feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Matriarkat


Gå till senaste inlägget#1  Matriarkat Anna
2003-11-29 02:30:48

Tja!
Undrar över en sak som jag inte riktigt kan reda ut i mitt huvud. Vill veta vad fler feminister tycker. Har efter diskussioner träffat på argument mot patriarkatet, som formulerats såsom att vi egentligen lever i ett matriarkat. Pga att det är kvinnorna skapar värderingar och män som uppehåller dem. Men vem har mest makt då? Den som skapar värderingarna eller den som tvingas följa dem? ..Och sltsatsen blir matriarkat i och med detta. Jag tycker att det verkar långsökt att skylla alltihop på kvinnorna bara för att det oftast är dem som uppfostrar och tar hand om barnen..
Vad tycker ni?

#2  Värderingarna Annica
2003-11-29 10:27:17

skapas ju inte av varje kvinna som får barn.

#3  Närmast... JoeHill
2003-11-29 16:45:40

...en filosofisk fråga. "Vad kom först Hönan eller Ägget?"

Detta är ett av feminismens grundproblem i stävan efter ett jämnställt samhälle. Kan absolut jämnställdhet uppnås? Nej, total balans är en omöjlighet. Vi kan komma nära, men en total balans är en omöjlighet.

Jag är feminist pga av att jag tror att själva strävan är ett mål i sig. Med hjälp av feminismen kan vi komma nära ett jämnlikt samhälle, men aldrig nå den absoluta jämnlikheten eftersom denna inte existerar.

Min slutsats är att vi kommer leva i ett patriarkat eller matriarkat i all evighet, allt annat är fantasier om en utopi.

#4  förvirrande Anna Hahne
2003-11-29 20:49:13

Men är det verkligen möjligt att förkasta patriarkatsteorierna med detta påstående? Att kvinnor främst är de som uppfostrar barnen och skänker dem vissa värderingar innebär ju inte automatiskt att de formar ALLA av barnets värderingar. Ett barn uppfostras ju inte minst av samhället det kastas ut i tidig ålder. Ett barn lever ju idag inte syddad i hemmets trygga sfär tills det når mogen ålder.

Men visst är det en filosofisk fråga. "Är det människorna som formar samhället, eller samhället som formar människorna?" -kanske lite samma sak?

#5  ... Offer
2003-12-05 15:07:44

Ha. _Kvinnliga_ , _manliga_ värderingar. Äh.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?