feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vart är världen på väg?


Gå till senaste inlägget#1  Vart är världen på väg? Anna
2003-12-02 21:48:08

Jag brukar sitta på Lunarstorm och diskutera på feminismdiskusen då och då, och ibland blir jag så matt.. Med jämna mellanrum dyker det upp inlägg av den här arten (i det här fallet en sextonårig kille):

"varför är alla femenister så negativ mot allting som sker???
varför inte bara låta saker vara???
har dom inte fattat att det är männen som har härskat på denna planet sedan Adam och Eva???
för så är det ju faktiskt, männen har ju härskat i alla tider. och jag ser absolut inget fel i det. kolla bara på hur vi är byggda som. en man har mer muskler, bättre spänst, är tekninsk, ekonomisk och bättre ledartyp. medans kvinnan har bröst, är renligare och bryr sig mer om sina nära och kära. så detta talar nog för sig själv, killar passar bättre för arbete och bestämelser och tjejer passar bättre att laga mat, städa och ta hand om barnen.
detta går inte att förneka!
så varför tror ni det finns två olika kön? för att endast kunna fortplanta sig? då hade gud nog kunna kommit på något bättre sätt att föröka sig på.
också har vi ju det där med alla sveriges skildsmässor. i dom flästa fall av sveriges skildsmässor så har kvinnan känt sig självständig och har väll sett på tv på alla såpor om självständiga kvinnor.
så alla killar som läser detta, stå på er låt inte kvinnan få för mycket att säga till om.

vart är världen på väg? "

Ja.. vart ÄR världen på väg när det tydligen finns unga människor som tänker så här? Jag menar, borde inte den feministiska utvecklingen banat väg för ungdomar idag med mer jämställda värderingar? Jag kan förstå om människor från de äldre generationerna håller sig fast vid mer traditonella värderingar om "manligt", "kvinnligt"... men ungdomar?

Ja, det finns mycket kvar att göra. Frågan är vad man ska göra?

#2  ungdomar.. Josefine Alvunger
2003-12-02 22:04:04

... ja jag förstår, men man kan vända på det också. På ett annat sätt är det väl mer förståeligt att unga har sådana tankar, för ungdomar har fullt upp att finna sig själva, sin identitet och sexualitet, och då är det ju EXTREMT viktigt att alla sällar sig till sitt fack, att tjejer är tjejer och killar killar, att synthare är just synthare och punkare punkare. Jag minns t ex min punkperiod. I min fotokatalog har jag kluddat "platspunkare" tvärs över två tjejer. De var inte "riktiga", men vad jag baserade det på minns jag inte. Således, att en ung kille tänker så om tjejer är ju en sak, en allvarlig sak, eftersom man visst som du skriver kan tycka att de borde "lärt" sig något, att feminismen borde kommit nånstans, att inte unga människor skall anse att tjejer är mindre värda.

Men är inte det mer förståeligt ändå, än att en äldre människa som funnit sig själv, som sett en del av världen och människor, men ändå placerar in folk med samma retorik fast med vackrare ord som den där killen? Jag menar hans styrkeargument är ju samma argument som vi återfinner hos en del av antifeministerna här på feminetik, om än i mer dold och tillspetsad form. Och jag tycker man kan ställa större krav på vuxna män och kvinnor.

En grej i killens logik då. Om nu gud (har bytts mot naturen då det diskuteras med äldre antifeminister) har tänkt till, så vore gud/naturen väl smartare om han/hon såg till att båda könen passade till alla sysslor. Annars står ju sig en man ganska slätt om det skulle vara så att tjejerna i hans omgivning skulle försvinna, och tvärtom. En smart gud/natur utrustar alla människor med kapaciteten att sköta alla sysslor, vilket den har gjort i feminismens ögon.

Men vad göra med ungdomarna? Jag vet inte... Ett genusperspektiv i undervisningen kanske skulle vara nåt. Å andra sidan växer väl den där killen till sig han åxå, fast det tragiska är att han kan gå livet igenom med de där åsikterna utan att få alltför mkt skit för det.

#3  plastpunkare... Josefine Alvunger
2003-12-02 22:04:36

skall det ju vara.

#4  "Kvinnan är den egentliga människan" Anna
2003-12-03 00:22:20

Jag hoppas att det är som du säger. Att ungdomar har en tendens att plasera folk i fack.

Jag vet ju hur det var när jag var 14 och flirtade med rasistiska värderingar och lyssnade på Ultima Thule för att det var "coolt". Året därefter var jag punkare och lyssnade på Ebba Grön. Året efter det var jag som alla andra tjejer i min ålder och vågade inte ticka ut öht. Man testar, söker och formar en identitet. Leker med olika roller, och värderingar. Till slut kommer man ju förhopningsivs fram till något smart. :)

Men jag kom på något annat man kan använda för att få en motpol till de särartsfeministiska tankarna, eller "biologism". Jag läste Ordfront för några nummer sedan som hade en bra artikel om detta. Det skildrades en manschauvinistisk synvinkel som deklarerade att män är födda till ledare för att de har mörk röst bla bla.. och på nästa sida en "kvinnochauvnist" som deklarerade den totala motsatsen. De utgick altlså från samma biologism, men de tolkade på två radikalt olika sätt. "Kvinnochauvinisten" kunde iomd motivera kvinnan som självutnämnd ledare pga en rad olika "kvinnliga" egenskaper, och tyckte att "kvinnan är den egentliga människan, mannen är slaven".

Det är nyttigt att byta fokus och perspektiv även om man diskuterar biologism, och i synnerhet om man diskuterar det med föresrpåkare för könens sociala åtskillnad.

Du kanske har läst artikeln? Annars kan jag rota fram den. Den är läsvärd!

#5  den har jag inte läst.. Josefine Alvunger
2003-12-03 09:08:32

... men vill läsa!!

Påminner lite om min egen debattteknik då och då (höhö). Biologiska argument kan man ju vända som man vill. Gudinnan av vändandet heter Gerd Brantenberg och den boken MÅSTE man läsa. Den är så fantastisk! Så hoppas du läst den/kan få tag på den. Den heter Egalias döttrar.

Jag var som du i min tonår. Hade en liten rasseperiod också, mest att jag impades av killarna som var rassar, men var det inte själv. När jag o min kompis skulle bort en helg på SSU läger ville de killarna festa med oss. Vi vågade inte erkänna hur mesiga vi var. Så vi sa att vi skulle iväg, att det var hemligt men att det "var för Sveriges skull". Fy fan, man har varit så dum i huvudet så det är äckligt. Tur man är så smart nu!

#6  Tja! JoeHill
2003-12-03 10:45:03

Det hör väl till at man gör/tänker dumma saker i tonåren.

Jag har själv aldrig befattat mig med rasister etc mer an att diskutera med och försöka tala till rätta. Starkt av er att erkänna.

Ang. killens inlägg, så tar han upp skilsmässa.
Kanske bottnar hans (tillfälliga)åsikter i en bitterhet över att hans egen familj har splittrats. Alttså inget att förfasas över.

#7  Jo.. Josefine Alvunger
2003-12-03 10:50:17

... men på AFS tänker somliga samma saker och de är inte i tonåren. Killen måste ju ha fått sina tankar nånstans ifrån.

#8  Jo, den har jag. Anna
2003-12-12 10:22:10

Egalias döttrar står i min bokhylla, ännu oläst. Det mest spännande jag hinner bläddra i just nu är ju kurslitteratur och übertråkiga skolböcker. Jag har tänkt läsa den och flera andra böcker så fort jag får tid. Är hemskt nyfiken på den boken, eftersom många har rekommenderat den och pratat sig varma om den boken.

Jag ska se till att leta fram den där Ordfrontsartikeln. Lite rörigt jusst nu.. :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?