  Sv: polygami, är det förlegat? FiaMia
2006-02-06 12:32:07

Jag håller med fredriktomte #22, skippa kopplingarna mellan egendom och sex.

Om alla skulle kunna gifta sig med alla, vad ska hända när en vill skilja sig från en men inte från de andra, och så vidare? Det är ju bara en utvidgning av det sjuka äktenskapet, där ännu fler skulle sitta fast i ännu mer trassliga varianter. Sex och kärlek borde få vara fria val, som man kan ändra precis när man vill, utan statlig inblandning. Det finns ju ingen lagstiftning för vänskap, och det handlar ju många gånger också om kärlek, om än inte sexuell.

Jag tycker inte att det är en feministisk idé, att driva att flera personer ska få gifta sig – tvärtom. Det skulle ju bara osynliggöra det förtryck äktenskapet som institution innebär för kvinnor. Äktenskapet är ju själva grunden för det ekonomiska förtrycket, och delvis också för det ideologiska. Tvärtom tycker jag att staten skulle utgå från att varje människa, oavsett kön eller sexuell lust, är en egen individ med eget ansvar för och rätt till sin egen ekonomi. Avskaffa äktenskapet, utan tvekan.
Vill nån av religiösa eller andra skäl ha en ceremoni är det helt upp till dem, jag menar inte att ingen skulle få gifta sig. Men äktenskapet skulle då bara vara just en ceremoni, och inte innebära något som helst lagstiftningsmässigt. Skilj kyrkan från staten - på riktigt.

Alla som skulle vilja ha en ekonomisk samhörighet i någon form skulle få anmäla det, helt utanför eventuella sexuella relationer, alltså oavsett vilken relation de har mellan sig; vänner som bor ihop, vilka som helst. Två syskon som delar på ett jordbruk (se länken här nedanför) är ett bra exempel på sådana som skulle behöva en sån lagstyrd ekonomisk gemenskap.

Jag tycker att F!:s förslag om samlevnad är någorlunda. Men jag tycker att deras argumentation ändå ofta hamnar i en sammankoppling av egendomsgemenskap och sexualitet. (”Vem som helst ska få välja vem man vill leva och ha sex med.”) Redan innan F! lagt sitt förslag hade Advokatsamfundets ordförande Stefan Lindskog skrivit en debattartikel i DN [http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&…] och jag tycker den var tydligare med att staten inte har med ”kärlek” eller ”sex” att göra.

#27  Sv: polygami, är det förlegat? FiaMia
2006-02-06 12:34:17

Länken blev fel, försöker igen:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&…

#28  Sv: polygami, är det förlegat? Liv
2006-02-06 12:47:06

Om människor vill leva i polyrelationer av olika typ eller om de vill leva i monorelationer av olika typ spelar faktiskt ingen roll för mig. Det förlegade ligger för mig i att folk antar sig veta en massa saker om andra människors relationsliv, i praktiken att människor ofta antas vara heterosexuella och (serie)monogama, fast även det motsatta förekommer dock, att en antas vara hbt och/eller vara inne på polyrelationer/RA.

Vad gäller äktenskapet så håller jag med fredriktomte i #22

#13, det tror och hoppas jag också. Även om det är en komplicerad fråga, och många försvarar ett förbud med att det finns stor risk för att "svaga" människor kan komma att utnyttjas. Men det går det väl att lagstifta emot iallafall, utan att dra alla relationer mellan människor med släktband över en kam. Det är en intressant fråga, fast kanske inte riktigt topic för just denna tråd.

#29  Sv: polygami, är det förlegat? charlie
2006-02-06 18:17:36

jag rådiggar stefan lindskogs idé! skrev en motion baserad på den under min korta tid i fi. allvarligt talat, den är brilliant. oavsett om vi tycker att äktenskap eller monogama relationer är förlegade eller ej (tänkter inte ge mig in i den diskussionen, haha, tala om att spotta i motvind), så måste vi ju erkänna att det känns rätt förlegat, för att inte säga jäkligt skumt, att huruvida jag har sex (eller en sk romantisk relation) med personen jag lever med eller ej ska spela roll rent juridiskt.

#30   charlie
2006-02-06 18:20:15

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&…


postar länken igen! läs!!! försök hitta ngt fel med den!

#31  Terminator Zeppe
2006-02-06 20:19:44

Syftet är lite vidare än så. Om jag ingår äktenskap med en person så har jag valt den personen. Så som äktenskapet ser ut följer det med en massa juridik efter giftermålet. Jag väljer att han (eftersom jag pratar om mig själv, inte för att vara heteronormativ ;)) får ärva mig och jag honom, det vi handlar blir gemensamt om vi skiljer oss (typ), rent allmänt så följer det med ekonomiskt tjafs. Exempelvis är jag skyldig att hålla min man vid liv, om jag gifter mig. Om han då gifter sig med ytterligare ett fruntimmer blir han skyldig att hålla henne vid liv. Rimligtvis innebär detta då att jag kan komma att ensam försörja oss alla tre, trots att jag inte har valt henne på något sätt. Det är inte alls rättvist.

Okej, det här blir lite svamligt, men principen är att ett äktenskap är ett avtal som samtliga inblandade är lika delaktiga i, och ingen får släppa in fler i avtalet utan att alla är med på det. Jag ser det lite som att bägge är delägare i ett företag, kommer det en tredje person med i leken måste alla vara med på det. Två äktenskap kan inte skötas oberoende av varandra, så det funkar inte att en person kan vara gift med två utan att de två kommer i kläm. Om inte de två också är gifta med varandra, förstås.


Intressant sidospår: Jag googlade äktenskapsbalken. Det står faktiskt "Makar skall visa varandra trohet och hänsyn." Betyder alltså att det är lag på att vara trogen även om det inte finns straff för den som inte följer lagen, eller?

#32  Sv: polygami, är det förlegat? Zeppe
2006-02-06 20:24:39

Håller dock med FiaMia om att det blir problem när en partner vill skilja sig från den ena men inte den andra. I realiteten skulle det säkert bli problem också om jag tex blir kär i en upptagen kille och ingår äktenskap med hans andra brud/karl på köpet bara för att få den jag egentligen vill åt. Dock känslomässigt snarare än juridiskt strul, kanske.


Att göra äktenskapsbalken könsneutral är förmodligen relativt enkelt, men att göra den icke tvåsamhetsnormativ kanske inte går utan att ändra hela konceptet från grunden. Frågan är om det verkligen är ett problem, så farligt är det ju inte att leva ogift i Sverige. Utom för invandrare förstås, som är gifta i hemlandet men inte här där månggifte är förbjudet...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?