feminetik.se feminetik.se

Just nu 30 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Matriarkat i världshistorien?


Gå till senaste inlägget#1  Matriarkat i världshistorien? TKU
2006-01-10 22:14:51

Jag har just fått ett uppdrag att ta reda på hur utbrett det har varit med matriarkala samhällen under världshistoriens gång.

Ett par frågor:
* Vilka historiska och nutida exempel på matriarkala (i ordets bredaste bemärkelse) samhällen finns det?
* Hur har maktfördelningen mellan könen sett ut i dessa samhällen?
* Vilka av dessa samhällen har haft jordbruk, centraliserat styre, yrkesfördelning och annat som vi brukar associera med "stater"?

Wikipedias artikel om matriarkat har jag redan läst utan att bli särskilt mycket klokare. Annars gillar jag webblänkar.

#2  Sv: Matriarkat i världshistorien? FiaMia
2006-01-10 22:24:33

Jag har just börjat läsa Yang Erche Namus "Döttrarnas rike" om Mosofolket. Kan inte säga nåt om boken än, men vad jag förstår lever Mosofolket fortfarande idag i någon form av matriarkat. Spännande, eftersom de är nutida.

Det finns en film om Mosofolket också (men inte visad i Sverige vad jag vet), kanske får du ut något här:
http://www.offthefence.com/content/programme.…

#3  Sv: Matriarkat i världshistorien? svenskaflicka
2006-01-10 22:34:42

Jag vet att det i den baskiska historiebeskrivningen talas om en typ av matriarkat - vilket då skulle skilja ut Baskien från omgivande delar av det nuvarande Spanien. Av detta skäl finns det också kopplingar mellan Herri Batasuna och den feministiska rörelsen i Baskien. Sedan i vilken utsträckning det finns något som helst verklighetsbakgrund till denna historieskrivning känner jag inte till.

#4  bästa sättet är divad
2006-01-10 22:35:15

att mejla någon doktor eller motsv på en etnologisk eller antropologisk institution. De svarar och har garanterat massor med exempel på etnografier om matriarkala och semi-matri. samhällsstrukturer.

#5  TKU Terminator
2006-01-19 23:51:08

Fick du några intressanta svar? Dela med dig vetja!

#6  Sv: Matriarkat i världshistorien? Baerbel
2006-01-20 00:09:55

Alltid lite svårt att veta vad som folk menar när de säger matriarkat. Det verkar vara svårt att visa att det finns/har funnits matriarkat där kvinnorna har makten, men gott om exempel av matriLINEAT.
Kan varmt rekommendera en bok av historikern Gerda Lerner "The creation of patriarchy" (1986, finns som paperback, om samhällstyper före vår tidsräkning, manliga och kvinnliga regenter, framväxten av slaveriet) och två böcker (fast de är på tyska) utgiven av Ilse Lenz & Ute Luig: Frauenmacht ohne Herrschaft, Geschlechterverhältnisse in nichtpatriarchalischen Gesellschaften (mest om olika afrikanska matrilineat, särskilt hos nutida Baule-folket i Elfenbenskusten) och en annan utgiven av Beate Wagner-Hasel, Matriarchatstheorien der Altertumswissenschaft (om antiken).

#7  Matriliniat? divad
2006-01-20 01:27:46

Alltså matrilinjäritet? Att man ser ursprung från moderns sida? Som tex nationalstaten israel (för att vara jude i israel måste din mamma vara judinna) gör i motsats till sina arabiska grannar (ibn och bin)?

#8  Sv: #7 Matrilinjäritet Baerbel
2006-01-20 10:37:47

Just det, visste bara inte vad det riktiga svenska uttrycket var och försvenskade friskt det tyska (Matrilineat).
I en del kulturer, särskilt i Afrika, är det vanligt att man ser/definierar sitt ursprung via modern, mormodern, och inte via fadern. Med därmed är inte sagt att matrilinjära kulturer har så mycket annat gemensamt, t ex när det gäller vem som ärver, vem som få bo var, vem som får överta funktioner/viktiga ämbeten, rösträtt eller motsvarande osv. Läste för inte så länge sedan några artiklar om detta (på tyska) av en etnolog i Berlin och en historiker i Hamburg som både var specialiserade på Afrika, och både menade att det inte finns några empiriska bevis för att matriarkala eller "gynekokratiska" (dvs där enbart kvinnor hade makten över männen) samhällen existerar eller skulle ha existerat, utan att det handlar snarare oftast om matrilinjära samhällen där kvinnor har en del av makten. Jag är varken etnolog eller historiker men jag tyckte att det låter rimligt.

#9  Sv: Matriarkat i världshistorien? Alex
2006-01-20 11:02:35

Jag var i höstas i Kina och åkte till området där Mosofolket, som FiaMia skrev om ovan, bor. Det är både ett matriarkat och ett matrilineärt samhälle. Kvinnor har all äganderätten. Såg inte så mycket av det. Samhället verkade satsa hårt på turismen, det byggdes hotell längs hela sjökanten(det ligger en stor sjö där). Det enda skillnaden mot resten av kina jag tyckte att jag märkte var möjligtvis att kvinnorna inte var lika blyga som annorstädes.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?