feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Den kvinnliga könsrollen


Gå till senaste inlägget#1  Den kvinnliga könsrollen Jonas
2004-06-19 15:12:42

Jag menar då inte traditionellt. Blir kvinnor uppfostrade på ett sådant sätt att de klarar sig sämre i samhällskonkurransen? Blir tjejer uppfostrade till att inte tro på sig själva, att aldrig ta egna initiativ osv? Jag tror inte det. Jag tror att alla individer tar för sig så mycket dom kan, givet sin identitet. Vad som är kvinnlig identitet avgörs av vad kvinnor gör i samhället. Alltså, kvinnor är inte begränsade, på något freudianskt sätt pga att de blivit uppfostrade till kvinnor. De är begränsade genom att kvinnorollen är begränsad. Vad kvinnorollen innebär avgörs framförallt av vad kvinnor gör i samhället inte hur de uppfostras.

Jag tror det viktigaste är vilka förebilder man har och vilken position dessa har lyckts skaffa sig i samhället. Sätter man kvinnor i olika höga positioner i samhället så inser tjejer att det är möjligt att ta sig dit. Annars kanske de inte ens funderar över möjligheten att de kan ta sig dit. Jag är alltså för kvotering.

#2   Jonas C
2004-06-19 16:29:27

Alltså inte samma Jonas som inledde tråden.

"Vad kvinnorollen innebär avgörs framförallt av vad kvinnor gör i samhället inte hur de uppfostras."

Men tror du inte att det kvinnor gör i samhället avgörs till stor del av hur de uppfostras?

#3  Jonas C Jonas
2004-06-19 18:30:11

Nej, jag tror inte kvinnor uppfostras till att föda barn. Däremot blir det ofta så att de föder barn. De tar oftast det största ansvart för barnuppfostran.

Barnen blir snabbt medvetna om vilket kön de tillhör. De börjar direkt förbereda sig för sin framtida roll. De märker att kvinnan gör vissa saker och mannen andra. Jag tror alltså inte så mycket att vi uppfostrar barnen till att leka kill- och tjejlekar utan snarare att barnen härmar de äldre inom sitt eget kön.

Genom att mamman väljer att vara den som inte tar hand om barnet hela tiden så förändras barnets könsroll. Om man ger barnen blåa, rosa eller gråa filtar spelar ingen roll. Att säga till barnet att det inte behöver leka med bilar bara för att det är en kille tror jag inte gör någon skillnad. Det som gör skillnad är det som barnet ser att de vuxna gör.

Det är de roller vi själva har som spelar roll, inte hur vi behandlar barnen.

#4  Och Matti
2004-06-19 20:52:16

Jag växte upp utan far o jag fann aldrig dockor intressanta, förutom att slita dem ity o följdaktligen gömma mig från min syster vrede.
Att göra sådant som ingen annan förutom jag som kille fann intressant. Men jag tror att det mycket väl kan influera, men samtidigt så kanske det är inte så mycket av en influens som det är en inställning till sin egen kön, vart världen helt enkelt mer eller mindre är så som den är pågrund av skillnaderna mellan könen. En kvinnlig politiker t.ex hade injekter sigsjälv med tesosteron, o hon var inte den enda. Hon upplevde att hon blev mer rättfram. I en studie så fann dem att kvinnor som hade begått brott hade högre testosteronvärden(men ändå lägre än män), medans 3 av dem hade normala, o upplevdes av vakterna som manipulativa. Så det stöder mitt tesis att testosteron påverkar den mänskliga förnuftet på ett syntetiskt sätt, skulle man kunna säga, som även förbättrar spatiella intelligensen, minnet o nåt annat som jag inte minns. Men också humöret: Därför är det t.ex nog så popis att supa eftersom det 'ökar'(mer fri cirkulerande testosteron i överlag egentligen?) visserligen testosteronet i hjärnan enligt en studie på råttor.
Så testosteron påverkar människor på flera olika sätt.

#5  Till Jonas Jonas C
2004-06-20 12:57:24

Självklart fostras inte kvinnor till att föda barn. Och män fostras inte till att få skäggväxt.

Barn gör som du gör, inte som du säger. Att vara en förebild för barn är därför en stor del av uppfostran. Jag tror inte att vi har inte olika uppfattningar i frågan annat än hur vi definierar uppfostran.

#6  sådär menar jag Jonas
2004-06-20 13:17:36

Vissa verkar anse att det viktigaste är att satsa pengar på uppfostran, och det var det jag reagerade mot. Jag tror inte det spelar så stor roll hur vi väljer att behandla barnen utan det som spelar roll är våra roller som barnen kommer ärva.

#7   Karolin
2004-06-21 17:35:36

Kanske är det viktigt att vuxna ständigt funderar över vad deras genustillhörighet har för betydelse för deras beteende, men också att det avsätts tid och kraft att vidarebefordra den medvenheten till barn. Alltså: hur vi är påverkar barnen, men jag tror att vi ytterligare kan påverka dem genom att diskutera hur vi borde gör och varför vi gör som vi gör.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?