feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnovåld en tradition?


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnovåld en tradition? JoeHill
2004-06-16 16:59:57

Från Liza Marklunds chat på aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,…

....
utdrag:

Liza Marklund säger: Vi måste börja med att inse att kvinnovåld är en del av den svenska kulturen. Att plåga kvinnor är inget specifikt "kurdiskt" eller "utländskt" problem, det är i allra högsta grad en svensk tradition. I grunden bygger problemet på kvinnors underordning och mäns överordning. Vi kommer inte att bli av med kvinnovåldet eller kvinnomorden förrän vi blir helt jämställda. Så läs på om feminismen, det är bästa sättet att hjälpa Mia!

DanielForP säger: Är kvinnovåld en svensk tradition? Det där får du nog ta tillbaka!

  Liza Marklund säger: Käre DanielForP! Jag vet vad jag pratar om. Det gör uppenbarligen inte du.

....

Vad pratar hon om? Menar hon att det är ett specifikt svenskt problem/tradition?

#2   Linda
2004-06-17 09:14:14

Varför skulle det inte kunna kallas en svensk tradition? Det är ju ett obestridbart faktum att kvinnor misshandlas av sina män, i Sverige, varje dag. Det går inte att snacka bort.

#3  Med den logiken.. JoeHill
2004-06-17 10:06:22

..är väl pedofili också en svensk tradition... och barnamord ..och rattfylla ...och huliganism ...och rasism ...och mobbing ...och ..och etc?

#4  Ja det är det Alvunger
2004-06-17 10:34:20

Vad Liza vill säga är väl inte att det är en specifik svensk tradition, dvs att det BARA finns i Sverige och utförs av svenskar.

Det hon gör är ju att förklara att vi inte kan skylla det på andra kulturer, vilket vi ofta och gärna gör. Vi säger att hedersmord ingår i deras kultur, eller att hustrumisshandel ingår i deras kultur, att det är tradition.

Då ingår det precis lika mkt i svensk kultur o tradition, för det sker även här, varje dag, av svenskar.

Skulle någon säga: pedofili är en kurdisk tradition, så hade jag svarat "då är det lika mkt en svensk tradition".

Men det korrekta anser jag är att kvinnovåld är ett globalt faktum, det går igenom alla länder. Pedofili är ett globalt faktum, såsom barnamord, mobbing, rasism o rattfylla.

#5  okej JoeHill
2004-06-17 11:28:04

Jag håller med dig Josefine.

Problemet för mig (och säkert många andra) är att när jag ser orden "svensk" och "tradition" i samma mening så antar jag att det just INTE är globalt utan just så svenskt som midsommarstången. Att även använda ordet "tradition" anser jag fel för det tar fokus från förövaren. Det ger förövaren något att skylla på: "Vadå, det är ju bara en tradition, det är inte mitt fel att jag slår det är samhällskulturens med alla dess traditioners fel".

#6  exakt Alvunger
2004-06-17 11:34:08

Således bör vi inte använda vare sig kultur eller tradition till dessa företeelser, vem som än utövar det eller var än denne är född.

Att kalla det "svensk tradition" är en feministisk motståndsstrategi tror jag, dvs peka på att det är inte bara en viss sorts människor från ett viss land eller kultur som gör detta.

Jag skrev artikeln "Kvinnovåld är global manskultur" på sourze med en motståndsstrategi.

#7  höhö höhö
2004-06-17 12:33:57

motståndsstrategi= bulldozertaktik

#8  Vill du Alvunger
2004-06-17 12:39:53

förtydliga det där? Jag förstår inte vad du menar "höhö".

#9  höhö höhö
2004-06-17 12:52:33

Jag menar bara att motståndsstrategi signalerar att man slår underifrån men det gör inte bulldozertaktik. Jag menar att bulldozertaktik kanske är ett bättre ord att använda sig av?

#10  en motståndsstrategi Alvunger
2004-06-17 13:03:07

behöver inte betyda att man vare sig slår underifrån eller ovanifrån.

Det kan helt enkelt betyda att man använder sig av redan gällande företeelse, begreppsapparat eller jämförelse och vänder den, för att visa dess ogiltighet i fall ett. Vilket jag tolkar Marklunds användande av ordet "tradition".

Bulldozertaktik signalerar att man fullständigt mejar ner och kör över, och det kan jag inte se att Marklund gör.

Hon tar en rådande förklaringsmodell, vänder på den och implimenterar den i svensk kultur och visar därmed dess ogiltighet. Jag anser att hon vänder på det som en motståndsstrategi mot användandet i ursprungspunkten.

Men du kan gärna förklara för mig på vilket sätt hon bulldozrar över andra, vilka de är, hur hon gör det, och vilka effekter det får.

#11  Varför Oleg
2004-06-17 20:29:23

"Att kalla det "svensk tradition" är en feministisk motståndsstrategi tror jag, dvs peka på att det är inte bara en viss sorts människor från ett viss land eller kultur som gör detta. "

Är inte "män" en viss sorts människor ?

Varför är det så viktigt med att få det till att det är vilken man som helst som slår? Det är ju inte riktigt sant om man tittar på statistiken, lika lite som att det bara är män som slår.

#12  Oleg Maria
2004-06-18 21:20:38

Men det är ju just det som Marklund vill få fram. Det är inte bara invandrare, alkoholister eller män från en viss socialgrupp som misshandlar kvinor. Vilken man som helst som du möter kan vara en kvinnomisshandlare. Bosse, din trevliga chef, kanske slår och förtrycker sin fru och sina barn. Det syns inte utanpå. Poängen är att vi inte kan externalisera det och säga att det är "dom andra" som gör sådant. Vi måste inse att det är en aspekt av vår egen kultur och sedan göra vad vi kan för att ändra på denna kultur. Vi måste förändra oss själva och sättet vi och våra vänner förhåller oss till varandra, inte bara säga att det där sker inte hos oss.

#13  Javisst.. Oleg
2004-06-18 23:34:13

Men med det resonemanget kan det ju även vara en kvinna som misshandlar, varför utelämnas de jämt från "teoretiska misshandlare".

Det finns ingen grupp som är helt fria från förövare. Dock är vissa grupper överrepresenterade. Män över kvinnor, och vissa typer av män inom gruppen män osv.

Så ALLA som du möter på gatan kan teoretiskt sätt vara en misshandlare, även de kvinnor du möter.

Det FINNS en överrepresentation av män som har psykiska problem eller är alkolister mm. men självklart är det inte BARA dessa, men då borde man väl inte lämna ut gruppen kvinnor heller.

Att överhuvudtaget försöka gruppera folk och ge dem skulden för olika företeelser är att ligga i gränslandet för sexism eller rasism (beroende på grupp.

Läs gärna detta från SCB:
http://www.scb.se/Grupp/Allmant/_dokument/A05…

#14  Maria Matti
2004-06-19 07:11:01

Du säger att det inte syns, men sedan råder du att vi måste att det är en aspekt av vår egen kultur som vi måste förändra. Ganska svårt om det inte syns. Och kultur ? Detta är ju vad som klart påpekas att människor kommer från olika kulturer som misshandlar kvinnor, så hur lyckas du förknippa fenomenet som kulturellt betingat ?

Men förstås så finns det synliga tecken.
Vissa människor är bara för korkade o attraheras mer av människor som har mer brister som attraheras samma slags människor med samma slags emotionella brister. För en sak har grovt missförståts och det är att det är män som saknar empati som står för större delen av misshandeln när det är bara rimligt att anta det är just tvärtom som skulle kunna utlösa aggressiva utspel.
De som kvalar för att ses som psykiskt sjuka som vars manipulation är mer ett bereonde versus de några procent av förövarna som skiter fullständigt i offerns känslor, manipulerar för sin egen tillfredställnad med kvinnan som verktyg etc. Fast jag kan förstå hur missförståndet kom till, precis hur minioriteten blev majoriteten och självaste normen..

#15  Till Josefin, Maria, Joehill och Oleg fredriktomte
2004-06-21 23:45:33

Jag förstår inte detta. Det är ju faktiskt så att det finns vissa grupper av män som slår oftare än andra. Det finns kulturer där våld inom hemmets fyra väggar är betydligt mer accepterat än i den svenska kulturen. Bara en sådan sak som att aga sina barn. I Sverige är det väldigt få personer som regelbundet slår sina barn. Detta är verkligen inte ovanligt i många andra, ja till och med de flesta andra kulturer (om vi nu tittar på hela våran jordglob där svenskarna utgör lite mer än en tusendel av mänskligheten). För inte särskilt länge sedan -säg 100 år för enkelhetens skull- var detta även vida praktiserat i Sverige. Ingen har något problem med att erkänna detta. Olika kulturer ser olika ut. Olika kulturer har olika syn på hur barnuppfostran skall se ut, och vad våld innebär. Tittar vi nu på kvinnovåldet så kan vi ju se att det var mycket, mycket vanligare i Sverige för cirka 100 år sedan. Då var det till och med lagligt att spöa upp frugan. Det sågs som mannens plikt att uppfostra och tukta sin kvinna, liksom de sedan gemensamt med aga uppfostrade sina barn. Detta erkänner vi också. Vi har inget problem med att säga att förr i tiden så var det väldigt legitimt för en man i Sverige att slå sin fru. Varför har vi då så OERHÖRT JÄTTESVÅRT att acceptera att det kanske finns någon kultur, någonstans, som forftarande har ideal som ligger närmare de som rådde inom det svenska samhället för 100 år sedan än vad den svenska kulturen gör idag? Tittar vi på statistiken så stöder den uppfattningen om att en sådan skillnad föreligger. RELATIVT SETT så sker mer sådant här våld inom vissa invandrargrupper. Visserligen kan det ibland vara svårt att avgöra vad som beror på hemlandets kultur och vad som beror på socialgruppstillhörighet. För även svenskar som har sociala problem är överrepresenterade vad gäller kvinnomisshandel. Ofta stavas kvinnomisshandel alkohol- och drogmissbruk. Majoriteten av våldsbrotten i Sverige företas av gärningsmän under påverkan av alkohol. Men detta erkänns ju tydligen inte heller. Istället hävdas det att det ingår i våran svenska kultur att slå kvinnor och att alla män när som helst kan få för sig att puckla på sin fru/sambo/flickvän. Samt att det enbart är män som slår kvinnor. Därför förtigs även att homosexuella i parförhållanden slår varandra.

Problemen med detta förhållningssätt är att det osynliggör orsakerna till vissa missförhållanden i samhället och därmed deras möjliga lösningar. Om vi inte kan erkänna att vissa kulturer har en annan kvinnosyn än den svenska, och att detta även kan inbegripa synen på våld, hur ska vi då kunna hjälpa de kvinnor som riskerar att utsättas för hedersmord? Om vi inte erkänner att alkoholism och alkoholmissbruk är en förklaring till varför många barn liksom kvinnor misshandlas i hemmen, hur ska vi då kunna rädda undan de barn som lever i missbrukarfamiljer? Om vi inte erkänner att även homosexuella slår, våldtar och förföljer, hur ska vi då kunna hjälpa de homosexuella män och kvinnor som faktiskt misshandlas, förföljs och hotas av sina homosexuella ex? Och hur ska vi komma till botten med hela kvinnomisshandelsproblematiken om vi fortsätter att intala oss osanningar bara för att det ska passa in i våran radikalfeministiska världsuppfattning?

Vill vi verkligen komma till rätta med våldet i samhället så bör sluta med politiskt korrekta floskler och istället arbeta för att minska drogmissbruket, klasskillnaderna, fattigdomen och den sociala missären. Samt på allvar börja assimillera de element av främmande kulturer som har för våra en jämställdhetsideal fullständigt främmande kvinno- OCH manssyn.

Och slutligen, till Oleg: Även om det händer att även kvinnor slår sina män, så är det mycket ovanligare att kvinnor använder den sortens grova fysiska våld som vissa män använder (mentalt våld vet jag däremot inget om). Oavsett vem våldet riktas till (oftast andra män) så är det huvudsakligen män som står för det. Men detta är ju också något som diskuteras och debatteras väldigt lite. Det enda av intresse tycks vara det "oridderliga" våld som män riktar mot kvinnor.

#16  Fredrik Jonas
2004-06-22 00:19:53

Det är klart att det finns ett syfte med att informera människor om att det förekommer kvinnovåld i vanliga förhållanden, men att påstå att det är en essentiell del av vår kultur osv, det är något mycket konstigt. Vad tjänar det till egentligen? Vad är syftet? Är det att få män att må dåligt av ren skadeglädje, eller är det att skaffa sig en förmånlig förhandlingsposition? Eller är det kanske bara att roks behöver ökade anslag?

Jag undrar verkligen

#17  Oj Jonas
2004-06-22 00:46:29

Det var självklart inte menat bara till Fredrik utan till allmänheten.

#18  Hmm Jonas
2004-06-22 01:01:22

Vid nämare eftertanke så har jag väl ingen aning om vad "vår" kultur innebär men det jag kan säga är att det är lögn att påstå att just jag skulle vara uppfostrad i en kultur där det är ok att puckla på sin kvinna.

#19  Grodor i den svenska traditionen Ulf Popeno
2004-06-22 05:18:44

Självklart att kvinnomisshandel är en tradition i alla kulturer. Efter sista nubben så hör det ju liksom till att puckla på kärringen. Och naturligtvis är hon omskuren och paketerad i en svart säck. Skolgång? Nänä. Kvinnor och vetenskap hör inte ihop.

Liza Marklund borde tänka till bättre så vi slapp grodor av detta slag.

#20  Fredrik monica
2004-06-22 11:34:00

Bara för att det är mer accepterat att slå en kvinna i vissa länder och att vissa invandrare tar med sid den vanan hit, betyder inte det att kvinnomisshandel inte också är en del av svensk kultur. Precis som supandet. Muslimer dricker inte - vanligtvis - ändå slår vissa av dem kvinnor. Nyktra kan man förutsätta då.

Jag skulle nog påstå att kvinnomisshandel är en del av varenda kultur som finns på jorden. Sen ser det kanske annorlunda ut. Här är det förbjudet, det är det inte i Iran, men slagen gör nog lika ont. Män har alltid slagit kvinnor och det borde ju bottna i att kvinnor alltid setts som underlägsna. Som barn i vissa fall till och med. Några som ska "uppfostras" och lyda. Överallt. I hela världen. I alla tider. Inte förrän nu har man börjat diskutera det och då känner sig män påhoppade och skuldbelagda. Vore det inte bättre att erkänna (som du skriver) problemet och försöka göra nåt åt det? Jämställdhet är en mycket bra väg enligt mitt sätt att se.

#21  ¿ JoeHill
2004-06-22 12:03:59

...det är väl skillnad på kultur och tradition? eller...

#22  Fredrik: Oleg
2004-06-22 17:19:33

"Även om det händer att även kvinnor slår sina män, så är det mycket ovanligare att kvinnor använder den sortens grova fysiska våld som vissa män använder "

Ja just det, det är teoretiskt möjligt även att kvinnor slår män (eller andra kvinnor). Män är värre än kvinnor, invandrare värre än svenskar, alkolister värre än nyktra osv..

Så om syftet bara är att varna för att folk man möter på gatan teoretiskt sett kan vara våldsamma så finns det ju inget som säger att man bör utesluta kvinnor från gruppen "teoretiska våldsutövare".

#23  Till Monica fredriktomte
2004-07-01 16:45:00

"Bara för att det är mer accepterat att slå en kvinna i vissa länder och att vissa invandrare tar med sid den vanan hit, betyder inte det att kvinnomisshandel inte också är en del av svensk kultur."

Men det är inte en del av våran kultur. Lika lite som pedofili, nekrofili eller seriemördande är en del av våran kultur. Bara för att någonting äger rum inom ett land eller i en kultur betyder det inte att det sanktioneras av eller är en del av kulturen. Kvinnomisshandel är KNAPPAST sanktionerat av den svenska kulturen, och följaktligen är det också väldigt få män som sysselsätter sig med denna hobby (till skillnad från supandet som ungefär nära på 100% av befolkningen under någon period hängett sig till).

"Män har alltid slagit kvinnor och det borde ju bottna i att kvinnor alltid setts som underlägsna."

Män har alltid slagit män. Idag slår män oftare andra män än de slår kvinnor. Bottnar detta i att män setts som underlägsna?

"Några som ska "uppfostras" och lyda. Överallt. I hela världen. I alla tider."

Inte idag. Det är väldigt få svenska män som idag anser att de vare sig har rätt till eller bör uppfostra sina kvinnor genom att slå dem.

"Inte förrän nu har man börjat diskutera det och då känner sig män påhoppade och skuldbelagda."

Hävdar man att det ingår i den svenska kulturen att slå kvinnor, att nästan alla svenska män antingen själva slår eller bidrar till misshandeln är det inte så konstigt att män känner sig påhoppade. Som att påstå att det ingår i den svenska kulturen att mörda små barn och att nästan alla svenska kvinnor mördar barn, eller bidrar till att barn mördas. Hade vi en debatt där detta påstods seriöst i kombination med statliga påbud, förbud och åtgärder med detta antagande som grund (t.ex. röster höjs för att minska kvinnors möjlighet att få träffa sina barn eftersom kvinnor mördar barn) så tror jag nog att även kvinnor skulle känna sig påhoppade. Och det med rätta.

"Vore det inte bättre att erkänna (som du skriver) problemet och försöka göra nåt åt det?"

Erkänna att våld är ett problem? Ja. Erkänna att vissa grupper står mer för våld än andra grupper? Ja. Erkänna att män speficikt slår kvinnor bara för att de är kvinnor och att normen för en man är att slå sin kvinna? Nej. För det är inte sant.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?