feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

och negrer har rytmen i blodet


Gå till senaste inlägget#1  och negrer har rytmen i blodet david ivarsson
2003-10-09 19:12:05

det tog ett tag att få pennan ur och börja skriva här, jossan, har mest insupit allt klokt andra skrivit, men jag ska göra ett försök nu.

när jag umgås med min umgängeskrets kan jag ibland glömma av att vi har ett problem överhuvudtaget. alla är ganska eniga om de klassiska könsrollernas förkastlighet och mer djupgående tankar kring patriarkatet, där vi kunde vara oeniga, aktualiseras inte ofta i vårt vardagsliv, känns det som.

man behöver dock bara slå på en dokusåpa eller gå ut på en krog för att inse att ett stort problem finns även på det "ytliga" planet. för många människor är det självklart att det är mannen som köper drinkar till kvinnan, inte tvärtom, och många kan häva ur sej att "det blir ju ett sånt hönskackel när tjejer umgås i grupp".

min fördom är att den här typen av fördomar är vanligare inom socialgrupp ett och tre än inom socialgrupp två, vanligare bland utlandsfödda än människor födda i sverige och vanligare bland religiösa än sekulära. eftersom jag inte varit så duktig på att jobba mot den segregering som finns i samhället har jag mest stött på det klassiska könsrollstänkandet bland svenskfödda, religiösa ur socialgrupp två.

det jag har hört då är ofta dels en diskussion om vad som är biologiskt och vad som är socialt, dels argument om att feminsiter inte skiljer på jämlikhet och att vara likadana. man pratar om att bejaka de skillnader som finns, inte jobba mot dem.

jag brukar då roa mej med att lyfta fram skillnaderna mellan folkslag. "visst jag är inte rasist, jag tycker att alla raser är lika mycket värda och allt, men jag tycker vi borde bejaka de skillnader som finns mellan oss. italienare ska bo hos mamma tills de är trettiofem, japaner ska vara små, artiga och jobba häcken av sej och danskar ska ha skrumplever och göra filmer med epileptiska kameramän och mycket otrohet, annars går de mot sin natur och biologi. det är väldigt viktigt att inte rucka på det. då kan spänningen och mystiken kulturer emellan försvinna."

vad som är genetiskt, hormoniellt eller socialt är egentligen ganska ointressant. det hela handlar om att jag ska försöka att inte ha andra förväntningar och krav på en man än en kvinna eller vice versa. och givetvis har jag det. men jag blir bättre och bättre på att inte ha det.

tack för ordet.

#2  !!!????!!?? JoeHill
2003-10-09 23:04:50

Vadå "oitressant vad som är genetiskt"!!!!

Det är ju det viktigaste som finns!!

Det är det mitt jobb, mitt liv, hela min existens uppgift att ta reda på!!

Du banaliserar hela min existens...
AAAAAAARRRRGGGGHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!

#3  ... Sandra
2003-12-01 16:48:18

Jag tycker det är intressant vad som är genetiskt men inte fråga om hur man bemöter sina medmänniskor. Sedan är det nog oxå otroligt svårt att skilja på vad som är gener, uppfostran etc eftersom vi lever i ett samhälle där allt färgas av könsroller. Det blir då svårt att vara objektiv och tänkte "förbi" dem.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?