feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Jag är omvänd!


Gå till senaste inlägget#1  Jag är omvänd! Peggy
2005-10-27 14:19:40

Om p-piller!

Jag har varit en av de som slätat över mycket av kritiken mot p-pillren. Tyckt att "det är ju ändå så bra för att slippa tonårsgraviditeter, det har betytt mycket för kvinnans frigörelse" etc.

Själv började jag med p-piller när jag var 13, åt tills i somras - i åtta år!

Och nu är jag omvänd. P-piller är kvinnoförtryck. P-piller förstör våra kroppar. Tar bort sexlusten, slätar ut våra känsloliv. Det är skrämmande att de flesta kvinnor äter p-piller! Tänk vad det måste betyda för samhället, att vi går omkring avtrubbade i sexlusten och känslolivet! Vad skulle vi kunna göra om vi inte var nerdrogade?

Visst är det praktiskt med preventivmedel utan bök! Men det finns spiraler. Sätt spiral på tonårstjejerna! Informera om pessar, för oss som orkar böka.

Utveckla läkemedel som hjälper mot mensvärk - så att kvinnor inte måste äta pillren av den anledningen.

Varför har p-piller fåt sån spridning, istället för spiraler?

Enkelt? Betydligt enklare att sätta in spiral än att komma ihåg pillren varje dag.

Säkert? Spiral är väl lika säkert?

Nej, p-piller är stort, för att det går att tjäna pengar på. Från kvinnors och statens fickor går miljardbelopp ner i läkemedelsindustrins fickor.

Och så den läskiga tanken - det är kanske inte så tokigt för makthavarna att droga ner oss?
**********DISCLAIMER*****************
Det finns de som trivs med p-piller. Självklart vill jag inte ta dem ifrån dem. Det är bara det att rätt få gjort ett öppet och förutsättningslöst, informerat val, när de började. Alla är olika - det kommer säkert alltid att finnas de som trivs bäst med p-piller - men jag tvivlar på att nästan alla kvinnor trivs med det.

#2  Sv: Jag är omvänd! Terminator
2005-10-27 15:53:25

Jag håller helt med dig Peggy!

Det finns en miljardindustri i att kemiskt kontrollera kvinnors kroppar. Från p-piller till östrogenbehandling. Och så kan man ju räkna in alla uppiggande mediciner, mediciner mot smärta eller svampinfektioner kvinnsen ska ta för att må bättre nu när de råkat fucka upp sina kroppar med alla dessa hormonpreparat.

Och visst, jag har också undrat över varför spiral sätts in oftast efter att man fött barn trots att det går lika bra innan. Konstigt! Själv tg jag mina piller slaviskt, glömde inte en enda under de 2 1/5 åren jag åt dom. Nu är jag lyckligt fri från hormoner sedan snart 13 år tillbaka, med orlegebunden och ibland smärtsam mens men med mig själv vid behåll!

#3   Norna
2005-10-27 15:59:38

Var på en bra föreläsning av en allmänläkare som jobbar på ungdomsmottagningen här i stan: Hans åsikt är att det är alldeles för mycket fokus på p-piller när unga tjejer ska skaffa preventivmedel. (Det är nästan uteslutande tjejerna som kommer till ungdomsmottagningen för det.)

Han brukar börja med att fråga vad anledningarna till att de inte vill fortsätta med kondom är; skrämmande ofta så uppger tjejerna att de inte har något emot kondom, men att pojkvännen tycker det är jobbigt.

Sen så berättar han om alla övriga alternativ som finns (p-piller, minipiller, p-stav, p-spruta, spiral och pessar) och diskuterar dem ihop med tjejen, så att de kommer fram till vad som kan tänkas vara bäst för just henne. Olika p-medel fungerar olika bra för olika tjejer. (Hormonnivåer, kroppskonstitution, livssituation, minne, etc.)

Det bästa var att han dödade en gammal "sanning" som står att läsa i precis alla gynekologiböcker: Det är faktiskt inte alls svårt att sätta in spiral (kopparspiral) på unga flickor som inte fött barn. Den enda stora nackdelen är att man kan få lite större blödningar, och lite mer mensvärk, men om man inte har några problem med sånt sen tidigare så är det oftast hanterligt.

Jag tänkte komma ihåg det noga, och rätta alla gamla doktorsstofiler jag träffar på... :)

#4  Sv: Jag är omvänd! Norna
2005-10-27 16:02:29

F ö så gav han ett tips när det gäller val av p-medel:
Om du har mycket problem med pms så är risken för att du ska få humörförändringar av p-piller mycket större än för andra, eftersom att det blir en liknande hormonbild som dagarna före mens. Kan vara en bra sak att veta när man ska välja...

#5  Sv: Jag är omvänd! Terminator
2005-10-27 16:03:31

P3 Front hade precis för ett par veckor sen ett program om just det här p-pillerstvånget som allt som oftast möter unga tjejer på jakt efter preventivmedel, tyvörr finns den inte kvar på sidan längre...

#6  Sv: Jag är omvänd! Jinx
2005-10-27 16:21:26

Jag undrar; finns det nån objektiv forskning kring riskerna med spiral som går att ta del av? Har hört att de kan orsaka sterilitet, kommer dock inte ihåg varifrån jag hörde det. Men det skulle vara intressant att veta mer, även om jag är jättenöjd med p-piller just nu. Har inte märkt av några biverkningar alls, snarare tvärtom. Det är så skönt att veta vilken dag jag ska blöda så jag kan planera efter det. Var inte direkt den regelbundna typen förut...
Dock, artiklar om att cancerrisklen ökar om man började med pillren tidigt känns ju som en klart negativ faktor även om det inte går att göra så mycket åt i efterhand.
Önskar att nån forskningsgrupp kunde hitta ett p-piller för män snart.

#7  Sv: Jag är omvänd! plommon
2005-10-27 16:43:33

Jag blev "förvandlad" (och därmed omvänd!) för ett par år sen, då jag slutade med p-piller! Det bästa jag gjort! Jag håller helt med i Peggys åsikter om p-piller.

Jag blir bara så j*kla förbannad på alla gynekologer och doktorer och barnmorskor där ute som håller fast vid att "nej du får inte sätta in spiral, du har inte fött barn" när det faktiskt funkar! Jag vägrades spiral. Det funkade ju så bra med p-piller. Jo tjena. Förutom att jag inte var jag (vilket jag märkte sen när jag slutat såklart...) och att jag inte hade nån sexlust och ett helvetes humör så funkade ju p-pillren alldeles utmärkt! Och det är läskigt när en tänker på alla dessa unga tjejer som stoppar i sig massa hormoner och precis som jag, inte får kännas hur det känns att vara som en egentligen är flera år senare.

Jo jag är medveten om att p-piller var revolutionerande när det kom, det är klart att det bidrog till kvinnans frigörelse. Men det finns andra alternativ nu, 30 år senare!

#8  Sv: Jag är omvänd! kezo
2005-10-27 16:46:46

Som jag ser det, är det inte p-piller_i sig_ som förtrycker kvinnor.
Det är den okritiska synen på dem.

Jag tycker att det borde läras ut redan i grundskolan, senast i högstadiet, eftersom en del tjejer börjar med p-piller redan då:

Det är INTE det enda självklara preventivmedlet förutom kondom.
Det är INTE okej att tjejen ska behöva proppa i sig hormoner och kanske må dåligt bara för att HAN ska slippa gummit. (Om det nu är så). Preventivmedel är en jämställdhets- och rättvisefråga. Alla par får prova sig fram, och i "värsta" fall får man ha sex på andra sätt än genom vaginal penetrering.

Många ungdomar växer upp i tron att sex= samlag. Det minns man ju själv. Hade man haft petting men nån, hade man inte haft sex, bara "nästan".

#9  Jinx Norna
2005-10-27 16:57:20

En kort sammanfattning av riskerna med spiral:
1. Lite ökad risk infektionsrisk (resultaten är dock inte entydiga, så en kan inte säga säkert att det -är- så. Delorsak till resultatet kan nämligen vara att de som har spiral i lite mindre utsträckning använder kondom vid sex med ny partner, och alltså utsätts för mer smitta.)
2. Ökade menssmärtor och blödningsmängder får de flesta i någon grad, men inte nödvändigtvis störande mycket. (Hormonspiral ger inte lika stora problem som kopparspiral.)
3. I värsta fall så kan spiralen hamna fel vid insättning, och gå igenom livmoderväggen. Det är inte så bra, men är rätt ovanligt.

Risken för sterilitet skulle möjligtvis kunna hänga ihop med infektionsrisken, men som sagt så är det tveksamt om det faktiskt är en reell risk.

För mig fungerar p-piller bra; har precis som du inte känt av några biverkningar, och var väldigt oregelbunden innan. I mitt fall så kan det delvis på att jag har PCO (polycystiskt ovariesyndrom) vilket uppemot 20 % av alla svenska kvinnor har. PCO ger bl a oregelbunden mens, ökad behåring, lätt för att gå upp i vikt, hudproblem m m. De besvären lindras, och en mår ofta bättre, med p-piller än utan, eftersom p-pillrena får äggstockarna att sluta löpa amok hela tiden.

#10   Norna
2005-10-27 16:59:16

Eh, alltså, det finns ingen säkerställd risk för infertilitet orsakad av spiral, glömde jag att skriva... :)

#11  Sv: Jag är omvänd! Milliecent
2005-10-27 17:27:28

Jag provade hormonspiral en gång och det gör jag aldrig om! Fick äta Citadon konstant i drygt två veckor. Jag har aldrig mått så illa, kunde inte äta nånting nästan på hela tiden och kunde knappt sova. Hade det inte varit för the painkillers så hade jag nog skjutit mig själv (eller någon annan).

P-piller mådde jag skitkasst på. Nu har jag p-stav och det är det enda som funkar för mig och det är inte heller bra. Tänk vad skönt det skulle vara att vara helt hormonfri men sånt lyx kan jag inte unna mig så jag är allergisk/överkänslig mot kondomer.

#12  Millicent Norna
2005-10-27 17:36:11

Aj! Hu... Hade den hamnat snett, eller gjorde den så där ont ändå? :/

#13  Sv: Jag är omvänd! Glossy
2005-10-27 18:10:14

många tjejer har ju bara sex för att få killen att stanna kvar.

själv är jag glad över att jag aldrig tagit p-piller eller annat sånt dära grejs.

#14  Sv: Jag är omvänd! Peggy
2005-10-27 18:36:02

Milliecent, kopparspiral då?

Apropå att förändras (Plommon):

Det är för mig som om jag sexuellt och sensuellt, och på många sätt mentalt, sövdes ner som liten 13-årig flicka och först nu vaknat upp! Helt plötsligt som vuxen kvinna. Det är lite svårt att vänja sig vid. Men vad fantastiskt det är att leva ett riktigt liv med riktiga känslor!!!

#15  Sv: Jag är omvänd! Nilam
2005-10-27 18:54:57

Jag skulle bara vilja tillägga att det inte bara behöver vara HAN som vill slippa kondomen. Jag tycker att ha sex med kondom är som att äta kola med papper på. (givetvis har jag kondom vid tillfälliga förbindelser).

Jag känner mig också tveksam till att staten skulle försöka kontrollera kvinnors kroppar via p-piller. Att INTE utveckla p-piller skulle väl vara ett medel för att kontrollera vår sexualitet?

Det håller ju på att utvecklas p-piller för män. DÅ kan diskussionen tas upp igen. Det ska bli intressant hur många män som kan tänka sig att ta på sig bördan att äta p-piller. OCH vilket medialt ramaskri det kommer bli om de stackars männen som måste stå ut med biverkningar ;). Medans vi kvinnor har fått lida i tystnad och blivit avvisade som pms-kärringar.

Jag har p-stav vilket är dundersäkert men som inte ger hormonella biverkningar som vanliga p-piller. Den enda "biverkningen" är att inte har någon mens *hånskratt*

Mitt första inlägg här på feminetik, have mercy on me...;)

#16  Sv: Jag är omvänd! Peggy
2005-10-27 18:59:56

Jag håller helt med dig om kondom, Nilam. Det är samma för mig.

Men de enda två alternativen är inte kondom (för tillfälliga förhållanden) och piller (för fasta förhållanden) - så som det ofta framställs av barnmorskor. Det finns faktiskt mängder av olika p-medel!

Jag, t ex, använder pessar.

Personligen tror jag inte att p-piller för män någonsin kommer att komma. Och inte ser jag det som jätteftersträvansvärt heller.

Att utveckla något tillfälligt operativt ingrepp på mannen, i stil med spiral, är kanske inte så dumt - åtsnörda sädesledare har man ju hört om, hur är det med det?

#17  Sv: Jag är omvänd! Mia
2005-10-27 19:08:20

Peggy!! Grattis.. Jag ät så glad för din skull!

Precis som du åt jag p-piller i flera år utan att ens reflektera över det. Sen PANG började jag tänka annorlund och vips åt jag inte piller längre. Mitt känsloliv blev annorlund. Istället för att hela tiden gå omkring och vara smådeppig. Blev jag glad.. och jävligt arg ibland.. innan var jag i något sorts ingenmansland liksom.

Och sexlusten kom tillbaks, snippan mådde också bättre!!

PUSS

#18  Sv: Jag är omvänd! Terminator
2005-10-27 19:41:29

Det där med manligt p-piller har ju pratats om i år och dar. Oftast låter det som att "om fem år har vi produkten på marknad", men än har den inte sett dagens ljus... Sist när jag läste om det var forskare eniga om att det är främst i u-länderna de potentiella pillerkäkarna finns.

Västvärldens "jämställda" män som låtit sina kvinns proppa i sig hormoner år ut och år in verkar inte stå i kö, eller ens vara den tilltänkta målgruppen! Suck.

#19  Sv: Jag är omvänd! Karra
2005-10-27 19:42:50

Jag ska också sluta med pillren snart. Så jädra skönt!

#20  Sv: Jag är omvänd! suvi
2005-10-27 20:10:34

Fasiken vad utanför jag känner mig i den här tråden, har aldrig använt nån form av p-medel, aldrig behövt det.
Men finns det inte en ekonomisk aspekt också, nu har jag ju ingen aning om vad p-medel kostar, men borde inte männen drar sitt lass ekonomiskt, dom har ju nytta av det också?

#21  Sv: Jag är omvänd! Peggy
2005-10-27 20:12:28

Det borde de. Det finns anledning att se över subventionen av p-medel. Jag skulle gärna se en subvention av kondomer på bekostnad av p-piller, med tanke på den pågående klamydiaepidemin.

#22  Peggy Nemora
2005-10-27 20:32:13

Jag håller med dig helt och hållet.

Anledningen till spiralanvändningen inte är så utbredd är helt enkelt att den medicinska diskursen har ett så starkt fäste på marknaden. Läkemedelsföretagen tjänar pengar på att kvinnor knaprar i sig en massa skit.

Spiral är en befrielse. Och det är en myt, bluff och båg att en ska fött barn för att få spiral.

#23  Subventionering Jinx
2005-10-27 21:13:51

Varför subventionera vissa medel mer än andra? Det borde ju vara upp till var och en att välja det som passar bäst. I fasta förhållanden är ju klamydiarisken ofta inte något som är aktuellt tex.

Jag och min partner delar förstås på pillerkostnaden. Alternativet vore att han betalde dem eftersom jag äter dem. Har dock inte föreslagit det...än.

#24  Sv: Jag är omvänd! Terminator
2005-10-27 21:31:14

Det känns ju rätt knäppt att kondomer ska vara så himla dyra! Undrar om inte det är ett av skälen för att ungdomar blir sämre och sämre på att använda dem? Jag menar, är ingen ungdom men har ont om pengar ibland och då är det relativt dyrt nöje med en söndag i sängen ;)

#25  Sv: Jag är omvänd! Peggy
2005-10-27 21:45:27

Det är mycket troligt att det är en anledning. Kommer ihåg själv hur dyrt man tyckte det var i tonåren, innan jag skaffade pillren.

#26  #4 elinlite
2005-10-27 22:22:27

Va' knäppt!
Jag har haft fruktansvärd PMS, speciellt när jag var yngre.
Fick som alla andra tonårstjejer p-piller för att det skulle förbättre min situation.
Men efter två år av markant viktökning, bröstömhet och vilda humörsvängningar så tyckte det fick vara nog.

Några år senare försökte jag med minipiller, men
1. min egen cykel var starkare än pillrets
2. jag hade ändå vilda humörsvängningar

Nu tänker jag aldrig mera utsätta min kropp för hormoner om jag inte absolut måste.

#27  Sv: Jag är omvänd! Milliecent
2005-10-27 23:19:00

Norna, nej, den satt som den skulle enligt de som satte in den. Så jag vet inte. Spiral brukar funka bäst på kvinnor som fått barn.

#28  Sv: Jag är omvänd! Terminator
2005-10-28 00:06:05

Kvinnokondomer finns det också av märket Reddy
http://www.rfsu.com/default.asp?id=1946

Och slicklappar kan man klippa av kondomer. Möjligheterna att skydda sig utan hormoner är oändliga! Och fungerande. Jag måste bara tillägga att fan vad jag ångrar att jag mixtrade med min kropp när jag var ung! Nu har jag liksom ingen chans att vet ahur det skulle ha varit om jag inte låtot den hormonpåverkas.

#29  Sv: Jag är omvänd! Nemora
2005-10-28 13:33:09

Jag ångrar mig också som fan att jag åt p-piller X antal år när jag var yngre. Undrar hur det skulle ha varit om jag inte hade gjort.

Aldrig mer hormoner. Så här i efterhand tycker jag att det är jätteläskigt.

Milliecent: Du kanske har sådan erfarenhet att spiral fungerar bäst på kvinnor som har fött barn. Och jag vet inte, kanske stämmer det. Men de jag känner, inklusive jag själv, som har spiral och inte har fött barn, tycker att den fungerar alldeles utmärkt.

Jag talar om kopparspiral alltså. Skulle aldrig sätta in en hormonspiral, pga hormonerna.

Det enda negativa är att mensvärken är starkare och att blödningen blir rikligare. Det gjorde sjuhelvetes ont att sätta in den. Men det är ju en engångsföreteelse.

P-pillrets nackdelar är typ tusen gånger fler.

Jag menar inte nödvändigtvis att p-piller är sämre, absolut inte. Det får väl var och en (och läkemedelsföretagen) avgöra. (Förlåt jag kan inte låta bli att vara lite ilsk.) Men det är synd och skam att spiralen inte verkar vara ett mer utbrett alternativ.

Jättebra tråd, Peggy!

#30  Sv: Jag är omvänd! Zana
2005-10-28 14:12:58

jag slutade med p-piller för några dagar sen och väntar nu med skräckblandad förtjusning på den pillerfriavarianten av mig :) (P-pillrena tog nog död på i alla fall 75% av min sexuella lust).

#31  Sv: Jag är omvänd! TheCarolinch
2005-10-28 14:21:44

jag har använt den gamla sortens p-piller (dvs inte minipiller) ett par år utan att känna av biverkningar. trots det så slutade jag i somras när mitt förhållande sprack. någonstans hade jag nog hoppats på att bli lite mer kåt, glad och tacksam, men jag känner mig som förrut. jaja, men jag tror iaf inte att det är nyttigt att stå på en livslång hormonkur, så det var nog bra ändå.

#32  P-piller och östrogen Gondul
2005-10-28 15:16:35

Jag läste en bok för ett tag sedan - Blod, svett och tårar : en ilsken bok om östrogen skriven av Lena Katarina Swanberg.
http://www.bokforlagetdn.se/1100/1100.asp?Art….

Rekommenderas! Det står mycket om alla steg i livet, från p-piller i tidig tonår fram till hormonbehandling av medelålders kvinnor. Framför allt blev jag stum av att läsa hur det påverkar naturen. Naturliga hormoner som kroppen själv famställer bryts ner och är inte farliga för naturen men så är det inte med artificiella hormoner. Se även http://www.mpa.se/observanda/obs03/030107_mil….

Kondom och pessar är det jag använt sedan jag var 19 år, då var jag rejält trött på att ha migrän flera ggr i veckan och noll sexlust. Då hade jag provat 9 olika sorters piller sedan jag var 15 - minipiller, vanliga p-piller och tvåfas p-piller.

PS. Min tonårsdotter (15) har valt kondom. Vilket jag tycker är bra, så att hon kan lära känna sin kropp nu när den växer färdigt och hennes sexualitet utvecklas.

#33  Sv: Jag är omvänd! Terminator
2005-10-28 15:33:14

Ju det är alldeles sant det där med hormoner och att de faktiskt lever vidare i kretsloppet. Det är gör dock även mängder av andra mediciner, tyvärr. Och parfym från till exempel tvättmedel förvirrar fiskarnas fortplantning big time.
Kondomer å andra sidan producerar avfall, men man kanske borde hitta på ett bra återanvändnigsområde för dem?

Lite intressanta länkar:
http://www.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?…

http://www.soc.uu.se/publications/fulltext/up…

#34  Terminator elinlite
2005-10-28 16:25:20

Wow vilken häftig uppsats (länk 2)!

*elinlite får märkliga idéer gällande återanvändning av kondomer*

#35  elinlite: Terminator
2005-10-28 16:31:54

Kondomer som en del av asfaltbandningen? Kondomer som gungor? Kondomer som Tupperware? =)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?