feminetik.se feminetik.se

Just nu 8 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vett och etikett


Gå till senaste inlägget#1  Vett och etikett Henrik
2004-06-30 22:02:35

Jag kände att det var påtiden att skriva ett nytt debattinlägg.

Jag kom för ett tag sedan över en så kallad "Vett och etikett"-bok som tydligt beskriver vad som är rätt och fel sätt att föra sig i olika sammanhang. Jag har läst två sådana böcker tidigare och det blev intressant att jämföra skillnaderna mellan dom. Den ena skrevs 1985 och den andra efter 2000 nångång. Det första som slår mig med dessa böcker är hur många regler som finns och som man borde lära sig för att inte verka helt bortkommen. Men samtidigt känner man en "rebell" inom sig som säger: skit i klädkoden på den där festen o.s.v
Men alla sociala kretsar har ju sina normer så man får väl anpassa sig till rådande situation. De flesta vill inte att man kastar glas och porslin på golvet t.ex.
Men för den skull ska man inte tvingas in i något som man känner att man mår dåligt av.
Dessa etikettsregler finner jag inget fel på, men när man läser boken från 1985 kan man tydligt urskilja etiketssregler som vilar på gamla könsroller. Här kommer ett citat från Rätt Sätt av Agneta Uddenberg angående notan på en resturang:

Om nu han är lite gammaldags och verkar besvärad av att hon betalar för sig själv, finns det ju andra sätt för henne att bjuda igen: hon lagar middag hemma och bjuder honom vid tillfälle eller bjuder honom på fest. Är han av den gamla skolan som inte är bra på att laga mat, uppskattar han säkert mer en lagad måltid hemma, än att hon betalar sin halva av notan"

Hela kapitlet som heter "Hon och Han" är upplagt på ett intressant sätt. Mannen/killen = intitiativtagare som ska planera och ta första steget till träffen.
Kvinnan/tjejen = Kan, utan att det då skulle vara allt för konsigt, kunna komma med ideer. Men är den som ska vänta tålmodigt i vanliga fall.

Jag tror att de som skriver etikettsböckerna ligger minst 10-20 år efter sin tid.

Sen till det är med att vara chevaleresk. Jag känner mig lite tveksam till det är med att t.ex gå runt bilen för att öppna bildörren åt sin date. En väldigt artig och fin gest anser många.
Men jag tycker man kan se skillnader i dessa snälla gester.
Om man är i matvaruaffären och en kort person (mest troligt en kvinna) behöver hjälp med att få ner en vara som personen inte når, hjälper man självklart till. Men går man runt för att öppna dörren till bilen gör man något som personen mest troligt skulle klara utmärkt på egen hand.
Men det är samtigt en vänlig gest att bemöda sig att gå runt och öppna, man får bara tänka på att dela ut dessa gester oberoende på kön.

#2   Reale
2004-07-01 00:28:43

Jag skulle gissa att du som man i sammanhang där läsning av en etikettbok fordras, bär lågskor och möjligen frack eller kostym.

Jag antar att din egen klädsel vid ett sådant tillfälle inte breder dig någon större svårighet att varken själv sätta dig i, köra eller ta dig ur en bil. Alltså behöver du ingen hjälp...

Men nu var du där med en dam. En sådan där riktigt konservativ brud - som inte verkar förstå att det i jämställdhetens namn är lika lätt för en man som en kvinna att gå ur och i en bil vid fest.

Vad är nu nu nästa steg - ska du tvingas bjuda henne armen när ni går in över kullerstenen också? Varför skulle du göra det? Du är ju radikal och nytänkande - du bjuder ju aldrig män, sådana där med lågskor, armen?

För oftast så klarar ju damen det bra fram till dörren.

#3  Gör som jag Rolle
2004-07-01 03:47:52

När jag var yngre ansåg jag att det hörde till vanligt hyfs att ge tjejer företräde om det vart trängsel, exempelvis när man skall igenom en hårt trafikerad dörr, men eftersom man nu inte ska särbehandla könen så brukar jag försöka ge även tjejerna en armbåge mellan revbenen för att komma före. Dessvärre så glömmer jag emellanåt bort sådant, i synnerhet om jag är onykter, men jag jobbar på det, jag vill ju bli jämställd.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?