feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sex radikal feminism


Gå till senaste inlägget#1  Sex radikal feminism Catharina
2003-11-27 23:34:19

Vad har ni för åsikter om denna typen av feminism, en feminism som är raka motsatsen till den mer kända radikalfeminismen. Sex radikala feminister är ofta mindre kritiska/ direkt positiva till porr och prostitution. Den mest kända SR feministen i Sverige är nog Petra Östergren hon har skrivit inlägg i olika dagstidningar och har även en hemsida på nätet där det finns mycket att läsa som jag rekomenderar. Själv tycker jag att de har vissa poänger (jag är själv ingen direkt porrmotståndare) men är ofta alldeles för oreserverat positiva till porr och prostitution enligt min mening. De verkar också lägga ner all sin tid och energi på att kritisera andra mer "traditionella" feministiska inriktningar och feminister än patriaraktet som de ändå ju menar existerar. De verkar heller inte reflektera över att så många män med tvivelaktig kvinnosyn som aldrig tidigare brytt sig om kvinnors rättigheter och "kvinnans rätt till sin egen kropp" plötsligt talar sig varma om kvinnans rättigheter vad gäller hennes "rätt" att prostituera sig. Läs till exempel flera exempel av detta på AFS och även sourze där många män blir så glada när någon kvinna är positiv till prostitution, detta naturligtvis alltid gjort under parollen kvinnans rättighet till att vara prostituerad aldrig mäns rätt till att köpa sex.....

#2  Kalla mig moraltant... Josefine Alvunger
2003-11-28 01:14:54

... jag är inte alls särskilt beläst inom detta ämne, och som så många andra går jag på magkänslan. (samt diverse rapporter om filminspelningar och en värld där kvinnor drogas, spräcks, misshandlas, förnedras etc - o så hävdar porrförespråkare att det enda som får porraktriser att må kass är omvärldens fördömande. Det tror jag inte på.)Jag tror heller inte att det är fel eller skadligt att titta på och njuta av erotiska framställningar. Så porr som företeelse och njutningsförhöjare är inte fel i sig. Men det som jag vänder mig emot är vad man tänder på.

En sak som jag ser som viktig vad gäller feministers roll i porr/prostitution är att inte fokusera på kvinnan. Det är marknaden som skapar produkten, inte tvärtom. Och det har funnits en marknad för exploatering av kvinnans kropp i flera hundra år. Vad står det för? Många feministiska män och kvinnor skulle aldrig köpa porr/sex för de kan inte för sitt liv förlika sig med den uppenbara del av kränkning som ingår.

Man kan vända på det också, till dessa män som utan dröjsmål direkt rusar till kvinnans försvar, vad gäller porr och prostitution. Då handlar det om människans fria val och rättigheter, precis som du påpekar. Men om det nu är en så viktig del av kvinnans rättigheter och om det nu är så att omvärldens fördömande är det enda som gör att kvinnan mår dåligt, och om nu tiderna är så bra, och jobbet så trevligt, och man kan arbeta i hemmet och allt positivt som dessa prostitutionsförespråkare tar upp... ja... då kanske vi alla kvinnor skulle börja sälja sex då. då behöver ju inte kvinnorna några jobb alls, om nu detta är ett så fantastiskt alternativ. Men nähe, då kanske det inte är kul längre, för vad händer då med mannens maktposition? Vad händer när kvinnorna tar kontroll över prostitutionsmarknaden? Vad händer när alla kvinnor börjar ta betalt för alla samlag? Ett levebröd så gott som något, om man skall förstå förespråkarna. Nej, invänds det då. Sex skall ju handla om kärlek och lust och skall männen betala sina egna fruar för sex? Nej. För prostitution handlar inte och har för mig aldrig handlat om kärlek och lust. Det handlar bara om makt. Så i min feminetik ingår inte alls ett prostitutionsförespråkande. I den frågan har jag mycket svårt att komma överens med SRfeminister. Men naturligtvis kan väl frågan vara mer komplicerad än så. Jag har inte läst något om just denna form, och borde väl kolla upp mer innan jag uttalar mig. Kan hysta iväg ett mail till Petra och se om hon själv har lust att förklara på vad sätt ett porr och prostitutionsförespråkande är förenligt med feminism.

#3  coolt Josefine Alvunger
2003-11-28 01:34:13

Jag får revidera tidigare svar. Jag vet visst vad Petra skrivit. Jag läste ju en artikel tidigare idag! (Shocking Lies: Sanningar om lögner och fördomar i porrdebatten.) Hon har en poäng: feminister är inte per automatik någon sorts sexualitetsexperter som har monopol på att berätta vilken sorts sex som är bra och vilken som är dålig. Men en sak som förvirrar mig är att Petra skriver på s 32 "feminismen har till uppgift att analysera på vilket sätt kvinnor förtrycks i ett genussystem". Underligt. Jag trodde vår uppgift var att förhindra könsförtryck i genussystem. Inte "analysera", i första hand bekämpa. Att analysera må vara ett verktyg för att identifiera ett förtryck, men baske mig inte ett mål i sig. Lika lite som jämställdhet handlar om att analysera på vilket sätt män och kvinnor inte är jämställda. Det handlar om att göra oss jämställda. I min läsning av Petra såg jag inte några feministiska tendenser ( o då menar jag utifrån min egen personliga måttstock. Jag håller med henne om vår heteronormativa sexualitetssyn till fullo, men jag kunde inte se henne alls ta hänsyn till de maktsystem som präglar en relation, dvs prostitution kan inte i mina ögon analyseras utan att diskutera vem som har makten.) och undrar om Petra ens skulle kalla sig feminist? Bara en gissning, har ingen aning, men skulle gärna få veta mer.

#4  nejdå, du är ingen moraltant.. Catharina
2003-11-28 02:01:02

Ja Petra Östergren kallar sig feminist om du vill läsa mer om hennes åsikter och om vad hon har skrivit så är hennes hemsida http://www.petraostergren.com/. Hon jämför bland annat prostituerade med homosexuella och transsexuella i den mening att de tillhör en stigmatiserad grupp som finns längs ner i någon slags "sexhierarki" står mer om det i "shocking lies". Jag tolkar mycket hon skriver som att hon vill att man ska "uppvärdera" denna gruppen kvinnor tex genom att legalisera prostitution. Själv ser jag ingen mening att uppvärdera en grupp kvinnor(prostituerade) som genom tiderna blivit nedtryckta utan istället ifrågasätta männens och patriarkates roll som förutsättning för hur prostitutionen ser ut idag och har sett ut genom historien.

#5  Ja, jag läste om sexhierarkin. Josefine Alvunger
2003-11-28 02:13:00

Och visst är prostituerade långt ner på skalan, men torskarna är, med rätta, ännu lägre.

Jag håller med dig om patriarkatet. jag kan heller inte förstå vad det skulle tjäna till att legalisera prostitution. men va fan. ibland blir jag så trött och kan känna jaja legalisera skiten. kanske skulle män sluta köpa sex då. Kanske är det inte lika kul när inte kvinnan är längst ner på sexhierarkin längre, kanske inte kul när hon inte tvingas sexarbeta för att finansisera ett drogmissbruk, utan han får toffla in i hennes lyxvilla och ta en kölapp och få sina five minutes of fame då, ett kvitto, en klapp på axeln och återbesökstid nerklottrat på en lapp. När hon inte är beroende av honom, utan snarare bygger upp ett imperium och blir rik som ett troll o får status som aldrig förr o hon bestämmer villkoren o han får skamset tvätta snorren i ett handfat med desinficierande medel innan besöket o klä på sig en sjukhusrock och.. nej.. jag blir verkligen trött. Ta det med en nypa salt. Men ärligt. Jag tror det bara handlar om makt. Så kanske skulle det vara en idé ändå, legalisera prostitutionen... För då kan vi kanske upphäva maktsystemet.

#6  offer Katarina
2003-11-28 17:05:51

ett citat från PÖ:s sida:
ang sexköpslagen:"Kvinnan i sexbranschen ses som ett offer som inte kan ansvara för sina handlingar eller göra medvetna val - enbart mannen som anses vara den "starkare" parten straffas"
Det här argumentet mot lagen har man ju hört många gånger, och jag undrar lite vad som ligger bakom.Jag tycker absolut inte att det håller; det finns ju tex andra exempel där två parter är överens om ett olagligt avtal men bara den ena gör något kriminellt. tex hyresavtal där hyresgästen frivilligt betalar för hög hyra - enbart hyresvärden gör fel och ingen tycker väl att det gör hyresgäster till "offer som inte kan ansvara för sina handlingar".
Jag tycker det känns som ett skumt moraliserande bakom hennes resonemang, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Varför utgå ifrån att prostituerade måste försvaras med att "de är inte dumma eller svaga",ungefär? Nåt åt det hållet tror jag.

#7  Stigmatiseringen Annica
2003-11-28 23:50:00

av prostituerade kvinnor är det väl ändå inte feminister som står för? Det är ju knappast feminister som kallar kvinnor hora, fitta och luder?

#8  Bjudit in Petra! Josefine Alvunger
2003-11-29 17:05:57

Jag skickade ett mail till Petra och bjöd in henne till diskussion! Vi får se om hon svarar/har tid/lust. Kommer tillbaka i ärendet.

#9  Bra intiativ Catharina
2003-11-29 17:56:29

Ska bli intressant om hon har lust att delta.

#10  Fick svar. Josefine Alvunger
2003-12-01 13:33:30

Ja Petra svarade, men dessvärre har hon inte tid, vilket man ju kan förstå. Alla har ju inte ändlösa timmar att slå ihjäl som jag verkar ha, dock ligger min kandidatuppsats och ruttnar här bredvid så jag borde skärpa mig. Nog om det. Men Petra skall skicka ut mitt mail på en sluten diskussionslista, och har vi tur så har någon annan feminist tid och energi att diskutera här.

Och så skrev hon att hon kunde skriva en berättelse, vilket ju också vore väldigt kul och intressant att få läsa! Så vi får hålla ut ett tag, i vår längtan efter att lära oss mer om SRfeminism...

Petra skrev dock att denna tråd var mycket intressant, och att det var glädjande att vi "verkar så öppna för andras idéer". Det tar jag som ett riktigt bra betyg för feminetister!

#11  Läs "Whores and Other Feminists" Michael Lundahl
2003-12-04 13:03:14

Om ni vill ha argument varför sexarbete utifrån ett feministiskt perspektiv kan anses vara nödvändigt rekommenderar jag boken "Whores and other feminists". Den boken debatterar och kritiserar på ett - i mitt tycke - mycket effektivt sätt det arbete som görs mot prositution idag. Det framgår med största tydlighet att det arbetet präglas av stor okunskap om den verklighet som de prostituerade lever i samt att de åtgärder man gör "för kvinnornas eget bästa" ofta är raka motsatsen.

Vissa anti-prostitutionsåtgärder som förekommer i världen är rena brott mot mänskliga rättigheter (t.ex. resandeförbud). Den bild som i boken visas av hur myndigheter och anti-prostitutionsinstanser behandlar prostituerade är en källa till eftertanke och en väldigt god orsak till att utöva självkritik. Att arbeta mot prostitution innebär inte - som många tycks tro - ett automatiskt rättfärdigande av de åtgärder man vidtar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?