feminetik.se feminetik.se

Just nu 36 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen?


Gå till senaste inlägget#1  Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? MattisC
2005-12-31 15:40:33

Hej, mitt första längre inlägg här:

Ett centralt begrepp inom feminismen är könsmaktsstrukturen. Ordet figurerar ofta i tidningar, debatter och dylikt. Men ganska sällan förklaras ordet mer än på sin höjd med ett (inte sällan ganska vagt) exempel.

För mig är första steget mot ett feministiskt synsätt att man inser att det faktiskt finns en könsmaktsstruktur i samhället som inte kan förklaras på biologisk väg (Jag lovar, det ligger i generna att tjejer GILLAR rosa... eeeehhh... för de plockade så många rosa bär på stenåldern...). Men när man försöker förklara strukturen för folk går de (i alla fall män) ofta på defensiven och försöker hävda att "Skulle JAG förtrycka kvinnor eller vad då?"

Min fråga blir därför nu: Hur förklarar man själva begreppet könsmaktsstruktur på ett sätt som inte använder sig av typiska genustermer, och kan ni komma med så många bra exempel ni bara kan på när könsmaktsstrukturen gör sig gällande? Inte bara att kvinnor får lägre lön, utan saker som folk faktiskt måste känna igen, så att de inte kan blunda för att en sån här struktur faktiskt finns.

#2  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? Alvunger
2005-12-31 15:49:45

Jag är inte så förtjust i ordet könsmaktsstruktur utan tycker genussystem fungerar bättre, detta för att påvisa att ordningen är socialt konstruerad och därmed förändringsbar. Plus att det är inte KÖNET som är överordnat utan vissa beteenden och förväntningar som knyts till könet i olika situationer. Att du är bärare av könet betyder inte att du är bärare av just dessa beteenden eller egenskaper. Därför tycker jag genussystem fungerar bättre.

Jag skulle nog förklara det med att män förväntas leva upp till bilden av MANNEN och kvinnor till bilden av KVINNAN. Alla döms utifrån sin respektive bild att leva upp till/se ut som vilket betyder att olika personer lyckas olika bra. Det kan oförtjänt gagna vissa som bara genom att på ett förtjänstfullt sätt uppfylla bilden får fördelar och oförtjänt missgagna andra som inte lyckas. Det kan också konkret förhindra människor att göra vad de vill med sina liv då förväntningarna är så starka så att olika sanktioner utfärdas om bilden frångås eller rentav tackas nej till. Män och kvinnor utrustas med varsitt regelssystem och förväntningsmall kring hur just deras kön skall och får bete sig.

#3  MattisC å Alvunger svenskaflicka
2006-01-03 02:32:30

Tycker såklart Alvungers förklaring är bra, men den funkar ju lika bra med termen könsmaktsstruktur eller till och med utan överordnat begrepp. Genussystem uppfattar jag att många ryggar tillbaka inför när en drar upp. Och åtminstone är det ju i förstaläget ofta onödigt att förklara en term som genus (det kan bli steg 2 om någon visar sig bli intresserad/fatta poängen ;.-)). Jaja, mitt bidrag till en pedagogisk fråga kanske..

#4  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? svenskaflicka
2006-01-03 02:41:04

eller rättelse, tycker att din förklaring Alvunger är mycket bra, just för att den undviker krångliga ord och begrepp etc. Så menade jag.

#5  Könsmaktstruktur = det konstanta kvinnoförtrycket Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? ROKSrocks
2006-01-03 14:56:28

Är man (varför säger man "man"?) kvinna så är könsmaksstrukturen en del av vardagen. För många har detta blivit en sådan normalitet att man ofta inte ens märker den (läs Eva Lundgrens teorier om normaliseringsprocessen, s. 34 §6). I korta drag handlar det om att män har en, ofta undermedveten, uppfattning om att de är överlägsna kvinnor både intellektuellt och fysiskt. Det gör att kvinnor i alla sammanhang behandlas som det andra könet (läs ROKS överlevnadsmanual för kvinnor hur man bemöter mäns olika maktmedel, kapitel 4 s. 13) , och aldrig tas seriöst vare sig på jobb eller skola.

Kvinnor blir kallad för "lilla gumman", smiskade på rumpan, får oanständiga förslag, lägre lön, för att inte tala om hur många som blir våldtagna och misshandlade.

Detta är jag trött på:
*Män (av uppenbar anledning)
*Joses Fares (manliga regissörer blir alltid hyllad och prioriterade)
*Jens Orback (är det inte ironiskt att en man är jämdställdhetsminister?)
*Wannabe feminister (kvinnor som utger sig för att vara feminister, men ändå har relationer med män)
*Könsförrädare (kvinnor som förnekar vår kamp och det existerande förtrycket)

Detta/dessa hyllar jag:
*Män som byter kön (man gör det man kan göra)
*Förtrycksmotståndare (kvinnor som inte faller offer för mäns förtrycktmedel som tex. smink och rakhyvlar utan lever naturligt utan spackel och med håret i behåll)
*Skugge, Belinda, Schyman, Lundgren, Solana, Winberg, Bella, Irene, om jag glömt nån så vet ni att jag ändå tänker på er medsystrar

#6  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? olaberg
2006-01-03 19:16:14

"män har en, ofta undermedveten, uppfattning om att de är överlägsna kvinnor både intellektuellt och fysiskt."

Word!

Eller att vi åtminstone _bör_ vara det, och så blir både vi och ett otal kvinnor i vår omgivning så provocerade när vi inte är det.

"*Wannabe feminister (kvinnor som utger sig för att vara feminister, men ändå har relationer med män)"

Oj! I min kristallkula spår jag att det är en position som kommer att resultera i minst en tråd här.

#7  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? Teiresias
2006-01-03 19:30:26

Ordet könsmaktsstruktur är INTE elegant, vilket är ett onomatopoetiskt argument FÖR att använda det. Ordet genussystem leder i värsta fall tanken tillbaka till traumatiska möten med grammatikmissbrukande lärare i skolan, vilket är ett argument MOT att använda det. Patriarkat tycker jag gör jobbet bäst. Du får tycka vad faan Du vill, låt hundra blommor blomma nu, när ordföranden har varit död i snart trettio år. Gåre så gåre!

Vill Du förklara fenomenet, måste Du nog först uppnå en viss enighet om en grundläggande mänsklighet som förenar, vilket är djävligt knepigt för folk som känner sig socialt nakna utan kön. Fast det går.

Next, please!

#8  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? Kakathree
2006-01-03 19:41:58

Detta undrar jag också över, och skulle verkligen behöva en "lätt" förklaring till hands när det behövs. Då jag träffat många (framförallt killar) som påstår sig vara feminister och för jämnställdhet som sedan ryggar tillbaka otroligt så fort man försöker förklara könsmaktstruktur. Som ni säger "JAG förtrycker minsann inte tjejer, och jag känner en MASSA kvinnor som inte blir förtryckta (enligt dem)"

Några fler förklaringar, tack.

#9  Sv: Kakathree Teiresias
2006-01-03 20:30:46

Utan otillbörlig cynism får man utgå från att en man som gör anspråk på "feminism" först och främst vill vara pk. Det sista han vill är att själv dra på sig några konsekvenser av de fina idéer han så gärna stoltserar med.

Många feminismer bygger på en verklighetsuppfattning som UTGÅR från att världen är skev i riktning mot mäns fördel.

Många jagärintefeminister bygger på en verklighetsuppfattning som UTGÅR från att världen är, i det stora hela, rättvis, av vilket följer att varje man som flyter över en kvinna FÖRTJÄNAR att göra det. Annars vore det ju orättvist. Så fiffigt!

OM det är förståelse man vill uppnå (och det är inte alls alltid givet) SÅ gör man nog klokast i att nosa sig fram till någon sorts delad uppfattning om vad som finns (med ett fint ord: en gemensam ontologi) och om vad som bör vara. Sedan får man ta det i små små steg därifrån (när problemet INTE ligger i mannens kortsiktiga egenintresse, kan han vara otroligt trögtänkt).

Lycka till!

#10  Teiresias Kakathree
2006-01-03 20:36:03

Tack, du har nog helt rätt.

Och om det är som du säger så är det antagligen en mycket lång väg kvar innan man ens kan tänka tanken att disskutera könsmaktsstrukturen :/

#11  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? olaberg
2006-01-03 20:49:50

Man kan ju börja med något enkelt. Lönesdiskriminering, eller könsfördelning på ledande poster, trots avskaffade formella hinder, eller varför det fåtal människor som begår våldsbrott i så

Där finns ju ovedersägliga fakta. Och sedan kan man ju bara be motparten att förklara varför det ser ut som det gör.

Då tar man alla delfrågeställningarna bakom det långa ordet, i motpartens egen takt.

Kan det vara ett pedagogiskt bra grepp?

#12  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? olaberg
2006-01-03 22:19:08

Eller så frågar man en man: Känns det värre att få spö av en tjej i hockeyspel än att få spö av en kille?

Det är en ganska så avslöjande fråga...

#13  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? Kaiser
2006-01-03 22:27:42

Min väg från Riktig Man till könsförrädare (som jag blev kallad i ett annat forum :o) ) började nog när jag förlorade armbrytning mot varenda brud jag mötte på en fest; ja, de hade turnering i armbrytning, alltså :P

Problemet med begreppen könsmaktsstruktur och genussystem är väl, att det är specialiserade termer 'de initierade' vet om, men som få andra förstår. Så, istället för att diskutera ett riktigt problem (t ex mäns våld mot kvinnor), tenderar de flesta debatter mellan feminister och ickefeminister bli en fäktning om korrekt terminologi och sedan en djupgående förklaring av vald terminologi. Någonstans kring femte 'könsmakt' byter nog de flesta kanal, vilket jag personligen tror är till förfång för feminismen.

Man vinner inga hjärtan (eller röster) på att framställa sig som en elitistisk liten klick med ett eget rövarspråk, nämligen.

#14  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? MattisC
2006-01-04 01:11:53

Tack för en massa svar (och fortsätt gärna svara).

Måste bara säga att båda olabergs varianter verkar väldigt bra, både att börja på 'hög' nivå och sedan låta motparten bena sig nedåt, eller att fråga om hockeyspelet. För övrigt tycker jag om ordet Könsmaktsstruktur för att det passar så bra in i parollen:

Klart man är arg
Klart man är sur
Vi lever i en könsmaktsstruktur

Fast jag medger att det kan vara svårt att höra det sista ordet om inte de som skanderar artikulerar väldigt bra

#15  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? Alex
2006-01-04 06:50:00

En klassisk teknik i debatter är väl att börja med saker man vet att motparten håller med om. Om man diskuterar med en man, börja med problem som män erfar pga könsmaktstrukturen. Tex att bli sedd som en våldtäktsman när man går bakom en kvinna i en park. När motparten accepterat att det finns ett system så kan man droppa termen och förklara strukturen. När han har hållit med om premisserna så blir det klurigt att inte hålla med om slutsatsen.
Fast det kanske mer är en teknik att övertyga om snarare än att förklara. Kanske är samma sak jag vet inte?

Hursomhelst så ska jag börja diskutera mer när jag vill övertyga folk om diametralt motsatta åsikter. Tex mina föräldrar att muslimer inte är onda.

#16  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? olaberg
2006-01-04 12:00:29

"teknik att övertyga om snarare än att förklara"

Va, är det nån skillnad? ;-p

#17  #14 MattisC olaberg
2006-01-04 12:09:46

Underbart! Ett poetiskt argument är ett argument så gott som något!

Du vill veta vad
du vill veta hur
vad är det för ett snack om könsmaktstruktur

Den ene har tur
den andra är i bur
kromosomlotteri i vår könsmaktstruktur

Men nu är det vår
nu löser vi problemet
yxan går i genussystemet

avslöja unket kvinnohat
och luften pyser sakta ur
vårt patriarkat

#18  #16 olaberg Alex
2006-01-04 12:37:06

Rent tekniskt är det väl det. Förklara skulle jag definiera som att objektivt lägga fram sina åsikter, ett begrepp eller vadsomhelst, i syfte att få mottagaren att förstå. Utan att nödvändigtvis hålla med.

Om man vill övertyga någon om att ens åsikter är korrekta så KAN det vara bra att förklara men ibland så kan det vara bättre att ljuga och köra med fulknep.

Så egentligen undrar jag väl om MattisC vill ha ett enkelt sätt att förklara eller ett enkelt sätt att övertyga. :P

(fast jag vet inte om jag vågar ifrågasätta nån som kan dikta :))

#19  Sv: Hur fökrlarar man könsmaktsstrukturen? MattisC
2006-02-02 00:00:04

Klart att jag vill ha ett sätt att både förklara och övertyga (och kanske mest övertyga).

Vi vet ju alla att det är vi som har rätt, och "de andra" (vilka nu det är) som har fel, så då är ju övertyga praktiskt taget det samma som att förklara. Är man inte övertygad har man bara inte förstått ;)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?