feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

med slitzbilder på väggarna


Gå till senaste inlägget#1  med slitzbilder på väggarna ylvamaria
2006-01-23 22:31:05

jag har nyligen börjat dejta en kille jag tycker jäkligt bra om & vill fortsätta hänga med. men. killen i fråga saknar totalt jämställdshetspersepktiv på tillvaron & verkar aldrig ha reflektat över det här med feminism. bodde hos honom i helgen & kommer in i ett rum med en inramad angelina jolie ovanför sängen & slitz-affischer på väggarna. lamslagen är jag, och ber om hjälp. vad ska jag göra för att få honom att förstå?

jag vet inte alls hur jag ska styra upp det här. för jag tycker om honom. men jag pallar inte med att ha en kille med slitzbilder på väggarna. det känns ju helt sjukt att överhuvudtaget vara i rummet med alla dessa pumpade kroppar rakt upp i fejan. vad ska jag säga till honom, som verkar ha missat feminismen totalt?

#2  Sv: med slitzbilder på väggarna Terminator
2006-01-23 23:06:14

Öh, om du kanske kan ge honom "Under det rosa täcket" i present och säga att ni inte ska ses innan han har
a) läst den
b) tagit ned slitzbilderna

#3  Sv: med slitzbilder på väggarna Marit
2006-01-23 23:07:03

vad sägs om "hejdå"? :)

Vad är det som gör att du trivs med honom om han är så lite reflekterad?

#4  Sv: med slitzbilder på väggarna Escapist
2006-01-23 23:25:40

Jag känner igen känslan. Jag överraskades lite på samma sätt en gång. Tråkigt när sådant kommer från ingenstans. Hur som helst, han behöver inte vara ett förlorat fall för att han har Slitzbilder. Finns det något som tyder på att han har en hjärna och lyssar på dig kan han väl ändra sig om du ger honom en chans? Det är kanske något han inte förknippar med en dålig kvinnosyn för att han inte exponerats för de tankarna, eller så är det kanske något han lätt kan avstå för din skull. Fast det är klart, är du en riktig playah kan du bara gå vidare till någon bättre och spara tid...

#5  Sv: med slitzbilder på väggarna wolmar
2006-01-24 07:18:47

Tycker du ska vara glad att du har hittat en ärlig kille som inte sticker under stolen med att han gillar sådanna bilder. Många killar gör det, men vågar de inte stå för det och ha dem på väggen blir en diskussion kring ämnet aldrig aktuell.

Säg inte åt honom att ta ned dem på en gång bara. Igen gillar att få order. Förklara istället hur dåligt de får dig att må.

Dina argument kan besvaras men dina kännslor är oantastliga. =)

Kommer han sedan inte själv på att det är en bra idé att ta ned dem så var han visst inte så trevlig ändå...

#6  Sv: med slitzbilder på väggarna Johanna
2006-01-24 12:32:17

Fasen vad jobbigt. Det handlar ju inte bara om slitzbilder utan om ett helt synsätt. Det är ju helt upp till dig hur du känner inför detta. Jag har varit feminist lite för länge för att det skulle funka mellan mig och en kille som inte tänkt längre än så. Jag skulle bli för frustrerad och känner inte för att vara den som ska få upp ögonen på killen om han inte tänkt till alls.

Samtidigt, vi har alla varit feministiskt clueless nån gång. Frågan är ju om han är beredd att ta sig en funderare eller inte, och huruvida du orkar vara den som ska få upp hans ögon?

De flesta av mina feministiska killkompisar som jag känner utanför feminetik har fått sitt feministiska uppvaknande genom en flickvän som varit feminist. Men då tror jag att det har funnits en vilja hos dem, dvs. något att jobba med.

Tror du att en sådan vilja finns, eller är du beredd att ha ett förhållande där killen möjligen tar ner sina bilder för att "bruden blir sur" men behåller sitt tankesätt?

#7  Sv: med slitzbilder på väggarna Peggy
2006-01-24 13:29:19

Oh no... där kan man snacka avtändande.

Nej jag vete fan. Jag skulle få inåtbånge och dra.

#8  Sv: med slitzbilder på väggarna Nanna
2006-01-24 13:38:54

Snacka om saken först. Har han inte tänkt på det innan, ge honom en chans att tänka på det. Förklara varför du känner dom du känner, ge honom en chans att bemöta det och försvara sig och sina tankar. Om det är nåt du vill satsa på dvs.

Alla människor har nackdelar. Men om du vill satsa på honom kan en ju tänka att ni kanske har flera årtionden framför er, o om han ändrar sig nu så att du kan acceptera det, tycker inte jag att det spelar så stor roll om han har tänkt annorlunda tidigare.

#9  Sv: med slitzbilder på väggarna kezo
2006-01-24 16:29:18

Min fd hade några porrtidningar i garderoben, men det kunde jag leva med. Att få det rakt upp i fejan när man går in i ett rum, är dock en helt annan sak. Och som Johanna skrev, det handlar ju om ett helt synsätt. Egentligen är det inte bilderna _i sig_ som är det största problemet.

Ta ett snack med honom. Fråga hur han ser på jämställdhet, sexism mm. En kille som är så omeveten skulle jag numera ha svårt att funka med, hur snäll han än var. Men inte för några år sedan.

#10  Sv: med slitzbilder på väggarna Peggy
2006-01-24 16:33:28

För mig handlar det nog mest om att ett sådant hem måste se HELT jävla patetiskt ut och att jag är en god-smak-fascist.

Ut med stringbrudarna, in med stringhyllorna!

#11  Sv: med slitzbilder på väggarna Anarkaplupp
2006-01-24 16:53:37

Jag känner igen mig i din situation. Fast från det omvända hållet, tyvärr. När jag träffade min nuvarande sambo var jag antifeminist, militant köttis och nationalistisk kommunist. Idag har jag svårt att fatta varför i helvete hen blev intresserad av mig eller ens orkade med att försöka ha ett förhållande med mig. Samtidigt är jag ju glad att hen gjorde det eftersom jag omprövat mina värderingar idag och funnit något som känns mer genomtänkt och mycket bättre.
jag hade i och för sig inte porr på väggarna, men nåja...

Så, mitt tips om det nu ska bli ett sådant är att ta dig en funderare. Är det värt det? Det kommer ju ta en del tid. För min del tog det kanske 2 år innan jag "omvänts" till feminism och vegetarianism. Men det tog ytterliggare två år innan jag faktiskt började tänka och agera feministiskt. Däremellan var jag nog mest en ögontjänare. Eller nåt.

Så, som många andra sagt. Ta och prata med typen om det känns värt. Se hur hen reagerar. Ett tips är att inte vara anklagande. Om det ändå blir tvärnit, om hen inte verkar bry sig så skulle jag dra. Men om det verkar som om det ringer en klocka, även om det är en väldigt liten klocka så kan det ju faktiskt funka. Det kan ju räcka med att hen faktiskt vill veta varför du inte vill besöka hens hem så länge det finns porr där för att det ska hända grejer.

Men jag ska inte sticka under stol med det. Trots att det var tålamod som ändrade mig så skulle jag aldrig palla ett sådant förhållande själv.

#12  Sv: med slitzbilder på väggarna Zeppe
2006-01-24 17:23:14

Sånt får mig att garva. Ett ex läste Slitz när vi träffades, jag grät av skratt över tidningarna och plötsligt var de bara borta. Helt ärligt tog jag inte illa upp alls, men jag tyckte de var töntiga.

Om de försvann för att han själv kom på att de var töntiga (han hade inte läst dem så länge), för att det blev omöjligt att skapa en intim situation så länge jag garvade eller om han inte kände behovet längre efter att han träffat en brud (mig) ska jag låta vara osagt.

#13  #11 Johanna
2006-01-24 17:25:17

Precis den där tidsfaktorn är nog det som avgör för mig. Det tar år att gå igenom den feministiska processen och komma någon vart i tankebanorna. Jag har många vänner som säkert skulle kalla sig feminister men som inte har tagit sig igenom det. För vänskap så är sånt för mig helt okej, men inte för ett förhållande.

Jag behöver någon som förstår mina åsikter utan att jag konstant behöver argumentera eller diskutera. Klart att man inte behöver tycka lika i allt, men förståelsen ska finnas där. "Hon tänker på det här sättet. Jag håller inte med till 100%, men jag har i alla fall provat tankebanorna" ungefär.

Jag skulle aldrig orka ta rollen av den person som en partner ska prova alla feministiska tankebanor mot för första gången. Men det är jag =)

#14  Sv: med slitzbilder på väggarna Johanna
2006-01-24 17:27:24

(Jag inser med ens att bara för att jag skrev detta kommer jag bli superkär i värsta antifeministen typ imorgon och få äta upp detta inlägg för resten av livet.)

#15  Sv: med slitzbilder på väggarna metamorfos
2006-01-24 18:25:32

Häng upp några läckra bilder på Johnny Depp eller Brad Pitt eller nån annan hunk.

Ta sen ett snack om saken.

#16  Sv: med slitzbilder på väggarna Ella
2006-01-24 19:18:33

Men vad säger man som inte låter anklagande eller som inte uppfattas som om man bara är avundsjuk? För det är ju det de flesta tolkar det som: hon är bara avundsjuk och svartsjuk på de läckra brudarna. Min kille, som jag bara varit ihop med i ett år, läste café tidigare. Vid något tillfälle bemötte han mina kommentarer med att han minsann också kände sig kass i jämförelse med Fredde Ljungbergs bilder....ack ja.

Hur ska man lägga fram det på ett sätt som är lätt att förstå om han inte är "där" i tankarna?

#17  ylvamaria svenskaflicka
2006-01-24 19:56:39

den stora pointen kan förstås vara förändringsbiten. det vill säga om det finns en vilja till förändring på detta område som är viktigt för dig. precis som flera redan pekat på. och att förändring på detta område kan ju betyda kontinuitet på ett annat - nämligen i betydelsen att fortsätta respektera dig och den du är.

en av poängerna med kärleksrelationer kan ju vara att låta sig förändras tillsammans med någon. samtidigt känner jag feminister som inte har några problem att vara tillsammans med icke/anti-feminister då de inte vill ha en klassisk tvåsam väldigt dominerande (i betydelsen det utrymme den tar i livet) kärleksrelation. för dessa personer vore det däremot helt otänkbart att ha anti-feminister för viktigare relationer som vänskap. men men, det här är litet en annan sak, men samtidigt kan det ju bero på hur en ser på kärleksrelationer hur stort problem denna typ av olikhet innebär.

mitt tips är verkligen att ta det ganska soft, inte för hans del, utan för din del. om en sätter igång ett stort förändringsprojekt är det lätt att fastna i det hela, bättre då att försöka klargöra din point. säga vad du kräver av en relation, vad du tycker om slitz etc. och verkar han inte fatta så är det väl iaf dags att coola ned relationen, sakta på hastigheten om en vill, eller droppa honom.

#18  Sv: med slitzbilder på väggarna kilgore_trout
2006-01-24 23:32:53

Nu är jag nog en smula kinkig, men jag tycker att när en börjar tänka att en ska lägga fram något på ett sätt som är "lätt att förstå" tycker jag en ska titta efter ett smartare ragg istället.

Dessutom angående förändringsbiten så är det väl även könsrollstypiskt - relationen är kvinnans ansvar och det är hon som ska både anpassa sig och lära upp mannen. Ställ krav på att killarna att faktiskt ska ta halva ansvaret för relationen.

#19  Sv: med slitzbilder på väggarna richard
2006-01-24 23:41:24

ja vet inte hur gammal killen är. Men personligen tycker jag det känns ganska omoget o låta sånt pryda väggarna.
alla mäniskor behöver ju upplysas om hur saker o ting ligger till. Men framförallt borde han få reda på hur du tycker det ska ligga till.

Be han bara plocka ner skiten och fattar han inte varför får du väl förklara men jag tycker han borde fatta ändå,

vill han verken plocka ner dom eller förstå.. ja då vet ju bara du vad du ska göra..

#20  Sv: med slitzbilder på väggarna Anarkaplupp
2006-01-25 23:41:43

kilgore_trout sa:
Dessutom angående förändringsbiten så är det väl även könsrollstypiskt - relationen är kvinnans ansvar och det är hon som ska både anpassa sig och lära upp mannen.

Detta är ett fenomen sokm jag tycker mig se hos rätt många feministiska män. De klarar liksom inte av att vara feministiska i sitt agerande om det inte finns kvinnor i närheten att hålla koll. Istället blir det sexistisk jargong så fort det blir en manlig kontext. Vilket är jävligt dåligt. Samtidigt så är det allt för få feministiska män "på banan" för att vi själva ska kunna "omvända" alla icke-feministiska män. Så det blir något av ett dilemma.

#21  Ojsan divad
2006-01-26 00:23:00

nu tycker jag ni är lite väl hårda. Killen är väl väldigt ung? Han förstår snart, ge honom lite tid bara. Jag har själv prenumererat på moore (49 kr i 4 månader on jag minns rätt). Det var en lärorik tidning ur många perspektiv. Jag kan allt om vassa knivar, börje salming, motorsågar, jaktgevär, statistik om hur tjejer vill ha det i sängen, att storleken har betydelse, hur mkt protein det finns i sperma osv osv osv.

Men ärligt: det går över!

#22  divad Anarkaplupp
2006-01-26 09:48:18

Om du ursäktar så tror inte jag att det är en så sund inställning. Att förutsätta att konsumtion av porr är en företeelse som hänger ihop med ålder och/eller mognad känns ju rätt så naivt. Med erfarenhet av att jobba i kassan på en mack så kan jag ju tala om att det inte är 15-åringar eller 25-åringar för den delen som är de största konsumenterna av porr. Just Slitz, Moore, FHM och Café vänder sig kanske främst till en "yngre" kundkrets, men det finns alltid annan porr att konsumera när en "vuxit" till sig i sin smak. När det kommer till porrkonsumtion så har vi ju även normalisering att förlita oss på. Det betyder alltså, att efter ett tag räcker inte nakenhet till för att ge en kick, då behöver en mer våld eller något annat som känns förbjudet för att gå igång. Och efter ett tag måste en flytta gränsen en aning till.

#23  Anarkaplupp Escapist
2006-01-26 16:13:35

Så konsumenter av vanlig porr är blivande konsumenter av våldsporr, barnporr eller liknande? Du får steget från nakenhet till våld att låta trivialt. Är det verkligen så du ser på alla porrkonsumenter?

#24  Sv: med slitzbilder på väggarna FiaMia
2006-01-26 16:19:21

Escapist sa:

Så konsumenter av vanlig porr är blivande konsumenter av våldsporr, barnporr eller liknande? Du får steget från nakenhet till våld att låta trivialt.


Om porr handlade om nakenhet skulle det kanske vara konstigt, men nu handlar ju inte porr om nakenhet.

#25  Sv: med slitzbilder på väggarna Anarkaplupp
2006-01-26 16:53:39

Jag ser inte porr osm uppdelat i kvanta utan som ett kontinuum. Med andra ord så förflyttas gränsen för vad som är spännande och upphetsande hela tiden. Jag menar alltså att "vanliga" porrkonsumenter mycket väl KAN börja konsumera mer tabubelagd porr. Och jag menar att "vanlig" porr innehåller våld som en ingrediens.

#26  Sv: med slitzbilder på väggarna metamorfos
2006-01-26 19:34:58

FiaMia har redan uttryckt vad jag tänkte skriva här.

#27  Sv: med slitzbilder på väggarna Ella
2006-01-27 09:12:13

Hitta ett smartare ragg? Tja, om man visste att det fanns gott om dem så....Jag träffar killar/män ur både mer och mindre intellektulla kretsar, men jag har nog aldrig träffat någon som reflekterat särskilt mycket över bilder på nakna tjejer. Jag tror att gemene man inte problematiserar sådant särskilt ofta. Tyvärr. De tror att tjejers reaktioner handlar om komplexskapande eller avundsjuka, det är min uppfattning i alla fall.

#28  eh.. divad
2006-01-27 13:05:17

Jag har inte nämnt porr. Här pratar vi om att en ung kille har modellbilder på väggarna.

#29  divad kilgore_trout
2006-01-27 13:51:52

här pratar vi om att slitz-läsande ses som en fas en "ung kille" måste gå igenom. Varför då? Vad är 'normalt' med att läsa Slitz?

#30  Sv: med slitzbilder på väggarna Escapist
2006-01-27 16:18:18

Det är väl normalt i den meningen att det finns väl inget egentligt alternativ för en ung kille vad det gäller utbudet på bilder på tjejer. Det är inte helt lätt att hitta alternativ bland normerna för vilken slags tjejer man ska gilla, antar jag.

#31  Sv: med slitzbilder på väggarna Luxemburg
2006-01-27 16:40:47

Av en ren slump hamnade jag häromkvällen i en situation där jag hade två timmar över och massor med Cafe och Plaza Man att läsa.

Så nu vet jag för första gången i mitt liv vad det handlar om. Mina intryck är följande:

1. Bilderna var väl inte farliga. Ganska estetiska, och risken för att glida in i våldspornografi och pedofili verkar väldigt avlägsen.

2. Texterna var väldigt enahanda och tråkiga. Men jag brukar ha rätt svårt att fatta manlighetstidningar. Allt verkade märkligt för mig. Verkar ungefär lika korkat som Damernas värld. Jag antar att det är så oinsatta människor känner när de läser Scientific Flyfisher, dvs ett visst främlingskap.

Jag skulle bekymra mig mer över texternas inverkan på killen än bilderna. Speciellt måste jag varna för Plaza Man där inga meningar är längre en fyra ord.

Jag tror man kan ta skada av att läsa den.

#32  escapist svenskaflicka
2006-01-27 16:43:45

Du menar att de enda bilder av tjejer som unga killar har att tillgå är Slitz eller Café? Det kanske handlar om vad du menar med bilder här, men rimligen har de fotoalbum, skolkatataloger, musiktidningar etc där det finns fullt av bilder på tjejer. Om det är något som vår kultur svämmar över av så är det väl bilder av just tjejer.

Men antar att du syftar på nakenbilder eller nåt sånt eller? Har verkligen svårt att se detta med det naturliga en viss utveckling eller preferens.

Och även vad gäller killars preferenser vilka tjejer de ska gilla så tror jag faktiskt att deras preferenser är bredare än vad dessa tidningar försöker påskina.

#33  #29 divad
2006-01-27 17:53:29

"Vad är 'normalt' med att läsa Slitz"

Det är ju lättklädda tjejer i tidningen. Och det är väl normalt att unka killar, och gamla för den delen, vill se lättklädda tjejer.

"normalare" skulle nog vara om det fanns fler tidningar i samma format med lättklädda killar som tjejer skulle läsa, än att tidningarna försvann.

#34  divad Anarkaplupp
2006-01-28 14:33:33

Få se om jag fick detta rätt. Det är normalt för killar att vilja se nakna tjejer. Med andra ord är killar: hetrosexuella (om de är normala det vill säga).

Att diskutera normalitet känns föga relevant. Vad som görs av de flesta i vårt samhälle är ju nåt vi vill förändra. Åtminstone på könsfronten.

Oavsett om det är normalt. Slitz och Café är porr. Läs Anja Hirdmans avhandling. Och porr är enligt mig dåligt för det korrumperar människor genom att tvinga på dem värderingar om vad som är rätt och fel vad gäller sex, sexualitet och kön. Dessutom bidrar de till att skapa ett sexualiserat och objektifierat klimat. Och de flyttar gränserna för vad som är tillåtet och inte tillåtet att "konsumera" vad gäller porr. Eller, som vi också kan se det, flyttar gränsen för hur mycket objekt kvinnor i min omgivning kan bli.

#35  anarkalupp divad
2006-01-28 17:16:23

Visst kan man problematisera och teoretisera kring allt möjligt. För mig är det helt normalt att unga killar vill se nakna eller lättklädda kvinnokroppar. För mig är det också lika normalt att unga killar vill se andra killar nakna (många har dessa preferenser). Det har ingen betydelse hur man vrider och vänder på vem som vill se vad när det gäller lättklädda/nakna kroppar; det är helt normalt. Jag tror, oberoende av hirdmans avhandling, att det i sig inte är skadligt eller någon "inkörsport" till våldsporr eller liknande. Män vill i regel se nakna kvinnokroppar, kvinnor vill gärna se nakna manskroppar. så är det. Behovet finns, har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Ett behov tillfredställs alltid på en marknad. Jag tror att vi gör bättre i att försöka påverka dessa tidningas övriga innehåll, som någon annan feminist påpekade, än att ta bort bilderna på människorna.

#36  divad Anarkaplupp
2006-01-28 17:29:33

Ok, jag tycker det är en trist inställning. Det låter precis som JÄIF:arna när de säger att "könsroller finns, har alltid funnit och kommer alltid att finnas, så är det bara". Den inställningen är ju jävligt deterministisk måste jag säga.

Och kommer porr finnas i all evighet så kommer jag bekämpa den så länge jag bara lever. Jag tycker inte vi kan acceptera en företeelse som reducerar människor, och då i första hand kvinnor, till objekt. En egenskap vi sedan bär med oss ut på stan, krogen, arbetet och applicerar på vår omgivning.

#37  Anarkalupp divad
2006-01-28 17:58:14

Då önskar jag dig lycka till med din uppenbarelse. Men både du och jag vet ju hur tider och människor förändras. Om 15 år kanske du röstar på moderaterna och driver ett företag med grym avkastning.

"Jag tycker inte vi kan acceptera en företeelse som reducerar människor..."

En väldigt normativ inställning. Vad reducerar vad enligt vem? Att människor frivilligt vill bli plåtade med porriga underkläder (kille eller kvinna) på ser inte jag som någon "reducering". Du kanske gör det, men inte jag.

I min världsbild så mixar du ihop flera begrepp. Inspelad porr är i sig inget fel för mig heller. Två har sex och de vill bli filmade, punkt slut. Jag är övertygad om att med andra normer och könsroller i samhället så behöver inte porr vara något fult och vidrigt som jag tycker att 99,9% av porren är idag. Men det är en annan diskussion.
En märkligt tendens jag tycker mig uppfatta i samhället är att medan samhället i stort blir mer och mer jämställt mellan könen, så går mainstreamporrens budskap åt ett fundamentalt annat håll. Hur kommer det sig?

"Det låter precis som JÄIF:arna när de säger att "könsroller finns, har alltid funnit och kommer alltid att finnas, så är det bara"."

Du behöver inte få det att låta så negativt. Könsroller i sig är det väl inga problem med? Det jag önskar är ett samhälle som är öppnare för val med fler könsroller, där alla, oavsett kön, hudfärg, nationalitet, längd, vikt osv osv, kan hitta sin egna väg till sin egna roll. Om vissa mår bra av att fokusera sin roll kring kön så går det lika bra som allt annat. Ett öppnare och liberalare samhälle helt enkelt. Tyvärr så tror jag att det är svårt eftersom det kräver en hel del av människorna i samhället för att en förändring ska vara så radikal att det ska märkas av direkt i nutid, men jag tror vi är en sådan fas rent historiskt.

#38  Du kommer säkert divad
2006-01-28 18:00:50

irritera dig på min relativistiska uppfattning av saker och ting. Många gör det.

Tycker f.ö. du har en trist inställning som tycker jag har en trist inställning.

#39  Sv: med slitzbilder på väggarna Anarkaplupp
2006-01-28 22:17:30

Problemet är marginellt frö de som väljer att objektifieras i porren (om vi nu ska tro att det alltid handlar om fria val). Problemet är att den objektifiering som inlärs via porren tas med och appliceras på de som inte valt att bli objektifierade.
Det förvånar mig inte att du tycker att könsroller är nemas problemas. Men enligt mig så är det det. Könsroller innebär begränsingar. Könsroller innebär att du har vissa repetoarer av beteenden som är normala för ditt kön. Går du utanför detta så är du onormal. Alltså är könsroller dåligt. Det är ett fängelse för individen. Frihet, det får vi bara när vi slutar att se oss som män och kvinnor.

Om 15 år kommer jag inte rösta på moderaterna och jag kommer inte ha ett företag för att tjäna pengar på andras arbete. Det är ett löjligt påstående att det ens skulle vara möjligt.

#40  divad kilgore_trout
2006-01-28 23:04:29

Sen när är "Behovet finns, har alltid funnits och kommer alltid att finnas" en relativistisk uppfattning. Det låter en smula absolut om du frågar mig.

Sen tycker jag det är intressant att trots detta absoluta behov av att konsumera bilder av kvinnors kroppar så ändras idealet för dessa kroppar. Det går alltså att tänka sig att vilken form dessa objekt ska ha kan ändras, men behovet av att konsumera fortsätter vara konstant?

#41  Det jag menar är: divad
2006-01-29 03:00:23

Vilken kulturyttring du än studerar på jorden så finner du liknande mönster: killar vill se nakna tjejer, tjejer vill se nakna killar (med kanske något kuturellt undantag om mystifieringen av könen når extrema dimensioner där förbannelser väntar osv) Det behöver inte vara bilder eller filmer, vilket är väldigt typiskt oss i konsumptionsamhället. I många kulturer så är det främst männens kroppar som är i centrum och visas upp i det offentliga rummet, vilket är ett väldigt förtryck mot kvinnan anser jag.

Jag tror vi hamnat lite i en semantisk diskussion. Vad jag menar med könsroller för alla kanske du menar är en befrielse från könsroller. När alla kan vara precis som de vill utan att någons förväntningar per automatik klingar negativt så är målet nått. Men Könet kommer alltid medföra vissa förväntningar, det går helt enkelt inte att komma ifrån. Därav könsroller. Om ingen mår dåligt eller könner sig instängd sä är väl problemet löst? Eller är det principiellt för dig, de ska bort bort bort till varje pris?

#42  Sv: med slitzbilder på väggarna Peggy
2006-01-29 09:18:18

Tjolahopp, här hade vi såsat in oss i heteronorm så det står härliga till!

#43  divad kilgore_trout
2006-01-29 10:14:39

Könsroller är förväntingar på individen som är knutna till kön och som inte rör könet. Roller knutna till könet. Varför ha mallar för hur en kvinna eller man är - oberoende av om de är två eller tvåhundra? Det förutsätter ju ett tänkande där en ser könen som essentiellt olika - jag ser heller ett tänkande där ditt kön inte säger något om vilka möjligheter du har som individ, vilka uttryckssätt du kan gör till dina.

Och för att återgå till frågan så ser jag inte det som en god sak att killar lär sig konsumera bilder på tjejer a la slitz som en normal grej. Du anser inte att det är en smula problematiskt (objektifiering et c)?

Och jag är fortfarande nyfiken på hur din enorma relativistiska inställning kommer in i sammanhanget?

#44  men divad
2006-01-29 12:22:45

"Könsroller är förväntingar på individen som är knutna till kön och som inte rör könet."

Enligt vem? Könsrollen är inte enbart knutet till könet. Könsroller är också knutet till det biologiska.

"enorma"? Najs vinkling där.

Kontentan är att jag tror könsroller ständigt förändras och att könets roll inte liksom går att bara procka ut ur det mänskliga tänkandet och ersätta med ingenting.

Könsroller som konstituerats under historiens gång sedan 10 000 år tillbaka, då de förmodligen skulle tilltalat de flesta feminister, är väldigt stereotypa och smala och i ett större sammanhang anpassade för att maktststrukturen ska bestå i samhället (jag har lite problem med att använda patriarkala maktstrukturen även om det är precis vad det är). Här behövs det verkligen läggas fram olika åsikter för hur vi ska förändra dem. I de flesta kulturer på jorden så är de just "hetronormativa", vilket stöter ut stora delar av populationen som inte kan identifiera sig med det. Anledningen till att jag skriver om att inte könsroller ska försvinna är enbart dörför att jag inte tror att det är möjligt, men jag tror däremot att de kan bli allomfattande och värdeneutrala. Då är vi väl framme? Men missförstå inte: jag blir lika glad om förväntningarna försvinner helt. Att det inte bara finns en lösning och en sanning är i sig relativistiskt. Att könsroller funnits i alla samhällen, men i en väldig variation av yttringar klingar lika relativistiskt som att alla samhällen har utvecklade ekonomiska system (dvs vårt är inte någon slutpunkt, eller mål).

#45  Könsroller Anarkaplupp
2006-01-29 12:30:34

Ska bort bort bort. Jag är inte determinist eller fatalist. Jag tror det går.

Peggy: Jepp, började redan vid #33, vilket jag påpekade. Men det gick tydligen inte fram.

#46  Jag förstår vad du menar divad
2006-01-29 13:26:39

men vad jag menar är att det är helt normalt inom den kultur vi lever i, och även om kulturer jag läst om. Jag menar inte "normalt" som i att allt annan är onormalt per definition, utan att allt ska vara normalt. Det kommer alltid jag kämpa för i mitt liv. Dessa människor ska inte behöva känna sig oehagliga bara för att de vill se en lättklädd tjej eller kille. Detta fenomen tog sig uttryck i mänsklighetens helt egalitära perioder för mer än 10 000 år sedan också. I de få yttringar av egalitära samhällen vi har kvar också. Jag tror inte att själva känslan av att vilja se det man tänder på eller tycker är spännande är något negativt. Däremot är den ensidiga bilden vi har nu ett stort problem där hysterin om att sälja nakna smala kvinnor (ofta för unga) är enorm. Fram med fler möjligheter för alla. Och jag är man så jag ser säkert på saker och ting lite annorlunda, så är det i regel av sociala skäl - men nu hugger ni som cobror!

Det finns flera nyanser av brunt.

#47  Sv: med slitzbilder på väggarna Johanna
2006-01-29 13:41:50

divad sa:
Och jag är man så jag ser säkert på saker och ting lite annorlunda,


Lite annorlunda än kilgore_trout och anarkaplupp då eller?

#48  jo kanske, men ändå inte så långt ifrån... divad
2006-01-30 02:20:24

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#49  svenskaflicka #32 Escapist
2006-01-30 03:10:30

svenskaflicka sa:
Men antar att du syftar på nakenbilder eller nåt sånt eller? Har verkligen svårt att se detta med det naturliga en viss utveckling eller preferens.

Ja, jag menade bilder i syfte att upphetsa. "Naturligt" är ett meninglöst koncept, men visst är det konstigt att oopererade tjejer är en egen genre och inte mainstream. Det finns få alternativ som är så lättillgängliga som Slitz.

Och även vad gäller killars preferenser vilka tjejer de ska gilla så tror jag faktiskt att deras preferenser är bredare än vad dessa tidningar försöker påskina.

Definitivt. Jag menar bara att likriktningen är stor men inte allsmäktig, och att Slitz-idealet är mer synligt än andra ideal.

#50  Anarkaplupp Escapist
2006-01-30 03:17:52

Angående ditt resonemang kring porrens korrumperande verkan - vad skiljer porr från faktisk sex i sin normerande verkan och hur den skjuter fram gränserna? I ett sexuellt öppet samhälle måste det ske ett normerande utbyte av erfarenheter och idéer utan porr också. Samma gamla missionärsställning är inte kul särskilt länge, vilket skjuter fram gränserna. Vad är det som räddar vanligt sex från att leda rakt åt helvete men inte sexuella skildringar?

Menar du förresten att lockelsen i sexuella skildringar för män är helt kulturellt betingad?

#51  Sv: med slitzbilder på väggarna Peggy
2006-01-30 07:02:15

Är det skillnad på propaganda och kafferastsnack?


Hm, "Surplus" ringer i mina öron.

"Distancing over closeness..."

#52  Hmm. divad
2006-01-30 12:17:58

får man inte länka till bilder?

#53  Escapist Anarkaplupp
2006-01-30 12:47:53

Jag tror inte det är något som räddar sex från att leda åt h-vete. Men det är inte i själva sexet som problemet ligger, utan i vårt förhållande till det. Sex kan ju vara så mycket mer än "in ut ladda skjut" och det är bara då vi tror att det finns rätt och fel som vi riskerar att indoktrineras.

Porr däremot förmedlar ju en bild av objekt (både män och kvinnor, även om den senare oftast är klart överrepresenterad) som är direkt korrumperande för vår syn på män och kvinnor. Och för vår syn på vad sex är.

Med andra ord så skapar det senare (en stor del av) problemen i det förra.

Och ja, jag tror att vårt förhållande till sex har med vår kultur att göra och att denna är konstruerad. Det kan inte gärna finnas några bild-gener, lika lite som det kan finnas damsuga-gener eller tvättabilen-gener.

#54  Anarkaplupp Escapist
2006-01-30 13:05:53

Vi har delvis olika syn på porr. Porr kan vara mycket mer än "in ut ladda skjut" också, men det är en annan diskussion. Hur menar du att unga mäns intresse för nakenbilder och andra sexuella skildringar ska hanteras? Är det helt onödigt och borde försvinna, eller går det att göra något bra av det? Om det kan korrumpera så lätt kan det väl rimligtvis också användas till något bra?

#55  Sv: med slitzbilder på väggarna kilgore_trout
2006-01-30 13:17:28

Är "unga mäns intresse för nakenbilder" en konstant eller kan det kanske tänkas att detta intresse till stor del är konstruerat som en del av vad det innebär att vara man? Och är det möjligt att tänka sig att slitz m fl kanske har ett egenintresse av att upprätthålla detta som något högst naturligt.

#56  Escapist Anarkaplupp
2006-01-30 13:22:40

Ja, det tror jag absolut att det kan. Frågan är väl snarare om det är önskvärt. Eller är det mer önskvärt att avveckla detta behov. Detta har jag inget svar på. Annars vet jag ju allt. *ler*

Nej, men allvarligt. Visst skulle det gå att uttnytja den efterfrågan som finns. Frågan är väl dock, om det är är möjligt i det samhälle vi lever i just nu. Som jag ser det har vi ett översexualiserat samhälle i bemärkelsen att sex blivit en så jävla stor grej. Så stor att jag faktiskt tror att det blir ohanterbart för många. Att sex blir så stort och viktigt att det skrämmer. När samhället dessutom är patriarkalt så är möjligheterna små att skapa en bubbla i vilken en positiv sexualitet kan gestaltas där de inblandade parterna värderas och gestaltas jämställt.
Men låt mig göra klart att jag inte är emot sexuell gestalning per definition. Jag är bara emot dålig sådan.

#57  Sv: med slitzbilder på väggarna Anarkaplupp
2006-01-30 13:23:56

Dålig är ju förstås en def. fråga. Dåligt i det här fallet är sådan gestaltning som på något sätt återskapar maktstrukturer.

#58  Sv: med slitzbilder på väggarna Escapist
2006-01-30 13:50:38

kilgore_trout:
Jag menar att intresset för sexuella skildringar är konstant, men inte att formen det tar sig i Slitz är det. Om intresset i sig INTE är en logiskt följd av mänsklig sexualitet, vad menar du skulle få folk att sluta titta på eller läsa sexuella skildringar?

Anarkaplupp:
Jag utgick också från den definitionen på dålig, även om detaljerna skiljer sig. Jag är övertygad om att porr är mer ett symptom än en orsak, så det låter på ett sätt att gå bakvägen att förändra något genom bättre porr. Kravmärkt porr och alternativa sexuella skildringar verkar vara rätt problematiskt också.

#59  Kilgore divad
2006-01-30 23:40:05

"Är "unga mäns intresse för nakenbilder" en konstant eller kan det kanske tänkas att detta intresse till stor del är konstruerat som en del av vad det innebär att vara man? Och är det möjligt att tänka sig att slitz m fl kanske har ett egenintresse av att upprätthålla detta som något högst naturligt."

Eller kvinna? Jag pratar inte om män, jag pratar om mänskligheten och alla dess olika modeller av konstituering av genus.

Kan du visa mig något sammanhang, i någon av den otroliga variationen av kulturer som någonsin existerat på jorden, att könen inte dras till varandra och att nakenhet inte är väldigt instessant för motsatta kön? Jag kan ge några exempel, men där sker ett så hårt grepp om individerna att nyfikenheten som yttrar sig kan resultera i att människor slås ihjäl av sina närmaste.

väntar med spänning.

"Det går alltså att tänka sig att vilken form dessa objekt ska ha kan ändras, men behovet av att konsumera fortsätter vara konstant?"

Som jag ser det kommer behovet alltid finnas, behovet t.o.m kvarstå om en otroligt stark makt intervenerar och etablerar ett tvång att avstå från sex. Den offentliga sexualiteten som jag kan hålla med om gått överstyr, ser - om man relativiserar begreppet - ungefär likadan ut överallt. Och effekterna vid tvång ser ungefär likadant ut överallt.

#60  Escapist kilgore_trout
2006-01-31 01:31:09

"Om intresset i sig INTE är en logiskt följd av mänsklig sexualitet, vad menar du skulle få folk att sluta titta på eller läsa sexuella skildringar?"

Är det en logisk följd av mänsklig sexualitet? Det vet jag inte. Däremot tycker jag inte att intresset verkar vara konstant. Alls. (Att det alltid finns ett intresse skulle jag inte heller förutsätta). Men låt oss utgå från att det alltid finns ett intresse för "sexuella skildringar" - variationerna i efterfrågan bara under de senaste 50 åren får mig att tro att intresset inte är _konstant_. Jag hävdar att individen inte på något sätt ensidigt formar utbudet - utbudet styr i lika stor utsträckning vad som konsumeras och hur det konsumeras.

Jag hävdar inte att människor ska sluta ta del av "sexuella skildringar" (ja, jag är en sån där sexpositiv feminist) - men nu handlar väl det hela ändå om att killar borde kunna förhålla sig en smula kritiskt till den version av manlighet som marknadsförs av slitz m fl. Att det inte ska ses som en fas som man ska gå igenom. Att hantera sexuell nyfikenhet görs bättre genom att avdramatisera sexualiteten än att hänvisa till undermåliga publikationer som mest verkar gå ut på att föra vidare ett unket mansideal och ett lika kasst kvinnoideal.

#61  divad kilgore_trout
2006-01-31 01:58:46

"Kan du visa mig något sammanhang, i någon av den otroliga variationen av kulturer som någonsin existerat på jorden, att könen inte dras till varandra och att nakenhet inte är väldigt instessant för motsatta kön? Jag kan ge några exempel, men där sker ett så hårt grepp om individerna att nyfikenheten som yttrar sig kan resultera i att människor slås ihjäl av sina närmaste.

väntar med spänning."

Du får nog vänta med spänning ett tag. Jag har inte sagt att människor inte blir attraherade av andra människor (du däremot har typ lyckats vara heteronormativ IGEN? Hur gör du?!?), eller att nakenhet inte är intressant (även om jag tror att det är fullt möjligt att klädesplagg kan ha varit mer erotiserade än nakenhet i vissa tider/samhällen). Men att från det gå till att det alltid har funnits samma behov av att konsumera utvikningsbilder i en tidning är ett lite för stort tankehopp för mig.

"Som jag ser det kommer behovet alltid finnas, behovet t.o.m kvarstå om en otroligt stark makt intervenerar och etablerar ett tvång att avstå från sex."

Sex är inte slitz. Att vilja ha ett samhälle där kvinnokroppen inte är en vara, något du köper i tidningskiosken, är INTE detsamma som att vilja förbjuda sex.

#62  Konstant kilgore_trout
2006-01-31 02:04:50

Och eftersom ett förtydligande verkar behövas: Konstant är något som inte ändras. Derivata noll et c. Detta är på intet sätt ekvivalent med t ex 'alltid förekommande', 'positivt' eller vilka andra avarter som nu har förekommit.

#63  Sv: med slitzbilder på väggarna Escapist
2006-01-31 03:09:38

kilgore_trout sa:
Att hantera sexuell nyfikenhet görs bättre genom att avdramatisera sexualiteten än att hänvisa till undermåliga publikationer som mest verkar gå ut på att föra vidare ett unket mansideal och ett lika kasst kvinnoideal.

Ja, där är vi helt överens. Formen på sexuella skildringar borde ifrågasättas, inte företeelsens existens i sig. Om sexualiteten avdramatiseras som du säger ändras förutsättningarna för porr, men jag tror knappast att folk kan bli så blasé eller tillfredsställda att en sexuellt framställd person inte är intressant. Frågan är om man kan tapetsera rummet med sexuella bilder på något bra sätt...

#64  escapist kilgore_trout
2006-01-31 08:01:51

"men jag tror knappast att folk kan bli så blasé eller tillfredsställda att en sexuellt framställd person inte är intressant"

Jag tror knappast att det finns ett universellt sätt att framställa en person sexuellt - och en "sexuellt framställd person" kan vara oändligt ointressant. Sen funkar "sexuellt framställd person" extra dåligt i den här kontexten eftersom en ganska stor aspekt av varför slitz et c inte är så himla bra är just objektifieringen. "Sexuellt framställd kropp" skulle jag säga i det fallet, och då är det inte en obruten konceptuell linje mellan verklighet och ideal längre.

#65  kilgore_trout Escapist
2006-01-31 11:31:52

Jag har haft problem att förstå objektifiering i liknande sammanhang innan, men jag håller med om Slitz-bilderna. Tyvärr tycker jag att vissa av bilderna är attraktiva, men det är svårt att bara sluta se sådant man växt upp med. Jag skrev person istället för kropp för att jag pratar om företeelsen i stort och inte bara Slitz. Som du säger finns det ingen universell form för sexuella framställningar, men företeelsen är nog konstant så länge vi är sexuella varelser.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?