feminetik.se feminetik.se

Just nu 10 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Den stora skräcken


Gå till senaste inlägget#1  Den stora skräcken fredriktomte
2004-06-09 01:32:17

Läste en artikel i metro för några dagar sedan. Den handlade om de svenska kvinnornas stigande rädsla inför att bli överfallna och våldtagna. Samt hur en stor del (majoritet?) av de unga kvinnorna ändrat sina vanor och beteenden för att undvika överfallsvåldtäkter. I artikeln stod det också om vad regering och statsmakt planerade att göra åt saken. Huvudsakligen handlade det då om att förbättra rättsväsendet och myndigheternas bemötande av våldtäktsoffer. Även Birgitta Ohlsson fick en liten replik där hon konstaterade att det behövdes tuffare tag och fler fällande domar.

Detta är egentligen två väldigt konstiga responser på en ökad skräck inför risken att bli överfallen och våldtagen. För det är ju inte först och främst rättssalen som kvinnorna är rädda för. Det är ju våldtäkten som föregår den rättsliga prövningen som de fruktar. Och fler fällande domar i all ära, men det gör det ju inte mindre läskigt att bli våldtagen för det. Snarare är det den i våldtäktssammanhang frekvent återkommande pöbelmentaliteten som här gör sig påmind. Vad som saknas är en ordinär analys av vad som egentligen utgör problemet och dess möjliga lösningar.

Problemet är den otrygghet och minskade livskvalitet som rädslan innebär. Det och det beskurna rörelseutrymme som blir konsekvensen för de kvinnor som känner sig tvugna att lägga om sina vanor för att minska risken för att utsättas för våldtäkt. Lösningen på problemet beror sedan på vad som utgör roten till problemet. Antingen rör det sig om en korrekt riskbedömning och en ökad rädsla till följd av en eskalerande mängd våldtäkter. I sådana fall är lösningen att minska mängden våldtäkter (vilket dock knappast är en enkel uppgift, fler fällande domar är här knappast något särskilt effektivt instrument). Eller så rör det sig om en inkorrekt riskbedömining och en ökad rädsla till följd av en missuppfattning om den egentliga risken för att utsättas för våldtäkt. Lösningen på detta är då snarare att informera bort rädslan. En tredje förklaring kan vara att våldtäktens brottsvärde uppvärderas, dvs det betraktas som värre att bli utsatt för våldtäkt idag än det gjordes förr. Här är lösningen inte lika självklar, det beror lite på om man anser att samhället (folk i allmänhet) underskattar eller överskattar skadan av en våldtäkt.

Min personliga uppfattning är att roten till problemet står att finna i förklaring nr 2 och 3. Dels en inkorrekt riskbedömning (överfallsvåldtäkter är väldigt ovanliga, och har så vitt jag vet inte ökat explosionsartat den senaste tiden) och dels en ökande hysteri kring själva skadan som brottet innebär. Regeringen, etablisemanget, medias och andra opionsbildares ovilja att faktiskt ta itu med fördommarna och hysterin är beklämmande. Istället för att försöka informera och nå ut med budskapet att överfallsvåldtäkter faktiskt är väldigt ovanliga, att våra gator och torg är säkra och att det faktiskt går att överleva en våldtäkt så fokuseras det på sådant som snarare ger de skräckslagna en bekräftelse på att de bör vara rädda. Nu finns det iofs goda skäl att försöka hitta sätt så att fler gärningsmän kan dömas (utan att äventyra rättsäkerheten) samt att förbättra det många gånger dåliga bemötande som våldtäktsoffer (och andra brottsoffer) får av myndigheter och rättsväsende. Men detta skall INTE presenteras som lösningar på den ökade skräcken inför våldtäkter. Då bekräftas nämligen bara uppfattningen att gator och torg är farliga platser att vistas på om man är kvinna.

#2  Fredrik Snuffelisa
2004-06-09 11:59:07

Fn va du är smart, Fredrik. Jag hatar när man rusar huvudstupa in i nånting utan att ha analyserat tillräckligt noga vad som är orsaken eller det egentliga problemet, det leder bara till ett meningslöst vevande mot väderkvarnar o ingen annan stans. Framförallt hatar jag när man gör kvinnor till offer som alltid ska frukta de hemska männen. Fast jag håller inte med dig på en punkt, oavsett vad som är problemet är det ju självklart effektivt o bra att minska antalet våldtäkter, vilket du bara tyckte var lösningen i det första fallet, fast jag tror och hoppas iochförsig inte att det var riktigt så du menade.

Jag tror oxå att man överdriver risken väldigt mycket, överfallsvåldtäkter är rättså ovanliga.

Jag har några lösningar på att minska antalet våldtäkter. Några amerikanska forskare har undersökt vad som gör att man har ett bra sexliv o hittat på termen sexuell intelligens. I deras undersökningar visar det sig bla att män som har en låg sexuell intelligens är mer benägna att inte klara av att fatta när tjejer inte vill ha sex. Men som tur är gör de inte det till ett ensidigt problem där allt riktas mot mannen, utan en kvinna med låg sexuell intelligens är i sin tur mer benägen att inte säga ifrån när hon inte vill, eller t.om. helt och hållet gå med på sex i olika former, alltså synbart helt frivilligt, fast hon inte vill men efteråt så känner hon sig ändå våldtagen. Dessa kvinnor klarar helt enkelt inte av att säga nej då de har lärt sig att de i stort sett är till för männen, detta gäller mest kvinnor som har blivit utsatta för övergrepp men även andra tjejer. Lösning: bygg ett samhälle där människor är sexuellt intelligenta
Vad som gör att man blir sexuellt intelligent, är i korthet ett samhälle där sexuellt är något naturligt o inte skamfullt, mer pallar jag inte skriva, men läs boken eller här:
http://www.sexualintelligence.com.

En annan grej, som visserligen hör till den sexuella intelligensen, är att tjejer uppfostras att inte ta initiativ, medan killen uppfostras till att göra det. En kille som ska ha sex med en tjej blir knappast förvånad om hon ligger stel som en planka o inte gör nånting, han är van vid att tjejer är så ibland o att det inte alls behöver betyda att hon inte vill ha sex utan istället att hon inte vet vad eller hur hon ska göra. Med somliga definitoner har jag själv blivit våldtagen eftersom jag hade sex när jag inte själv ville, men hur skulle min kille kunna veta det när jag betedde mig likadant som de gånger när jag jättegärna ville ha sex? Om vi uppfostrar både tjejer o killar att vara både aktiva o passiva så tror jag att vi kan undvika många situationer som skulle kunna bli en våldtäkt.

Vi måste lära unga o gamla tjejer att ta ansvar för sin sexualitet, o de gör vi inte när vi det är av vissa anses okej att bli full o på eget initiativ ha gruppsex o sen ångra sig efteråt o anmäla för våldtäkt.

Fn va långt de blev, hoppas de blev sammanhängande oxå, orkar inte skriva lika genomtänkt som vissa adnra.

#3  oj Snuffelisa
2004-06-09 12:02:00

Smart som jag är så läser jag igenom mitt inlägg först när jag har skickat det, men nu upptäckte jag att man kan tolka det som att jag är rätt tråkig i sängen, ville bara påpeka att jag har utvecklats en aning sen dess.

Vill ju inte att ni ska tro att jag är helt torr ;)

#4  Till Snuffelisa fredriktomte
2004-06-10 19:24:36

Tack för komplimangen. Och, ja självklart anser jag att det är viktigt att minska antalet våldtäkter. Inte för att det är så mycket av en jämställdhetsfråga, utan mest för att det är ett grovt brott som ofta leder till att brottsoffret mår mycket dåligt.

Sedan tror jag också att det vore bra om människor fick lära sig att bli mer "sexuellt smarta". Men jag tror inte det skulle leda till så mycket färre våldtäkter. För jag tror faktiskt inte att det är så många killar som är såpass hjärndöda att de inte hajar när en tjej stretar emot och försöker värja sig. Om tjejen däremot inte gör något motstånd alls, inte säger nej, utan bara har sex fast hon inte vill (hon är inte rädd eller så för killen, hon bara "ställer upp") så är det inte en våldtäkt. Förmodligen inte ens sexuellt utnyttjande (både våldtäkt och sexuellt utnyttjande är ju uppsåtsbrott för övrigt och det kräver att gärningsmannen inser vad det är han gör). Däremot är det ju jävligt trist att det finns män som tar för sig på det viset (dvs helt struntar i hur tjejen känner sig) och att det finns tjejer som accepterar den sortens beteende.

En normal kille tror jag för övrigt inte accepterar en tjej som VERKLIGEN är helt stel som en planka. De flesta killar tycker nog att sex där det är uppenbart att tjejen inte njuter är ganska så trist. Även om våra normer säger att det är mannen som ska ta initiativen och kvinnan som ska vara passiv så finns det ju ändå gränser.

"anses okej att bli full o på eget initiativ ha gruppsex o sen ångra sig efteråt o anmäla för våldtäkt."

Jag anser nog att det är rätt att männen inte dömdes. MEN, rent moraliskt så är ju deras beteende förkastligt. För kom igen, det är klart att de utnyttjade den fulla kvinnan. Och bara det att de samtidigt föraktade henne men ändå hade sex med henne. Den sortens attityder från killar får mig bara att vilja spy. Att det finns män som älskar att ha sex, men föraktar de tjejer de har sex med, för att de tycker att tjejer ska inte vilja ha sex och de tjejer som ändå vill ha det bara är "billiga horor". Vilket som sagt ändå inte hindrar dem från att ha sex med dessa tjejer. Hur jävla stört är inte det?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?