feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

franska kvinnliga filmare


Gå till senaste inlägget#1  franska kvinnliga filmare sidekick
2005-08-24 20:13:54

Idag på kanal 2: Tid: 2130 - 2200

Reportage av Sara Wennerblom Ahrén. Hon tar pulsen på kvinnlig fransk film och försöker ta reda på varför det finns förhållandevis så många kvinnliga filmskapare i Frankrike.

Intressant för oss svenskar vars tv-och filmer är väldigt mansdominerade.

#2  Sv: franska kvinnliga filmare sidekick
2005-08-24 22:08:13

Enligt denna dokumentär så är 3/ 30 filmare i Sverige kvinnor. Det blir ca 10 %. I Frankrike är andelen kvinnor bland regisörerna 20%. Ännu en punkt där Sverige inte är först i jämställdhetsligan, fast vi så gärna vill tro det om allt..

Intressant resonemang som förs fram av en regissör, att män oftare har en distans till kvinnan/kvinnor i sina filmer. Och statistisken är troligen på hennes sida också i Frankrike, i Sverige är majoriteten huvudrollsiinehavare män.

#3  Sv: franska kvinnliga filmare sidekick
2005-08-24 22:10:19

dokumentären fortsätter efter nyhetsavbrottet

#4  Kaos sidekick
2005-08-27 20:49:11

Jahapp kära kamrater och jämställdhetsivrare, idag är det dags för film 2 i serien om franska kvinnliga filmare.
Filmen heter Kaos och regisör är Coline Serreau. Den handlar om ett par som ser en prostituerad bli misshandlad framför sin bil men kör iväg. Kvinnan i bilen får dåligt samvete och söker upp den prostituerade kvinnan på sjukhuset och de börjar lära känna varandra. Vet inte mer om filmen än det som jag nyss rabblat upp från tidningen, men visst låter det som en film om systerskap? Den har 4 stjärnor av 5 i lokaltidningen och den brukar ha bra smak. Alltså, se den. Hej svejs.

#5  Sv: franska kvinnliga filmare sidekick
2005-08-27 20:50:20

kl 21. 15 börjar det glömde jag skriva

#6  Sv: franska kvinnliga filmare Isabel
2005-08-27 23:22:26

Filmen var väldigt bra tyckte jag även om jag tyvärr missade de sista 10 minuterna (någon som kan tala om vad som hände?)
Men det var inte den andra i serien, det har gått en varje kväll hela veckan.

#7  Isabel sidekick
2005-08-27 23:35:52

helvete. happ, va hette dom andra då, var dom lika bra som den här? Ska kolla upp dem.

För den här var himla bra och himla feministisk. Såg den första i serien men den var mer patriarkalt påverkad än den här som var väldigt medveten.
Den öppnade ögonen för nya patriarkala beteenden som jag inte tänkt på tidigare. Som det där med sonens relation till modern, precis så är min pappa. Min farmor hjälper honom som sjutton med allt han frågar henne om medans han är ute på semesterresor, så hon tvingas vara hemma och inte kan hälsa på sina andra barn och barnbarn. Sen när hon ska komma och hälsa på ibland kan han sucka "nej jag orkar inte" eller klagar på om hon städat för mycket hemma hos honom, som rensatr undan några gamla föruttnade blommor som han sparar på. Då passar det inte, men när hon stryker åt honom, tvättar gardiner, stoppar hans kläder och lagar mat och fixar åt honom och lånar honom pengar så är det inget gnäll, men inte nått direkt tack heller. Min svenske far.

Nu kom jag bort mig.. Hur filmen slutade? *OBS SPOILER* Hon räddar sin syster och pappan upptäcker att han varit otrogen med den tjej som sonen blivit kär i, vår hjältinna. Den äkte mannen tvingas konfrontera sin mors ensamhet och sitt eget misslyckande och gråter.

#8  Sv: franska kvinnliga filmare charlie
2005-08-28 00:32:40

och så slutscenen; de fyra kvinnorna (alltså vår hjältinna, kvinnan i bilen, syrran och mamman) sitter på en bänk vid havet utanför det vackra hus som hjältinnan köpt, och begrundar livet. alla uom mamman, som ler saligt.

blev helt tagen av det normbrytande arketyperna: den "röda" kvinnan (eller horan) får vara agent och dör inte på slutet. det finns hopp!

#9  Sv: franska kvinnliga filmare sidekick
2005-08-28 00:40:07

ja och hjältinnan är dessutom invandrare men framställs inte som ett handlingsförlamat offer för det. det bådar gott.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?