feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Njutning och vilja - sex.


Gå till senaste inlägget#1  Njutning och vilja - sex. Malmstig
2005-09-01 21:31:02

Tänkte på detta med att njuta av sex och att vilja ha sex. Och hur särkopplat detta kan vara. Det vill säga, det går att njuta fast en inte vill ha sex. Och det går att vilja ha sex, fast en inte njuter eller tycker att det är skönt.

Tycker alldeles för sällan denna skillnad tas fram. Ta extremfallet med våldtäkter i nära relationer, så kan jag tänka mig att det antas att den som blir våldtagen inte samtidigt kan njuta. För mig är njutandet av noll intresse, och om en person vill ha sex det som betyder allt, för om något ska förstås som våldtäkt eller ej. Speciellt när det gäller nära relationer kan en tänka sig att den man som vill våldta och känner sin partner väl kan manipulera och på dubbelt sätt utnyttja sin partner. Förstår ni vad jag menar? Att bli våldtagen är i sig en väldigt skam, att bli våldtagen och samtidigt njuta av det lär rimligen riskera vara förknippat med än mer skam. Observera att jag här inte försöker säga något om vad våldtäkt i allmänhet kan innebära.

Omvänt, en skillnad som det kanske talas om mer, är då någon vill ha sex, men inte njuter av det. Vilket också rimligen blir ett feministiskt problem, då vissa könsroller säger kvinnor att de ska vilja ha sex, men inte ska njuta av det.

#2  Sv: Njutning och vilja - sex. kezo
2005-09-01 22:06:04

För att komplicera det hela ytterligare, kan man ju njuta av sex på många olika sätt. Den rent sexuella upplevelsen är inte alltid den viktigaste. Sedan beror det på vad man gör. Penetrering i spänd/ motvillig kroppsöppning kan göra ont och i värsta fall orsaka skador. Samtidigt kan smärta upplevas som njutningsfyllt i vissa fall...

Det viktigaste är, precis som Malmstig skriver, vad man vill, inte hur mycket man ev. njuter, för detta är betydligt svårare att mäta.
Men "viljan" måste naturligtvis också handla om vad man faktiskt känner för, och inte vara ett resultat av någon slags indoktrinering att sex är en "plikt", som för gifta kvinnor på 1800-talet. Samt motsatsen att en kvinna inte "får" vilja utanför äktenskapet eller en seriös relation. Båda lika begränsande. Kanske inte så konstigt att många kvinnor, särskilt unga, inte riktigt vet vad de vill?

#3  Sv: Njutning och vilja - sex. millae
2005-09-02 00:42:59

Jag tänker ändå att ett stor problem är också att det är så oklart för många vad de vill när de vill ha sex.

För vissa är det en felkoppling som säger att sex=närhet, eller sex=bekräftelse eller sex=intimitet eller sex=njutning. Sex kan vara alla dessa och allt detta kan man få utan sex.

Jag tror på sundare sexliv och sundare inställnig till njutning om en utforskar sin sexualitet och funderar kring sin egen relation till framförallt närhet.

Så att allting en vill ha utav sex får finnas där och att det inte handlar om en hangup där en tror att en måste leva upp till både det ena och det andra- både för sin egen och andras "skull".

#4  Sv: millae TheCarolinch
2005-09-02 10:34:37

vad tycker du är en sund inställning till sex och ett sunt sexliv?

#5  väldigt intressanta frågor! Evon
2005-09-02 11:09:51

och det visar ju på hur komplicerat och liksom inbundet i alla möjliga föreställningar och sociala praktiker som sex är.

det är så himla svårt att liksom veckla ut, för det klibbar fast här och där och sen finns det helt plötsligt inget där när man vecklat ut det! eller gör det det? är det inte en smula "ursprungligt sex" där? näe, det var nog bara damm... *puff, så blåses det bort* eller?! *tittar närmare* jag vet fasenimig inte...

frustrerande.

#6  the Carolinch millae
2005-09-02 11:18:52

Givetvis finns det inget svar på det...utan det är något som en trivas med och som inte är kopplat till beroende på något sätt.

Menar så att många upplever nog alla möjliga sorts "måsten" och önskningar som kanske inte alltid har så mycket med sex att göra, i alla fall tycker jag att det är ett återkommande samtalsämne med kompisar (flesta tjejer) som trott både det ena och det andra.

Men, om en städar bland begreppen och gör kanske en comittment gentemot sig själv om vad är sex för mig och när vill jag just det... (och om en kan känna igen det andra: tex behovet av närhet eller bekräftelse som kanske blir sex eftersom den andra parten vill det )

det var lite så jag tänkte. och jag tror att det har med njutning att göra också.

#7  Sv: Njutning och vilja - sex. TheCarolinch
2005-09-02 11:33:45

tycker du att det är fel att ha sex för att tillfreddställa behovet av närhet? är det ett sämre motiv menar du?

#8  carolinch millae
2005-09-02 11:38:36

Nä, inte så jag menar, behöver inte vara nåt fel med det.

Menade bara så att många kanske har sex för att få närhet och egentligen är sex och närhet två olika saker. Men att ha sex och närhet är inget fel på om en vet vad en vill! Men ha sex för att en vill ha närhet (och sedan inte få det om den andra är ute efter sex, tex, för sex ger inte alltid närhet) kan ju vara destruktivt för en själv.

#9  Sv: Njutning och vilja - sex. millae
2005-09-02 11:39:59

Jag menade förtås att sex och närhet kan samexistera och gör det ofta, det är då de inte gör det och de inblandade i sexet vill ha ut olika saker det kan glappa.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?