feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

vad säger man?


Gå till senaste inlägget#1  vad säger man? alice
2003-10-11 00:15:55

hade just en diskussion med min gamla pojkvän som mynnade ut i:

"JAG: varför är du inte emot könsroller? för att du tjänar på det?

HAN: nej, för att jag tycker att det är naturligt och trevligt.

JAG: ska flickor vara väna och vårdande och män starka och rationella?

HAN: nej, jag tycker inte att nån "ska" nånting, till skillnad från du.
däremot har jag inget emot det. tvärtom."

Vad gör man då? Vad säger man för att i alla fall få honom att förstå att han inte förstår någonting?

Det är så läskigt att jag bott med honom i flera år utan att riktigt våga se det här. Det kryper i mig.

#2  Ett dilemma Margita
2003-10-11 10:30:54

Jag tror det grundar sig mycket i "isärhållningens princip", som Yvonne Hirdman kallar den. Det är av vissa anledningar viktigt för män att inte vara som kvinnor. Mansforskning har visat att män definierar sig utifrån det de inte är. För mig är det ett implicit erkännande att kvinnor är snäppet lägre i hierarkin även om det aldrig skulle sägas rakt ut. Ett utsuddande av könsroller är väl därför ett större hot mot män än mot kvinnor.
Men vad man ska säga till sin partner om detta kan jag inte hjälpa dig med. Jag har själv haft ett långt förhållande med en som skrek "du är väl inte en sån där äcklig feministjävel" så fort jag andades en stavelse om könsroller. Detta är faktiskt ett dilemma. Att säga att man är feminist känns ju som att man med andra ord automatiskt anklagar alla män för kvinnors underordning. Så vill jag ju inte att det ska vara. Mitt syfte är ju inte att anklaga utan snarare att försöka få folk (både män o kvinnor) att ifrågasätta sådant som anses självklart. Svårt!

#3  scary stuff alice
2003-10-11 23:59:36

jo visst är det svårt.
han är dock _inte_ min partner längre men man ifrågasätter ju ändå vem det egentligen var man la alla de där åren på. det är skrämmande...

#4  . JoeHill
2003-10-12 13:41:01

Han var ju i alla fall ärlig.

#5  Egentligen inte så konstigt. Josefine Alvunger
2003-10-13 11:00:30

Det är kanske inte så konstigt att somliga män och kvinnor inte har något emot könsrollerna. Ditt ex har kanske inget emot att en del tjejer är blida och väna och vårdande, eftersom han har nytta av det. Typ som att få en extramamma, el en egen lite dyrkande barbiedocka som ser upp till en. Min erfarenhet är dock att det bara är svaga och rädda män som är ute efter en sådan tjej. Jag tycker nog inte du skall vara för hård mot ditt ex, el ta åt dig personligen el ångra era år. Du la nog de åren på en man som inte funderat särskilt mkt på vad kvinnor runt honom gör för att de förväntas göra det, och att det är rätt surt. Du la dem inte på en ond man som kränkte dig el slog dig - hoppas jag, annars blir mitt svar naturligtvis ett annat. Hans resonemang är ganska intressant, jag känner igen det från antifeminister, som anklagar oss för att TVINGA tjejer att vara på ett visst sätt, istället för att som dem bara låta "alla vara som de vill". Och att detta "som de vill" kan innebära en kvinna med så kass självförtroende att hon inte har nåt annat att snacka om än sina två extra kg där hon sitter på killens div. 5 match varje söndag o fryser, m maten färdig på bordet där hemma - det har de naturligtvis inget emot. Vem VILL vara någon annans piga? Och om nu nån tjej vill det, så tycker jag åtminstone hon skall ta det beslutet m alla fakta på bordet, o inte bara bete sig som hon tror att hon förväntas göra, el tro att hon inte har något större värde. Nu spann jag loss, sorry. Ibland när man är sur över något blir man rätt hård i sin argumentation. Jag kan också bli rätt förbannad på mitt ex. Men den ilskan har mer med sårade känslor att göra än med feminism, och det borde vi verkligen lära oss att hålla isär. Lycka till Alice! Spill inga tårar över honom, gå vidare stärkt istället och var glad att du inte lever med honom fortfarande!

#6  Mitt ex.. JoeHill
2003-10-13 13:10:11

...gjorde slut med mig med motivationen: "du är för snäll, jag gillar killar som är lite mer elaka".

Jag levde nog inte riktigt upp till den manliga könsrollen för att passa henne. Lyckligtvis slösade jag bara bort några månader på den bitchen.

Jag har lagt om stilen nu och det funkar bättre ;)

#7  Tycker det verkar helt stört... Josefine Alvunger
2003-10-13 14:13:24

att göra slut för att någon är för snäll. det skulle i så fall vara om detta "för snäll" innebär att personen ifråga helt saknar egen personlighet och egna åsikter, bara för att aldrig upplevas som obekväm och bara håller med alla andra. En sån person är inte "för snäll". Snarare dum, rädd, feg eller har osedvanligt låg självkänsla. För egen del blir jag gärna ihop med en man som är så snäll så änglarna gråter av avundsjuka. Att vilja ha killar "som är lite mer elaka" låter som om tjejen är rätt messed up om jag skall vara ärlig. Hoppas du skämtade om att du lagt om stilen. Vem vill vara "lite mer elak"? Man kan gärna ha lite jävlaranamma, självkänsla och värdighet, men man är inte elak för det.

#8  Tror inte... JoeHill
2003-10-13 14:33:43

...jag saknar åsikter. Snarare tvärtom.

Att jag lagt om stilen innebär att jag inte ödslar tid "messed up bithes" som vill ha killar som hunsar dem. Dock är dessa avarter ganska frekventa i vårt samhälle idag.

Undrar vad det beror på? Hollywood kanske?

#9  nej, det vet jag att du inte gör :) Josefine Alvunger
2003-10-13 16:26:44

Tja, varför vill en tjej ha en kille som hunsar henne? Vet inte, får kanske fråga nån som vill. Minns när jag var yngre, då var ju de bråkigaste killarna de tuffaste, men inte ville jag själv bli hunsad för det. Snarare tämja hannen kanske. Det är väl som allt annat skit, inbyggt i könsrollstanken, mannen skall vara rufflig o bufflig, o tjejen skall få ordning på honom, vara hans trygga fasta punkt, känna att hon behövs. Din tjej kanske märkte att du inte behövde henne, hon kanske inte kände sig "bekräftad som kvinna" eftersom du inte passade in i hennes bild av hur en man skall vara. Jag vet inte. Tycker det är bra att du inte ödslar nån tid på såna iaf. Jag ödslar ingen tid på män som vill att jag skall vara from och vän och blid. För mig är det väl snarare tvärtom, de tycker jag är för elak haha.

#10  Kontentan... JoeHill
2003-10-14 10:08:50

...av det hela är alltså att vi har två könsroller som uppmuntrar och stärker varandras berättigande för mall hur människor skall vara i vårt samhälle.

Detta får som sagt destruktiva konsekvenser i det långa loppet.

Många människor som inte passar in i normen blir olyckliga.

Vad göra?

Om ändrad uppfostran skall fungera måste även ALLA vuxna föregå med gott exempel annars är uppfostran bortkastad eftersom barnen likt förbannat ändå tar efter sin omgivning.

#11  Joe Hill David M;
2003-10-16 18:48:52

Tycker det är helt rätt av din tjej att göra slut med dig för att du är för snäll. Hon kanske tänder på tuffa killar o då förstår jag henne.

Men jag ser inte könsrollerna som påtvingade utan som ett resultat av alla frias val.

#12  ? JoeHill
2003-10-16 20:18:07

Är "tuff" samma sak som "elak"?

Och är "tuff" motsatsen till "snäll"?

Kan man inte vara "tuff" och "snäll" på samma gång?

(Tänk innan du skriver David M)

#13  jaa du alice
2003-10-23 00:24:41

Josefine, såg inte ditt svar förrän nu.

Slog mig, njaej, men kränkte, ja såklart.
Alltså för mig är det omöjligt att inte bli kränkt av den här typen av diskussion (som vi förde även _i_ förhållandet) eftersom den antyder att jag måste ändra på mig.

Att vara tillsammans med mig - som är uttalad feminist och kämpar varje dag med att leva "som jag lär" - och samtidigt inte låta det gå en dag utan att kommentera huruvida mina ben är rakade eller inte, vilka kläder jag borde ha på mig, att jag inte borde bli för full etc.. det ÄR ju en kränkning.

Jag lämnade inte honom, delvis därför att varje sån kommentar ledde till en diskussion/bråk (det blev många många) och jag ville så himla gärna att han skulle fatta. I efterhand har jag nog tänkt att det ändå fastnade litegrann, han har sagt att vårt förhållande var väldigt destruktivt etc. Därför är det en jobbig damm som brister när han slänger ur sig sånt här två år senare.

Det deprimerande är ju just att han inte är en sån som "inte funderat särskilt mkt på vad kvinnor runt honom gör för att de förväntas göra det" eftersom jag påpekat det gång på gång på gång på gång. Han bara skiter i det.

Och visst, det är pga att det är bekvämt för honom. Därför kommer han säkert inte behöva ändra sig, det finns alltid tjejer som inte ifrågasätter sin roll. Det gör mig deppig.

#14  Borta? Kalle
2003-10-24 13:20:26

Intressant att se vilka inlägg som "censureras"...

#15  Ett nytt forum. Josefine Alvunger
2003-10-24 13:32:28

Det finns ett nytt forum för de som inte är feminister. Meningen och tanken med feminetik var ju att feminister skall mötas och diskutera. Så jag tog faktiskt beslutet att ditt inlägg var otillbörligt på denna plats, också eftersom det uppkom efter att det nya forumet skapades. Skriv gärna ditt inlägg i rätt forum, där kommer jag det låta stå kvar. Jag hoppas du kan respektera detta.

#16  Förstår inte riktigt Klabbe
2003-10-28 13:42:47

Hej,

Efter att ha läst första inlägget blev jag aningen förvirrad.

Vad är egentligen problemet? Han säger att han inte är emot könsroller och samtidigt att ingen "ska" någonting. Alltså är det upp till individen att välja sitt betendemönster?

Varför är detta ett problem?

Uppriktigt förvirrad!

/Klabbe

#17  enkelt alice
2003-10-29 10:58:04

Ingen här tror att man kan "välja sitt beteendemönster". Att kvinnor har lägre lön för att de tycker det är roligare t.ex.

Vissa hör hur absurt det låter, om du inte gör det tror jag du ska börja hänga på anti-feministiskt forum istället.

#18  Re: Enkelt Klabbe
2003-10-29 12:26:15

Hej Alice,

Med beteendemönster menar jag individens sätt att agera. Varför kan man inte välja detta? Påstår du att man är förslavad av de befintliga könsrollerna och omöjlien kan bryta sig ur dem?

Om jag missupfattat dig får du gärna förklara vad du menar med orden "välja sitt beteendemönster" och hur du får ihop det med påverkan av individens lönesättning.

mvh,

/Klabbe

#19  Om jag får lov att lägga mig i... Josefine Alvunger
2003-10-29 12:33:30

... diskussionen om beteendemönster. Jag tror visst att man kan välja hur man skall agera. T ex kan jag välja att säga emot högt, eller välja att vara tyst och koka kaffe på de möten jag går på. Jag kan också välja att be om högre lön på min arbetsplats, eller kan jag välja att vara tyst och nöja mig. Det jag däremot inte kan välja är hur andra bemöter mitt agerande. Och jag är bombsäker på att val vad gäller att gå utanför ramen som satts upp för ett "könsligt beteende" innebär sanktioner. Jag tipsar dig om att bryta den ram du tilldelats (här är jag så fördomsfull så jag efter ditt namn gissat att du är namn. Till o med så noga är vi med att dela upp oss i kön, så vi t o m har könskodade namn. Förresten, det var en kille som ville byta mellannamn till ett kvinnligt namn. Han fick inte. Rätt häftigt.)genom att ta på dig en klänning och högklackat och smink. Du kommer sanktioneras med blickar och kommentarer, du kan även riskera att få stryk faktiskt. Det är ett tydligt bevis på "en förslavning av befintliga könsroller". Naturligtvis har alla möjligheten att bryta dem, men jag hävdar att ett överskridande medför sanktioner. På så sätt tror jag att alice menar att man inte "kan välja beteendemönster". Vissa val får/kan man bara inte ta. Och det enbart baserat på genitalier. Det tycker jag är en ganska snäv roll, när 50 % av livets möjligheter är bortsållade. Naturligtvis går detta bothways.

#20  O så lite till... Josefine Alvunger
2003-10-29 12:35:53

... skrev fel, skall stå att jag gissar att du är man.

Glömde en sak. Vi har också tills helt nyligen haft rent lagsmässiga begränsningar i vårt agerande. Homosexuella par fick inte vigas, och det är fortfarande motstånd för att de skall få vigas av präst. De fick heller inte tills helt nyligen provas för adoption. Sexualitet ingår i allra högsta grad i könsrollen. Så där var ett par exempel till på hur individer pga könsroll inte får agera.

#21  Re: Om jag får lov att lägga mig i... Klabbe
2003-10-29 15:48:40

Hej Josefine,

Jag håller med dig om att det kan bli vissa problemen om man avviker från sin könsroll. Om jag exempelvis klär ut mig till dragqueen och går ut på stan en lördagkväll kan jag nog med säkerhet räkna med problem.

Den stora fråga anser jag vara att veta vilka reaktioner hos någon som beror på uppfattningar om sin/andras könsroll eller på allmäna uppfattningar om saker och ting. Vad är könsrollsbetingat och vad är en allmän uppfattning? Om exempelvis två personer beter sig exakt lika, bortsett från att en har fördomar mot dragqueens, vad beror det på?

Personligen anser jag att exempelvis grupptryck påverkar individens beteendemönster betydligt mer än individens könsroll.


I största allmänhet känns frågan väldigt filosofisk. Man kan ju se det som att alla som är fast i ett beteende (som kan bero av en könsroll) är fördomsfulla och inskränkta som inte accepterar andras önskan om att bete sig utifrån ett könsrollsfritt perspektiv. Å andra sidan är ju frågan om man som individ kan kräva att alla andra individer bredvilligt skall acceptera allt man gör (och om de inte gör det är de inskänkta stereotyper).

mvh,
/Klabbe

#22  Ännu en som inte förstått sanningen Larsa
2003-10-30 09:16:03

Jag håller med Klabbe, förstår inte vad som är problemet. Alice fd tyckte att alla får vara och bete sig som de vill. Vad är fel med det?

Som svar säger Alice: "Ingen här tror att man kan "välja sitt beteendemönster". Att kvinnor har lägre lön för att de tycker det är roligare t.ex. "
Alltså, hon blev arg för att hennes ex inte har samma värderingar som hon antar att resten av samhället har? Det samhälle som hon tycker har FEL värderingar.

Det avslutande: "Vissa hör hur absurt det låter, om du inte gör det tror jag du ska börja hänga på anti-feministiskt forum istället.",
samt även Johannas "Det finns ett nytt forum för de som inte är feminister. Meningen och tanken med feminetik var ju att feminister skall mötas och diskutera."
Detta gör mig mycket besviken på feminister (feminetiker?) Jag sökte mig till den här sidan för att försöka ta reda på mer vad feminister står för. Jag gissar att medie-feministerna inte alltid uttrycker sig som "vardags-feminister" skulle ha gjort. Istället får jag veta att om jag är det minsta kritisk till något av det ni anser, så är jag förvisad till anti-feministerna, alternativt ett speciellt forum för oss som vill vara med och sätta oss in i, och förstå, era funderingar och tankar. Detta gör mig mer skeptisk till feminismen än något! Är det verkligen detta ni vill åstadkomma? Jag känner mig osynliggjord.

#23  Att bli skeptisk.. Josefine Alvunger
2003-10-30 13:23:48

... nej jag vill inte åstadkomma en skepsis. Jag blir förvånad över att du känner så. feminetik är ju en mötesplats för att feminister skall kunna diskutera sina ståndpunkter och olikheter med varandra. Vi öppnar alltså en dialog för inbördes frågor och kritik. Det tycker jag borde uppfattas som ödmjukt och relevant, och även en framåtsträvande ansats. Du är absolut inte förvisad till antifeministerna. Du är välkommen att ställa din frågor i anvisat forum. Det är helt enkelt regler jag ställt upp för att sidan skall bli lätt att navigera i. Om en feminist känner "jag skall kolla vad andra undrar om feminism och besvara det" kan hon/han bege sig till "jag är inte feminist - hur tänker ni?". Om samma feminist känner "jag vill kolla hur de andra feministerna uppfattar performativiteten, el isärhållandets logik, el klyftan mellan modernistiska feminismer och postmodernistiska feminismer, då kluttrar han/hon ner den frågan i "tycka" och får svar av andra feminister.

Det är konstigt att du känner dig osynliggjord, TROTS att jag för just det syftet som du skriver (andra som vill veta vad vardagsfeminister eg. tycker) skapat ett helt eget forum med egen rubrik. Varför resonerar du så? feminetik är i första hand en mötesplats för feminister. Då vill jag att de feminister som kommer hit för att få diskutera kan få välja om de vill diskutera med andra feminister, el med icke-feminister. Det är också viktigt att betänka att feminetik inte fungerar som en "övertalningscentral" där vi skall få över så många som möjligt. Här finns ingen undervisning, inga definitioner, inga citat, ingen historieskrivning om våra förmödrar. Här finns (nåja, mitt mål är att det SKALL finnas) dialog mellan feminister. Men du är varmt välkommen att skriva ned dina funderingar i det forum som är avsett för just den sortens frågor.

#24  Jag förstår... Larsa
2003-10-30 14:53:26

...precis vad du menar och hur du vill att forumet ska fungera. Problemet är bara att jag har mycket svårt att hitta ett feministiskt forum där ALLA är välkomna till diskussion. Så även här. Visst, det finns en egen liten "sandlåda" för icke övertygade, men hur gör jag i det här fallet då jag vill diskutera ett ämne som tas upp utanför sandlådan? Kan jag förvänta mig att mina åsikter och frågor kastas iväg till något annat forum (i stil med Kalles som tydligen bara togs bort, eller?) så att de som tycker att de vet bättre slipper se sådana frågeställningar? Det är därför jag känner mig osynliggjord.

Men, jag ska inte förstöra den här tråden med den här diskussionen längre... tycker du att just det här inlägget ligger helt fel är du mer än välkommen att flytta det till det anvisade forumet, så fortsätter jag där.

#25  Den enda... Josefine Alvunger
2003-10-30 15:39:59

detta är den enda feministiska sajten som uttalat har ett krav på att endast feminister deltar, och till och med det kravet är åsidosatt, då jag skapade "sandlådan". (Jäkligt trist för övrigt att du trivialiserar det jag försöker göra här.) Om du vill diskutera ett ämne som tas upp utanför sandlådan tar du helt enkelt och skriver upp den frågan i sandlådan.

Jag kan inte flytta redan skrivna inlägg. Kan endast radera. Hade jag kunnat flytta hade jag gjort det, men har istället uppmanat vederbörande att kopiera sina inlägg. Det har fungerat utmärkt bra hittills faktiskt.

Och det handlar inte om att "veta bättre". Det handlar om att "veta något annat, vilja diskutera något annat". Tex när alice ville diskutera problematiken i just hennes relation gällande könsroller. Då jag vet vad hon menar kan jag ge feedback där. Jag anser liksom hon att könsrollerna är konstruerade, och åläggs oss från stunden vi föds tills vi dör. När en diskussion ligger på den nivån, blir det till en helt annan diskussion då någon invänder "men hallååå det finns inga könsroller". Det var inte det frågan handlade om. Som feminist är man ju redan ganska medveten om fängslande roller och tar man upp den frågan i ett forum som lovar (där jag lovar) att endast feminister rör sig, då tycker jag inte att diskussionen skall svaja till "finns konstruerade könsroller". Däremot kan ju en person som inte är feminist läsa diskussionen och känna, hoppsan de snackar om könsroller. Jag är tveksam till om de verkligen är konstruerade, de kanske är biologiska. Den frågan tar jag upp under den rubriken som signalerar "här ställer vi som inte är feminister frågor till de som är feminister." Jag tycker att det är ganska logiskt. Ett annat alternativ är att jag raderar det nya forumet och låter vilka som helst skriva var de vill. Men då kör jag över hela min vision om vad den här sidan skall vara. Jag kan också radera hela forumet och leka med "radera-knappen" flera ggr om dan o få flera "men hallå varför raderade du mitt inlägg". Jag känner inte för något av alternativen.

Så jag kände att denna lösningen är den bästa. Ingen behöver känna sig exkluderad eftersom det finns ett alldeles utmärkt tillfälle att ställa de frågor man har om feminismen och låta de feminister som vill svara på det svara. För mig är det win-win. Jag förstår faktiskt inte vad det är som stör dig så. Med din tillåtelse kan jag kopiera denna diskussion och föra över den.

#26  suck igen alice
2003-11-04 12:19:12

Men Larsa,
vad klagar du över? Här har du ju din diskussion?
Teoretiskt sätt borde t.ex. jag klaga snarare eftersom man på feminietik blir "lovad" att få diskutera bara med feminister för att slippa prata så himla grundläggande hela tiden. Tack vare t.ex. dig så måste jag göra det ändå nu:

Om man tycker att könsroller är naturliga och trevliga säger man att "o-könsroller" är onaturliga och otrevliga, eller hur? Det tycker jag är en förtryckarmekanism - precis som din trivalisering av Josefins sididé.

Genom att säga så visar han att han dömer folk utifrån hur väl de passar in i könsroller, DÄRFÖR blir kommentaren om att "folk får göra som de vill" helt galen. Om alla gjorde som de ville skulle vi inte ha könsroller eftersom:

"könsroll, sammanfattande term för socialt och kulturellt betingade skillnader mellan könen vad avser beteende, värderingar, normer, föreställningar, resurser, makt och prestige."
(NE)

B E T I N G A D E

#27  ja alice
2003-11-04 12:21:49

ah nu läste jag inlägget ovan. jag tycker också det är helt logiskt och det var precis det jag menade.

för övrigt, larsa, i dagens expressen framgår att skulle det finnas ett feministisk parti så skulle ca 17% rösta på det. så du kan knappast påstå att "antifeminister" är diskriminerade?

#28  Alice och statistik... Kalle
2003-11-04 13:58:12

... är tydligen en kombination som inte går ihop. 17% tyckte att det BEHÖVS ett feministparti, medan 67% tyckte att det INTE behövs.

Endast 6 procent svarade att de skulle rösta på partiet.

#29  Höj... JoeHill
2003-11-04 14:02:10

...då genast spärren för att komma in i riksdagen till 7%. Då blir vi nog av med VPK oxå då det är samma personer som lägger sin röst på dessa¿

#30  varför.. Josefine Alvunger
2003-11-04 14:28:15

har JoeHill problem med ett eventuellt feministiskt parti?

#31  JoeHill har problem. JoeHill
2003-11-04 15:19:26

Ja, varför inte urholka hela demokratin med bara sakfrågepartier?

Jag hatar sakfrågepartier.

#32  ... JoeHill
2003-11-04 15:20:24

...och det oavsett saken ifråga.

#33  sakfråga Josefine Alvunger
2003-11-04 16:06:14

Feminismen är inte mer sakfråga än moderaterna och socialdemokraterna. Ett feministiskt parti skulle hantera orättvisor pga kön, medan sossarna och moderaterna hanterar orättvisor pga klass. Jag tycker du urholkar feminismen genom att reducera den till "enbart sakfråga". Är könsaspekten plötsligt en petitess i den politiska diskussionen?

#34  inte... JoeHill
2003-11-04 17:01:08

...en petitess men en sakfråga. Orättvisor pga klass är också en sakfråga. Men det är inte S och Ms största fråga heller. De arbetar med flera frågor med flera olika perspektiv tex feministiskt. Alltså är de inte sakfrågepartier.

#35  sakfråga Johan
2003-11-04 21:13:01

Även jag kan väl hålla med om att S kommit lite ur kurs och inte längre motverkar klassklyftor, men nog står det väl något åt det hållet i partiprogrammet. Tanken bakom detta parti är väl att konstruera ett samhälle som de tycker verkar bra, med så små klasskillnader som möjligt, och med socialismen någonstans i grunden. På samma sätt skulle väl "feministdemokraterna" kunna arbeta för ett bättre samhälle, utan skillnader mmellan könen etc, med en feministisk ideologi som grund.

#36  Japp Josefine Alvunger
2003-11-04 22:07:29

I agree med typ allt som föregående talare säger. Feministdemokraterna skulle nog också hinna med att utjämna en del klasskillnader på vägen tror jag, då många av de ekonomiska orättvisorna är rotade i kön och föreställningar om könens kunskapsområden/kompetens.

#37  Problemet... JoeHill
2003-11-05 11:15:13

...är när "feministdemokraterna" ska ta ett beslut i en fråga som inte har något könsperspektiv alls. Hur kommer de resonera då? Detta vet inte personerna som röstar på detta parti och än mindre de som företräder partiet.

Alltså urholkar det demokratin. Vi får en samling "vildar" i riksdagen som röstar helt godtyckligt i mycket viktiga frågor.

Dessutom är klasskillnader inte bara av ondo, det är motorn i ett industrisamhälle.

#38  kalle alice
2003-11-05 23:25:59

tack för att du underströk mitt argument ännu mer! ni är alltså inte ett DUGG diskriminerade.

#39  jaha alice
2003-11-05 23:27:33

>när "feministdemokraterna" ska ta ett beslut i >en fråga som inte har något könsperspektiv alls. >Hur kommer de resonera då? Detta vet inte >personerna som röstar på detta parti och än >mindre de som företräder partiet.


Nämn en fråga som inte har ett könsperspektiv? Jag kommer inte på någon.

#40  tja Fredrik Jones
2003-11-06 08:45:33

genmodifiering, kärnkraft (eller hela energifrågan överhuvudtaget), bostadsbrist, glesbyggdsflykten, globalisering (eller hela sveriges utrikespolitik), handikappsanpassning för att nämna ett par på rak arm som jag tycker helt saknar genusperspektiv, även om jag är säker på att du tycker annorlunda.

#41  oops Fredrik Jones
2003-11-06 08:47:36

sorry josefin, tänkte inte på vilken tråd jag var inne i, du kan ta bort detta och föregående inlägg omedelbart.

#42  alice JoeHill
2003-11-06 12:26:31

Norra länken, hallandsås tunneln, torskfiskestop etc

Visst, har man tillräcklig fantasi kan man väl sätta dessa frågor i ett köns-perspektiv. Men det är ungeför lika logiskt som att sätta det i ett koala-perspektiv.

#43  klass johan
2003-11-06 14:06:36

men allt detta har givetvis ett klassperspektiv, hur kan V och S ta ställning i dessa frågor? och hur gör KD?

#44  infrastuktur.. Josefine Alvunger
2003-11-06 14:20:12

och kommunikationsmedel är i allra högsta grad könspräglat. Män och kvinnor har olika tidsanvändning/möjlighet ( tex lämnar o hämtar kvinnor mer fr dagis, dels i relationer men också eftersom det finns flest ensamstående mammor) vilket naturligtvis påverkar val av transportmedel. Var man placerar busskurer, belysning, vägen dit o hem, är också intressant ur köns/genusperspektiv. Gångtunnlar, lummiga parker, parkeringshus... könsperspektiv används ej, men borde!

#45  Fel forum igen... Kalle
2003-11-06 14:36:47

Jag tror inte att Hallandsåstunneln är avsedd som gångtunnel. Inte heller tror jag att de tänkt placera några hållplatser där. Och vidare tror jag inte att så värst många tänker pendla mellan Göteborg och Helsingborg/Malmö för att lämna barnen på dagis.

#46  Som sagt.. JoeHill
2003-11-06 15:59:46

..har man tillräckligt livlig fantasi så kan man hitta vilket perspektiv som helst i vilken fråga som helst.

Men är det relevant?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?