feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

De här med idrott och så...


Gå till senaste inlägget#1  De här med idrott och så... Faktum
2006-01-21 09:21:01

Jag har funderat en hel del kring idrott och i synnerhet könsuppdelningen vi finner inom idrotten. Vad tycker ni om att A. Sörrenstam ställer upp i en manlig golfturnering? Är det okej för en man att ställa upp i en damtävling? Ska vi verkligen dela upp människor på det här sättet? Vad finns det för argument för att dela upp i kön och vad för argument finns det för att inte dela upp?

Personligen tror jag att inom idrotten så behövs en viss uppdelning inom vissa grenar men detta endast för att vi skulle helt bli utan kvinnliga deltagare inom vissa grenar. Om ni fick ändra på idrotten, vad skulle ni ändra på när det gäller kön? Ellertycker ni det är bra så som det är?

#2  Sv: De här med idrott och så... MariaB
2006-01-21 12:58:21

Idrotten är ett typexempel på hur konservativa könsroller ständigt återskapas. Men jag är samtidigt rätt övertygad om att det kommer ändras- om än med snigelfart. Den manliga normen är ofta skrattretande övertydlig, du vet just det där med att man skiljer på att se på fotboll och se på "dam"fotboll etc.

Likaså när det gäller mer folkliga motionslopp görs ofta en tjej/damvariant som är lite kortare och mindre krävande än det "riktiga" loppet som män förväntas delta i. Ex Vasaloppet och Tjejvasan. (Här så ställer ju kvinnor upp i det vanliga loppet också....men poängen är just att så fort det ska vara tjej/dam-prefix med så är det en sämre prestation som tanken. Att en kvinna kan- men inte lika bra)

Tror mycket handlar om att män medvetet och omedvetet lärt sig att beundra andra mäns prestationer och heja på dem. En kvinna i detta sammanhang upplevs som ett hot. TÄNK om hon VINNER över en man. Huvva!

Själv brukar jag ibland fundera på om inte idrottsklasserna dam/herr bör delas i ett annat system. Typ ett graderingssystem där man flyttas upp i graderna då man klarat en grad/prestation Ex höjdhopp. Alla som hoppar över 2 meter flyttas upp till grad 3 och alla med grad 3 oavsett kön tävlar mot varandra. När man sedan klarat av nästa gradgräns, ex 2.05 så tävlar man i grupp 4 etc. etc.

Och förövrigt tyckte jag det var helt suveränt när Sörenstam ruskade om i grytan bland gubbsen på touren. Mer sånt!

#3  Sv: De här med idrott och så... Faktum
2006-01-21 13:14:21

Ditt inlägg fick mig att tänka på en sak. Du skrev
Tror mycket handlar om att män medvetet och omedvetet lärt sig att beundra andra mäns prestationer och heja på dem.

Det stämmer nog men jag tror att detta gäller för kvinnor med, alltså att fler kvinnor tittar på fotbolls VM för män än på fotbolls VM för kvinnor. Det är inte bara männen som blir lärda att beundra mäns prestationer inom idrotten, även kvinnor lär sig detta.

#4  Lite ny forskning... Pigge
2006-01-21 13:40:21

http://www.ungdomsstyrelsen.se/brus_art/0,244…

#5  Sv: De här med idrott och så... MariaB
2006-01-21 14:25:05

Visst är det så att kvinnor såväl som män lär sig heja på män. Och inte bara när det gäller att heja fram idrottare/idrottslag utan i stort. På jobb, i skolan etc etc.

Själv älskar jag när andra kvinnor är framgångsrika. Det sporrar och inspirerar mig massor! Min senste favvis är boxaren Åsa Sandell. Så himla supercool. HEJA Åsa!!!

#6  Sv: De här med idrott och så... Tokyotics
2006-01-21 15:05:21

Jag tror egentligen att de allra flesta idrotter skulle funka mixat. Det är ju uppenbart inte alltid de största killarna är bäst så därför kan ju inte just storlek och muskelmassa vara avgörande.

Jag tror att skillnaden som finns idag är en kombination aven mental "nedvärdering": Flickor får lära sig när de är små att de inte är lika starka och snabba som pojkar, de blir inte heller uppmuntrade att träna till sport lika tidigt som pojkar(som får första fotbollen i tvåårsåldern). Om en flicka är lika bra lyfts det ofta fram som en ovanlighet att det är trots att hon är flicka.

Och sämre förutsättningar, dels genom det jag tidigare nämnde att pojkar uppmuntras att springa, klättra, busa spela boll och andra fysiska lekar medans flickor uppmuntras till lugnare lekar som tränar andra saker.
Och genom sämre förutsättningar till träning som ungdomar och på elitnivå, speciellt om man tittar bakåt i tiden när tex simbassänger var förbjudet tillträde för kvinnor(50-talet?). Men även idag så är det så att tex det kvinnliga fotbollslandslaget bara har en eller ett par proffsspelare som har möjlighet att träna på heltid och ha fotboll som yrke. Att jämföra med det manliga fotbollslandslaget som bara har proffsspelare.

#7  Sv: De här med idrott och så... Terminator
2006-01-21 18:45:13

Den här kanadensiska kvinnan är tydligen den mest kända kvinnliga hockeyspelaren. 2003 spelade hon i Finland, i ett manligt lag. Det internationella mediebevakningen var massivt...Modigt och fantastiskt bra av henne att göra det!
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=19785&a…

#8  Sv: De här med idrott och så... Terminator
2006-01-21 18:54:02

Själv är jag orehört oinsatt i idrottens värld, men fattar inte att det inte finns fler blandgrenar och tävlingar. Och just lagspel borde väl rimligen kunna ha spelare av båda kön, för att inte tala om lagträningen för barn.

Min dotter går just nu i skridskoskola, på intron kom fortsatt träning till tals. PÅ fortsättningskursen skulle både ishockey och ringette provas, fast "ringette är då främst för tjejer men alla som vill då, får prova det" sa tränaren. Suck!

#9  Sv: De här med idrott och så... Faktum
2006-01-21 19:08:12

Om vi inte skulle ha en uppdelning av kön så tror jag vi skulle få en väldigt stor dominans av män i TV-rutorna när det handlar om idrott, de få tävlingar med kvinnor som visas idag skulle helt försvinna, varken Kajsa eller Kluft skulle troligen inte vara lika kända om det inte vore så att det var uppdelat.

Jag tycker det är ett litet dilemma här, å ena sidan vill jag inte ha nån uppdelning av kön men å andra sidan är män till stor del överlägsna kvinnor inom idrotten så det skulle leda till att vi inte skulle se kvinliga utövare i TV då männen i stort sett skulle ta alla platser. Detta leder då i sin tur till ännu större segration då flickor och pojkar som tittar på sport skulle få uppfattningen att det bara är män som kan lyckas inom idrotten o.s.v.

#10  Sv: De här med idrott och så... MariaB
2006-01-21 19:45:42

Nu skriver jag en fundering som jag absolut inte har något som helst vetenskapligt underlag för.

Jag får ofta för mig att den (här: svenska) sportjournalistiken ger mycket utrymme till kvinnliga idrottsutövare pga att det för tillfället inte finns lika många män som det går strålande bra för. Att det är underbart att Kluft, Kajsa B, Malin B, Damlandslaget i fotboll, Anja Pärsson, Magdalena Forsberg etc vinner OS/VM-medaljer MEN om det vore lika många män som gav Sverige medaljer skulle nog fokus mer riktas mot dem på bekostnad av kvinnliga idrottare.

Att ha många kvinnor som plockar medaljer till Sverige är fantastisikt,
men om det är män som gör samma sak är det ju lite högre status, ändå...

En annan sak jag undrar över om en kvinna och en man som tränat lika mycket, har exakt samma talang, väger lika mycket i muskler, är lika långa, är lika starka, har samma utrustning etc etc och åker störtlopp- vad är det egentligen som avgör att just mannen skulle vara bättre? Vad är det som gör att könet i det fallet har betydelse?

#11  Sv: De här med idrott och så... Terminator
2006-01-21 21:08:27

#9 Faktum: Jag håller med dig, men jag tycker att det borde verkligen finnas möjligheten till blandade grenar och blandade lag. Jag tror absolut att det skulle funka i flera sporter, framförallt på amatörnivå kan inte skillnaderna på hur snabbt man springer eller hur man spelar fotboll, ishockey, bandy etc. vara så stora.

En grej som jag verkligen undrar över är shack, är det inte det skummaste att det är könsuppdelat? Och ja, shack räknas som sport :)

#12  Sv: De här med idrott och så... LillAnders
2006-01-21 21:27:30

Det är intressant hur man i Danmark lyckades skapa ett jätteintresse kring damhandboll. Med bra marknadsföring, bra sändningstider och grymt duktiga spelare och riktiga profiler så har det blivit en superpoppis sport. Jag själv älskar att kolla på handboll och när det gäller handboll på högsta nivå så tycker jag dam- och herrhandboll ligger lika i underhållningsnivå. Herrhandbollen kanske är lite mer fysisk och damhandbollen lite mer teknisk underhållande. Men för mig har danskarna skapat elitdamhandbollen. Utan att de kört på och satsat så hårt på damerna, så hade man inte nått den höga nivån och även om man hade det, så hade jag aldrig upptäckt det. Så vad vill jag ha sagt? Jo, att det går att skapa idrott på högsta nivå och det går att skapa intresse. Detta är ett av få exempel där man valt att fokusera på just damerna i en lagsport och då blev det också bra som fan både när det gäller nivån och intresset.

#13  Sv: De här med idrott och så... metamorfos
2006-01-22 08:58:39

Glöm inte bort att det är eliten som får representera Sverige i idrottssammanhang. Oavsett kön, är de betydligt bättre än större delen av befolkningen - hur många i Sverige kan ta över 2 meter i höjdhopp?

#14  Sv: De här med idrott och så... Faktum
2006-01-22 10:54:59

En grej som jag verkligen undrar över är shack, är det inte det skummaste att det är könsuppdelat?


Jo det kan tyckas att det är märkligt men jag tittade nu precis på listan över världens högst rankade spelare, där är det en kvinna med på listan (bara 101 namn på listan). Hon är rankad 14 i världen. I schack får kvinnor spela i alla schack-turneringar men männen får inte spela i alla turneringar, t.ex. VM för Damer.

Men samma sak gäller väl här som i övrig idrott, om de inte är uppdelat så riskeras kvinnor att helt hamna i skuggan av männen och på så sätt skulle segrationen bli ännu större. Tror jag iallafall.

#15  Sv: De här med idrott och så... Faktum
2006-01-22 10:57:49

Oj oj, upptäckte en sån sjuk grej, om man tittar på listan över
Top 100 Players är addressen http://www.fide.com/ratings/top.phtml?list=men
Tittar man på listan med de högst rankade kvinnorna är addressen
http://www.fide.com/ratings/top.phtml?list=women

Ser ni att i det ena fallet står det =men och i det andra fallet står det =women

Det står men trots att det är en kvinna med på listan.

#16  Sv: De här med idrott och så... Zeppe
2006-01-22 20:33:12

Jag skulle gilla tre parallella ligor i sporterna: damligan, herrligan och mixedligan där alla får tävla.

Även om det som i MariaBs fall finns en man och en kvinna som är lika långa och lika tunga, så kommer han ha högre procent muskelmassa än hon. Vilket förstås kan spela mer eller mindre roll; ju mer av sporten som sitter i huvudet desto mindre behövs ju i benen.

#17  Sv: De här med idrott och så... svenskaflicka
2006-01-23 10:00:57

Sportens värld är verkligen litet intressant när det kommer till kön. Vi har ju detta med betydelsen av könskodning och hur personer har avslöjats som fuskare när det visat sig att de hormonellt är män trots att de socialt lever som kvinnor och inte trott sig "vara" annat än kvinnor. Snacka om att göra kön på ett väldigt specifikt och tekniskt sätt.

Vad gäller könsuppdelning är exemplet med bågskytte litet intressant. Här tävlade män och kvinnor mot varandra till en 16-årig svenska (om jag minns rätt vilket jag hoppas) satte världsrekord. Plötsligt visade det sig att kvinnor var bättre än män, och det går ju inte, så därför blev det givetvis könsuppdelade tävlingar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?