feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Trött på antifeminister!!


Gå till senaste inlägget#1  Trött på antifeminister!! Catharina
2003-11-27 20:50:26

Om nu detta ska vara ett så gott som helt igenom feministiskt forum, varför toleras då personer som Mr G etc att fortsätta kladda ner sitt feministförakt? Jag tycker faktiskt detta forum börjar likna AFS fast lite "feministvänligare". Hur mycket utrymme tar inte dessa personer egentligen? Jag läser mer från dem än från feminister, förutom dig då Josefine som skriver utomordentligt intelligenta saker. Men varför KRÄVER du inte att de ska hålla sig till sin egen hörna som du varit vänlig nog att skänka dem i ditt eget forum. Detta forum börjar precis som vart enda jävla forum där feminister kan träffas och diskuter helt tas över av allt från feministoförstående till direkt feministhatande män, vilket gör mig ledsen. De är ju FAN ÖVERALLT, dessa män som är AFS anhängare.Ingenstans kan man som feminist få vara ifred och diskutera med sina likasinnade utan att de ska lägga sig i. Sorgligt med sant!!! Jag vet att detta är Ditt forum och att du bestämmer och det respekterar jag, men jag ville ändå få detta neskrivet, skulle vara intressant om några andra feminister som surfat runt på nätet har samma erfarenheter som jag.

#2  Du har rätt... Josefine Alvunger
2003-11-27 21:42:08

... Ja jag vet. Du har helt rätt. men avvägningen mellan att ta bort ett inlägg skrivet med respekt och uppenbar nyfikenhet och vetgirighet och att hålla sig till reglerna är jättesvår för mig. Det är kanonbra att du ryter till. Jag skall städa upp, och framförallt inte uppmuntra till diskussioner då de skrivs i fel forum utan radera dem direkt.

Varför fler feminister inte skriver vet jag dock inte. Jag har en gissning, som du verkar inne på, vilket är att det beror på antifeministerna och deras ständiga påhopp. Kanske besökande feminister blir besvikna för att jag inte håller vad jag lovar?

Jag kanske skulle varit ännu hårdare, och inte ens utformat det forum jag har nu. Jag får se. Jag bestämde att det var på prov. Fungerar det inte, kommer jag ta bort det, så fler feminister får gärna tycka till om hur jag/vi skall göra. Det är ju inte för min skull som detta forum finns, jag kan lika bra diskutera loss med antifeminister på AFS, så det behöver jag inte göra här alls. Skall "JAIF"-forumet bort?

Kanonbra att du ryter ifrån. Du har ju rätt, och det du skriver påminner så mkt om min ursprungsidé (alltså att jag själv märkte att inget forum var fridlyst). En tycker ju att antifeminister borde respektera sitt forum, vilket de inte gjort till fullo. Till saken hör ju att jag tycker att det känns så jädra trist att trycka på den där radera knappen. Men det är ju iofs inte mitt ansvar att tilldela antifeminister åsiktsutrymme, de kan ju skriva på AFS eller betala med sina egna pengar och framförallt all den TID detta forum tar för mig att driva. (Som jag gärna gör, för feminister, men detta är inte en informationscentral för antifeminister.) Tack så mkt för att du påminde mig om ursprungsidén. Jag kommer radera alla inlägg utanför JAIF-forumet, och följs det inte, kommer även det raderas.

#3  tack joacim
2003-11-27 22:03:21

Tack för att du tänker följa den strikta policyn. Om det är svårt att trycka på deleteknappen så har du i alla fall mitt stöd.

#4  Några förslag på förklaring Andreas
2003-11-27 22:19:29

Just frågan om varför feminister har så svårt att diskutera på nätet har jag funderat på länge. Jag påbörjade tidigare ett inlägg om detta ämnat för den här sidan, som jag väntade med att skriva klart för jag ville se hur approachen med separata fora fungerade. Jag förstår svårigheten att föra en vettig diskussion om man hela tiden blir ifrågasatt, men jag tror inte närvaron av icke-feminister är en tillräcklig förklaring. På NSG:s maillista genusdebatt har jag inte sett ett enda antifeministiskt inlägg, men det är i princip lika tyst där, med luckor på flera veckor mellan inläggen. Här har jag några alternativa förslag på förklaringar, eller i alla fall utgångspunkter för att söka en förklaringsmodell:

1) Kvinnliga feminister är tysta för att de uppfostrats att vara tysta, och de manliga feministerna håller tyst då de ser kvinnornas tystnad för att undvika att falla in i sin könsroll och vara i vägen för kvinnorna.

2) Feminister är rädda för att visa upp meningsskiljaktigheter för att de tror att det skulle ge antifeministerna vatten på sina kvarnar. Bekvämare att låtsas som att alla är överens mot en gemensam fiende.

3) Det egna relativistiska debattklimatet. Eftersom den "postmoderna" trend som dominerar feminismen idag innebär att argument lätt betraktas som indikatorer på budbärarens fördomar, faktauppgifter som uttryck för budbärarens politiska agenda snarare än som premisser att ta ställning till, blir det oerhört svårt att säga något väsentligt som inte samtidigt upprör någon.

Kan någon av dessa punkter vara en del av förklaringen till svårigheterna att få feminister till diskussion? Det är som sagt inga färdiga modeller utan först och främst uppslag till diskussion.

#5  Fint. Josefine Alvunger
2003-11-27 22:34:36

Har gått och funderat på det här en stund och hann bli ännu mer förbannad. I första hand på mig själv naturligtvis, att jag inte höll vad jag själv lovade och har satt upp som regler. Men jag tänkte också på det som Catharina skrev. Flera av dessa nick som är här inne och skriver, har jag sett på andra feministiska forum. Så utrymme finns ju. Det verkar vara otroligt provocerande att inte alla är intresserade av att diskutera med antifeminister, att inte alla vill lägga all sin tid och energi att diskutera med folk som i varannan mening kallar en för fascist, nazist, och mer eller mindre välformulerade varianter av "trög, dum, ointelligent". Jag vet inte varför jag lägger tid på det alls nu när jag tänker efter. Det enda det har givit mig är ju en hop förolämpningar, samt att bekräfta för mig själv att jag tycker vad jag tycker och att andra inte håller med. Vad är det för nytta med det? Jag uppskattar att det är två av nicken på JAIF som verkligen är intresserade av diskussion och ett utbyte. Övriga är på ett personligt korståg och bemödar sig knappt att läsa inläggen.

jag har också sett att flera av nicken på JAIF har skrivit om mitt forum på AFS, och där ondgjort sig över att de inte får komma till tals. Vilket för mig är helt obegripligt, men visst, om det ändå är så de tycker så kan jag ju lika bra hänga på radera-knappen oftare.

Risken är ju att de använder även detta mot feminister, att vi censurerar och inte ens bemöter kritik. Det var därför jag skapade JAIF för jag ville inte att de skulle få den tillfredsställelsen. Men det är klart, gör de övertramp så är de själva skyldiga till att forumet tas bort. Och tycker inte antifeminister att det är kul på feminetik så... tja...Är det väl som det skall? Man kallar väl sig antifeminist av en anledning och det har jag väl glömt bort i min iver att sprida det feministiska budskapet. Det verkar vara bortkastad tid faktiskt, vilket känns jädrigt trist.

Men men, nu är det hårda tag. Och kom ihåg att alltid säga till om vad ni tycker om forumet. Jag har inte direkt någon att bolla med i min närhet om detta, så det är väldigt viktigt att jag får besökarnas reaktioner. Målet är ju att feminister skall utnyttja detta forum till exakt vad de själva känner för. Inte vad antifeminister känner för. Webmaster ber högaktningsfullt om ursäkt och lovar bättring!

#6  Tror du har delvis rätt i alla punkter... Josefine Alvunger
2003-11-27 22:44:27

.. men en sak som jag har tänkt på, är att alla inte känner sig tillfreds med att uttrycka sig i skrift. Det är ju en väldigt specifik form av debatt, och inlägget står där, för allmän beskådan, kanske för alltid. Många kanske upplever att de inte har något "tillräckligt intelligent" att komma med, och väntar på att nån annan skall säga det bättre, men när inlägget väl kommer håller de med, och kunde i princip skrivit det själva. Så känner iaf jag när jag läser många feministiska inlägg. Tror tex att det finns massor med antifeminister, som aldrig skriver på AFS, men de läser. Liksom jag vet att feminetik har väldigt många läsare, men långt ifrån alla skriver. Istället kan jag få privata mail om åsikter, men vederbörande vill inte ha det "offentligt".

Jag har flera feministiska vänner, som jag ganska ofta ber att skriva, framförallt då jag vet att de har sakkunskap eller specifik kännedom om ett ämne. Bjöd till exempel en manlig feministisk vän till att skriva om joacims religionsinlägg, han är enormt beläst och duktig och har tänkt mycket kring feminism och religion, men som sagt, alla uppskattar inte skriftlig form.

Så det kan vara formen det är fel på, förhoppningsvis inte engagemanget. Men jag tror att om du kombinerar dina 4 punkter med just detta att det är skriftligt, så kommer vi nära sanningen.

#7  Du har Annica
2003-11-27 22:57:43

mitt stöd också om du trycker på deleteknappen.

#8  Inte otroligt... Andreas
2003-11-27 23:06:58

Just detta med skrift kan ha med självförtroende att göra, samt att det skrivna kan granskas ganska djupt av andra som kanske tolkar in en massa annat skribenten inte menade.

Men om så är fallet, så bör vi väl vidare och ställa frågan vad det i så fall beror på. Varför är denna tendens så tydlig i just feministiska fora?

Jag tror iofs män är i majoritet i de flesta övriga diskussionsfora, det kanske är generellt att män trivs bättre än kvinnor med att diskutera skriftligt (av någon anledning). Men det förklarar förstås inte frånvaron av manliga feminister i diskussionen.

#9  Även om du Annica
2003-11-27 23:07:03

nturligtvis får räkna med att höra att feminister inte vill höra sanningen. Att det blir lite tjatigt att behöva svara på samma sneda missuppfattning för 375:e gången tänker de inte på. Och hur många gånger orkar man upprepa att man inte tycker män är onda, det är inte synd om kvinnor och kvinnor upprätthåller minsamm också patriarkatet. Och vi vet att kvinnor också kan misshandla och mörda.

Dessutom tror jag inte man kan säga att feminister inte debatterar på nätet. Men det kanske ser lite ut i jämförelse med AFSarna? "Feminister är dumma" kan man skriva på tusen sätt, men med lite substans?

#10  bra med JAIF Catharina
2003-11-27 23:13:33

Jag vill för övrigt kommentera att jag inte vill att JAIF ska bort, tvärtom jag tycker det är intressant att läsa var de tycker. Men jag tycker väl att de kan respektera dina regler och se till att hålla sina åsikter där.

#11  När jag tänker ett varv till Annica
2003-11-27 23:47:16

apropå detta som Josefin och Andreas säger om självförtroende och att våga uttrycka sig i skrift så är det vanligtvis skriften jag känner att jag behärskar. Men nu var jag precis och skulle svara på frågan om sex radikal feminism men så ångrade jag mig och tänkte att det ser nog dumt ut när jag skriver, bättre jag väntar på att Josefin skriver något klokt först. Jag har redan råkat ut för att skriva nåt som sedan sett otroligt dumt och naivt ut jämfört med det svar som kom efter mitt. Och då kan man inte radera.
Så jag håller med Josefin, bättre feministiskt självförtroende till folket.

#12  Det är ju varandras åsikter... Josefine Alvunger
2003-11-28 02:03:47

.. och tankar vi vill åt, det är dem vi inte skulle få höra annars, det är dem vi behöver för att få inspiration, utmaning, bli glada, arga, ledsna, lära oss nåt nytt. Så därför skall du absolut Annica, och alla andra för den delen, skriva rakt ur hjärtat vad ni tycker och inte vänta på att någon annan skall säga det, för ingen kan ju tala för er.

kanske kan det också vara ett av skälen till att feminister tycks tysta i skriftliga forum på nätet. vi är vana vid att någon annan för vår medialiserade talan, även om vi inte håller med, Så har vi Schyman, Skugge, Belinda, Linna, Winberg, Birgitta osv.

Jag diskuterar bara feminism med mina kurskamrater, vilket innebär en liknande social situation, vi är nära i ålder, har inga barn etc. Vi tycker relativt lika om feminism och har liknande erfarenheter. Och jag tänkte att det kanske är så för fler feminister, eller att många feminister inte har någon att diskutera med alls. Så därför är det viktigt att så många som möjligt skriver vad de tycker, om vad som helst, även om det så bara är "jag håller med föregående talare". Det finns absolut en styrka i mångfalden, en styrka som många feminister inte känner.

Så annica: skriv genast i om SRfeminism! Jag är förvirrad som få vad gäller den frågan (visste inte ens att jag visste vem Petra var...) och behöver få veta andras syn på saken!

och Andreas.. kan det inte vara så att män generellt är uppfostrade med att deras åsikt räknas? Jag har också märkt att män är överrepresenterade i diskussionsfora, och kan det kanske vara så att män, av ren vana, slentrian, pillar ner sin åsikt. "jaha, ett forum där jag får skriva vad som helst, min åsikt efterfrågas och behövs här, jajemän" medan en kvinna snarare ser "jaha här diskuteras det för glatta livet. intressant". En ren fördom, vilket inte behöver vara talande för män generellt, bara nåt jag tror och inte vet.

Frånvaro av manliga feminister... ja.. men just nu tror jag att vi närmar oss en rätt hygglig fördelning på feminetik. Ser inte att kvinnor är överrepresenterade iallafall. (sen att jag skriver som att det inte finns någon morgondag har väl att göra med att jag är rätt kär i mina egna ord :) )

kanske utmanövreras feministiska forum av kritik och anklagelser, så folk inte känner att det är någon mening? Eller har feminister blivit så präglade av antipropagandan att de tror på att övriga feminister är världsfrånvända manshatare, och gör sitt bästa för att ta avstånd. (en av mina vänner är lika "mkt feminist" som jag i åsikter, men tagit beslutet att inte kalla sig feminist när folk frågar, hon klarar inte mothugget o fördomarna.) kanske kan det ha med det att göra; att folk inte vill sätta sina åsikter i pränt. Vad det än är, så bör vi försöka åtgärda det. Feminister måste ju visa att de kan och vill argumentera för sin sak, annars låter vi antifeminismen stå oemotsagd.

#13  Jag tror monica
2003-11-28 16:22:52

att just risken att bli ifrågasatt, kritiserad och i vissa fall förlöjligad där folk lägger in saker i det man skrivit som inte står där, gör att feminister undviker att skriva så mycket i olika fora.

Jag tror också det är anledningen till att man kanske inte alltid säger att man är feminist. Ordet har uppenbarligen fått en mycket negativ klang i vissa kretsar. En ytlig bekant ifrågsatte starkt att jag är feminist eftersom jag ju är "trevlig" och hade pojkvän. Hoppsan. Och är man ute för att ragga är det nog en av de sämsta saker man kan säga... Hej jag är feminist, ska vi dansa?

Men stärkt av den här sidan och Josefine tog jag diskussionen häromkvällen. När jag fick förklara hur jag menar och tycker (jag tillhör inget skumt samfund eller sekt som sitter och manshatar) höll de med allihop. Tre män alltså. Jaha... jamen om du menar så är det ju rätt och riktigt. Ja... det är klart när du lägger fram det på det viset...

Gissa om jag var nöjd med min kväll!!!

#14  härligt! Josefine Alvunger
2003-11-28 16:56:57

Härligt Monica! Det gäller ju att sällskapet är intresserade också, och inte på krigarstrået annars går det ju inte. Jag vet att mina vänner tycker att jag är för överdriven i min feminism, kanske för att jag är "radikal" (om man nu är radikal då man slutar raka benen o inte känner ett behov av varken smink el fjäska för män.) Ibland får jag tipset av mina tjejkompisar att inte gå på så hårt, inte driva så hårt på feminismen, när jag träffar nya killar "för du skrämmer bort dem, argumentera inte så aggressivt, du får aldrig en pojkvän när du är så hård, även om du har rätt, visst har du rätt, visst är det löjligt att inte kunna ha sex utan att raka benen o inte kunna gå ut utan att sminka sig, men vissa killar vill ju ha det så o du behöver ju inte...." ja, vissa killar kanske vill ha det så. Men jag vill inte ha det så. Och får jag nån gång förklarat hur jag menar så kan en kille säga "aha.. ok jag håller väl med visst, men måste man bråka så mkt om feminism, jag menar det är ju som det är o det räcker ju att vi vet att det är så, men det är ju dumt att du kallar dig feminist för då antar ju alla att du inte gillar män o då måste du förklara det för alla." Saken är att det är just därför jag kallar mig feminist. Jag vägrar låta antifeminismen få kontroll över ordet, och få rätt att definiera vad det innehåller. Reclaim feminism säger jag!

#15  forts. i annan tråd joacim
2003-11-30 02:05:09

ville bara säga att jag apropå ovanstående kommentar fortsatte i utseendetråden i "feminetik frågar"-forumet

#16  Till Theo Sandra
2003-12-02 10:23:42

Jag tycker att det är jättebra att diskutera ihop med folk som tycker raka motsatsen för då kan nya tankar födas etc.
Men ibland är det skönt, och det är väldigt sällan man får den chansen, att komma vidare i sin ideologi eftersom allt man får göra är att försvara att man är femnist när man diskuterar med många antifemnister. Det känns inte alltid så konstruktivt.

#17  Theo Sandra
2003-12-02 12:18:53

Nej inte bara vilja diskutera saker som har med femnismen att göra. Man kan vara antirasist, djurrättsaktivst etc smatidigt.
Men kanske är det så att när man diskuterar femnismens frågor så vill man hålla sig till det som vilket annat ämne som helst.
De politiska partierna debatterar sinsemellan men de har även möten endast för partimedlemmarna för att man sak kunna utveckla sina ideer inom partiet. Det är ju samma sak.
Jag är intresserad av jämställdhet på alla plan för alla. Men nu råkar det vara så att jag anser att kvinnor befinner sig i en särksild situation som kräver en särskild strategi för att lösa.

#18  de som debatterar här... Josefine Alvunger
2003-12-02 12:19:06

... har redan kommit på att deras tankar beskrivs bäst av feminism. De kallar sig feminister. Sedan vill de diskutera med andra feminister de problem eller styrkor som de finner i sina tankar. De vill inte diskutera det just på detta forum (även om de vill det i vardagen eller på andra) med individer som motarbetar deras tankar och anser på förhand att de är fel. Alla är inte lika goda och öppna som du. Därför skapades feminetik. Vill man diskutera ändå med personer som anser att ens tankar är galna/ganska galna kan man göra det på JAIF, eller på antifeminist.nu, eller på feministen.org eller valfritt forum. Just här, just på denna sida, har JAG satt upp dessa regler. De som gillar dem, hänger kvar. Den som inte gillar dem, söker vidare. Det är upp till var och en. Men reglerna är satta, och är du inte feminist kommer dina inlägg raderas. Så är det.

#19  Theo Kristina
2003-12-02 13:39:31

Att diskutera med folk som har liknande uppfattning innebär inte nödvändigtvis navelskådande: låt oss ta mitt jobb (litteraturlärare) som exempel. Jag spenderar mycket av min tid med att förklara för studenter vad man kan göra med litteratur, på en ganska grundläggande nivå. Ofta föder diskussion med studenterna nya intressanta insikter hos mig också, ibland är det bara tröttsamt (varför söker folk en litteraturkurs om de hatar att läsa?). Å andra sidan spenderar jag också mycket tid med att tala om litteratur med andra forskare, eftersom sådana samtal hamnar på en helt annan nivå, och kan föra min egen forskning framåt - en forskning som inte alltid kan förklaras för studenterna.
På samma sätt kan jag visst förklara varför jag är feminist för folk, och ibland är det givande, men jag vill också kunna föra en diskussion med andra feminister, för att få såväl bekräftelse som utmaningar för min form av feminism. Det är inte ett detaljputsande: trots vad många icke-feminister tror, så är det andra feminister som ger mig de verkligt utmanande och relevanta frågor som gör att jag får omdefiniera min egen ideologi - inte de som ifrågasätter feminismen i stort.

#20  Ingen är utesluten. Josefine Alvunger
2003-12-02 14:54:49

Det finns ett forum där antifeminister och feminister diskuterar. Och meningsmotståndare har all rätt i världen att vara med, men inte i feminetiks feministforum. Dock har alla individer som tycker att de har tid, energi, kunskap, lust och pengar att koda en egen hemsida och upprätta sina egna regler rätt att göra det. Detta forum kan inte passa alla, alla kan inte få som de vill. Men när jag gjorde det utgick jag från mig själv, som har debatterat feminism i ett par år på nätet. Jag funderade över vad JAG behöver, vad som saknas för MIG. Och det är mötet och diskussionen med andra feminister, ett forum där jag är garanterad att möta feminister. Forum att möta antifeminister/ickefeminister i finns massor, men nu var det detta jag ville ha. Så skapade jag en sådan hemsida. Detta är resultatet, detta är reglerna. Kanske inte alls det bästa, men det är ett alternativ. Ungefär som ekologisk mjölk. Lite bättre, lite smartare, lite dyrare. :)

Och du har läst fel. Antifeminister är inte uteslutna. Alla som definierar sig själva som feminister är inneslutna. Det är vad feminetik handlar om. jag har ingen definition på feminism, ingen på antifeminism. Jag litar på att besökare vet om de själva kallar sig feminister eller inte. Kallar de sig inte feminister, är detta inte sighten för dem.

#21  feministdiskussioner Kristina
2003-12-02 17:22:42

Jag har också saknat en mötesplats för bara feminister, där jag kan slippa ta upp samma frågor igen och igen utan att komma någonvart; jag vill ha en kvalificerad feministisk diskussion. Och då undrar jag: varför är det så svårt att deleta icke-feminister? Inte för att jag har ngn riktig koll på hur hårt det sovras, men eftersom diskussionen kommer upp är det tydligen ett problem.
Är detta ett utslag av att vi ofta inte vill vara otrevliga eller såra andra?
Ska man fundera över hur man avväger öppenhet gentemot rätten till ett eget forum?
Varför verkar så många ha svårt att acceptera att detta är ett forum för feminister (jag menar, inte går jag in och lägger mig i på ett forum för t.ex. nudister, som jag inte är)?
Varför verkar feminister ibland ha svårt att hävda rättigheten till ett eget forum - hänger det ihop med att vi förväntas ta ansvar för allt mellan himmel och jord ('varför feminism, hemlösheten är ett mycket större problem')och därför lider av ett konstant behov av att i alla fall se ut som om vi räddar världen?
Kort sagt: varför försöker vi ha en dialog med folk som uppenbarligen befinner sig på fel forum (visst, jag gör också detta) istället för att bara ignorera dem? Dialog med meningsmotståndare finns det andra platser för (t.ex. ett på den här webplatsen...)

#22  Du får naturligtvis skriva som du vill Josefine Alvunger
2003-12-03 11:30:05

och jag gör mitt bästa för att hänga med. Kanske skriver du exakt som du tänker och tankar kan ju hoppa lite hur som helst.

Efter vad jag kunde utröna var du främst intresserad över vad jag menade med att vi inte skall låta antifeminister definiera feminism. Nej, jag vet att inte antifeminist behöver betyda mot kvinnor, eller mot jämställdhet. Jag har privat kontakt med en del antifeminister, och jag känner inte att dessa personer är några som jag tycker illa om, eller som är ointelligenta. Däremot har jag svårt att i vissa fall förstå deras resonemang. Varför man går med i en "anti"-ideologi, utan att erbjuda ett alternativ. Känns som på högstadiet och man skulle komma på t ex en klassresa, och så föreslog ett av barnen Liseberg, ett annat Gröna Lund, ett tredje Öland osv. men så sitter ett gäng ungar och vrålar Neeeeej på varje förslag. Och till slut minns jag hur jag kände: men kom på nåt själv då för i helvete som alternativ, annars kan ni lika bra gå med på Liseberg så det blir en resa överhuvudtaget och så får ni väl göra det bästa av situationen! Men att vuxna individer sätter sig som kärringen mot strömmen och vrålar NEJ TILL FEMINISMEN utan att komma med något alternativ, utan att säga vad som borde bättre, utan bara säga att feminismen är av ondo, det förstår jag inte. Många av dem är upprörda över att feminister bara kämpar mot mäns våld mot kvinnor, o inte mot kvinnors våld mot sina barn tex. Fick förresten ett mail av en antifeminist om det igår. Men varför gör man inte så då att man i feminismens namn gör en "mot kvinnors våld mot barn" kampanj, om man anser att det är ett jämställdhetsproblem. Han som skrev till mig skrev att han "tänker göra motstånd ända tills feminismen erkänner att kvinnor slår barn, och sextrakasserar män." Det känns för mig som ett kontraproduktivt och barnsligt resonemang. Man kan ju inte sitta vid sidan om och ha krav på hur andra skall föra sin kamp, inte lägger jag mig i hur Greenpeace kämpar eftersom jag inte är med. Men om jag en dag upplever att Greenpeace arbetar fel, då GÅR JAG MED i Greenpeace och försöker styra en del av arbetet åt det håll som jag anser Greenpeace missar. Jag är inte så urbota dum så jag kräver att Greenpeace skall upplösas, bara för att inte Greenpeace jobbar på alla områden som JAG tycker de skall arbeta med.

Var var jag? Kolla jag är rätt snurrig själv. Jo, just. Antifeminismens definition av feminism. Eftersom så många säger att de inte vill kalla sig feminister för att det är så negativt laddat, det är t ex laddat med arg kvinna, manshaterska (fy fan vad jag hatar det ordet. Det är så man kan gå i bitar över det.)militant feminist, bitter... ja det är laddat med en massa ord som jag inte kan känna igen mig i. Förutom arg. Arg kan jag gå med på. En tjejkompis till mig ritade en "figur till feminetik" (Jag jobbar med att få fram en liten seriestrip till feminetik, så håll utkik förresten, det är mkt på g!) och just den versionen var en kvinna med tovigt hår, armarna i vädret, hårbuskar under armarna och så såg man att hon vrålade. Jag gillade bilden, det var humor i den, lite självironiskt. Men ändå sant. Så sa en tjejbekant till mig som fick se bilden då jag visade den för dåvarande pojkvän (hon visste inget om feminetik, annat än att jag höll på att göra en feministisk hemsida) och så sa hon: "men ärligt... måste du reproducera den bilden av feminister som är arga. jag är feminist men jag är inte arg. En feminist måste inte vara arg ju...." Och jag håller INTE med henne. En feminist måste inte alls skälla på folk, vara arg som person (jag är själv en rätt glad skit, som mest gillar att dricka öl och skratta åt simpsons, jag menar hur ofarlig är inte jag?) men en feminist är fanimig ARG över att samhället ser ut som det gör, att vara feminist är att göra ett förbannat MOTSTÅND mot könsdiskriminering. Jag kan bli arg så jag skakar ibland, när jag känner mig orättvist behandlad, dömd på förhand, eller framförallt när jag ser det ske mot andra. Så att vara feminist är för mig att bära en ilska över hur människor stängs in i trånga kategorier.

Men jag anser att feminister själva skall få definiera vad ordet innebär, och inte överge ordet, bara för att andra laddat det med negativa innebörder. Feminism är naturligtvis negativt laddat av personer som är rädda för det, som vill göra motstånd i sin tur. Patriarkatet har allt att tjäna på att vi feminister viker undan, mumlar "jag vill ha lika rättigheter, men jag vill inte kalla mig feminist". Överger vi det ordet, har vi inget att samlas under längre. Vi har inte styrkan att som här, på feminetik, räcka händer som når långt över städer och kunna säga "vi är feminister, nu vill vi diskutera med varandra". Det kan vi aldrig göra, om alla säger "jag vill inte kalla mig feminist, för nån annan har sagt att det betyder manshatare och det är inte jag." Jag skiter i vad andra säger att feminism är. Jag vet vad det betyder för mig, och jag säger med stolthet i rösten, att jag är en FEMINIST! Det kan lika bra heta Kastrull för min del, men feminism är ett ännu bättre namn. Det ger vår kamp en historia, det ger vår kamp en tyngd, det ger oss igenkänning och styrka ifrån forna striders dagar. Man skall inte glömma bort, att ord är den yttersta makten. Den som definierar orden, definierar världen. Slå upp manlig och kvinnlig i en ordbok! Vad *betyder* orden? Vad innebär det att vi säger "man" i meningar som syftar till "vem som helst"? "Man röker för mycket". Vad innebär polisman, tjänsteman, riksdagsman? Uppkommer ord och betydelser ur tomma intet och betyder ingenting? Nej absolut inte. Orden och dess betydelser säger oss vad vi anser om verkligheten. Därför tänker jag inte låta någon definiera feminism och ta ordet ifrån mig. Det är det dummaste feminister kan göra. Stå fast för vad feminismen står för och alltid har stått för! Ge det inte till någon annan, att missbruka. Bruka det väl själv i stället. Som här på feminetik. Här brukas ordet feminist väl. Här möter vi meningsfränder och meningsmotståndare med respekt. Här reflekterar feminister över sin egna kamp. Här tas inget för givet, inget står osagt, utan det är upp till var och en att ta itu med sina egna demoner och fördomar.

#23  Snälla.... monica
2003-12-03 16:47:38

dela in texten i stycken, det blir så jobbigt att läsa så här långa texter annars!

#24  Theo, Alvunger Anna
2003-12-03 18:45:56

Eftersom det är Josefins sida så är det hon som har makten ja. Men "allmänhetens uppskattning" skulle jag vilja vända till "feministernas uppskattning". Många feminister jag har tipsat om sidan har varit väldigt positiva och sagt att de länge letat efter en sådan här sida, där just feminister får diskutera med andra feminister utan antifeministiska inlägg hela tiden.

Josefine - Jag tycker du ska stå på dig och fortsätta rensa forumen (utom JAIF) från antifeministerna. Det här är den enda frizon vi har verkar det som, och det är värdefullt!

Om sidan växer, och överträdelser blir vanligare så kanske några diskussions-operatörer vore på sin plats för att avlasta dig?

Sedan så skulle jag, precis som någn skrev i gästboken, bli glad om det gick att ändra ett gammalt inlägg i efterhand, och funktioner för att se vart *nya* inlägg postats. Bara små förslag till förbättringar.. I övrigt är jag störtnöjd med din sida :)

#25  Bra idé Josefine Alvunger
2003-12-03 19:15:39

Ja, jag har själv funderat på avlastning med att hålla efter forumen. Men ännu så länge fungerar det. Mitt första prio är och kommer alltid förbli att feminister är nöjda med sidan. Skulle det bli ett ramaskri från användarnas sida (feministiska) att jag omedelbart skall låta alla som vill posta ett inlägg var de vill, så skulle jag efterleva det. Men som de flesta företagsstartare fungerar (du vet det där som vi kvinnor är så dåliga på att starta? ;) ) så funderade jag efter tillgång och efterfrågan. Vad som efterfrågas: en mötesplats för feminister. Vad som finns: inget. Vad gör jag? Skapar ett. Svårare än så är det inte, och det är trist att en del anti/ickefeminister känner sig exkluderade. Jag förstår reaktionen, och även jag skulle vända mig emot det OM det vore så att det gick till så här i ALLA diskussionsforum. Nu gör det inte det. Nu går det bara till så i ett. Och man kan ju tycka att de som har så stora problem med feminism borde tycka att det är positivt att vi öppnar ett forum där vi kan diskutera både styrkor och svagheter. feminetik är ju inte direkt en klubb för inbördes beundran. Och jag förstår inte heller, varför motståndet är så stort mot att det finns ett eget forum för inombördes diskussion, och ett för utombördes. Kan det kanske vara så att ickefeminister och antifeminister framförallt blir irriterade av att deras åsikter inte efterfrågas, att feminister kan komma med samma kritik mot feminismen som antifeminister gör, att inte feminister sitter på sina siter och snackar manshat och berättar hur man bäst bränner en bh - utan för relevanta och givande politiska, ideologiska och etiska diskussioner helt på egen hand?

De bästa motargumenten har jag mött inom feminismen. Kalle Strokirks antifemininistiska manifest är ett skämt jämfört med de "slaktningar" av feminism som feminister själv utför. Kritiken är hårdast inom feminismen. Kanske för att det är VI som är mest angelägna om att feminismen skall vinna framgång?

Jag tänker mig ett företag som har problem... de anställda mår inte bra, varorna säljer inte. Vad gör man då? Bjuder ledningen in konkurrenterna för lite tips? Knappast. Företaget löser det inbördes, och diskuterar vad som kan göras bättre. Jag skulle vilja se Ericsson bjuda in Nokia. Kanske en krass jämförelse, men ändå.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?