feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Tänker du skaffa barn snart"?


Gå till senaste inlägget#1  "Tänker du skaffa barn snart"? Nina
2006-01-25 00:25:42

Har en vän som söker arbete, och har gjort det nu i nästan 1 år. På nästa alla intevjuer hon har varit på får hon frågan; tänker du skaffa barn snart? Frågar en arbetsgivare en man samma fråga? Nej, tänkte inte det heller. Varför är det så här fortfarande i Sverige? Om du är kvinna mellan 25-35 får du ofta den frågan. Men inte män. Kanske är det bättre om de ändrar reglerna för föräldraförsäkringen. Vad tycker ni?

#2  Sv: "Tänker du skaffa barn snart"? richard
2006-01-25 00:59:32

jag tycker det suger.
men o andra sidan kan jag se varför de frågar det eftersom det vanligtvis är kvinnor som är borta längst från sina jobb i sammband med att barn föds. Och om de vill anställa någon ny så är det klart att de inte vill hitta en ersättare efter bara ett litet tag, om nu den i fråga hade tänkt o skaffa barn.

jag tror att killar som ska skaffa barn får ligga på sig lite bättre och vara hemma mer med barnen så att det inte blir en sådan självklarhet för arbetsköparen att fråga.
eller antagligen kommer samma sak hända med killarna också, att de blir frågade om de tänker skaffa barn snart. Men det blir hur som helst inte lika självklart för dom (arbetsköparna).

själv hade jag gärna varit hemma med barn hur mycket som helst, men o andra sidan tror jag min sambo skulle det också. Vem vill inte vara hemma med sina barn?

#3  Sv: "Tänker du skaffa barn snart"? metamorfos
2006-01-25 01:05:54

http://www.jamombud.se/vanligafragorsv/Frldra… JämO om saken.

#4  Sv: "Tänker du skaffa barn snart"? Nina
2006-01-25 01:45:13

Vem som ska vara hemma med sina barn är en jobbig fråga. Var du hemma med dina/ditt barn?

#5  Sv: "Tänker du skaffa barn snart"? Terminator
2006-01-25 09:22:13

Sverige 2006:
http://www.sr.se/malmo/nyheter/artikel.asp?ar…

#6  #1 Vilo
2006-01-25 12:09:35

Jag tycker absolut att man borde ändra reglerna för föräldraförsäkringen! Dock inte riktigt på det sätt som oftast diskuteras. (Ökad eller hel kvotering)
Problemen handlar om att vi har ett mönster som säger att kvinnor i en viss åldersgrupp blir gravida så fort de får jobb. Sedan är de borta läänge. Klart man kan förstå att vissa arbetsgivare tycker det är besvärligt. (Sedan kan ju jag tycka att det visar på en förbannat dålig moral att ge efter för detta ”besvär”)

Förslag på förändringar:
*En rejäl grundförsäkring för alla, oavsett om du hunnit ut i arbetslivet eller ej. Sedan en möjlighet att öka på den summan genom uppvisande av arbetsgivarintyg. Idag ligger grundvillkoret på 180 kr/dag brutto, vilket ju inte går att leva på. Du måste alltså ha ett jobb om du vill ha barn. (Eller så kan du ha haft ett jobb och sedan tex studerat heltid med csn. Då får du ha din SGI vilande. Det får dock inte finnas en enda dags glapp mellan tex arbete och studier. Varför, kan man fråga sig? Gagnar det någon? Nej. Skapar det problem för folk som inte kan reglerna på sina fem fingrar? Ja.)

* Sjukpennings -och föräldraförsäkringsskydd för studenter som studerar utan studiemedel. Idag står du helt oförsäkrad om du väljer att inte ta ut minst bidragsdelen eller om dina terminer helt enkelt är slut. Eftersom vi studerar länge idag så är detta ingen ovanlig situation.

*Enklare regler och större möjlighet att komma åt systemet för unga, frilansande, projektanställda, egenföretagare, arbetslösa och studenter. Allt kan inte handla om att ha ett fast jobb. Vårt samhälle ser inte ut så längre vilket ju också försätter ju också arbetsgivare i en väldigt krävande sits.

Jag anser att dagens system pressar människor (läs kvinnor) att ”passa på” med graviditeten när man får jobb. Många väntar så länge att det inte är möjligt att få barn längre när man väl vill och vågar. Jag anser att det, i ett humant och jämlikt samhälle, ska vara möjligt att fullfölja även en oplanerad graviditet om man rent känslomässigt känner att man vill och kan. Man kanske har god tilltro till sin förmåga att ta uppdrag och klara sin försörjning när barnet är något större men det är mycket svårt för en kvinna att klara en graviditet och nyföddhetsperiod utan sjukförsäkring.

Kvinnor är _mycket_ mer utsatta än män i allt detta. En kvinna måste, om hon vid nyupptäckt graviditet inte redan har en försäkring, kunna visa intyg på anställning _senast_ 240 dagar före beräknad förl. En graviditet är 280 dagar. Kan ju vara lite svårt att fixa ett jobb på bara en vecka om man just fattat at man är med barn. Sedan ska man jobba minst sex månader under grav, vilket väl i och för sig är rätt ok. Men varför måste man ha allt löst så tidigt??????
Jag ser ingen som helst mening med detta. Det här sista är bara ett av flera exempel på hur vi desperat måste söka anställning och ibland faktiskt har anledning att ljuga under anställningsintervjuer.
Förutom det ovan nämnda tycker jag att man borde kvotera fler månader än nuvarande två. Naturligtvis har man också att kämpa mot normer som säger att mamman ska vara hemma. Jag tycker dock att det är olyckligt att debatten kommit att stanna vid detta och vid diskussionen om delad försäkring. Det är mycket mer komplext än så.
Vårt försäkringssystem är dyrt, orättvist och upprätthåller konstiga normer. Den som inte är van och påläst förlorar lätt sitt skydd. Den som kommer in i det och läser på kan snabbt börja surfa på systemet och utnyttja det på ett tveksamt sätt. Ibland leder det till rena fusket. Ibland leder det ”bara” till långvarigt bidragsberoende.

#7  Sv: "Tänker du skaffa barn snart"? aberg
2006-01-25 14:21:45

Nina: Du borde upplysa din kompis om att det faktiskt inte är lagligt för en arbetsgivare att fråga om hon ska skaffa barn snart eftersom det är diskriminerande att anta att, även om hon hade tänkt skaffa barn, hon kommer vara hemma hela tiden med barnet och därigenom inte anställa henne.

#8  aberg Alkonost
2006-01-25 14:32:40

Det tycker jag verkar olämpligt, eftersom det inte stämmer.

#9  Sv: "Tänker du skaffa barn snart"? aberg
2006-01-26 12:27:22

Men eftersom du inte får diskriminera någon på grund av kön etc under rektyteringen så är frågan om en kvinna tänker skaffa barn diskriminerande eftersom den enbart ställt till kvinnor i 25-40 års åldern och det förutsätts att kvinnor skall skaffa barn och dessutom stanna hemma i minst 1 år med barnen och därmed är de inte attraktiva på arbetsmarknaden.

Sen kan en rektyterare alltid hävda att frågan inte alls ställs med alla dessa bakomliggande förutfattade meningar. Så att få någon fälld är väldigt svårt.

#10  aberg Alkonost
2006-01-26 12:32:46

Tja, det förutsätter ju ATT frågan bara ställs till nämnda grupper. Det är ju svårt att veta som enskilt intervjuobjekt, eller hur? Dessutom måste det förutsättas ATT frågan inte ställs av ett allmänintresse.

Om det är så är det olagligt att fråga. Men fråga i sig är ju inte olaglig, varför det kan vara direkt olämligt att sätta sig på höga hästar i en intervusituation och börja kasta grundlösa anklagelser omkring sig.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?