feminetik.se feminetik.se

Just nu 34 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Myten om mödomshinnan


Gå till senaste inlägget#1  Myten om mödomshinnan macramatic
2005-12-30 17:28:34

I senaste avsnittet av Gender i Sveriges radios program 1 http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp… så försöker man spränga en myt och jag inser på ett pinsamt konkret sätt ännu en av dessa patriarkala påhitt som varit grundstenarna i tusentals år i vår parkultur. Det finns ingen hinna. Det är tydligen bara ett samlinsgbegrepp kring blödningar som vissa får vid sitt första samlag.

#2  Sv: Myten om mödomshinnan Lily
2005-12-30 17:39:23

Jag har också läst om det här med att det inte existerar någon "hinna". T o m två barnmorsker som gått ut och sagt att det är en myt och att de aldrig under sina långa karriärer sett någon "hinna". Själv tycker jag att det är en helt ovidkommande diskussion. Det FINNS något som heter mödomshinna. Det är det som vid sexualdebuten tänjs och hos de flesta av oss blöder. Det larviga i denna debatt är att det inte handlar om att det skulle vara en hinna. En hinna är ju heltäckande. Men mödomshinnan är eg inte heltäckande. Var den det skulle inte mensen kunna komma ut, eller hur? Nä det är inte en hinna, men det heter mödomshinna och den finns (annars skulle den väl inte blöda?).

Sen diskuteras också om man kan se att en tjej är oskuld genom att se om mödomshinnan är intakt. Faktum är att det går inte att se. Det man kan göra är att se en skillnad före och efter. Dvs om man VET hur mödomshinnan såg ut INNAN första samlaget och sedan kollar hur den ser ut EFTER så kan man se skillnad. Men det kräver att man kollat både innan och efter och vem gör det???

#3  Sv: Myten om mödomshinnan macramatic
2005-12-30 17:57:46

Ah, så...Tack för klargörandet.

#4  Sv: Myten om mödomshinnan toffte
2005-12-30 18:55:08

Okej, det finns en mödomshinna. Vi kan inte se den, vi kan inte analysera den i annat än jämförande studier utifrån att vi vet att den borde ha försvunnit.

Definitionen (som jag förstår Lily) på mödomshinna är alltså: fysikalisk företeelse i underlivet som tänjs och orsakar blödningar vid första samlaget eller motsvarande fysisk (inter)aktion.

För att vi ska kunna analysera mödomshinnan krävs alltså både fysiska och interaktionsmässiga variabler. Vi kan inte säga att "nu är mödomshinnan borta" bara på grundval av att det blöder. Det måste finnas en korrekt typ av penetration/interaktion med i bilden. Däremot är väl den gängse uppfattningen att mödomshinnan är borta när penetrationen har ägt rum, varesej det blöder eller inte. Alltså handlar "hinnan" mer om penetration/interaktion än om fysiska ting.

Men hur många har uppfattningen av mödomshinnan som något slags interaktionsfilosofiskt verktyg med fysiologiska kopplingar? Och varför kallas det för hinna när det inte är en hinna? Är det inte så att mödomshinnan är tätt förknippat med oskuld? Alltså skulle en kunna se hinnan som ett slags förkroppsligande av oskulden. För att göra den kvinnliga oskulden mer manifest än vad den annars skulle vara kanske?

Lily sa:
Nä det är inte en hinna, men det heter mödomshinna och den finns


Så utifrån minna frågor och misstankar ovan så håller jag inte med dej Lily. Det kanske heter mödomshinna, men eftersom var och en har rätten att välja sitt eget språkbruk så tänker jag härmed förkasta det ordet.

#5  Sv: Myten om mödomshinnan suvi
2005-12-30 19:06:00

Vill en inte kalla det för mödomshinna så varför inte för dess latinska namn "hymen"?

#6  Sv: Myten om mödomshinnan kezo
2005-12-30 19:15:45

Jag har hört att "hinnan" i själva verket det är ett litet hudveck som sitter strax innanför slidöppningen, som finns där för att skydda unga, outvecklade flickors slida. Den tänjs ut och "försvinner" allt eftersom åren går. Därför är det näst intill omöjligt att avgöra om en vuxen kvinna har haft samlag eller ej. Möjligen går det att se på en flicka i nedre tonåren eller yngre, då hudvecket fortfarande är relativt tydligt och intakt (men det finns fortfarande inte hos alla).

Alla kvinnor blöder inte heller när de har sitt första samlag, och hur äldre kvinnan är när det sker, och ju mer "varsamt" det går till, desto mindre risk att det blöder. Myten om den obligatoriska blödningen som bevis på mödom, tros ha uppstått i en tid då man gifte bort 13-åringar och typ våldtog dem. Det har mycket lite med dagens verklighet att göra. Förövrigt kan även kvinnor som inte är oskuld blöda om de blir utsatta för grovt våld där nere.

#7  Sv: Myten om mödomshinnan Nettan
2005-12-30 20:41:33

Den här diskussionen tror jag har varit uppe en gång tidigare. Och hur "hinnan" ser ut råder det olika uppfattningar, men de allra flesta jag har hört är eniga i att det åtminstone inte är nån egentlig hinna.

Det jag, och vissa andra som har dryftat detta förr, tycker är mest spektakulärt vad gäller mödomshinnan, eller myten om densamma, är att den alltid nämns i samma andetag som tjejers sexualdebut. Om med sexualdebut menas i en klar majoritet av fallen tillfället då tjejen för första gången penetreras av en penis. Ni vet hela tugget om hur det ska/kan göra ont första gången, det är helt normalt, kanske blöda lite också, men det är som det ska vara. Men vadå sexualdebut? Enligt vilket mått mätt?

För det andra finner jag det märkligt att det bara tas som en självklarhet att tjejen ska räkna med smärta första gången. Man kan ju undra hur mycket det sätter normen för att "sex kan göra lite ont ibland" som jag tycker är hyfsat vanlig?

Tredje grejen är väl varför det ska vara penis och en annan individ som ska skapa smärtan och blödningen? Varför blir inte tjejer matade med tips om hur att töja sin "hinna" på egen hand i samband med att de startar första p-pillerkuren (som ju de flesta nån gång gör). Så slipper de ligga och pina sig igenom nåt som skulle kunna vara hur najs som helst för båda parter när det är dags. Med den inställningen vi har nu så får den ena parten ha det fint som snus och den andra ont, och det tycker vi är som det ska (!). Om tjejerna själva får experimentera och töja så behöver killar inte heller oroa sig för att göra illa sin älskling. Så det är väl en win-win.

Äsch, nu kanske jag blev OT, men jag drar så lätt iväg när det gäller detta.

#8  Sv: Myten om mödomshinnan Jinx
2005-12-30 22:25:51

Alltså, hur många är det som blöder första gången egentligen? Vet bara att jag inte alls gjorde det trots att det gjorde helvetiskt ont.

Vore ju jättebra om tjejer fick tips om att töja själva, fast att få det i samband med p-piller första gången, är inte det lite sent? De flesta börjar väl med pillren efter att ha blivit av med oskulden?

#9  Sv: Myten om mödomshinnan Nettan
2005-12-30 23:30:28

Jag blödde som fan. De tre första gångerna jag hade sex. Så visst händer det.

Upplysning i samband med p-piller var tänkt som en passande grej mest för att det är första gången (oftast) som en kommer i kontakt med barnmorska eller dylikt. Tidigare är ju bättre förstås, men jag vet inte hur det skulle gå till. I sexualupplysningen i skolan handlar det ju i stort sett bara om biologi och den upplysning folk får är idag ganska sorglig i stort så jag tror inte att onanitips kommer att vara särskilt prioriterade där.
Sen tror jag faktiskt att långt fler tjejer börjar med p-piller pga att man helt enkelt ska gå på p-piller eller pga menssmärtor, än pga påbörjat sexliv. Jag har ingen statistik på det men om jag ser till alla de jag har snackat med om detta så har alla börjat knapra innan de började ha sex. Kanske bara är en fördom från min sida. Ungefär som att jag har fått för mig att många killar bär med sig kondom innan de har haft sex första ggn. Som nån slags, just-in-case-grej. Men jag kan som sagt ha fel.

#10  Sv: Myten om mödomshinnan kezo
2005-12-30 23:43:50

Jag blödde inte alls. Men jag var hela 19 bast och hyfsat kåt! ; )

Det är intressant, de flesta jag känner har _inte_ ätit p-piller innan ett aktivt sexliv. Bara någon enstaka började pga mensproblem.
Tror att det är bra att ta upp det redan före tonåren i vilket fall, för att vara på den säkra sidan.

#11  Sv: Myten om mödomshinnan Terminator
2005-12-31 19:21:37

En väninna till mig hade vid nån sån där rutin-cellprovstagning delar av sin mödomshinna kvar trots att hon hade fött tre barn...enligt barnmorskan då. väninnan själv är sjuksköterska men hon hade ingen aning om statuset med sin mödomshinna innan.

Jag tror också att det där med om en blöder eller ej vid första samlaget är en myt. Rimligtvis borde de som onanerat mycket (med fingrar/annat i slidan då) borde ha en mer uttöjd mödomshinna. Jag blödde ingentlig, det var lite konstigt. För det var ju det en hade läst om som skulle hända!

#12  Sv: Myten om mödomshinnan SuzieQ
2005-12-31 21:59:24

Jag blödde inte heller första gånge, och har inte gjort det senare heller. Men som sagt så beror det väl på ålder, och framför allt på hur mycket man "töjt" på hinnan innan detta. Och jag har också förstått det som att det är något litet hudveck, som blir töjt vid penetrering.

Och som sagt: det här med att sex "ska" göra ont första gången - när jag hade sex första gången undrade jag nästan om det var något fel på mig eftersom det inte gjort ont, och till och med varit skönt? Det var ju inte alls så det "skulle" vara, enligt mina föreställningar.

Dessutom kan väl detta med att det gör ont för tjejen och att hon ska vara trängre första gången(erna) hänger väl ihop med synen att det är nåt särskilt att "ta" en flickas oskuld? Och att flickor är oskyldiga om de inte haft sex? Som om inga tjejer onananerar eller tänker på sex...

#13  Sv: Myten om mödomshinnan kezo
2006-01-01 18:30:20

Kanske felriktad omtanke om tjejen? "Det KAN göra lite ont, var inte rädd", har blivit: "det SKA göra ont och blöda".

#14  Sv: Myten om mödomshinnan Terminator
2006-01-02 10:05:16

Ja fasiken, överhuvudtaget kanske mer handbegriplig info på vilka alla sätt man kan ha sex innan det är dags att bestämma sig om en vill ha penetrationssex. Och i så fall att dte också är rätt centralt att "öva" innan samt att vara kåt.

Tänkte att rätt många väninnor berättat att deras första gång var ett beslut, typ "it´s now or never" och hur upphetsad är en då? Särskild om dte är tillsammans med någon som inte ens vet att tjejen i fråga inte gjort det förut (vanligt det med).

#15  Sv: Myten om mödomshinnan JanWestman
2006-01-02 21:01:33

Man inser så mycket i efterhand, men "insikten" gäller fenomenet ryckt ur sitt till stora delar obekanta sammanhang och placerat i en modern kontext som man inte fullt ut kan förstå dårför att inte tillräckligt lång tid ännu har gått. Då är det är betydligt intressantare att försöka avslöja DAGENS myter som morgondagens människor kommer att skratta åt.

#16  Sv: Myten om mödomshinnan TheCarolinch
2006-01-02 23:51:22

men kan vi inte bara döpa om den till "slidmynningsveck" och skita i allt vad hinnor och mödom heter.

hm, enligt mödomshinnefanatikerna borde ju en kvinna som har haft analt gruppsex fortfarande räknas som en oskuld, tekniskt sett. bara ingen varit där och pillat på mödomshinnan, så...

#17  carolinch (lite OT) Kosmoskatten
2006-01-03 09:43:53

I länder där kvinnans "oskuld" är viktig (t ex somliga katolska länder eller somliga områden i Melanöstern) är det faktiskt ganska vanligt med analsex om man vill ha penetrationssex innan äktenskapet.

En bekant till mig berättade en vidrig historia om en bordellhärva med gymnasieflickor (där de flesta var från s k hederskulturer) som hon var med om att avslöja, där en av de flitigt utnyttjade flickorna var oskuld och t o m männen som sålde och missbrukade henne var så medvetna om hur "fel" det var att skända flickans oskuld att de hade analsex med henne istället. Huvudsaken var ju att mödomshinnan var intakt...

Fy fan.

#18  Sv: Myten om mödomshinnan TKU
2006-01-03 11:25:35

Den heter "hymen" på latin. Neutralt namn utan moraliska associationer, som vi gärna borde använda i stället.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hymen

#19  Sv: Myten om mödomshinnan embla
2006-01-27 14:44:34

Jag blödde inte. Det gjorde lite ont några gånger, men när en blev mer erfaren fattade en att det är vid brist på kåthet det blir så. Första gången var just en "nu-jävlar-ska-det-ske!".

För övrigt längtar jag efter en dotter för vilken jag kan berätta hur det är utanför samhällsnormen om hur det _ska_ vara.

När vi på högstadiet? gymnasiet? var på besök på Ungdomsmottagningen förklarade barnmorskan där att det "ska" kännas konstigt och obehagligt att gå till gynekologen. Vet inte vad syftet var, men en kompis blev mycket irriterad när när hon väl varit hos gynekologen och kom fram till att det inte alls var farligt.
Det är väl bättre att se det som att gå till tandläkaren - det _kan_ kännas lite obehagligt eftersom det trots allt handlar om att någon ska böka i en kroppsöppning, men det är egentligen en vanlig hälsokontroll.

Slidmynningsveck tycker jag låter bra, om än något långt. Vad står egentligen "hymen" för? avser det en hinna eller "det där som blöder" eller "ett hudveck i slidan som kan töjas"?

#20  Sv: Myten om mödomshinnan Lily
2006-01-27 19:23:11

Ett litet tillägg, det är inte som jag tidigare skrev att "de allra flesta" blöder vid första samlaget. Faktum är att ca 70% INTE blöder, sorry, my bad....

Vidare tycker jag fortfarande att det här är en ganska överflödig diskussion.

Det farliga ser jag inte i själva det faktum att vi verkligen fastställer vad som är vad.

Däremot anser jag det lite oroande att man går ut och säger att mödomshinnan är en "myt". Visst borde vi byta namn på grejen. Helst ett ord utan anknytning till kvinnors oskuldsreglering. Och visst ska det inte heta "hinna" om det inte är det, man kanske skulle säga veck eller ring.

Det jag försökte förmedla var mer att man inte ska säga "myt", för visst är det nåt som blöder på vissa av oss. Det viktiga är kanske att informera om vad som verkligen blöder och varför. Och ännu viktigare att få stopp på de s k "mödomsoperationerna", som inte är annat än lurendrejeri och skam för de utförande kirurgerna.

#21  Sv: Myten om mödomshinnan Peggy
2006-01-29 09:28:04

Som alltid vänder jag mig till denna förträffliga informationskälla:

http://www.rotten.com/library/sex/hymen/

Jag tycker inte att mödmsoperationer är skam, om de faktiskt räddar liv.

#22  Sv: Myten om mödomshinnan metamorfos
2006-01-29 09:48:32

Peggy, håller med dig fullständigt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?