feminetik.se feminetik.se

Just nu 31 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Radical Cheerleading"?


Gå till senaste inlägget#1  "Radical Cheerleading"? Changes
2005-12-23 21:52:50

Lite tankar och frågor om detta "fenomen" (kan man kalla det för det?), som grott innanför mitt pannben sedan Luciadagen. Där, i min skolas caféteria, mitt under matrasten och alltså knökfullt med folk, knallar in en 6-8 tjejer (majoriteten inte från skolan) iklädda lucialinnen och för dagen karakteristisk klädsel, bereder plats och börjar dansa i takt med engelska och svenska ramsor om 'fittor' och om att sparka/knäa på 'kukar', etc. Efter att de var färdiga gick de helt enkelt därifrån, men efter vad jag läst bl.a. här på Feminetik har jag förstått att det handlade om "radical cheerleading" på ngt sätt.. Eller?

I vilket fall vill jag fråga de lite mer insatta vad som är vitsen med detta? Har jag (och iaf de jag pratat med som såg det) missuppfattat/ missat poängen, eller är detta bara ännu en, i detta fall harmlös variant på uppvigling och/eller objektifiering (jag blev dock måttligt förvånad när de fick sin beskärda del nedvärderande/ifrågasättande blickar och halvt hånfulla skratt) av och till olika samhällsgrupper? Utifrån min upplevelse känns det inte som att det bottnar i något särskilt vettigt alls, en jämförelse skulle kunna vara ett nazi-gäng som skulle trampat in och skrikit om kastrering av kriminella invandrare, och den enda skillnaden skulle då vara den politiska åskådningen och risken för bråk/ våld. Eller är jag ute och cyklar helt? :P

#2  Sv: "Radical Cheerleading"? Michea
2005-12-23 23:01:00

Här finns info, ramsor med mera:

http://hem.passagen.se/rcsverige/

Jag kan inte säga att jag har någonting emot dem även om jag inte skulle välja deras väg själv.

#3  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2005-12-24 00:21:39

En stor del av poängen med radical cheerleading går förlorad i Sverige där det knappt finns någon cheerleading-kultur att revoltera mot.

#4  Sv: "Radical Cheerleading"? Escapist
2005-12-24 01:00:09

Trots allt våldsförhärligande och vänsterrevolutionära övertoner tycker jag att de är rätt oförargliga.

Nästa gång kan du göra en motaktion med några vänner kanske? När de sjunger om att knäa män på kuken, gå fram och säg att ni kan ta ett knä för den goda sakens skull.

#5  escapist ephemeer svenskaflicka
2005-12-25 14:04:01

escapist

Förstår att du försöker vara rolig, men det var inte roligt bara nedvärderande.

ephemeer:

cheerleading har iaf förekommit på ishockey, basket, mm sportevenemang sedan mitten på 1980-talet i Sverige. Visst inte i samma utsträckning som i Sverige, men fenomenet försöker revoltera mot något större trots allt, eller hur?

#6  svenskaflicka Escapist
2005-12-25 14:29:25

Det förstår jag hur du kan tycka, men poängen med aktioner är väl inte att oroa sig för att trampa någon på tårna? Radical Cheerleeders gör det inte. Det funkar liksom inte att resa sig upp i matsalen och säga "ursäkta, jag vet att ni försöker vara fyndiga, men jag tycker bara ni är nedvärderande" till dem.

#7  Svenskaflicka Changes
2005-12-25 14:54:43

Genom att försöka revoltera mot något som inte är norm i Sverige, (cheerleading, ska vi fira Thanksgiving nu också då eller?) känns det som att man gör samhället en björntjänst, och problemet i den här situationen, eller revolten, blir som följer: en minoritet beskyller en tredje part för något den andra parten gör av fri vilja, hur ska denna 'revolt' då kunnas betraktas som något vettigt och värt att uppmuntra av andra än minoriteten? Min poäng är i varje fall, att samhällsförändringar inte uppnås genom att försöka hitta syndabockar och försöka "agera utanför spelplanen" (hot om våld, ickedemokrati etc), för dess (destruktiva) resultat har vi sett i allt för många exemplar på den här planeten.
Men då du verkar vara en förespråkare för fenomenet, är jag nyfiken på hur du ser att (fritt citerat) "försöket att revoltera mot något större" kan leda till ett jämlikare (och bättre) samhälle?

#8  Sv: "Radical Cheerleading"? metamorfos
2005-12-25 15:05:25

Men herreguuuuud, det är väl bra att folk g ö r något i stället för att sitta på sin kammare och gnälla...

#9  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2005-12-25 18:19:13

metamorfos sa:
Men herreguuuuud, det är väl bra att folk g ö r något i stället för att sitta på sin kammare och gnälla...


Det beror ju på vad man gör.

#10  Changes svenskaflicka
2005-12-25 18:26:12

Revolten är ju mot könsmaktsordningen, vilken ju är norm. Det är ju feministisk aktivism liksom, inte så krångligt.
Antar att du inte läste Micheas länk, för ditt resonemang känns rätt far off i så fall.

Ditt första inlägg handlade om poängen, läs den informativa och trevliga länken från Michea. De säger det så mycket bättre själv, så onödigt att jag argumenterar på något sätt.

#11  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2005-12-25 18:39:48

Micheas länk saknade förklaring om vad syftet med RC egentligen är, och länkade dessutom till porrsidor. =(

#12  Till Changes fredriktomte
2005-12-25 19:00:39

Det intressanta i sammanhanget är ju det motstånd som feminism möter i samhället. Ofta av människor som är ganska dåligt insatta i vad feminism innebär. Men inte sällan har de sett eller hört någonting av feminister av radical cheerleaders typ. Dvs, feminister som förespråkar icke-demokratiska metoder, våld, könsseperation och uttrycker mansföraktande och manshatande åsikter. Dessa är inte särskilt representativa för hur de flesta feminister tänker och resonerar, men eftersom de är väldigt kontroversiella och högljudda (lite av själva poängen antar jag) så får de mycket uppmärksamhet. De som känner sig hotade av tanken på en värld utan könsroller drar ju gärna upp RC för att visa på hur hemskt det blir om vi försöker motarbeta könsrollerna (ungefär som att hänvisa till stalinistisk kommunism för att bemöta krav på social jämlikhet och utjämning). Vad som skulle behövas är mer avståndstagande från mindre militanta och hatiska feminister. Tyvärr finns det en bunkermentalitet inom den feministiska rörelsen vilket gör att feminister ibland håller ihop mer än vad som egentligen är hälsosamt för rörelsen. Demokratiska, ickeseparatiskta feminister som inte tror att män är onda av naturen vinner nog inte så värst mycket på att hålla grupper som RC om ryggen.

Och just det ja. Vad gäller effektiviteten i deras sätt så beror det ju mycket på vad det är de vill uppnå. Om själva slutmålet/syftet är att skapa uppmärksamhet, göra folk upprörda och förbannade samt "rattle the cage" lite så är de ju väldigt effektiva. Få saker provocerar så mycket som RC (helt i klass med skins, nynassar och hårdföra kommunister). Om slutmålet/syftet är jämställdhet, avskaffandet av könsroller och ett samhälle där någon uppdelning av manligt och kvinnligt inte existerar skulle jag säga att de är fruktansvärt ineffektiva, för att inte säga direkt kontraproduktiva. Ingen redan övertygad (och därtill extremistiskt lagd) feminist ändrar ståndpunkt till följd av RC:s sånger eller resonemang. Tvärtom gör de livet surt för sina medfeminister genom att spä på fientligheten och fördomarna om feminister som redan florerar i de flesta samhällsgrupper.

#13  Ephemeer Michea
2005-12-25 19:39:05

Ledsen om sidan jag länkade till inte var tillräckligt informativ, jag hann bara skumma den själv. Såg inga porrlänkar där, hade jag gjort det så hade jag inte slussat någon vidare dit. Givetvis.

#14  fredriktomte Catharina
2005-12-25 21:59:23

"Demokratiska, ickeseparatiskta feminister som inte tror att män är onda av naturen vinner nog inte så värst mycket på att hålla grupper som RC om ryggen."


Hänvisa gärna till ickedemokratiska, seperatistiska feminister som faktiskt tycker att män är onda av NATUREN , tack!

Den enda jag känner till som verkade ha ett sådant ondska som ett uttryck för mäns biologi perspektiv är den avlidna Solanas...

Men jag är nyfiken, så fram med bevis på det du påstår!!!

#15  Sv: "Radical Cheerleading"? Catharina
2005-12-25 22:06:58

Själv så tycker jag att RC är jävligt coola.

Häftigt med tjejer som vågar ta ta för sig, vara högljudda och vulgära och vägra slicka mansröv.

Själv är jag alldeles för mesig och diplomatisk för sådant.

#16  Sv: Catharina Karolina
2005-12-25 22:35:48

Om man inte tycker att män är onda av naturen finns väl ingen egentligen anledning till att förespråka separatism?
Och varför är det häftigt att vara högljud och vulgär? Det är vanligtvis inte särskilt smickrande egenskaper, hos vare sig män eller kvinnor. Som jag ser det vore RC-"tänket" schysst om det framfördes i form av t.ex. en enstaka pjäs eller film, som ett debattinlägg alltså. Men som rörelse, nej tack.

#17  Sv:Karolina Catharina
2005-12-25 23:07:56

De som förespråkar seperatism brukar tycka att män är "onda" av KULTUREN.

Att de skulle tycka att män är "onda" av naturen brukar vara en antifeministisk nidbild som inte har speciellt mycket med feminism att göra (seperatisktisk, antidemokratiskt eller ej.)

#18  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2005-12-25 23:16:20

"Häftigt med tjejer som vågar ta ta för sig, vara högljudda och vulgära"

Jag har lite svårt för precis just det. Varför apa efter de vidrigaste delarna av manlig könsroll?

#19  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2005-12-25 23:22:49

"Att de skulle tycka att män är "onda" av naturen brukar vara en antifeministisk nidbild som inte har speciellt mycket med feminism att göra"

Men då är det alltså en skillnad mellan vad folk säger och vad folk egentligen tycker?

För visst blir alla resonemang som tillskriver en grupp människor (männen, kvinnorna osv) vissa egenskaper essentialistiska?

#20  Sv: Catharina Karolina
2005-12-25 23:30:26

Kontentan blir ju den samma - män är onda och ej i stånd att förbättra sig. Det blir budskapet som når fram.
Jag är kvinna och har valt (jag valde, för alla kvinnor är ju inte feminister) att vara feminist, alltså måste män i samma utsträckning även de kunna välja att vara feminister och avstå från de fördelar och makt den manliga könsrollen annars skulle skänka dem. Dessutom tror jag att könsroller begränsar och hindrar män i samma utsträckning (utan att tala om vem som har det värst) som de hindrar kvinnor, fast kanske på andra plan, män får inte visa känslor osv.
Men det som nästan gör mig mest upprörd är att de (separatistiska feminister) tycks förutsätta att jag och de skulle ha något mer gemensamt bara för att vi är kvinnor, för våra könsroller har ju givit oss förutsättningen att vara mjuka, goda och rättvisa, ungefär. Jag vill slåss mot den könsroll samhället uppmuntrar mig att mig att hålla mig till, inte förstärka den genom att ingå i någon lullig, "kvinnlig" gemenskap.
Dessa tjejer bryter inte på allvar mot könsroller, de bara spär på den ännu mer, just genom uteslutandet av män. Män får representera det onda, kvinnor får representera det goda.

#21  Sv: "Radical Cheerleading"? Catharina
2005-12-25 23:33:24

Jag förstår tyvärr inte riktigt vad du menar i sista inlägget.

Men oavsett så hävdar jag att de som brukar tycka att seperatism är bra inte oftast menar att män av naturen är "onda" utan att det är kulturen som skapat den eventuella "ondskan", dvs män är inte födda sådana.

#22  Sv: Karolina Catharina
2005-12-25 23:38:13

Det var inte kontentan det handlade om i mitt inlägg utan att de skulle mena att män av naturen är "onda" något jag menar är en felaktig fördom.

Jag tänker inte själv dra upp här och nu vad jag tycker är bra respektive dåligt med seperatism, något jag överhuvudtaget inte har erfarenhet av för övrigt.

#23  Sv: "Radical Cheerleading"? Catharina
2005-12-25 23:38:52

inlägg nr 21 var riktat till olaberg.

#24  Sv: Catharina Karolina
2005-12-25 23:50:12

Jag förstår vad du menar och tror inte heller att separatistfeminister tror att män är onda av naturen. Men jag säger _ändå_ att slutresultatet blir i stort sett det samma som _om_ de hade tyckt det. Och utan att svara för någon annan, så tror jag att det är det som "olaberg" är ute efter också, alltså uppdelningen Män - Ondska, Kvinnor - Godhet.

#25  Till Catharina fredriktomte
2005-12-26 01:05:47

Catharina sa:
Hänvisa gärna till ickedemokratiska, seperatistiska feminister som faktiskt tycker att män är onda av NATUREN , tack!


Nu skrev jag iofs inte om ickedemokratiska feminister, separatiska feminister eller manshatande feminister, utan om de feminister som inte är någonting av ovanstående (och som därmed inte vinner särskilt mycket på att försvara RC). Men okej, kan väl ge lite exempel på det du frågar efter:

Misshandla vakter på en porrklubb är inte särskilt demokratiskt, oavsett man man nu tycker om porren som sådan.

Inom Roks finns det en hel del kvinnoseparatiska organisationer.

Inom den kvinnoseparatiska radikalfeminismen finns det feministiska grupperingar som menar att en man inte sluta förtrycka hur mycket han än vill. Att till och med en pojke är förlorad per automatik eftersom samhället ohjälpligen kommer att göra honom till en förtryckare hur mycket man än anstränger sig för att förhindra det.

Catharina sa:
Häftigt med tjejer som vågar ta ta för sig, vara högljudda och vulgära och vägra slicka mansröv.


Varför är det häftigt? På vilket sätt skapar det jämställdhet? Att "vägra slicka mansröv" är ju förståss bra, men det måste man ju knappast göra bara för att man inte är högljudd eller vulgär.

Catharina sa:
De som förespråkar seperatism brukar tycka att män är "onda" av KULTUREN.


Kvinnoseparatismen är nog som vanligast inom radikalfeminismen. Och radikalfeminister kan vara både särartsfeminister och likhetsfeminister. I Sverige är nog de flesta likhetsfeminister. Men resonerar man som så att en man aldrig kan komma ifrån sitt förtryckande beteende så spelar det ju inte så stor roll om man hävdar att detta beror på kultur eller biologi. Den praktiska effekten blir ju ändå den samma. Alla män är ohjälpligt onda.

Sedan har vi ju en del särartsfeminism som påminner lite om detta. Ekofeminismen t.ex.

#26  Till Karolina fredriktomte
2005-12-26 01:11:49

Karolina sa:
Men det som nästan gör mig mest upprörd är att de (separatistiska feminister) tycks förutsätta att jag och de skulle ha något mer gemensamt bara för att vi är kvinnor, för våra könsroller har ju givit oss förutsättningen att vara mjuka, goda och rättvisa, ungefär. Jag vill slåss mot den könsroll samhället uppmuntrar mig att mig att hålla mig till, inte förstärka den genom att ingå i någon lullig, "kvinnlig" gemenskap.
Dessa tjejer bryter inte på allvar mot könsroller, de bara spär på den ännu mer, just genom uteslutandet av män. Män får representera det onda, kvinnor får representera det goda.


Mycket intelligent analys (dvs jag är av samma uppfattning ;) ). Homosocialiteten existerar inte enbart inom patriarkala mansorganisationer, utan kan uppstå överallt där gruppidentifikation och vi-och-dem-tänkande kombineras med homogenitet och exklusivitet (t.ex. enbart kvinnor, män, akademiker, etniska svenskar, osv, osv).

#27  ephemeer och michea svenskaflicka
2005-12-26 01:19:32

alltså, fattar ingenting, har vi kollat på samma sida ephemeer? Hittar definitivt inga länkar till porr, men istället 10 länkar till sidor med mer information RC. Så det var helt klart ett bra länktips Michea till jag fått argument för att det är på annat sätt. Har de länkat till porr kan det väl handla om att nån hackat sidan eller nåt.

#28  Sv: fredriktomte Catharina
2005-12-26 01:36:51

Vad är det som är så svårt att förstå?

Jag vill att du ger mig exempel på feminister/feministiska grupperingar som tror att män är av NATUREN onda.
Vilket jag skrev och som är något som du menar finns.


Istället skriver du en smärre uppsats utan att svara på själva frågan.
Där själva poängen verkar vara att resultatet/kontentan ändå blir densamma.
Vilket är din tolkning av deras åsikter, inget annat.
Det är inte tolkningar jag är ute efter utan feminister som enligt DEM SJÄLVA tror att män är av naturen onda.

Alltså får jag väl utgå från att du inte kan svara på själva frågan..det finns nämligen inga feminister som säger sig själva tycka så? eller?

#29  Sv: fredriktomte Catharina
2005-12-26 01:43:08

"Inom den kvinnoseparatiska radikalfeminismen finns det feministiska grupperingar som menar att en man inte sluta förtrycka hur mycket han än vill. Att till och med en pojke är förlorad per automatik eftersom samhället ohjälpligen kommer att göra honom till en förtryckare hur mycket man än anstränger sig för att förhindra det."


Bisarrt, men är dock INTE detsamma som att hävda att män av naturen är onda.

Du skriver det dessutom själv: "eftersom samhället ohjälpligen kommer att göra honom till en förtryckare hur mycket man än anstränger sig för att förhindra det."

Nyckelordet är samhället.

#30  Catharina olaberg
2005-12-26 01:55:57

OK, jag kanske var lite oklar.

Nå, nu tillhör jag dem som gillar könsseparatism som medel (ibland och aldrig som mål). Så jag tillhör inte dem som bakar samman separatiska feminister med manshatare :-)

Karolina förstod mig rätt. Jag menade så här med skillnaden mellan vad folk tycker och folk säger: Om en _säger_ att männen är si och männen är så, oavsett om det är natur eller kultur man menar ligger bakom; så är resonemanget essentialistiskt. Det blir liksom ingen skillnad om jag är ohjälpligt fast i mitt förtryck av dig pga en Y-kromosom, eller pga manssamhällets socialisering, ohjälpligt fast är jag hur som helst.

Utsagan "ond av naturen" blir alltså densamma som "ond av kulturen", eftersom precis den kulturförståelsen inte lämnar något som helst utrymme för förändring. Män blir essentiella förtryckare.

Sen vet jag av erfarenhet, att när man frågar dessa en extra gång (dessa som håller sig med essentialistiska resonemang), oftast inte tror att alla män är oförbättreliga. Men det är ju tråkigt om orden så mycket avviker från vad man egentligen tror, eller hur?

#31  Sv: "Radical Cheerleading"? Karolina
2005-12-26 01:59:26

Men om vi är _totalt_ värnlösa mot samhällets tryck och inverkan så finns ingen anledning alls att ens försöka tänka självständiga tankar och göra egna val?
Och om man inte kan tänka själv och välja själv så blir ju kulturens könsroller lika defenitiva och absoluta som biologismens påstådda könsskillnader?
Könsroller och traditioner _är_ starka och finns alltid i bakhuvudet men de är inte omöjliga att bryta mot, åtminstonde tankemässigt. Men med separatistfeministisk logik är män alltså så fördärvade av sin könsroll att de omöjligt kan ta sig ur den, eller så förstår jag inte alls hur de menar?

#32  Sv: olaberg Catharina
2005-12-26 02:02:51

Ok, nu fattar jag vad du menar.

Och du har en poäng där.

#33  Karolina olaberg
2005-12-26 02:55:19

"Om man inte tycker att män är onda av naturen finns väl ingen egentligen anledning till att förespråka separatism?"

Jo. Mängder av bra skäl (tycker jag). En helt annan tråd dock...

#34  Sv: "Radical Cheerleading"? Peggy
2005-12-26 10:54:26

Jag vill se alla er upprörda och förnärmade män gå och protestera mig lite raptexter innan ni gör upp med den hemska företeelsen radical cheerleading.

#35  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2005-12-26 11:12:10

Peggy sa:
Jag vill se alla er upprörda och förnärmade män gå och protestera mig lite raptexter innan ni gör upp med den hemska företeelsen radical cheerleading.


Så om man känner sig kränkt på grund av sitt kön så får man inte protestera mot det innan man har protesterat mot en kränkning som sker mot ett annat kön?

#36  Ephemeer metamorfos
2005-12-26 11:48:41

Det där var sexistiskt sagt.

#37  Sv: "Radical Cheerleading"? Danny
2005-12-26 12:13:59

Förklara gärna vad du tänker där metamorfos, för jag kan hur jag än vrider och vänder på det inte få det till att vara sexistiskt.

#38  Sv: "Radical Cheerleading"? Danny
2005-12-26 12:27:48

Peggy: Skulle gärna se att alla kvinnor som förnärmas av raptexter gåt och protesterar mot lite radical cheereleaders innan de gör upp med den hemska företeelsen raptexter.

#39  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-26 12:51:37

Poängen är väl att raptexter som handlar om hur coolt det är att straffknulla bitches and ho's finns och har funnits länge och är en del av vår mainstreamkultur. Skivor med sådana texter säljs i miljontals exemplar världen över. Ingen öppnar käften, och de som gör det hånas och kallas moralister och det fattar ni väl att det bara är en låt.
Radical Cheerleaders har ett uppträdande på en gymnasieskola (eller på partimöte) och det blir ramaskri.

Jag gillar själv inte RC, har svårt att se vitsen med att säga att man ska sparka kuken av män. Men jag tycker att det är slående att det är texter om våld mot män och manshat så snabbt väcker uppseende, medan texter om våld mot kvinnor och kvinnohat får passera utan så mycket som en harkling.

#40  Sv: "Radical Cheerleading"? Catharina
2005-12-26 12:56:51

Håller till 100% med Karra där.

#41  Sv: "Radical Cheerleading"? Danny
2005-12-26 13:11:50

Då tycker jag de som arbetar mot hemlöshet i Sverige ska ta och skärpa sig och åka till Zimbabwe istället och göra lite verklig nytta!

#42  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-26 13:16:31

Danny, jag tycker att du ska skärpa dig och sluta vara så jädra aggressiv i dina inlägg.

#43  Sv: "Radical Cheerleading"? Danny
2005-12-26 14:10:09

Lägg av att ge mig förmaningar tack! Det har du inget mandat till. Tycker det i ditt fall, speciellt med din argumentation, är väldigt ironiskt och slående hur mycket som får passera när det kommer från kvinnor, och hur snabb du är på att reagera när en man säger något. Något att tänka på kanske?

#44  Karra elinlite
2005-12-26 14:41:36

Absolut, det kvinnohat som ligger och marinerar vårt medvetande i mainstremmedia blir sällan synliggjort.

Men i den omvända världen, när det dessutom är uttalat radikalt, då är det plötsligt hemskt och fruktansvärt.

#45  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-26 16:07:10

Danny, du vet inte vad du snackar om eller hur snabbt jag reagerar när en man säger nåt.
Om du inte vill ha förmaningar kanske du ska lägga av att ge dem själv.

#46  Danny metamorfos
2005-12-26 16:37:17

Ephemeer verkar tycka att det är löjligt att behöva tänka på att det finns ett kön som behandlas nedvärderande ständigt utan att någon reagerar, när det andra könet för ovanlighets skull nedvärderas och han tar åt sig av det.

Sexism i sin fulaste förklädnad.

#47  Danny metamorfos
2005-12-26 16:38:14

...och nu såg jag att Karra som vanligt uttryckt det hela bättre än jag själv.

#48  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2005-12-26 19:15:46

Karra och Peggy: men hur mycket ska man behöva protestera mot sexistiska texter raptexter för att få lov att kritisera RC?

Jämförelsen är dum. RC utger sig för att vara på den goda sidan, och inte liera sig med sexisterna i rapsvängen. Känns tråkigt att behöva få feminister i skottgluggen i när man siktar mot sexismen.

Fast det är klart, man SKULLE förstås kunna tänka att sexism utövad av feminister är en annan sak, att misoandrisk sexism är OK och berättigad eftersom det finns så oerhört mycket misogyn seism i världen. Som vore det en terrorbalans i nåt slags könskrig.

Men jag tror inte det.

#49  olaberg metamorfos
2005-12-26 19:26:08

Men se det så här då: RCs aktion har satt igång en diskussion om sexism här, säkert på andra ställen också och (i bästa fall) fått folk att få upp ögonen för vad som faktiskt sägs i de tjogtals rap-texter som skvalar ut i etern varje dag.

På sjuttiotalet sjöngs det "åh åh åh tjejer, åh åh åh tjejer, vi måste höja våra röster för att höras". RC höjer sina röster - och hörs.

Och faktiskt kan det vara så att ändamålet i detta fall helgar medlet.

#50  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-26 19:29:18

Det är klart att man ska få protestera mot RC. Som sagt gillar jag dem inte själv. Jag tror inte man uppnår nåt genom att garva åt hur kul det vore att slå karlar mellan benen. Förutom det osmakliga i det känns det ungefär lika meningsfullt som att tidningen Fitness har "Månadens Hunk" i varje nummer av sin tidning. Det är bara lite deprimerande att kvinnohatet blivit så normaliserat att knappt någon reagerar mot det, inte ens feminister.

Jämförelsen är inte alls dum. På vilket sätt menar du att RC utger sig för att vara goda medan Snoop Doggy Dogg utger sig för att vara ond?

#51  olaberg elinlite
2005-12-26 19:29:35

Skillnaden är den att RC är en motreaktion, ett artistiskt medel för att klara de bombardemang av sexism kvinnor utsätts för varje dag.

Och en kan säga ta avstånd från RCs medel och samtidigt kritisera raptexter. Det ena utesluter inte det andra.

#52  Sv: "Radical Cheerleading"? elinlite
2005-12-26 19:55:29

Cheerleading betyder ordagrant att leda heja ropen, men omfattar även att tjejerna står i kortkort och hejar på männen som utför stordåd.

Radical cheerleading är att heja på sig själv, efter att ha skummat igenom några av deras texter tycker jag inte att det var speciellt många som var fruktansvärt sexistiska, vissa handlade om att älska kvinnnokroppen som den är i motsats till de sneda förbilder som pressas på oss i media. Vissa texter verkade handla om anarkism i största allmänhet.

Som jag ser det är deras texter rena rama telefonkatalogen jämfört med tex rapmusik eller mainstreamporr.

#53  Danny Ephemeer
2005-12-26 20:39:53

Förklara gärna vad du tänker där metamorfos, för jag kan hur jag än vrider och vänder på det inte få det till att vara sexistiskt.


Eftersom mitt inlägg inte riktar sig till något kön, så måste eventuell sexism ligga i läsarens förförståelse.

#54  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-26 20:43:16

Alltså, ja nu när jag läst ramsorna på sidan Michea länkade till får jag skämmas för det jag sa innan och säga att jag inte heller tycker det var så speciellt sexistiskt. Mycket lite handlade om att misshandla män, det var en rad som löd "we're gonna throw your balls away".

#55  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2005-12-26 20:59:18

"RC är en motreaktion, ett artistiskt medel för att klara de bombardemang av sexism kvinnor utsätts för varje dag."

Jo, jag vet. Det finns liknande sätt att bedriva antifascism, antirasism osv.

Och det jag vänder mig emot är det angreppsättet öht. Jag är rädd för att metoden alltid kommer att innebära ett självmål.

I synnerhet som RC inte sätter in kängorna där de hör hemma.

#56  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2005-12-26 21:01:20

I mina ögon är den stora skillnaden mellan raptexter och RC-ramsor att MC-ramsorna påverkar mig personligen. RC kallar sig av någon anledning för feminister, och därför finns det stor risk att RC:s åsikter tillskrivs mig som feminist. Exempelvis: "Jaså du är feminist, då vill du sparka män på kuken!". Raptexterna däremot påverkar inte mig direkt. Jag konsumerar inte rap, och ingen jag känner gör det heller. Rapmusiken känns ytterst avlägsen för mig. Därmed inte sagt att det inte är värt att ta upp - i en annan tråd.

I övrigt känns den här tråden kapad. Det borde gå att diskutera en företeelse (i det här fallet RC), utan att folk hoppar in och säger att man borde prata om något annat istället. Visst kan man sätta saker i perspektiv, men det får inte ske som ett krav att man ska sluta bry sig om orginalproblemet, och istället ägna sig åt det nya problemet.

#57  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-27 00:31:21

Men vilket problem utgör Radical Cheerleaders?

#58  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-27 00:34:50

Alltså jag menar, ramsorna på Micheas länk handlade mest om onani, hår på muttan och vi klarar oss själva, typ.

#59  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2005-12-27 02:27:19

(Till hälften OT, och kicka mig i rumpan om jag hoggar tråd nu) Heh... satt och tänkte...

Bra grej med RC: Symbolvärdet ligger i att låta cheerleaders, dessa i vanliga fall tindrande sexiga beundrare av männens bravader, cheera sig själva och alla kvinnor.

Skitbra.

När det gäller feministisk kamp tycker jag att vi män ofta bör ta ett halvt steg tillbaks...

...och varför inte cheera?

Undrar vad som hänt om FI-årsmötet hade haft ett gäng män som cheerat detta feministiska initiativ.

Undrar om det platsar på nästa 8 mars...

Vägra vara patriark
vägra vara jättestark
...

#60  olaberg elinlite
2005-12-27 02:38:53

Jo precis, alltså det stora värdet i det de gör är att ta en instiution som byggs upp av rätt kassa könsvärderingar och vänder den till feminismens fördel.

Helst skulle jag se en grup blandade kroppar dvs både slid- och penisbärare som hejar på feminister, och som sagt de mest våldsamma eller sexistiska budskapen är inte något jag försvarar.

#61  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2005-12-27 08:01:49

Karra sa:
Men vilket problem utgör Radical Cheerleaders? Alltså jag menar, ramsorna på Micheas länk handlade mest om onani, hår på muttan och vi klarar oss själva, typ.


Problemet är att de ramsor som uppmärksammas inte handlar om det, utan om våld mot män. "om att sparka/knäa på 'kukar'" skriver trådstartaren, och "vi ska slita män i stycken" från FI:s årsmöte.

#62  Sv: "Radical Cheerleading"? Peggy
2005-12-27 11:37:01

Som vanligt behöver jag inte försvara mina åsikter utan kan luta mig tillbaka och se på Karras suveräna argumentation!

Fan vad bra du är, Karra!

#63  Sv: "Radical Cheerleading"? #1 Changes elinlite
2005-12-27 14:06:40

En tanke: jag antar, men vet ej, att det i din skola finns ett antal personer som sysslar med musik och att det lyssnas på musik. Kan du ärligt säga mig att mainstream musik inte innehåller våldsamma skilldringar och hot om våld?

Skillnaden är att en grupp som per definition utger sig för att vara radikal sjunger om våld mot - vad jag har förstått - våldtäktsmän och mot det etablissemang som gör våld mot kvinnorkroppen dagligen. Det är en aggressiv motreaktion.
Sånger om bitches och ho's är så normala att vi inte ens märker när de flyter genom etern.

#64  Sv: "Radical Cheerleading"? svenskaflicka
2005-12-27 15:28:12

När det ändå klagas på RC kan det väl klagas på NOFX också och deras låt "Kill all the white men"? http://www.lyricsdownload.com/nofx-kill-all-t… yrics.html
Så får vi alla in litet rockmusik här också att klaga på.

Tycker fö att elinlite sa det så bra i #51: "RC är en motreaktion, ett artistiskt medel för att klara de bombardemang av sexism kvinnor utsätts för varje dag. " Bara precis så!

#65  Sv: "Radical Cheerleading"? svenskaflicka
2005-12-27 15:29:07

sorry fel på OT-länken: http://www.lyricsdownload.com/nofx-kill-all-t…

#66  Sv: "Radical Cheerleading"? Escapist
2005-12-27 15:50:27

Jag tycker inte heller RC är särskilt sexistiska alls och en kreativ motreaktion är alltid kul. Men det är inte upp till mig att avgöra vad ni själva tycker är nedvärderande och det är inte upp till er att avgöra det för andra heller. Vad det gäller våldet känner jag mig inte hotad, men det är intressant att det är så öppet accepterat och skiljt från våld mot kvinnor. Jag tror inte att det finns något en kvinna kan göra för att vi skulle tycka att slå henne över brösten skulle vara OK. Det är rätt könsstereotypt att män kan ses som acceptabla mål för våld, med någon oförrätt eller ett brott som ursäkt.

Det här behöver säkert inte påpekas, men rap och hiphop är oerhört breda musikaliska genrer som innehåller långt mer än nedlåtande texter om bitches and hos. Jag är säker på att t.ex. det sociala engagemanget och USA-kritiken hos Immortal Technique skulle tilltala många här.

#67  svenskaflicka och Peggy Ephemeer
2005-12-27 16:17:03

Trude argumenterar framgångsrikt mot er typ av invändningar i inlägg #38 i Top Priority-tråden. "People are starving in Sudan".

Jag säger alltså som Trude. Visst, protestera ni mot NOFX/rapmusik, jag håller med er i princip, men "det er ikke *min* jobb". ;)

#68  Till Catharina fredriktomte
2005-12-27 17:35:58

Catharina sa:
Vad är det som är så svårt att förstå?


Det där är bara otrevligt. Sluta med det tack.

Catharina sa:
Jag vill att du ger mig exempel på feminister/feministiska grupperingar som tror att män är av NATUREN onda.
Vilket jag skrev och som är något som du menar finns.


Som jag påpekade i mitt förra svar, jag skrev att feminister som *INTE* har dessa åsikter inte har någonting att vinna på att hålla RC om ryggen. Det är inte samma sak som att jag skulle skrivit att det finns feminister som har dessa åsikter.

Men om vi ändå ska tala om feminister som kan tänkas vara av en uppfattning att män är av naturen onda så har vi:

1: Kvinnoseparatistiska radikalfeminister som är ointresserade av huruvida skillnaderna mellan könen beror på biologi eller sociologi samt är av uppfattningen att alla människor av manskön per definition är förlorade vid födelseögonblicket eftersom de oundvikligen kommer att utvecklas till kvinnoförtryckare. Detta var de exempel jag tog förrut. Olaberg vidareutvecklade det, och du verkade köpa resonemanget då.

2: Särartsfeminister som anser kvinnan överlägsen mannen (t.ex. Gudinnefeminister). Överlägsenheten kan ofta bla härledas till större mängd empati, moral, omsorg, osv.

3: Individuella feminister som personligen anser män onda av naturen trots att deras feministiska skola (i den mån de bekänner sig till någon) inte föreskriver en syn på män som onda. Eventuellt hycklare. Ungefär på samma sätt som en sosse kan vara rasist trots att hans parti rent ideologiskt är motståndare till rasismen.

Catharina sa:
Vilket är din tolkning av deras åsikter, inget annat.


Du tolkar mig lika mycket som jag tolkar dem (om inte mer). Varför måste jag syfta på biologi när jag använder uttrycket "av naturen onda"? Det är en begreppsuppfattning du (felaktigt) tillskrivit mig.

Catharina sa:
Alltså får jag väl utgå från att du inte kan svara på själva frågan..det finns nämligen inga feminister som säger sig själva tycka så? eller?


Men varför måste de själva säga sig tycka så? Om en person sa sig anse att mörkhyade människor är underlägsna ljushyade människor skulle du då inte anse personen var en rassist förren h*n *SJÄLV* uttalade att h*n är en rassist?

#69  Sv: "Radical Cheerleading"? metamorfos
2005-12-27 18:14:47

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#70  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-27 19:11:06

Vilka av RC's ramsor är det som handlar om att sparka män på kuken osv?

#71  #3 Ephemeer Femmenist
2005-12-27 20:05:16

"En stor del av poängen med radical cheerleading går förlorad i Sverige där det knappt finns någon cheerleading-kultur att revoltera mot. "

RC revolterar inte mot cheerleadingkulturen - de vill vara aktiva feministers cheerleaders.

#72  Sv: "Radical Cheerleading"? metamorfos
2005-12-27 20:38:58

Kanske är Radical Cheerleading någonting som provocerar folk bara genom att finnas till - det är ju tjejer som hörs och syns.

#73  Karra Escapist
2005-12-27 20:49:35

Karra sa:
Vilka av RC's ramsor är det som handlar om att sparka män på kuken osv?


Jag antar att texterna i fråga är de som Changes berättar om i #1 och de omtalade ramsorna från Fi:s kongress.

#74  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2005-12-27 20:51:33

Men Changes berättar bara att de sjöng om att knäa på kukar, och ramsan från Fi's kongress har jag bara läst delar av. Jag skulle vilja ha en text, jag är lite nyfiken.

#75  Sv: "Radical Cheerleading"? Femmenist
2005-12-27 21:00:40

"Sparka män på kuken" kommer inte från F!s kongress, utan från en luciaföreställningen de tydligen hade.

#76  #67 Ephemeer Skumle
2005-12-27 21:10:48

Ephemeer sa:

Trude argumenterar framgångsrikt mot er typ av invändningar i inlägg #38 i Top Priority-tråden. "People are starving in Sudan".

Jag säger alltså som Trude. Visst, protestera ni mot NOFX/rapmusik, jag håller med er i princip, men "det er ikke *min* jobb". ;)


Seriøst, nå får du passe deg for hvilke meninger du tillegger dine meddebattanter! Det Trude sier er:


I min kompisgjeng finnes det et uttrykk for det du beskriver ifht. at vi feminister stadig beskyldes for å ikke bry oss om den grusomme mannsundertrykkinga. "People are starving in Sudan", kaller vi det. For uansett hvilken feministisk kampsak en brenner for, får en med jevne mellomrom høre: "ja, men hva med voldtekt som våpen i krig/fars rett til omsorg for barn/kvinnelig verneplikt/hjemløse katter/fanden og hans oldemor?".


"People are starving in Sudan" handler jo om å forsøke å vri fokus bort fra det egentlige problemet. Skal du bruke Trudes argumentasjon her får du bruke den på trådstarten!

#77  Sv: "Radical Cheerleading"? NoManIsAnIsland
2005-12-27 21:17:24

[citat Femmanist "Sparka män på kuken" kommer inte från F!s kongress, utan från en luciaföreställningen de tydligen hade. [/citat] Ja, men då verkar citatet solklart. Glad lucia från oss alla till er alla och förresten sparka kuken på vägen ut?!

#78  Skumle Ephemeer
2005-12-27 21:17:45

Nu gör du det själv - försöker vrida bort fokus från den ursprungliga frågan. I det här fallet ville trådstartaren diskutera RC.

#79  #66 Escapist Skumle
2005-12-27 21:20:09

Escapist sa:

Det här behöver säkert inte påpekas, men rap och hiphop är oerhört breda musikaliska genrer som innehåller långt mer än nedlåtande texter om bitches and hos. Jag är säker på att t.ex. det sociala engagemanget och USA-kritiken hos Immortal Technique skulle tilltala många här.


Ja, han er virkelig ekstremt tiltalende:

And n*ggas wonder why my heart is full of hatred and anger //
Cause some bitch killed my first born son with a coat hanger //

#80  #63 Elinlite Changes
2005-12-27 21:20:43

Jo jag förstår hur du menar, intressant är också att se hur feministisk radikalism bemöts. Hade marscherande nynazister också bemötts med leende huvudskakningar?

Och ang. rap/hiphop, som jag f.ö lyssnar på en del själv (rentav skrivit/framfört en del): Det är riktigt illa att vissa artister uttrycker sig som de gör, och t.o.m tjänar pengar på kvinnoförnedrande "musik". Men med tanke på det samhälle de representerar (all den musiken kommer från USA) känns det symptomatiskt snarare än ngt annat. Det enda man egentligen kan göra åt saken, (förutom att få 50 miljoner vita medelklasskids att bojkotta 50 cent) är att göra musiken ordentligt och bättre. Lätt att säga, men svårt i praktiken när man har Universal, Sony, BMI och gänget mot sig i ringen.

#69 metamorfos
Sant..

#81  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2005-12-27 21:20:56

Varför har RC en blandad könssammansättning i USA (och gör en poäng av det), medan svenska RC handlar om systerskap och könsseparatism?

#82  #78 Ephemeer Skumle
2005-12-27 21:34:39

Jeg er ikke interessert i å diskutere RC med deg.

Jeg påpeker at du forsøker å tilskrive Trude diametralt motsatte meninger av dem hun faktisk har kommet med! "People are starving in Sudan" brukes for å fjerne feministisk fokus. Trådstarten her er, selv om ikke var meningen, et typisk eksempel på dette. Det er bla. det Top Priority-tråden handler om. Vil du fortsette å diskutere "People are starving in Sudan" syns jeg du kan gjøre det der.

#83  Changes elinlite
2005-12-27 21:42:55

Men RCs texter som jag sett är inte tillnärmelsevis lika vidriga som de 50 Cent tjänar pengar på - så det ÄR skillnad på hur de bemöts.
Nu har jag ju inte texten framför mig som du hänvisar till, den enda som refererar till kuksparkning som jag hört om (inte sett) handlar om att sparka en våldtäktsman i kuken, så jag kan inte säga så mycket mer.

#84  #83 elinlite Changes
2005-12-27 21:50:59

Jag förstår inte hur du menar? Jag menade inte någonstans att att jämföra RC och 50 cent, den andra delen i mitt inlägg var mest apropå diskussionen om musik och bjälkar i ögonen.
Självfallet är det skillnad på hur de bemöts och deras budskap, jag menar inget annat!

#85  Sv: "Radical Cheerleading"? elinlite
2005-12-27 22:58:46

Nej, jag gör jämförelsen för 50 cent är dagligt bröd, RC är anarkister som dyker upp nu och då.

#86  skumle #79 Escapist
2005-12-27 23:28:45

Men nu får du väl ändå ge dig. Två föräldrar är oense om att behålla ett barn. Om pappan går från mamman och hon rappat om det hade det varit helt OK att kalla honom vad som helst. När mamman går emot pappans önskningar, han blir arg och rappar om henne som en "bitch", då är han automatiskt en kvinnoförtryckande svin som är representativ för en hel musikgenre? Att ta två lösryckta rader som du råkat snubbla över för att få igenom en poäng är riktigt falskt.

#87  #86 elinlite
2005-12-28 00:45:29

Då måste väl samma regel gälla RC?
Om de blivit personligen kränkta av män i deras omgivning har de väl samma rätt att sjunga sexistisk text?

#88  elinlite Escapist
2005-12-28 01:06:52

Luften är fri så de får sjunga vad de vill, men det gör det inte rätt i mina ögon. Min poäng är att Immortal Technique's två textrader är tagna ur sitt sammanhang (som inte är sexistiskt) och de får representera en hel musikgenre negativt. Det är som att stirra sig blind på en sparka-kuk-rad från RC och döma alla feminister efter den.

#89  Escapist elinlite
2005-12-28 01:14:16

Jag tror inte du hittar många här som fördömmer en hel musikgenre.
Däremot några som tycker att det är mycket märkligt att förfäras av en minst sagt marginell icke-komersiell företeelse till motsats mot ett antal rapartister som gör en hel massa pengar på riktigt vidrigt sexistiska texter.

#90  Sv: "Radical Cheerleading"? angiereed
2005-12-28 02:09:14

Poängen med RC är väl ändå att göra något aktivt, att peppa varandra och andra och hitta nya sätt att sprida feministiska budskap?

Och jag har personligen fått mig en ordentlig tankeställare av just RCs som cheerade på Ladyfest-04, sådeså. :)

#91  Sv: "Radical Cheerleading"? Paven
2005-12-28 02:19:23

Kände mig lite så där när jag såg det(RC) på tv. men det kan säkert vara bra iaf. vore ju najs med lite hela texter om nån har dem.

tjipp

#92  elinlite Escapist
2005-12-28 02:26:58

I jämförelse är det rätt märkligt, ja, men nu handlar tråden faktiskt om RC. Jag tycker bara att feminister, som så ofta blir utpekade som grupp för lösryckta, enstaka citat tagna ur ett sammanhang, borde veta bättre än att göra så själv. Men vi är väl alla människor...

#93  #86 Escapist Skumle
2005-12-28 09:37:45

Nei, nå får du gi deg! Jeg er ikke ute etter å kritisere hip hop som sjanger. Jeg kritiserer Immortal Technique! Og du vet ingenting om mitt forhold til hip hop, så du kan la være å antyde hva jeg snubler over og ikke. (Immortal Technique selv syns åpenbart at akkurat de linjene gjør seg godt for seg selv. btw.)

At noen har lest Chomsky og har "et sosialt engasjement og er USA-kritiske" betyr ikke automatisk at de ikke er sexister! Det blir bare nok et eksempel på den feministiske vikeplikten: "Nei, men bry deg nå ikke om at de rapper så mye om bitches og sånn… selv om de ikke har så bra kvinnesyn, så er de jo veeeeeldig mot politiet/krig/rasisme/kapitalisme/u name it!"

Immortal Technique sa:

that's your girl, bitch get over here, give me some brain
I'll bust of on her face, and right after the segment
she'll propably rub it in her pussy, trying to get herself pregnant


(men nå skulle det handle om RC, så jeg gir meg her!)

#94  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2005-12-28 11:36:33

Jag tycker att RC-konceptet är skithäftigt. Även om vi inte riktigt har den cheerleader-kulturen som de ironiserar över så är vi tillräckligt bekanta med den från ex. amerikansk media för att konceptet ska fungera. Problemet är att den uppmärksamhet RC får snarare handlar om våld mot män och sexism, och att detta reflekterar på feminismen i helhet.

Fokus hamnar på själva gruppen, och inte på de frågor gruppen försöker ta upp.

Är det någon som har någon teori om varför amerikanska RC gör en poäng av att ta med både män och kvinnor och transgendered i sina trupper (och på så sätt bryta med idealet att cheerleaders är söta flickor), medan svenska RC snarare har en framtoning av att vara exklusiva kvinno-grupper?

#95  Sv: "Radical Cheerleading"? macramatic
2005-12-29 09:21:58

Jag förstår inte riktigt den upprörda stämning kring RCs framförande. Jag tittade lite på deras hemsida och läste några texter. Vad jag kan se så handlar det inte alls om att ständigt föra våld på manliga könsorgan. RCs texter innehåller ett stort spektra av olika teman där bara en liten del innehåller våld av ovan typ.

Och som Escapist säger "med tanke på det samhälle de representerar känns det symptomatiskt snarare än ngt annat", d v s de speglar en sida av vårt samhälle.

Vill också framföra några andra väl valda ord, yttrat av en svensk rapgrupp som var stora under det förra seklet, Justde, på frågan varför vissa av deras texter var kvinnoförnedrande:

"Jamen, herrejesus, det är ju konst!"

#96  Sv: "Radical Cheerleading"? Karolina
2005-12-29 20:24:57

Det brukar heta "two wrongs dont make a right" men här tycks det omvända gälla. Eftersom rapmusik i vissa fall har inslag av sexism (blandat med våld), så är det ok för RC att köra på i samma stil, för deras texter är "ju inte ens" lika illa?
Om så RC bara har en enda textrad om att sparka män i skrevet så berör det mig faktikskt illa, dels för att det är kränkande men också för att RC ju faktiskt påstår sig uttala sig för mig och alla andra feminister. Snacka om att spä på nidbilden av feminister som manshatare.

Och Catharina m.fl. som skriver att det RC gör är häftigt:
Vad är häftigt med att ta efter de lägsta yttringarna av den manliga könsrollen?

#97  Karolina Michea
2005-12-29 20:29:06

När och var har RC påstått sig uttala sig för "dig och alla andra feminister"?

#98  Sv: "Radical Cheerleading"? DumbBlonde
2005-12-29 20:46:57

"I said grrrls, it's hot in here!
I said there must be some pussy in the atmosphere.
I said grrrls, it's hot in here!
I said there must be some pussy in the atmosphere."

They rock! Första gången jag såg dem fick
jag en lycko-kick & kände mig glad & befriad.

#99  Sv: Michea Karolina
2005-12-29 20:55:59

Det vet jag faktiskt inte, så jag tar tillbaka det. Men eftersom de liksom jag kallar sig för feminister så blir effekten "som om" de uttalat sig för mig, i min sak, på något vis. Jag kan såklart inte hindra dem från att uttala sig som de vill, och inte heller hindra dem från att kalla sig för feminister (jag äger ju tolkningsrätten på feminism) - det jag vill åt är alltså vad som stör mig med dem:
att de säger saker jag inte alls håller med om/för en kamp jag inte tycker tillför nåt vettigt, men som jag ändå kommer klumpas ihop med eftersom vi bägge är feminister.

#100  Sv: rättning #99 Karolina
2005-12-29 21:02:15

Naturligtvis ska det stå att jag INTE äger tolkningsrätten på feminism :-)

#101  Sv: "Radical Cheerleading"? Michea
2005-12-29 21:20:49

Jag har faktiskt aldrig sett några exempel på ramsor där RC säger att de ska sparka kuken av män och liknande, förutom den ganska berömda ramsan som handlar om VÅLDTÄKTSmän och inte män i allmänhet... skulle vara intressant att se några såna, om någon har lust att dela med sig.

#102  Sv: Michea Karolina
2005-12-29 22:05:18

Exempel på ramsor är väl den Changes berättar om i första inlägget? Och Sparka män på kuken som jag trodde framfördes på Fi:s kongress, men som enligt Femmenist är från en RC-luciaföreställning.

#103  Karolina macramatic
2005-12-30 19:08:10

Jag kan förstå varför du reagerar. Grejen är att det inte är "2 wrongs". Det är 15 miljoner + 1 fel. Och kanske är det så att det behövs ett spegelvänt fel, dock ändå lika fel, för att folk ska börja inse alla de andra 15 miljonerna fel.

Jag tror att Goebbels en gång sa: "Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger så blir det en sanning".

Idag är det väldigt mycket som är fel men som blivit sanningar och som knappast uppmärksammas. Vi feminister har alltför många gånger fått skrika oss hesa helt ohörda inför dessa fel. Vi har ständigt blivit bemötta med att vara moralister, sexfientliga, puritanister och manshatare. Jag upplever det som att RC har vänt på felet för att bl a uppnå en reaktion. Och när reaktionen väl kommer, då kan vi ju använda samma argument som använts mot oss. Förhoppningsvis öppnar det ögonen för en del när de väl ser saken ur ett annat perspektiv.

#104  Sv: "Radical Cheerleading"? Karolina
2005-12-30 19:52:04

Tycker ändå inte att det är riktigt samma sak (kanske för att jag faktiskt är dåligt insatt i både hiphop och RC).
RC försöker ju som, jag fattat det, inte "sexifiera" och objektifiera män på samma vis som vissa hiphop-låttexter objektifierar kvinnor. RC´s texter handlar snarare om separatism och systerskap (som jag förstått från de ramsor jag skummat igenom på sidan Michea länkade till), och i vissa fall även om att med våld ta tillbaka det männen "stulit" (min egen tolkning av vad Changes skriver och att en ramsa tydligen heter Sparka män på kuken). Att våldet sen endast är där för att provocera fram en reaktion gör det inte mer ok. För visst är det intressant att så att säga vända på steken, men det kan göras på ett mycket snyggare och mer tänkvärt vis, tycker jag. Egalias döttrar av Gerd Brantenberg och kvinnliga electroartisten Peaches är utmärkta exempel.
Det jag vänder mig emot är alltså inte att tjejer tar sig ton och anammar ett "grabbigt" beteende för att därigenom uppmärksamma problem som faktiskt finns, utan det jag ogillar är separatism kryddat med våldsanspelningar.

#105  Naturligt= biologiskt onda? Catharina
2006-01-01 19:25:36

"Du tolkar mig lika mycket som jag tolkar dem (om inte mer). Varför måste jag syfta på biologi när jag använder uttrycket "av naturen onda"? Det är en begreppsuppfattning du (felaktigt) tillskrivit mig."

Finns det någon här som inte tolkar "av naturen onda" som påverkan av biologi istället för av kultur/samhälle?


Seriöst, jag är verkligen intresserad om NÅGON kan tolka det annorlunda eller om det bara är medveten/omedveten begreppsförvrängning från personen som skrivit det ovanstående som jag satt inom citat.

Svara mig gärna här eller i klotterplanket.

#106  metamorfos olaberg
2006-01-02 01:51:16

"På sjuttiotalet sjöngs det "åh åh åh tjejer, åh åh åh tjejer, vi måste höja våra röster för att höras". RC höjer sina röster - och hörs."

Men vad jag minns av 70-talet så var inte rösthöjandet för sakens skull grejen, frikopplat från ett sakinnehåll. Snarare precis tvärtom.

Höja rösten är bra. Om det som sägs är bra. Inte annars.

#107  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2006-01-02 01:56:17

"Seriöst, jag är verkligen intresserad om NÅGON kan tolka det annorlunda "

Om kulturen och inte endast biologin formar vår natur, så betyder utsagan "av naturen ond" inte nödvändigtvis "av biologin ond" utan kan lika väl betyda "av kulturen ond". Tycker jag.

Knäckfrågan här är inte om biologin eller kulturen är orsaken, utan om det öht finns en väg ut.

#108  olaberg metamorfos
2006-01-02 20:39:08

Men att RC irriterar folk kan till mycket stor del bero på ATT de höjer rösten. Oavsett VAD de säger. Det brukar bli så när flickor höjer rösten.

#109  metamorfos svenskaflicka
2006-01-03 00:13:13

Ord!

#110  metamorfos olaberg
2006-01-03 01:24:52

Jag vet det. Men det gör fortfarande inte rösthöjande i sig till en bra grej, det är fortfarande vad som sägs som betyder allt.

#111  olaberg svenskaflicka
2006-01-03 01:42:49

håller inte med, men det blir kanske definitionsfråga.

att höja sin röst kan vara att säga något, det vill säga ett budskap i sig.

#112  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2006-01-03 02:12:02

hmmm... the media is the message...

#113  olaberg svenskaflicka
2006-01-03 02:23:48

Nej, det handlar om något helt annat. M McLuhan syftade inte på kvinnors kamp för sina rättigheter på 1970-talet. Och jämförelsen är åtminstone i min värld inte så lyckad.

Att ta plats och skrika högt som fan kan vara en feministisk strategi så god som någon annan. Att göra anspråk på vad denna person ska säga kan vara en del av en anti-feministisk strategi (om än omedveten). Feminismen kan inte som jag ser det alltid vara eftertänkt, planerad, rationell etc. Vägen till feminist-heaven är inte som jag ser det rak, utan krokig. Och allt som feminister skriker behöver inte vara rätt och riktigt (speciellt när det finns en massa anti-feminister (som dessutom inte så ofta är män) som skriker sån oerhörd mängd tossigheter).

disclaimer:
min poäng är inte att anklaga dig för något, mer argumentera varför jag inte gillar din liknelse och varför jag verkligen tycker att volymen är ett feministiskt både budskap och agerande.

#114  olaberg metamorfos
2006-01-03 06:51:28

Du missar poängen. Oavsett VAD RC säger, så höjer de rösterna och hörs vilket irriterar folk.

#115  svenskaflicka och metamorfos olaberg
2006-01-03 09:44:08

Mmm. Jo, jag kan se poängen. Platstagandet för dess egen skull, som strategi gentemot undertryckandet för undertryckandets egen skull.

Det är bara två saker som gör att jag inte gillar det:

1) Moralisk överlägsenhet. I botten för feminism, liksom för varje annan frihetssträvan, ser åtminstone jag ett rättfärdighetspatos. Utan att hävda en underliggande ide om rättfärdighet (allas lika värde, rättvisa osv), är både antisexism, antirasism mm svåra att hävda.

Och då tänker jag ungefär som Gandhi att kampen vinns genom att man trovärdigt hävdar denna rättfärdighet, genom att man samtidigt utövar den. Man vinner genom att vara moraliskt överlägsen sin motståndare. Inte genom att sänka sig till skrikiga antifeministers nivå.

2) Brus. Även om allt naturligtvis inte måste vara genomklokt, så finns det ingen anledning att inte sträva efter det. Om inte annat för att man döljer det genomkloka som sägs genom att brusa för brusandets skull.

Så nä, jag tror inte jag missar poängen. Tycker bara att om folk ändå irriteras oavsett vad man säger, så kan man lika gärna passa på att säga bra saker.

#116  Det egentliga innehållet? Femmenist
2006-01-03 09:50:03

Nu har diskussionen börjat handla om att det visst är bra att höja rösten men inte till vilket innehåll som helst.

Men vad är det då som är dte egentliga innehållet i RC:s texter som innefattar våld? Som jag ser det handlar det mer om feministiskt självförsvar än att gå ut och förfölja och misshandla misstänkta våldtäktsmän. Varför är det så upprörande att sjunga om detta, men inte att ha våld på skolschemat? Vänsterpartiet föreslår ju att tjejer ska få lära sig ta till våld under skoltid - och självklart kommer de att få lära sig att sparka män på kuken!

Det finns inga proportioner i diskussionen kring RC. Jag ser faktiskt inte det.

#117  Var vinns kampen? olaberg
2006-01-03 09:57:33

Ett litet utvik till ovanstående:

"kampen vinns" skrev jag ovan. Jag kanske måste förtydliga med mina personliga svar på frågan "var står kampen" och "vad går kampen ut på", för det kanske förklarar mina åsikter i övrigt.

Jag tror att kampen, oavsett metod och fråga, går ut på att _omdefiniera det normala_.

Först när det är fullständigt onormalt med pornografi (eller åtminstone fönedrande pornografi, för den som menar att man kan göra den distinktionen), så har kampen om porren vunnits.

Först när det är fullständigt onormalt med olika lön för olika kön, så har den kampen vunnits.

Osv.

Och vad som är/anses vara "normalt" tror jag bestäms, inte i lagtexter, inte i mediabilder, utan i folkdjupet. Åsikterna och bilderna hos majoriteten som inte är vare sig antifeminister eller feminister utan helt enkelt vill vara "vanligt hyggligt folk". Där odlas den normerande diskursen; den som i överdriven form slår mot oss från media, den som sakta men säkert avgör formuleringarna i lagtexten.

Så även om vägarna dit är krokiga, så tror jag att de avgörande slagen står i dessa människors hjärtan. Har man vunnit hjärtat hos de flesta för en viss fråga eller ett visst synsätt, då har man vunnit slaget.

Och det enda sättet att vinna hjärtat för en viss bild, en viss diskurs, tror jag är att presentera en motbild som uppfattas som moraliskt överlägsen den rådande.

#118  Femmenist olaberg
2006-01-03 10:02:46

Ja, vi verkar ha glidit ut i nån slags metadiskussion.

Jag tycker innehållet är det väsentliga. Och att RC:s texter inte är så värst våldsförhärligande, med ett par undantag som jag inte gillar.

Det var tendenserna i ett par inlägg ovan, att avfärda kritik mot RC med att "jo men de är kvinnor som höjer rösten och därför är det bra i sig", som jag blev lite skeptisk mot.

Att kritisera är att ta på allvar. Nån har ju tagit sig tiden att tänka ut vad som ska sägas, och förtjänar att lyssnas på.

#119  femmenist och olaberg svenskaflicka
2006-01-03 14:11:58

femmenist:

håller med.

olaberg:
metadiskussion förstår jag inte hur det är, och hur du får det faktum att rösthöjande i sig är en feministisk akt till att jag då exempelvis därför inte skulle bry mig om det som sägs är bara så märkligt.

Frågan är väl vem som ska bestämma om det som skriks är nåt bra eller inte? Och om kvinnor ska leva upp till det som genussystemet önskar, nämligen att de ska idka självkontroll, tala med väna röster och vara snälla?

#120  Olaberg Femmenist
2006-01-03 15:46:51

Självfallet är innehållet väsentligt, men som feminist så menar jag att man måste se inom vilka maktstrukturer det som sägs faktiskt sägs.

Då blir det genast en skillnad i att skrika "Jävla fitta!" eller "Jävla kuk!" med tanke på hur dessa uttryck används idag. Och likaså finns det också en skillnad i att en text innehåller "Jag ska skära kuken av dig" eller "Jag ska skära sönder fittan på dig". För det första är det ett problem att kvinnors "fittor" faktiskt blir sönderskurna och lämlästade varje jävla dag runt om i världen, men det kan knappast sägas vara ett samhällsproblem att mäns "kukar" blir avskurna. Det ligger en väsentlig maktaspektsskillnad i detta som går förlorad i om man stirrar sig blind på orden. Det är ingen man (så vitt jag vet iaf) som faktiskt varit utsatt för den handlingen i Sverige så det är ganska patetiskt att förstora upp historien till den milda grad som det har gjorts.

Om män blir upprörda helt plötsligt över att kön hotas att bli lämlästade så kanske det till och med är bra - om det nu leder så långt till att de faktiskt börjar se världen som den är och inte enbart blundar för att det är just detta som kvinnor utsätts för.

#121  Sv: "Radical Cheerleading"? Escapist
2006-01-03 16:27:07

svenskaflicka sa:
Frågan är väl vem som ska bestämma om det som skriks är nåt bra eller inte?

Det får väl alla som hör det göra efteråt. RC borde inte censurera sig själva eller låta andra göra det. Skrik på bara. Jag håller med om att det säkert kan vara en bra sak i sig att ta uppmärksamhet, men då kan man inte bli upprörd när man faktiskt får uppmärksamhet.

#122  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2006-01-03 16:38:04

"och hur du får det faktum att rösthöjande i sig är en feministisk akt till att jag då exempelvis därför inte skulle bry mig om det som sägs är bara så märkligt."

Tror jag att du inte bryr dig om vad som sägs? Det var nytt för mig. Det tror jag nämligen. Har du fått en annan uppfattning har jag uttryckt mig för vagt.

"Frågan är väl vem som ska bestämma om det som skriks är nåt bra eller inte?"

I en diskussion kanske? Där man väger för eller emot? Typ som här?

"Och om kvinnor ska leva upp till det som genussystemet önskar, nämligen att de ska idka självkontroll, tala med väna röster och vara snälla?"

Som jag ser det är inte genussystemets problem att kvinnor ska idka självkontroll. Utan att män tolereras i alltför hög grad att inte göra det.

Vad gäller tonfallet ser jag inga problem med att folk biter ifrån, höjer rösten och och är arga. Fler arga kvinnor behövs. Det är sakinnehållet som Changes, Kariolina och jag i vissa stycken vände oss emot, inte röstläget.

Vad gäller snällhet tycker jag att alla ska vara snälla. Och när situationen är som den är, så är nog det snällaste att göra som RC: bita ifrån och protestera.

Hela RC-prylen och alla aktioner som tydligt sätter fingrarna på de här ömma punkterna är bra grejer. Frågan som Changes väckte i #1 är: går det för långt? missar man målet genom att vara en smula för urskillningslösa? Och framför allt: missar man _målgruppen_?

#123  Olaberg Femmenist
2006-01-03 17:38:22

RC:s målgrupp är ju feministerna själva. De utger sig ju för att vara feministers egna cheerleaders.

Alla riktar sig ju inte till män med kastraktionsångest i detta patriarkala samhälle...

#124  Femmanist olaberg
2006-01-03 18:46:32

"men som feminist så menar jag att man måste se inom vilka maktstrukturer det som sägs faktiskt sägs"

Jomenvisst, du har helt rätt! Givet att vi har olika könsbundna kontext, så blir hot om sexuellt våld från kvinnor mot män inte samma sak som det omvända.

Men _även_ med det i beaktande, även med hela genuspaketet i åtanke: är det en bra grej?

#125  Femmanist olaberg
2006-01-03 18:48:10

Nå, då har jag missförstått. Jag trodde målgruppen var kvinnor överlag, kvinnopepp och inte feministpepp.

My bad.

Men frågeställningarna kvarstår ändå.

#126  Sv: "Radical Cheerleading"? Ephemeer
2006-01-03 23:35:02

RC är ursprungligen inte en aktivitet som är enbart feministisk, utan (vänster)aktivistisk i allmänhet. Vilka man cheerar är väl upp till varje RC-grupp att bestämma.

#127  #126 Ephemeer & #125 Femmenist
2006-01-04 11:14:07

Jo, men jag menar just den grupp som det diskuteras om här :)

I intervju har de sagt att de vill peppa aktiva feminister eftersom de anser det vara en grupp som behöver stöd i samhället.

#128  Olaberg Femmenist
2006-01-04 11:23:20

Självklart är våld aldrig bra och ska aldrig förespråkas!

Det som stör mig med hela RC-diskussionen är det enorma hat som riktas mot just dem, när det i själva verket inte är de som är det verkliga hotet om våld idag. Det riskerar att få motsatt verkan (om det nu är själva våldet i sig man vill motverka??) att fokusera på en i HANDLING fredlig grupp istället för att fokusera på de VERLKIGA problemen. Att blåsa upp RC:s texter blir som en flykt från verkligheten och motverkar istället kampen mot det verkliga våldet. Det blir på så sätt en ickefeministisk handling som passar patriarkatet alldeles utmärkt.

#129  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2006-01-04 11:41:42

"är det enorma hat som riktas mot just dem"

Hat? Här i tråden?

Jag håller med om att kritiken tappar proportionerna ibland.

Men samtidigt tycker jag inte att förekomsten av ohejdad och orättvis kritik bör hindra kritik på det hela taget.

Kritik är ju inte ett verktyg för att bryta ner, utan för att bygga upp. Att ignorera, förringa, eller förlöjliga (som folket i #1) bryter ner. Det är en antifeministisk handling.

Att ifrågasätta element av omvänd sexism väcker istället frågor kring vad sexism i grunden är, hurpass bra eller dåligt kampmedel mot sexism sk "omvänd sexism" är, vad som är det VERKLIGA problemet vi ska fokusera på, osv. Dvs fundamentala delar i kampen mot patriarkatet och analysen av könsmaktsystemet.

En sån diskussion bygger upp.

#130  Sv: "Radical Cheerleading"? elinlite
2006-01-04 12:36:38

Det jag reagerar mot är att all kritik mot RC är fullständigt oproportionerlig i förhållande till deras status, makt och spridning.
Deras texter, varav en (1) handlar om att sparka våldtäktsmän på pungen är minsann farliga och våldsförhärligande och hemska.

De som vill förhöja RC förmenta våldsförhärligande till ett problem för feminismen gör det för att hitta fel.
För att ge sig ett bevis för att feminismen är hemsk, för använda i diskussioner om feminism.
Så att när vi diskuterar våldsstatistik eller kvinnoförnedring i mainstream media så kan de dra upp sitt lilla äss ur bak fickan och säga: "Kolla! Di vill sparka alla män på pungen, di där tokfeministerna!".

#131  Sv: "Radical Cheerleading"? Karra
2006-01-04 12:46:28

Elinlite-word.

#132  Sv: "Radical Cheerleading"? olaberg
2006-01-04 14:37:47

elinlite: Ja, så används det. Och ja, det riskerar att flytta fokus.

Men det hindrar inte att det kan vara ett problem för feminismen i alla fall, även om problemet ytterst beror på hur motståndarlaget väljer att sätta agendan.

Dels ett pedagogiskt problem. Vad lönar det att ropa, om inte omgivningen rätt förstår vad man säger?

Dels att diskussionen kring ett par visserligen fåtaliga och i sig hyfsat harmlösa textrader blottlägger rätt stora skillnader i betraktelsesätt av världen och vari de egentliga problemen ligger. RC fungerar här närmast som katalysatorer för dessa.

Skillnader i betraktelsesätt kan vara bra. Jag tror som svenskaflicka ovan att vägen är krokig, och jag tror att det finns utrymme för en fruktbar mångfald. Men är skillnaderna alltför stora, eller alltför grundläggande, så kommer de olika sidorna att utgöra hinder för varandra.

Diskussion enar. Att avstå från kritik splittrar.

#133  Sv: "Radical Cheerleading"? metamorfos
2006-01-04 14:43:14

Men problemet blir när feminister ställs mot feminister. Det gynnar ingen - utom anti-feminister.

För att inte tala om när allt får så orimliga proportioner som den massiva kritiken mot RC som visats i den här tråden. De enda som gynnas är de som ogillar feminism och feminister. (Det här är bara ett exempel, men kanske skulle det vara ämnet för en egen tråd?)

#134  metamorfos olaberg
2006-01-04 15:31:24

> men kanske skulle det vara ämnet för en egen tråd?

Absolut. Större delen av den här tråden handlar ju inte om RC i sig.

#135  Sv: "Radical Cheerleading"? Blindalina
2006-01-20 14:28:31

Ytterligare en liten postning om RC, bara att för att få det sagt:

RC är i sin rätt om det uppenbarligen är så att det förargar någon. Man använder ju det språkbruk de använder varje dag på alla högstadieskolor, no matter vems fel det är. Det är kul att få det ifrågasatt. Det räcker med det.

#136  Blindalina Changes
2006-01-29 22:17:56

Med tanke på att det ägde rum på en gymnasieskola så befäster väl din kommentar nivån det hela görs på.

#137  #136 Changes Blindalina
2006-01-29 22:37:35

Ett ensidigt synsätt behöver motbelägg. Jag tycker det är bra om det sätter igång tänket hos folk. Och det räcker.

Med det menar jag inte att det skulle vara enbart unga skolpojkars fel, personligen, att de här uttrycken används.

#138  # 80 Changes Blindalina
2006-01-30 13:42:35

"Och ang. rap/hiphop, som jag f.ö lyssnar på en del själv (rentav skrivit/framfört en del): Det är riktigt illa att vissa artister uttrycker sig som de gör, och t.o.m tjänar pengar på kvinnoförnedrande "musik". Men med tanke på det samhälle de representerar (all den musiken kommer från USA) känns det symptomatiskt snarare än ngt annat. Det enda man egentligen kan göra åt saken, (förutom att få 50 miljoner vita medelklasskids att bojkotta 50 cent) är att göra musiken ordentligt och bättre. Lätt att säga, men svårt i praktiken när man har Universal, Sony, BMI och gänget mot sig i ringen. "

Ja, det är till hälften symptomatiskt, och till hälften är det gjort för att chockera! Man måste inte sätta nedvärderande epitet på sina fellow ghetto-polare, men man gör det för att man kan och för att det är spännande. Mååånga raptexter samt hiphopvideor, hur bra de än kan sägas vara, innehåller ändå en sexistisk struktur.

Så varför är det ett problem att RC, förutom sitt huvudsakliga tjejboostande material, drar in några rader om att knäa killar i skrevet?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?