feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Efterfrågarens ansvar


Gå till senaste inlägget#1  Efterfrågarens ansvar suvi
2006-01-22 17:52:19

Vi vet att det förekommer människohandel i syfte att tillfredställa en efterfråga på sexuella tjänster i Sverige. Det sker oftast genom organiserad handel över gränserna, unga kvinnor lockas, rövas, och/eller på annat sätt transporteras/smugglas till Sverige för att slutligen hamna i illegala bordeller för försäljning till sexköpare.
I dagsläget är det samma straffsats för sexköparen vare sig "varan" är till försäljning av en som "frivilligt" hamnat i prostitution eller ofrivilligt genom påtvingad av tredje part, d.v.s. av människohandlare och hallickar.

Lagen särskiljer inte på under vilka omständigheter som köpet sker och därigenom är efterfrågarens ansvar som ett led i människohandel för sexuella syften lika med noll och ändå är just efterfrågaren den viktigaste aktören i den internationella människohandeln av kvinnor och barn för sexindustrin.
Köparen genom sin efterfråga på "färsk vara" uppmuntrar till människohandel för prostitution.

Jag gillar den Svenska prostitutionslagen, just pga fokuseringen på köparen, efterfrågaren, och människohandlarna och hallickarna, men den skulle kunna stärkas ytterligare för att markera och synliggöra köparens roll av efterfrågan på unga kvinnor och barn i människohandel för prostitution.
Därför skulle jag vilja se en skärpning av lagen som ger köparen ett större straffanssvar ifall den prostituerade har hamnat i prostitution mot sin vilja och jag är inte främmande för tanken att i dom fallen bör köparen eventuellt prövas för våldtäkt eller minst grov sexuellt utnjyttjande av en människa i vanmakt.

Vad säger ni?

#2  Sv: Efterfrågarens ansvar Terminator
2006-01-22 22:45:00

Jag är i alla fall helt för att likställa sexköp med grovt sexuellt utnyttjande, i vilket fall.

Galet, jag vet för nu kommer många skriva och säga att "men det finns u dom som VILL sälja sex". Men jag säger som jag brukar, för jag kan inte se sex och kroppar som handelsvara.

#3  Sv: Efterfrågarens ansvar Alvunger
2006-01-22 22:55:26

Att vara inlåst och vara under tvång måste ju utan omsvep bedömas som att vara i vanmakt. Kruxet i de här fallen är väl att det inte går att bevisa att köparen vet att den som köps är tvingad till att sälja.

#4  Sv: Efterfrågarens ansvar Terminator
2006-01-22 23:07:16

#3 Just därför skulle kanske sexköp automatiskt vara sexuellt utnyttjande..? Och någonstans känns det ju bara så otroligt att dessa sexköpare TROR att precis allt är i sin ordning när de slinker in i någon tillfällig bordell och ligger med en tjej som förmodligen inte talar svenska (jag syftar på tjejer som hämtas från tex Baltikum) och som inte ser ut att vara äldre än sexton...Och nej, det är hon inte heller. Och ja, hon med en rätt stor säkerhet ligger inte med dig frivilligt och för pengarna.

Den här veckans bordelldomar tex, hallickarna hade lockat med sig tjejer och kvinnor från Estland, två av dem var 16 och 17 år gamla. De skulle betala "hyra" till sina hallickar, 2000 kronor, om dagen.

#5  Sv: Efterfrågarens ansvar suvi
2006-01-23 08:58:22

Jo men visst blir det svårt bevisa ifall köparen var medveten om vanmaktsituationen, men det borde inte finnas hinder för en utredning där fokusering ligger på köparen och ifrågasätta köparens uppfattning av situationen och därmed tillskriva köparen ett större ansvar under vilka omständigheter som råder för försäljningen.

I misshandelsbrott finns det ju straffsatser beroende på hur grov våldet var, en örfil ger inte lika hård straff som ett slag med järnrör. Varför skulle inte brottet som köparen gör kunna ha samma värderingskala enligt hur grov brottet bedöms.

Det jag mest är ute efter är att rollen som köparen har i människohandeln är osynlig, (och därigenom fri från ansvar trots att det är köparens efterfråga som ligger till grund för människohandel), genom att straffsatserna är lika oavsett under vilka omständigheter brottet begås.

#6  Sv: Efterfrågarens ansvar metamorfos
2006-01-23 09:26:06

Utan efterfrågan - ingen marknad. Självfallet har den som efterfrågar en vara ett ansvar. När "varan" är människor, blir ansvaret desto större. Få skulle väl köpa slavar i dag, men att köpa en flicka/kvinna går bra, tydligen.

#7  Sv: Efterfrågarens ansvar Robert2
2006-01-23 09:58:40

Trafficking, slaveri, tvångsarbete, etc. är definitivt något som borde leda till långa och kännbara straff - både för de som tvingar offret till detta OCH de som utnyttjar offret - oberoende vad det är för "jobb" som de utnyttjade tvingas utföra.

I fallet med påtvingad prostitution borde definitivt de som köper sexuella tjänster av en person som är tvingad till det dömas för våldtäkt!

#8  Robert2 metamorfos
2006-01-23 11:48:29

Ärligt, hur många som köper en prostituerad nser att de "köper sexuella tjänster"?

#9  Sv: Efterfrågarens ansvar FiaMia
2006-01-23 12:05:41

suvi sa:

Därför skulle jag vilja se en skärpning av lagen som ger köparen ett större straffanssvar ifall den prostituerade har hamnat i prostitution mot sin viljaDet svåra med det är att det inte är så självklart vad som är ”mot sin vilja” i prostitution. Om jag varit utsatt för övergrepp så regelbundet att jag inte längre ser det som övergrepp – handlar det då om att jag inte är tvingad, eller att tvånget är en så självklar del av mitt liv att jag inte frågar efter annat?

Överlevnad handlar ju också om anpassning. Och ibland kan man anpassa sig till saker man definitivt inte skulle göra om omständigheterna var helt andra.

Jag tror allt skrivande om ”mot sin vilja” i lagen bara skulle gynna prostitutionsliberalerna. De vill inget hellre än att ha uppdelningen i ”frivillig” och ”påtvingad” prostitution lagstadgad. http://www.kvinnofronten.nu/janiceraymond1996.htm
Och det som är så bra med den svenska sexköpslagen är att den INTE torskat på det.

#10  Sv: Efterfrågarens ansvar suvi
2006-01-23 13:41:56

Du har en jättebra och en självklar poäng FiaMia.

Skulle behöva en omformulering där "mot sin vilja", "frivillighet" och "påtvingad" inte ingår.

Jag känner, rent instinktivt, att ju större lidandet är, ju mer i vanmakt personen är, desto grövre måste brottet bedömas att vara, men hur formulera det?

#11  Sv: Efterfrågarens ansvar metamorfos
2006-01-23 14:54:30

Jag tycker att det ska vara lika hårda straff oavsett "fri vilja" eller "påtvingad".

#12  #8 (metamorfos) Robert2
2006-01-24 09:32:46

Den stora merparten tror jag!

Det finns säkert undantag, men vad de anser sig köpa vet jag inte. Vet du?

#13  Sv: Efterfrågarens ansvar macramatic
2006-01-29 11:25:56

Vad är syftet med en skärpning av lagen?
Är det :

1. Att få fast fler torskar?

2. Stoppa efterfrågan?

3. Markera en moralisk ståndpunkt?

Jag kan helt hålla med om att lagen bör skärpas om man ser det som en moralisk ståndpunkt. Det kommer inte att fällas fler torskar, det kommer inte att minska människohandel, men vi kan i alla fall ge varandra en påse ryggdunkar. Och det kan ju kännas bra.

Om jag däremot fick bestämma så skulle jag ge Polisen full frihet till brottsprovokation, buggning och uppmuntra till mer internationellt samarbete. De ska kunna agera "kunder", samt hallickar i syfte att spränga ligor. Människor som blir offer för människohandel ska få kunna vittna anonymt samt automatiskt få asyl.

Jag tror att straffsatserna inte påverkar brottsförekomsten då så relativt få blir fast idag.

#14  Sv: Efterfrågarens ansvar macramatic
2006-01-29 11:38:02

Naturligtvis tycker jag att polistjänstemän borde agera som prostituerade också men det är väl egentligen inget som hindrar dem ifrån det idag sålänge de inte uttryckligen gör det i brottsprovokativt syfte, väl?

#15  Sv: Efterfrågarens ansvar suvi
2006-01-30 11:57:14

Att markera för sexköparen att det finns försvårande omständigheter i brottet. Det kanske skulle ge resultatet att en eventuell sexköpare tänker till en extra gång innan köpet och därmed skulle efterfrågan på prostituerade inom trafficing minska ytterligare i Sverige.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?