feminetik.se feminetik.se

Just nu 9 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

feministisk kultur könsrollskonserverande?


Gå till senaste inlägget#1  feministisk kultur könsrollskonserverande? Jonas
2004-06-24 20:58:58

Detta är verkligen så tråkigt. Varför är tjejer inte lika intresserade av obskyra hobbys och liknande. De lägger istället ner sin tid på sitt utseende. Antingen är tjejer intresserade av utseende, feminism eller studier. Sällan tillåter sig tjejer vara något odefinierat som använder sig själv som instrument för att utforska ett område(om området inte handlar om genus). Jag är trött på all kultur där kvinnor utforskar genus, det är ju bara att begränsa sig själv. Varför tillåter inte dessa kvinnor sig själva att bara vara allmäna. Varför måste de göra kultur utifrån sitt kön när det är så typiskt?

#2   josephine
2004-06-25 21:08:55

Jag håller med om att det kan kännas motstridigt att fokusera på kön för att befria sig från detsamma. Dessvärre finns det inte så mycket annat att göra, vi måste se mönstrena för att bryta dem. Vi som är intresserde av dessa frågor känner nog inte att det begränsar oss. Varför skulle det göra det?
Visst har tjejer andra intressen än feminism och utseende. Bara för att vi inte håller på med det du definierar som obskyra hobbys innebär det inte att vi inte har några. För att vi inte utforskar ämnen inom din medvetandesfär innebär det inte att vi inte utforskar alls. Undrar vem som är mest begränsad av sitt kön?

#3  Jonas Maria
2004-06-26 10:10:14

Varför anser du att manliga hobbys är allmäna?

#4  Stämmer till viss del, men det beror nog på att... Gorby
2004-06-27 00:45:57

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#5  Maria Oleg
2004-06-27 23:28:37

>> Varför anser du att manliga hobbys är allmäna?

Om jag tolkat jonas rätt blir de mer manliga än kvinnliga då kvinnor (enligt honom) mest ägnar sig åt "utseende,studier och feminism". Allså blir det en övervikt av män på allt annat skoj som finns kvar.

Varför är det nästan bara män som spelar instrument i rockband tex (för att ta ett dumt exempel)

#6   josephine
2004-06-28 22:06:47

Förresten, vad har detta med "feministisk kultur" att göra? Vad kvinnor i allmänhet har för intressen har väl inte någon direkt koppling till feminism? Alla kvinnor är inte feminister, alla kvinnofrågor är inte feministiska.
Tycker bara tråden visar på typexempel på manlig norm - har man inte samma hobbys som män har man inga?

#7  så här Jonas
2004-06-29 03:00:12

Om man är av den övertygelsen att traditionellt kvinnliga hobbys tillhör en snävare sfär än de traditionellt manliga så så borde man uppmana kvinnor till att ge sig in i det större traditionellt manliga området. Det kan då tyckas kontraproduktivt att så mycket kultur som skapas av kvinnor håller sig inom det den ganska snäva genussfären. Om det inte är kontraproduktivt så är det iallafall tjatigt och ofta tråkigt.

När man tittar på konst och litteratur så är det många kvinnor som behandlar sin situation som kvinna och utforskar genusproblematik osv, Medan män sysslar med mer allmäna experiment. Det är beklagligt och frågan är om det inte är ett könsrollskonservativt fenomen?

#8  fattar fortfarande inte.... josephine
2004-06-30 19:51:48

Jag tror det ofta är såhär (om vi ska prata om litteratur och konst tex): kvinnor kan läsa litteratur skriven av män utan att tänka på det, eftersom vi är vana. I skolan skulle vi läsa tex "Flugornas herre" och "Räddaren i nöden" vilket är två klassiker som dock utgår från manligt perspektiv. Detta är norm/normalt. Tror däremot män har svårare att ta till sig litteratur skriven av kvinnor som kanske behandlar en flickas uppväxt. Då blir det plötsligt "genusproblematik" och "kvinnolitteratur".
Din uppfattning att a) "traditionellt kvinnliga hobbys tillhör en snävare sfär" och b) att kvinnor inte lämnat denna är just bara din uppfattning. Kvinnor idrottar och är del i politik och föreningsliv till mycket stor utsträckning idag. Ridsport tex är den näst största sporten i Sverige idag och en stor andel av utövarna är tjejer. Är det det du menar med traditionellt kvinnliga hobbys? Varför skulle det vara ett sämre alternativ än andra sporter? Eller tror du att tjejer fortfarande sitter på sin kammare med handarbetet i ena handen och ett tummat exemplar av Husmodern i den andra? Jag förstår fortfarande inte vad du menar...

#9  josephine Jonas
2004-07-01 01:36:31

Jag kan naturigtvis inte uttala mig för alla män men jag har inte svårare att ta till mig litteratur skriven av kvinnor som handlar om en flickas uppväxt. Jag kan däremot ha problem med en sådan skildring om den är gjord ur ett klassiskt feministiskt genusperspektiv, med allt vad det innebär som självmotsägelser och indelningar av saker i gott och ont.

Du måste ha missuppfattat mig för jag var inte ute efter att klanka ner på ridsporten. Med den traditionellt kvinnliga sfären menar jag mer den sfär kvinnor hade under forna århundraden, den privata sfären.

Det att kvinnor oftare sysslar med könscentrerad kultur är väl inget problem egentligen. Det är bara något jag kan irritera mig på ibland och jag var tvungen att vädra ut denna irritation.

#10  Jonas Catrin
2004-07-01 09:44:46

"feministisk kultur könsrollskonserverande"

Vad? Har läst igenom tråden för att se vad du menar med denna spektakulära rubrik, men förstår inte riktigt...
Feminismen har ju som ett stort mål att just få bort sånt som är könsrollskonserverande! (Likhets-)feminister vill få bort utseendefixeringen!
Du hävdar vad jag förstår det motsatta..?

#11  Till Jonas fredriktomte
2004-07-01 16:33:11

Jag kan förstå och hålla med dig till viss del att t.ex. de kvinnliga kulturskribenterna i DN gärna lägger in ett kvinnoperspektiv (samt även ibland genusperspektiv) på det de reffererar, medan männen mycket mer sällan lägger in vare sig mans- eller kvinnoperspektiv. Detta gäller dock bara en liten klick välbetalda akademikerkvinnor och knappast kvinnor i gemen. Feminism och genusvetenskap är knappast med på top 10 bland kvinnors intressen om vi tittar på samtliga kvinnor i Sverige (dvs även de som inte har 6 års universitetsstudier bakom sig). Genusvetenskapliga reflektioner ingår knappast i den kvinnliga könsrollen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?