feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Gärningsmannen är en kvinna


Gå till senaste inlägget#1  Gärningsmannen är en kvinna Robert2
2006-01-25 10:19:31

Dagens boktips - "Gärningsmannen är en kvinna" av Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist.

Kan köpas på t.ex. Bokus: http://www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.c…;

Karin Olsson på Sydsvenskan har skrivit en intressant recension ( http://sydsvenskan.se/kultur/article137841.ece ) om boken. Hon menar att boken blåser nytt liv i debatten om hur könsrollerna påverkar vår syn på brottslingar och deras offer, samt gör jämförelser till " Flickan och skulden" av Katarina Wennstam.

Dock tror Karin Olsson inte att Kordon och Wetterqvist kommer att få lika mycket uppmärksamhet och lika stor plats i feministernas hjärtan som Katarina Wennstam lyckades med. Detta eftersom sensmoralen i "Gärningsmannen är en kvinna" är mer svårsmält och politiskt kontroversiell än den om våldtäktsoffers utsatthet.

Karin Olsson skriver: "Tesen att kvinnlig brottslighet kanske inte är något egenartat, utan att kvinnor är lika kallhamrade, brutala och självständigt handlande som kriminella män - och bör straffas lika hårt - kommer inte att göra dem till några nya feministikoner. Få genusanalytiker vill idag släppa ut kvinnan ur den bekväma offerrollen."

Vad tror ni? Kommer "Gärningsmannen är en kvinna" att accepteras av genusvetare och feminister på samma sätt som "Flickan och skulden"?

#2  Sv: Gärningsmannen är en kvinna NoManIsAnIsland
2006-01-25 11:55:17

Strålande viktig bok, detta är ett stort problem, att kvinnor inte ses som fullt ansvariga för sina handlingar (oavsett om det är hedervärda eller brottsliga sådana).

Aftonbladets Åsa Linderborg hade en stort uppslagen och utmärkt artikel om boken häromdagen, hittar inte länken dock.

#3  Sv: Gärningsmannen är en kvinna FiaMia
2006-01-25 12:24:20

Det tror jag inte att den kommer. Även om den har en poäng, låter det ju på det du skriver (och recensionen du länkade till) som om den säger många saker som kanske inte stämmer så väl.

"Tesen att kvinnlig brottslighet kanske inte är något egenartat, utan att kvinnor är lika kallhamrade, brutala och självständigt handlande som kriminella män - och bör straffas lika hårt - kommer inte att göra dem till några nya feministikoner.”

Jag är fullkomligt övertygad om att kvinnor kan vara ” lika kallhamrade, brutala och självständigt handlande som kriminella män”. Knepigare är det med det om brottsligheten är ”något egenartat”. Det beror ju på vad man menar. Helt klart består kvinnors brottslighet till stor del av andra typer av brott än de män begår. Helt klart ÄR det ibland så att kvinnor som begår brott gör det under manlig påverkan, även om många kan ha lätt att alltför snabbt tolka det så. Det handlar ju både om förväntningar och könens handlingsramar i patriarkatet.

Sen är det inte riktigt så enkelt som att kvinnor alltid ses som offer. En engelsk studie (Jill Radford: Feministiskt arbete kring sexuellt våld och lagen) visade att män som dödade kvinnor de levde med fick lägre straff än kvinnor som dödade de män de levde med. Männen angav ofta att kvinnan ”provocerat” honom, genom tjat, prat eller liknande, och att han blev så förbannad att han dödade henne. Mannen kunde då dömas för dråp och ibland till och med få villkorligt. Kvinnorna, som ofta blivit utsatta för grov misshandel under lång tid innan, ansågs inte ha blivit ”provocerade” på motsvarande sätt och de dömdes oftast för mord och till livstidsstraff.

Jag tycker det verkar som om boken vill driva en tes som det ligger en del i, men att de tar i så att det blir helt överdrivet, och dessutom att de inte diskuterar komplexiteten i förtrycket. Detta sagt förstås utan att ha läst den – bara på recensioner.

Men OM ”genusvetare och feminister” nu inte tar boken till sina hjärtan, kan det alltså bero på HELT ANDRA saker att vi inte skulle vilja ”släppa ut kvinnan ur den bekväma offerrollen”. Det sista är ju ett rent anti-feministiskt uttryck, feminister har aldrig placerat kvinnor i nån ”offerroll” – den största kvinnorörelsen i det här landet just nu är alla kvinnojourer, tjejjourer, incestöverlevarjourer osv, alltså alla som tvärtom visar att kvinnor kan, vill och tänker förändra sina liv även när en är utsatt för de mest brutala uttrycken av kvinnoförtrycket.

#4  Sv: Gärningsmannen är en kvinna kezo
2006-01-25 12:30:14

Jag tycker att det är bra att en sån här bok kommer, men håller i övrigt med FiaMia. Allt är inte svart och vitt.

#5  Sv: Gärningsmannen är en kvinna Karra
2006-01-25 13:07:30

Jag vet inte riktigt vilka feminister som ser kvinnor som lite godare än män? Det är väl en rätt allmän uppfattning att kvinnor är inkapabla till sådant som män är kapabla till. Att som recensenten peka ut just feminister som de som har denna syn tycker jag är lite orättvist.

Men boken verkar mycket intressant. Den åker upp på läslistan!

#6  Sv Karra NoManIsAnIsland
2006-01-25 13:11:30

Ja det går väl en ganska rät linje från Ellen Key och Elin Wägner och framåt som framhåller kvinnan som det godare/fredligare könet.

#7  Sv: Gärningsmannen är en kvinna NoManIsAnIsland
2006-01-25 13:12:27

Sen är en aspekt som ofta glöms bort det faktum att varje förminskande/förnekande av kvinnliga brottslingars ansvar är en kränkning av deras offer, som därigenom pådyvlas ett ansvar som inte är deras.

#8  Sv: Gärningsmannen är en kvinna NoManIsAnIsland
2006-01-25 13:14:52

Att boken, ehuru möjligen lite skruvad, är en välbehövlig motreaktion mot dagens, visserligen inte svart-vita men ändå tydliga, tillstånd, framgår ganska klart av tråden: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

#9  Sv: Gärningsmannen är en kvinna NoManIsAnIsland
2006-01-25 13:16:55

"Helt klart ÄR det ibland så att kvinnor som begår brott gör det under manlig påverkan, även om många kan ha lätt att alltför snabbt tolka det så. Det handlar ju både om förväntningar och könens handlingsramar i patriarkatet."

Jo. Men på samma sätt begår män brott under kvinnlig påverkan, kvinnor under kvinnlig påverkan, män under manlig påverkan.

#10  Sv: Gärningsmannen är en kvinna NoManIsAnIsland
2006-01-25 13:19:22

Kvinnliga sexualbrottslingar: http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200504/…

#11  från Jäif Pigge
2006-01-25 19:58:45

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#12  Sv: Gärningsmannen är en kvinna Zeppe
2006-01-25 20:59:31

NoMan: biologister som Key finns ju, men de är väl knappast i majoritet idag.

Min uppfattning är att de flesta feminister anser att kvinnor är lika kapabla till grymhet som män, men att socialisering gjort det mer accepterat för män att leva ut de sidorna. (formulera om det lite snyggare om du vill, men exemplet med tonårsgrabbar som slåss och tonårsbrudar som skär sig (i högre grad än andra yada yada) är väl rätt tydligt)

#13  Zeppe NoManIsAnIsland
2006-01-25 21:04:20

"NoMan: biologister som Key finns ju, men de är väl knappast i majoritet idag."

Nej förmodligen inte, men deras tänkande lever tyvärr kvar hos våra domstolar. Som, ibland men inte alltid men ändå för ofta, lägger skulden på de kvinnliga brottslingarnas offer eller medbrottslingar, eftersom en "god kvinna" inte kan ha handlat med så "ont uppsåt" som hon faktiskt gjort.

#14  NoMan Zeppe
2006-01-25 21:14:22

True that.

Varför tror du domstolarnas ojämställda attityd kommer upp hela tiden? Är de ojämställda eller är det bara som det verkar?

#15  #14 (Zeppe) Robert2
2006-01-26 09:44:47

Domare och nämndemän är väl också människor och påverkade av könsrollerna?

Varför skulle just de vara mindre påverkade av den allmänna synen på män respektive kvinnor än någon annan?

#16  Sv: Gärningsmannen är en kvinna FiaMia
2006-01-26 16:11:03

Det låter i den här tråden som att det är självklart att kvinnor ursäktas för sina våldshandlingar, och så ensidigt är det inte, tycker jag. Det stämmer inte heller med den forskning jag läst. Se mitt inlägg här ovanför #3.

Nu såg jag en artikel http://www.nikk.uio.no/publikasjoner/nikkmaga… om en aktuell doktorsavhandling, där Minna Nikunen undersökt hur media beskriver män respektive kvinnor som mördar sina barn samtidigt som de begår självmord. Det handlar alltså inte om domar, utan om den allmänna samhälleliga syn på kvinnliga och manliga gärningsmän, som ligger till grund även för domar.

"When a man kills his children and himself he is often portrayed as a caring parent. A woman is a 'killer mom'." Hans dödande beskrevs som fristående från pappa-barn-relationen, han idealiserades och ansågs ha tagit ett beslut på grund av pressande yttre omständigheter. När det var mamman som dödade fanns inget motsvarande prisande av hennes moderskap, istället kunde en mamma beskrivas i rubriker som: "How can a mother do this to her children?"

“Furthermore: everyday reasoning seems to go as follows: a normal and nice man can kill his children and himself, when the external conditions force him to do so.”
Jag vet inte hur många gånger jag själv störts av artiklar där mäns dödande ansvarsbefrias till: “familjetragedi”. I bakgrunden, skriver Minna Kinunen, finns den patriarkala synen att fäder traditionellt både ansetts ha rätten, och vara kompetenta, att fatta beslut för övriga familjemedlemmar. När det gällde mödrarna angavs orsaker helt till dem själva. ”Mothers are pathological – men are influenced by society.”

Det stämmer alltså inte alls med att kvinnor skulle ha nån ”bekväm offerroll” och att de inte skulle – i det allmänna medvetandet i alla fall – ställas till ansvar för sina handlingar, tvärtom. Minna Kinunen avslutar artikeln med att säga att kvinnor alltså ”are held more responsible for their actions”.

Jag är säker på att kvinnliga gärningsmän av och till kan bedömas mildare för VISSA brott. Och det är viktigt att diskutera – om vi vill förstå vilka konsekvenser patriarkatet får. Men när det framställs som att kvinnor ALLMÄNT sett slipper undan, då blir analysen inte trovärdig längre.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?