feminetik.se feminetik.se

Just nu 9 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Flumtankar om mannen


Gå till senaste inlägget#1  Flumtankar om mannen Alvunger
2004-06-12 20:24:34

Nu bara slogs jag av en tanke, så ta det för vad det är.

Ni vet att man alltid säger att män mognar senare än kvinnor, ca två år. O så dör män tidigare än kvinnor - hur många år, två också va? Det drar av åtminstone fyra år vad gäller män: inte av deras levnadstid totalt, men av deras vuxna liv kan man säga.

Hur smart är det, om nu naturen kan tänka, att konstruera en varelse som dels klarat sig så förbannat bra genom historien och alltid legat på topp, o samtidigt skall han både mogna senare och dö tidigare? Jag har svårt att se en vettig evolutionär tanke med detta.

Men vad handlar det om? Varför mognar män senare, är det någon som vet det? Varför dör de tidigare? Jag har hört förklaringen att kvinnors celler helt enkelt lever längre. Sliter män ut sig mer, eller är det där åren de får betala för att de är barn längre än kvinnor? Dra av ett par år på ålderns höst, men få leka kravlöst i ungdomen ett par år extra? Låter ju som en okej deal, den skulle jag ta.

Vad innebär mannens senare mognad för vårt samhälle? Ibland får jag en känsla av, gud förbjude, att de där två åren är en del av manlig överordning. För det är ju under de åren som småflickorna lär sig att de skall låta pojkarna rasa, pojkarna kan inte koncentrera sig, pojkar slåss, flickorna skall lugna pojkarna, hjälpa fröken etc etc. Det där har vi hört. Men det drabbar ju inte bara flickorna. Pojkarna kommer ju efter, vad gäller språkutveckling och senare betyg. Jag tror att det garanterat har ett samband; att pojkar inte tas på allvar, och därmed inte agerar på samma sätt som flickor i klassrummet, det premieras inte för killar att vara bror duktig. Flitiga Lisa däremot, hon får betygen och berömmet. Men vad innebär dessa extra år av lek för pojkar? (Och tillsammans med leken kommer baksidan; dessa extra år av att inte tas på allvar, inte få ta ansvar, att behandlas som en bråkstake.)

#2  Har hört.. Oleg
2004-06-12 22:46:06

Att män snarare dör 5år tidigare än kvinnor av diverse anledningar.

Det dör fler män i alla åldersgrupper fram till 75års åldern ungefär.. för då finns det inte så många män kvar. Det dör tex ungefär dubbelt så många pojkar i 5-14 års åldern mot flickor. Män dör även oftare i 10,20,30,40,50,60,70 års åldern, därefter dör det mer kvinnor.

Hittade denna länk:
http://mensnewsdaily.com/archive/w/w-misc/war…

#3  Till Josefin fredriktomte
2004-06-13 00:01:19

"Ni vet att man alltid säger att män mognar senare än kvinnor, ca två år."

Så sägs det ja. Det betyder inte att det är så. Vad är egentligen mognad Josefin? Och på vilket sätt mognar män senare än kvinnor? Det jag har hört är att pojkar har sin huvudsakliga inlärningstid mellan 7-16 medan flickor har det mellan 6-15. Om detta stämmer eller inte vet jag inte. Men det är i vilket fall inte två år. Och framförallt säger det ingenting om en människas mognad. För mognad är ett väldigt subjektivt begrepp. Det beror nämligen på vad man förknippar med vuxenlivet. Skulle man sätta en fast definition på mogenhet så tror jag att man för det mesta kommer fram till att män aldrig mognar lika mycket som kvinnor inom vissa områden. Samt att kvinnor aldrig mognar lika mycket som män inom andra. Fast så gör nog inte de flesta. När man pratar om mogenhet så menar folk ofta en sak för män och en annan för kvinnor. En mogen man är på ett sätt, en mogen kvinna på ett annat. Snacket om att män skulle mogna senare än kvinnor tror jag för det mesta inte är mycket mer än en ursäkt för kvinnor att söka sig till "spännande och erfarna män" (som genom sin erfarenhet, ålder och högre inkomst per automatik får auktoritet över kvinnan) och för män att söka sig till yngre kvinnor som bättre passar deras "unga sinne" (jobbigt med kvinnor som tjänar lika bra och som inte går att imponera på och få ett övertag över genom att ha mer erfarenhet).

Vad tror du själv Josefin? Vad är mognad för dig? Tror du att män mognar två år senare än kvinnor? Vad är det då som skiljer män och kvinnor i mognad och varför skulle män mogna senare än kvinnor?

#4  Josefine Fiji
2004-06-13 11:40:53

Kommentar i JÄIF

#5  Fredrik Alvunger
2004-06-13 14:25:21

Mycket bra frågor du ställer. Och framförallt din poäng: kanske kan mognad vara olika saker för män och kvinnor. Jag skall fundera vidare en stund på det!

Men en sak, du skriver "Snacket om att män skulle mogna senare än kvinnor tror jag för det mesta inte är mycket mer än en ursäkt för kvinnor att söka sig till "spännande och erfarna män"" - det var inte det jag syftade till, alltså att män inte kommer ikapp förrän de är över 30. Snarare tänkte jag på de åren mellan ca 10-15. Jag fick höra av magister, fröken, skolsyster - hela teamet, att pojkar mognar två år senare. De syftade dels på könsmogenheten, tjejer skulle tydligen komma in i puberteten tidigare, men också på sociala ting.

Så nog är det sant att tjejer i 14-15-årsåldern vill ha killar i 16-17års åldern, o ursäkten var ju då att "killarna i klassen är så omogna". Jag undrar hur det kommer sig, vad det står för, att pojkarna tilläts vara barn så mkt längre än flickorna. (Om det nu är så.)

Din sista fråga "varför skulle män mogna senare än kvinnor?" Jag har INTE en aning. Det var därför jag skrev mitt inlägg, för att fråga efter det ju! :)

#6  pubertetsåldern Marcus
2004-06-13 16:18:50

Något intressant är att flickors pubertet kommer tidigare och tidigare. Under 1900-talet har flickornas pubertetsålder sjunkit med ca 2 år. Killarnas pubertetsålder har dock inte sjunkit. I början av 1900-talet kom alltså flickor och pojkar i puberteten ungefär samtidigt, men nu kommer flickorna i puberteten ca 2 år före killarna.

Jag har ibland tänkt att det här kanske kan förklara en hel del om varför många flickor mår psykiskt dåligt under pubertetstiden; de får en vuxens kropp tidigare än vad det är "tänkt". De är fortfarande 12 år mentalt men har en 14-årings kropp...

#7  What? Alvunger
2004-06-13 16:42:21

Märkligt, jag som trodde det var precis tvärtom??

Är det inte snarare så att kvinnor i västvärlden får sin menstruation allt senare, medan t ex afrikanska flickor får den i nioårsåldern. Skäl skulle kunna vara att västvärldens kvinnor föder barn allt senare?

Märkligt så många teorier det är kring detta.

Men vad gäller pubertetstiden tror jag du har helt rätt. Fruktansvärt jobbigt för många flickor att deras kroppar plötsligt beter sig som en kvinnas, medan man bara vill leka. Kanske är det just menstruationen och omvärldens beteende kring det som påverkar att flickor blir så lillgamla, får press från vuxenvärlden, får mer ansvar, och får allt mer ångest. I skolan o familjen får man ju lära sig att när man får mens, då är man kvinna. "Ni skall vara glada när ni får mens flickor, det betyder att era kroppar fungerar och att ni kan bli mammor!" Sånt fick man ju höra ofta. Kul för en tolvåring.. o dessutom, vad handlar det där om? Precis som att menstruationen är den felande länken till en fungerande kropp? Hur många säger till killar vid deras första sädesutlösning "grattis nu är du en man och kan bli pappa." Kanske är det där den eventuella mentala mognadskillnaden ligger, att flickor får hör att de är kvinnor och kan bli mammor (snacka press) medan killar kan fortsätta pojka sig fast de får utlösning då och då. (o nu blir jag lite krass och elak, men vissa män fortsätter ju pojka sig fastän deras sperma blivit till barn. Det kanske också har med den processen att göra: kvinnor förbereds både fysiskt och psykiskt på kommande moderskap, vilket inte männen gör.)

#8  stringtrosor och hopprep Marcus
2004-06-13 17:38:46

Jag tror vi är inne på samma linje, men ändå har lite olika fokus. Du skriver om att flickorna fortfarande vill leka men har en kropp som beter sig som en kvinnas, och dessutom att en flicka som har fått mens förväntas beté sig mer vuxet. Men jag tror att det också handlar mycket om hormoner.

Flickor får sexuella känslor (och därmed ett helt förändrat perspektiv på sig själv som person och alla relationer med både pojkar och andra flickor. När jag skriver om sexuella känslor så tänker jag mig en hel uppsättning av känslor som påverkar massor av områden i livet och inte bara just sex) två år tidigare. Jag tror att tjejer helt enkelt har svårt att hantera sitt liv när de kommer i puberteten tidigare. Deras fysiska utveckling matchar inte deras psykiska utveckling. De vill både hoppa hopprep och ragga killar. De vill ha bästisar som de kan umgås med helt kravlöst men samtidigt är de (i smyg) konkurrenter om killarna... Dessa ambivalenta känslor ska hanteras av en 12-åring som saknar livserfarenhet... Good luck!

#9  Till Josefin fredriktomte
2004-06-13 18:41:07

"Snarare tänkte jag på de åren mellan ca 10-15. Jag fick höra av magister, fröken, skolsyster - hela teamet"

Ja, och en bra fråga här är, varför är det så viktigt för hela "teamet" att trumma in i barnen att pojkarna är omogna och flickorna mogna (kan för övrigt säga att det inte är så jättekul att som pojke få höra att man är omogen). Jag tror som sagt att det har att göra med hur vi uppfattar pojkar och flickor, män och kvinnor. Det där med mogenheten har nästan blivit ett mantra. Ungefär som när kvinnor (och tonårstjejer!!!!) säger att värnplikten "gör män av pojkar", vilket är ungefär den största lögnen i världshistoren, åtminstone man med "män" menar vuxna och mogna individer. Detta som sagt trots att de själva för det mesta egentligen inte har någon som helst aning om vad värnplikten egentligen innebär, utöver att de tycker det är tråkigt att behöva lyssna på killar snacka lumparminnen med varandra. Så idag ingår det på något sätt i våran världsuppfattning att pojkar SKALL mogna senare än flickor. Och båda könen har ju som sagt inget incitament att ifrågasätta denna devis (eller sluta behandla pojkar och flickor olika utifrån den). En annan liten sak att lägga på minnet när vi pratar om detta. Det är inte ovanligt att män anser sitt kön vara bättre än kvinnokönet. Det är ingen hemlighet. Men även kvinnor anser ofta sitt kön vara bättre. Skillnaden ligger dock för det mesta i att när män anser sig vara bättre så menar de att de presterar bättre och att prestation är det som skall värderas. Kvinnor å sin sida menar att kvinnor är moraliskt mer högstående, och att en hög moral är mer värd än en hög prestation. Mogenhet har ju inte så mycket med prestation att göra. Däremot förknippa vi ju det definitivt med moral. De som har att göra med barn (och lär flickor att det är sååååå viktigt att vara duktig och inte bråka) är till största delen kvinnor. Allt från engagerade föräldrar (oftast mammor) till det team av lärare, kuratorer, sjuksköterskor, dagis- och fritidspersonal (oftast kvinnor) som du talade om. En tanke som tål att tänkas på.

Sedan vill jag också bara tillägga att jag också hört det Marcus talar om. Att flickors pubertet kommer tidigare och tidigare. Vore intressant att veta varför (och varför pojkars pubertet inte förändrats). Det skulle ju kunna vara så enkelt att vi idag har en mer näringsrik kost, vilket gör att kroppen snabbare får tillräckligt med näring för att sätta igång den pubertala utvecklingen. Men då kan man ju fråga sig varför vi inte fått samma effekt på pojkar. Kan det kanske ha något att göra med hur vi behandlar flickor och pojkar? Kanske triggar vi igång utvecklingen hos flickor tidigare?

Slutligen håller jag väl med om det mesta du skriver. Dock vill jag bara göra en liten inpass om att en pojkes uppväxt och levnadsvillkor på inga sätt enbart är lek och stoj. Och att pojkar är olydigare och så mer än flickor knappast enbart beror på att pojkar inte har fått lika mycket regler, utskällningar och banningar som små. Vi accepterar mer stoj och stim, bus och lek från pojkar än flickor. Men vi pratar också mer med flickor. Inviger dem tidigare i de vuxnas sätt att tänka. Behandlar dem mer som vuxna individer även i dess POSITIVA bemärkelse. Suck. Detta låter från min sida lite som den vanliga diskussionen om vilket kön det är "mest synd om". Det är inte så jag menar det. Men det behövs en förmåga att sätta sig in i både pojkar och flickors situation. I sådana här diskussioner (om jämställdhet för barn) fastnar debatten nästan alltid på flickornas svårigheter. Och jag tror inte att pojkarnas problem kan lösas bara genom att ställa mer krav på dem.

#10  Till Josefin 2 fredriktomte
2004-06-13 19:06:00

Lite tankar om mogenhet:

Jag tror att när vi pratar om mogenhet så är det till att börja med väldigt subjektivt. Mogenhet är olika saker för olika människor. Dock tror jag att vi kan dela in det i två huvudkategorier (nu spånar jag iofs fritt, så detta kanske är någon optimal indelning). Dels den sortens mogenhet som vi förväntar oss av både pojkar och flickor och som också är det vi bruka syfta på när vi säger att flickor mognar tidigare än pojkar. Ett annat sätt att säga det vore ju egentligen, män mognar ALDRIG lika mycket som kvinnor, eftersom dessa egenskaper är vanligare även om man jämför äldre män och kvinnor. Den mogenheten handlar mycket om att inte vara barnsligt egoistisk, ta hänsyn till andra, ta ansvar, tänka sig för, osv. Detta brukar kvinnor göra mer än män, oavsett ålder. Sedan finns det en annan sorts mogenhet som vi för det mesta egentligen bara nämner då vi talar om män. Oftast då kvinnor som uttalar att de ogillar omogna män (pojkar ofta kallade) och istället vill ha riktiga MÄN. Någon motsvarande kategori av könsspecifik mogenhet hos kvinnor finns inte riktigt, eftersom mogenhet i våran kultur egentligen inte ses som ett attraktivt attribut hos kvinnor. Hursomhelst, den mogenheten som här åsyftas har inte så mycket med hänsynstagandet och genorositet att göra. Då handlar det snarare om sådana saker som ren erfarnhet världsvana, beresthet, ointresse för "barnsliga saker" som att spela dataspel och umgås med polarna (dvs inte egentliga karaktärsdrag), men även sådant som självförtroende och självsäkerhet, emotionell stabilitet, självinsikt osv. De sista uppräknade egenskaperna är egenskaper som jag själv anser tillhöra den vuxna identitet (oavsett kön alltså). Det är också sådant som män oftare har mer av än kvinnor. I den bemärkelsen är män ALLTID mognare än kvinnor.

#11  Fredrik Alvunger
2004-06-13 21:43:46

Man kan ju inte skriva allt man tänker :0) Så det är bra att du gör det åt mig, jag har en förmåga att utelämna saker bara för att jag redan tänkt dem och så vill jag skynda vidare.

Men det du skriver är faktiskt exakt just det jag vill komma åt. Klart att pojkars uppväxt inte bara är skoj och bus! Jag tror jag nämnde det..här: "Och tillsammans med leken kommer baksidan; dessa extra år av att inte tas på allvar, inte få ta ansvar, att behandlas som en bråkstake."

Men det du skriver är för övrigt klockrent tycker jag. Kunde inte hålla med dig mer. Och tycka synd om jämförelser sysslar vi inte med här, det kan vi bara bestämma rakt av så behöver ingen känna att det personen skriver kan tolkas som att man vill berätta att någon har det värre. Män o kvinnor har sina egna helveten. Men vilka är de och hur påverkar de oss?

Kanske är just mogenheten, när man förväntas mogna, vad det innebär, ha en hel del med vårt samhällssystem att göra?

Hmm förresten... en sak jag kom på .. precis som du säger så talar ju inte män om mogna kvinnor på samma sätt som kvinnor gör om "en riktig MAN". Men däremot är en mogen kvinna en sådan som tar för sig i sängen, som med åldern och erfarenheten släppt skönhetshysterin, nojorna och det dåliga självförtroendet... man kan undra vad det beror på..

#12  Ursäkta. Kalle
2004-06-14 09:49:02

Fel forum igen, men jag tänkte på en sak.

Det diskuteras ju mycket om syntetiska tillsatser i maten som liknar östrogen, som ställer till elände. Såg ett TV-program för något år sedan om ett land i Sydamerika. De äter mycket kyckling, och har inga restriktioner på vad de stoppar i kycklingarna under uppfödningen så det blir mycket hormoner för att de ska växa snabbare. Nu hade man börjat upptäcka pojkar som får bröst under puberteten, och kopplar detta till födan.

I Sverige har vi ju lite bättre koll på maten (med betoning på lite!). Men det är ju en himla soppa som spolas ut genom reningsverken. I vissa områden har ju fisken svårt att fortplanta sig för att de har underutvecklade könsorgan. Och jag har läst att andelen infertila män i Sverige ökar. Man räknar antalet friska spermier per ml sädesvätska, och i genomsnitt bland svenska män har den tydligen halverats de sista 50 åren!

Detta kan ju vara en tänkbar förklaring till att flickors pubertetsålder minskar?

#13  Sexuell frihet skadar miljön. JoeHill
2004-06-14 13:36:26

"...During the past decade, possible advancement in timing of puberty has been reported in the United States. In addition, early pubertal development and an increased incidence of sexual precocity have been noticed in children, primarily girls, migrating for foreign adoption in several Western European countries. These observations are raising the issues of current differences and secular trends in timing of puberty in relation to ethnic, geographical, and socioeconomic background. None of these factors provide an unequivocal explanation for the earlier onset of puberty seen in the United States. In the formerly deprived migrating children, refeeding and catch-up growth may prime maturation. However, precocious puberty is seen also in some nondeprived migrating children. Attention has been paid to the changing milieu after migration, and recently, the possible role of endocrine- disrupting chemicals from the environment has been considered. These observations urge further study of the onset of puberty as a possible sensitive and early marker of the interactions between environmental conditions and genetic susceptibility that can influence physiological and pathological processes ( Endocr Rev. 2003 Oct;24(5):668-93. The timing of normal puberty and the age limits of sexual precocity: variations around the world, secular trends, and changes after migration. Parent AS, Teilmann G, Juul A, Skakkebaek NE, Toppari J, Bourguignon JP)..."

Kemikalierna kommer till stor del från p-pillren. De kvinnor som äter dessa, metaboliserar inte allt själva utan kissar istället ut resterna i avloppsvattnet. Dessa kemikalier får bla. fiskar som lever i vattendrag nära utsläppen att byta kön! Vattnet används även för att bevattna grödor som vi sedan äter.

#14  Till Josefin fredriktomte
2004-06-14 20:49:50

"Hmm förresten... en sak jag kom på .. precis som du säger så talar ju inte män om mogna kvinnor på samma sätt som kvinnor gör om "en riktig MAN". Men däremot är en mogen kvinna en sådan som tar för sig i sängen, som med åldern och erfarenheten släppt skönhetshysterin, nojorna och det dåliga självförtroendet... man kan undra vad det beror på.."

Det finns iofs män som talar om mogna kvinnor i den bemärkelsen. Eftersom det finns män som faktiskt söker sig till äldre kvinnor (har en kompis som gör det). Men även många av de män som inte just söker sig till äldre kvinnor, eller talar om mogna kvinnor brukar ju uppskatta tjejer som har bra självförtroende och vågar ta för sig i sängen. Liksom tjejer som inte ALLTID tjatar om hur de ser ut, och hur feta de blivit, osv. En anledning till att många män ändå inte föredrar dessa kvinnor är kvinnors utseende anses som bäst när de är unga (mäns också, men för kvinnor är sällan utseendet fullt lika viktigt, även om kvinnor bryr sig mer och mer om utseende). Dessutom tror jag också att det finns många män som inte vill ha kvinnor som är FÖR självsäkra. Nog många män som inte riktigt vet hur de ska bete sig när kvinnan plötsligt börjar ta för sig på ett sätt som hon aldrig gjort förrut. Och då blir de obekväma eftersom de inte vet hur de ska hantera situationen (trots att de kanske egentligen skulle föredra en tjej som tog för sig). Slutligen tror jag också att en viktig faktor är att kvinnor helt enkelt (pga ungdomsidealet) inte tycker om att bli påminda om sin ålder. Säger man "mogen" kvinna så syftar man ju oftast på en kvinna som är typ 40-50. Annan mogenhet förväntas ju alla kvinnor ha oavsett ålder.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?