feminetik.se feminetik.se

Just nu 13 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Förslag till ekvalistiskt manifest


Gå till senaste inlägget#1  Förslag till ekvalistiskt manifest jonas
2004-05-26 22:02:21

1. Anser att Sverige kanske inte är jämställt och att detta i sådana fall går att mäta och ta ställning mot. En personlig erfarenhet kan vara hemsk men är aldrig ett bevis för ett "förtryck".

2. Anser att människan ofta blir fast i negativa könsroller som den genom upplysning kan bryta sig ur.

3. Är mycket negativt inställd till generaliseringar och skuldbeläggande av grupper. Koncentrerar sig istället på individen och hur den ska kunna förverkliga sig själv utan att skada andra.

4. Använder sig inte av orden norm och objektifiering, patriarkat och är mycket försiktig med orden förtryck och struktur. Alla kan dock användas om dom först definieras noggrant.


Där är det. Vad tycker ni?
Är en ekvalist en feminist?

#2  . Tove
2004-05-27 17:43:50

Innebär inte existensen av negativa könsroller att det finns en struktur?

#3  . jonas
2004-05-27 17:57:28

Struktur???

#4  Till Jonas Fredrik
2004-05-27 19:01:27

Jag tycker det verkar mer som en reaktion på vissa feministiska skolors världsåskådning än en reaktion på ojämställdheten. Jag är nog faktiskt mer intresserad av att höra vad du anser vara det ojämställda i samhället och hur det ska bekämpas än att höra vad du INTE anser vara det ojämställda i samhället och hur det ojämställda i samhället INTE skall bekämpas.

#5  Jonas Catrin
2004-05-27 19:27:58

"Anser att Sverige kanske inte är jämställt och att detta i sådana fall går att mäta och ta ställning mot. En personlig erfarenhet kan vara hemsk men är aldrig ett bevis för ett "förtryck"."

Jag håller med om detta, därför blir det problematiskt att hävda punkt 3 och 4.
Eftersom det är just strukturerna som går att mäta och som visar att samhället inte är jämställt.

#6  Så här jonas
2004-05-27 23:57:58

För tillfället kan jag bara komma på en punkt där samhället inte är jämställt och det är när det gäller kvinnliga näringslivstoppar. Så kanske hör jag inte hemma på detta forum. Vi får se.

Vad är en struktur Catrin? Är det när man hittar områden i samhället där kvinnor är eftersatta? Eller är det när man kombinerar upptäckterna som det blir en struktur?

Är kvinnors rätt till barnen en maktstruktur?


Patriarkat = Män på viktiga poster. Kvinnor har litet tillträde till offentligheten.


När jag inför min inre blick försöker föreställa mig andra kvinnliga eventuella maktstruktuter kommer jag inte på några. Detta kan jag tolka som att det är männen som har makten. Men det gör jag inte för jag vet att makten är ganska jämt fördelad. Jag tror snarare att det är resterna av det gamla "patriarkatet" jag ser inför mina ögon. När jag föreställer mig en chef så ser jag en man trots att jag har erfarit lika många manliga som kvinnliga chefer i mitt liv.

Jag menar inte att det inte fortfarande finns kvinnor som behöver uppmanas i olika situationer och kanske behövs det känpas för att jämlikheten ska bibehållas. Men ser man "patriarkatet" idag i Sverige så ser man spåren av det som har varit.

#7  Tove Michael Lundahl
2004-05-28 11:15:16

Definera vad en "struktur" är.

/Micke

#8  Till Jonas fredriktomte
2004-06-02 14:03:15

"För tillfället kan jag bara komma på en punkt där samhället inte är jämställt och det är när det gäller kvinnliga näringslivstoppar. Så kanske hör jag inte hemma på detta forum."

Hur ser du på könsroller och de krav som följer av dem?

"Är kvinnors rätt till barnen en maktstruktur"

Maktstruktur? Beror väl på vad man menar med maktstruktur, men det är definitivt ett område där ojämställdhet råder.

#9  fredde Jonas
2004-06-02 17:15:52

Vilka krav syftar du till?

Könsroller väljer man enligt mig. I allmänhet motarbetar man väl de krav man inte gillar. Tycker man inte om människor som är på ett visst sätt så försöker man väl få sina barn att inte bli sådana.

I unga år kan ju även information vara på sin plats för att folk ska förstå att det finns alternativ till de gängse könsrollerna. Men i allmänhet så ska inte staten bry sig om det. Att samhället är trögt och oförstående för människor som är avvikande är väl synd och inget jag nödvändigtvis kopplar till "patriarkatet" eller "heteronormativitet".

Alla blir förtryckta på olika sätt. Kungen är nog en av de mest förtryckta personerna i Sverige. Han har bl.a. enligt lag inte rätt att uttala sig om en massa saker.

Man får väl motarbeta de kulturyttringar man vill men att göra människor av ett visst kön ansvariga för allt förtryck är löjligt.

#10  Jonas Catrin
2004-06-02 18:46:34

Vad är en struktur Catrin?”

Helt kort, skulle jag säga; ett mönster. Eller; små likartade delar i en helhet. Det är alltså nödvändigt att tala om ”strukturer”, eftersom det inte handlar om att alla män som individer förtrycker alla kvinnor.

”För tillfället kan jag bara komma på en punkt där samhället inte är jämställt och det är när det gäller kvinnliga näringslivstoppar”

Trots att Sverige är bland de mest jämställda länderna så betyder inte det att det de facto är jämställt. Kvinnan är underställd mannen och det märks överallt. Inom yrkeslivet kan man ta många exempel; män blir oftare befordrade, män har högre löner för likvärdigt jobb, kvinnor i fertil ålder har svårare att få anställning, männen sitter på de viktiga positionerna, kvinnor blir utsatta för härskartekninker mm.
Inom sjukvården ser vi att mannens kropp är norm. Männens problem tas mer på allvar, män får bättre mediciner, män får oftare och snabbare rehabilitering osv.
Kvinnan har den tydliga rollen att behaga mannen. Överallt ser vi hur kvinnokroppen ska kläs av och objektifieras, samt "göras om". Det är fullt naturligt att äldre män vill ha 20 år yngre kvinnor medan det omvända är lite ”suspekt”. Kvinnors sexualitet ska hållas ”i schack”. Tar hon för sig så är hon ”en hora”. Tjejer mår väldigt dåligt idag. Dubbelt så dåligt som pojkar.

Tja.. detta var några exempel på hur kvinnans underordning märks. Denna underordning förtas inte av att hon ”har rätt till barnen” som du skriver. Dessutom har hon inte större rätt till barnen än mannen vid en vårdnadstvist (om det var det du tänkte på?). Men hon har HAFT det. Och det är INTE en statusgrej.

#11  nej Jonas
2004-06-02 19:58:35

"män blir oftare befordrade", ja det skrev jag i princip

"männen sitter på de viktiga positionerna", Du nämde det.

"män har högre löner för likvärdigt jobb", det verkar inte så

"Männens problem tas mer på allvar" nej

"kvinnor blir utsatta för härskartekninker mm." nej

"kvinnor i fertil ålder har svårare att få anställning", ja det kanske är ett till problem

"Inom sjukvården ser vi att mannens kropp är norm.", ok, om det är ett problem så kan du kanske ge några exempel på hur man ska "normera" kvinnan i sjukvården.

"män får bättre mediciner" nej

"män får oftare och snabbare rehabilitering osv" nej

#12  Strukturer Matti
2004-06-02 20:15:24

"Trots att Sverige är bland de mest jämställda länderna så betyder inte det att det de facto är jämställt. Kvinnan är underställd mannen och det märks överallt. Inom yrkeslivet kan man ta många exempel; män blir oftare befordrade, män har högre löner för likvärdigt jobb, kvinnor i fertil ålder har svårare att få anställning, männen sitter på de viktiga positionerna, kvinnor blir utsatta för härskartekninker mm.
Inom sjukvården ser vi att mannens kropp är norm. Männens problem tas mer på allvar, män får bättre mediciner, män får oftare och snabbare rehabilitering osv.
--
Då är det väl inte jämnställt överhuvudtaget ?
Förvirrar du inte avsaknad av jämnvikt mellan könen som bevis på ojämnställdhet ?
Män som är mer aggersiva o tar för sig ?
Män som får bättre medeciner o snabbare rehabilitering ? Snabbare rehabilitering som typ snabb mat ? Är det inte sannolikare att män återhämtar sig snabbare kanske ?
Att män sitter på de vicktigare positionerna betyder ju inte att det är ojämnställt.
Kvinnan har den tydliga rollen hon själv nöjer sig med ? Hur kvinnokroppen ska kläs av o objektiferas ? Kanske kvinnor skulle kunna tända på bilder av nakna män etc om dem inte som norm ansåg att det är inte kvinnligt att tycka om det ?
Blir inte män hela tiden objektiferade i film ?
Tar hon för så är hon en hora är väl vad feminister kallar kvinnor som inte är som dem tycker dem ska va ? Att kvinnor mår dubbelt så dålig som pojkar kan inte kopplas ihop med nåt. Men det kanske beror på att kvinnan har förlorat sitt plats i samhället vart man kräver likvärdiga prestationer av henne som är ideal för mannen ?
Att kvinnor helt enkelt har en bredare spektrum etc? Män kanske har svårt att veta när dem har farit illa tills dem gör ?

Märks verkligen kvinnornas underordning ?
Jo. Kanske underORDNING, men inte underORDNAD, att det skulle ha underordnats nåt pågrund av deras kön.

#13  Jonas Matti
2004-06-02 20:18:45

"kvinnor i fertil ålder har svårare att få anställning", ja det kanske är ett till problem.
--
Kanske har att göra med att kvinnor har mycket mer av den lugnande hormonet oxytocin, o då speciellt under deras fertilitet blir mer passiva ?

#14  .. Matti
2004-06-02 20:21:55

"vad feminister kallar kvinnor "
--
Radikalfeminister , kvinnor o män i överlag i samhället som förtrycker o ser ner på just horor o kvinnor som tar för sig sexuellt.

#15  Jonas Catrin
2004-06-02 20:37:18

Tror du att du kan utveckla de svaren där du bara svara "nej", samt berätta vad du stödjer dig på?

Allt jag påstår har jag hört statistik på, så man blir lite nyfiken på var du hämtar kunskaper från..?

#16  Till Jonas fredriktomte
2004-06-02 21:01:57

"Könsroller väljer man enligt mig."

Så enkelt tror jag inte att det är. Det är inte precis så att man sitter ned när man är tolv och läser en folder om de olika könsrollernas för- och nackdelar. Jag skulle nog snarare använda uttrycket "tvingas på". De som avviker från sin könsroll straffas av sin omgivning (mobbning någon?). Varför ska vi ens ha könsroller?

"I unga år kan ju även information vara på sin plats för att folk ska förstå att det finns alternativ till de gängse könsrollerna. Men i allmänhet så ska inte staten bry sig om det."

Får staten bry sig om sådant som mobbning och negativ särbehandling? Jag har svårt att se varför en pöbels krav på visst beteende ska vara mer accepterat än t.ex. statens krav på ett visst beteende. Att i praktiken bli tvingad till någonting är inte bättre bara för att de som tvingar inte gör det i egenskap av statliga tjänstemän.

"Att samhället är trögt och oförstående för människor som är avvikande är väl synd"

Det är mer än synd. Det är något som bör motarbetas. Både privat och offentligt.

"inget jag nödvändigtvis kopplar till "patriarkatet" eller "heteronormativitet"."

Någonting måste kunna kopplas till "patriarkatet" eller "heteronormativiteten" för att få kallas som ojämställt eller bara förjävligt i största allmänhet.

"Alla blir förtryckta på olika sätt."

Två fel blir inte ett rätt. Man kan inte rättfärdiga en form av förtryck med att det finns andra som blir utsatta för andra former av förtryck.

"Kungen är nog en av de mest förtryckta personerna i Sverige. Han har bl.a. enligt lag inte rätt att uttala sig om en massa saker."

Jupps. Avskaffa monarkin och inför republik. Det är dessutom mer demokratiskt.

"Man får väl motarbeta de kulturyttringar man vill men att göra människor av ett visst kön ansvariga för allt förtryck är löjligt."

Det har jag aldrig påstått att man bör göra. Jag tycker också illa om när vissa feminister använder sig av en retorik som ger sken av att alla ojämställdhetsproblem (för att inte säga all ondska i världen) är männens fel. Världen är mer komplicerad än så, och det är inget köns fel att samhället ser ut som det gör. Både män och kvinnor bidrar (medvetet och omedvetet) till ojämställdheten och könsrollernas upprätthållande.

#17  Till Catrin fredriktomte
2004-06-02 21:05:51

"Tjejer mår väldigt dåligt idag. Dubbelt så dåligt som pojkar."

Om det är så, varför är det då fler män än kvinnor som tar livet av sig? Fler män än kvinnor som sjunker ner i grov kriminalitet? Som söker sig till alkohol och droger? Som hamnar som utslagna på samhällets botten? Alla dessa saker är sådant som när man talar om t.ex. klasser och etnicitet antas vara ett uttryck för att de grupperna där dessa problem är vanliga mår mycket sämre än de grupperna där dessa problem är ovanliga (jämför t.ex. underklass med överklass). Varför kan vi inte anta samma sak om män och kvinnor?

Jag tror faktiskt inte att unga kvinnor mår sämre än unga män. Verkligen inte dubbelt så mycket sämre. Snarare tror jag att kvinnor är mer vana vid att uttrycka hur de mår, och "vågar" erkänna att de mår dåligt. Män är tysta och tar till flaskan istället.

#18  Catrin Jonas
2004-06-03 00:15:47

Är det inte din uppgift att försöka belägga absurda påståenden med siffror FÖRST.

Kan du komma med absurda beskyllningar utan belägg så kan väl jag också det.

Kvinnor vill alltid undermedvetet skära halsarna av små barn. Kvinnor omstrukturerar generellt orden för att få män och djur att må dåligt. Detta gör de även mot sina "systrar", och detta är alltid ett uttryck för den äckliga förtryckarmekanism kvinnligheten besitter osv.

Får du lust att svara seriöst på detta.

#19  Till Jonas fredriktomte
2004-06-03 00:35:21

Rättning av det jag skrivit. Jag skrev:

"Någonting måste kunna kopplas till "patriarkatet" eller "heteronormativiteten" för att få kallas som ojämställt eller bara förjävligt i största allmänhet."

Skall vara:

Någonting måste INTE kunna kopplas till "patriarkatet" eller "heteronormativiteten" för att få kallas som ojämställt eller bara förjävligt i största allmänhet.

#20  detprivataärpolitiskt Petra
2004-06-03 01:21:11

Jonas

Om jag förstått dig rätt så är du inte helt övertygad om att ojamställdheten i sverige beror på tvingande strukturer utan snarare på individernas egna val, med följden att kvinnor inte är underordnade utan faktiskt väljer en underordnad roll i förhållande till män (som matti uttrycker det i ett av sina inlägg). Jag håller inte riktigt med om det.

I en tid då löneklyftorna mellan kvinnor och män återigen ökar har jag svårt att intala mig själv att vi är i närheten av ett jämställt samhälle. I ett land där män misshandlar kvinnor till döds i deras egna hem har jag svårt att tro att vi lever i ett jämställt samhälle. I värld där mannen och det manliga utgör normen är det för mig ett dåligt skämt att påstå att vi lever i ett jämställt samhälle.

Det privata är politiskt. Genusmaktordningen genomsyrar alla områden i samhället. Den finns i hemmen, i politiken, i skolan, på arbetsplatsen, etc. Arbetsdelningen i hemmen speglar inte sällan förhållandena mellan könen i offentliga sammanhang. Självklart finns det undantag, men det innebär inte att patriarkala strukturer inte existerar. Från den dagen vi föds lär vi oss hur vi får vara och vad vi får göra inom ramen för vårt kön. Vi som individer skolas till att upprätthålla de rådande maktstrukturerna. Därför förblir våra valmöjligheter också begränsade.

Först när vi erkänner de strukturer som begränsar vårt handlingsutrymme går de att förändra.

#21  det politiska är privat Jon B
2004-06-03 12:21:00

Det är först när vi erkänner att de patriarkala strukturerna upprätthålls genom individers fria val som de går att förändra.

#22  då kanske det är dags petra
2004-06-03 15:22:25

då kanske det vore bäst om män valde att sluta våldta och misshandla kvinnor.
då kanske det är dags att män tar ut sin del av ansvar för hem och barn.

eller hur vore det om män helt enkelt valde bort sin överordning?

#23  Sannigen är Jonas
2004-06-03 15:46:02

Det första är att erkänna att vi lever i ett matriarkat där männen tvingas ta ansvar för allting ont som händer. Media och makten står på feminismens (matriarkatets) sida. Matriarkatet har en kampanj mot könsroller(läs manliga könsroller) som syftar till att skapa mer makt åt feminismen. Manliga män ska finnas till för att ha sex med, annars är dom otillåtna. Matriarkala strukturer motarbetar ofeministisk kultur överallt. Matriarkatet inordnar alla i en struktur som gör så att kvinnor lyfts upp och män hålls ner. Män har inte rätt att komma till tals. Förtrycket har många aspekter: Män jobbar långt mer än kvinnor och på grund av den könsroll de tvingas på av matriarkatet kan de inte klaga. Kvinnornas könsroll däremot tillåter högljutt klagande. Varje dag blir män misshandlade och mördade av kvinnor. Detta måste få ett slut. SLUTA MÖRDA OSS. STÖRTA MATRIARKATET

#24  val Jon B
2004-06-03 16:09:10

Jag tror att män väljer bort sin "överordning" samtidigt som kvinnor väljer bort sin "underordning". Men tyvärr kommer människor aldrig sluta begå brott.

#25  Jag tror Matti
2004-06-03 18:59:32

de män som kan anses va överordnade kom inte dit med nån slags kamratskap från andra män, men självmant o rättfärdigt befinner sig vart dem är nu. Om nåt, så stödjer inte män andra män, enbart för att dem är män. Däremot kan man undervärdera kvinnor, men det gör inte att männen på höga positioner skulle har mindre rätt till tillträde på höga poster. Man kan helt enkelt, från ett så envist o naivt inställning på vad det förmodade ojämnvikten skulle va ett tecken på att kvinnor strävade mot strömmen. Mycket väl så, men mycket väl tvärtom också.

*pust* Det känns som om det handlar om siffor mer än det handlar om själva ändamålet. Kaptenet har lämnat flaggskeppet sedan länge o nu flyter den mot hamn bara för sakens skull.

Bara jag som känner som om det handlade om nån slags mindervärdeskoplex vart man vill att sifforna ska va lika så att man, de som nog måste va osäkra ska ge dessa ro , ändock det chantas med en sådan beslutsamhet generellt om kvinnor o mäns lika värde ? Nån som ser mellan raderna i det jag skriver, nån som kan förnimma vad som ligger bakom hörnet ? Äh.

#26  full? jonas
2004-06-03 19:11:59

är du full Matti, eller ska jag kanske säga WEOWE?

#27  Hah Matti
2004-06-03 19:14:48

Hahaha. Stackars Weowe.
Hurså ?

#28  ojojoj petra
2004-06-03 21:24:11

hm.. ni verkar tro att det bara handlar om chefspositionerna det här. då befinner vi oss på lite olika nivåer. det känns ungefär som att diskutera demokrati med en som tror att det bara handlar om att alla ska kunna gå och rösta.

men visst kompetensen och viljan sitter väl i dicken då. synd om oss som föddes utan:(

#29  Haha Matti
2004-06-03 21:35:41

Hehe. Ja, jag kan förstå att det kan låta så, men då belyser jag just problemet att det får just att verkas som om könskampen utspelas i höga positioner och inte i alla rum och vad för slag singaler det kan skicka ut, likaväl vilka slags värderingar onekligen kommer att tas till när man försöker utlista hur det kommer sig när man självmant inte kan göra några högst personliga o intrapersonella värderingar om saker o tings värde. Eller var det nåt jag lät bli att skriva pågrund av att detta känns så trivialt att skriva om ? Iaf så menar jag inte så Petra.

#30  OPS Matti
2004-06-03 21:46:41

Låt mig säga såhär istället.
När läste du om män som har svårt att komma in i kvinnodominerade arbetsplatser ? Aldrig ? För att det händer aldrig ?

Nej. För man utgår att det finns inga sådana problem, åtminstone med de slutsatser som kan dras genom den mediaövervakning som skes.

Att det är bara naturligt att politiken får mer mediabevakning är ju givet, men som då naturligvist leder till att problemet verkar bestå i de högsta posterna som just betecknas som patriarkalla strukturer hellre än simpel ojämnvikt av sociala som biologiska grunder från en just ett strukturell system som ansåg att de männen ska ta över egendom(naturlig ju, när det är just dem som tog över sina fäders yrken medans kvinnona hållde sig till hemmen. Låt oss inte heller glömma den pressen från troende män o kvinnor: Tills döden skiljer er åt.

Mitt analys, eller vad man ska kalla det riktar
sig just till denna enskilda problem som bildar möjliga normer o värderinar utifrån den mediabelysning som vi omges av helt enkelt av.

Så när det kommer till t.ex arbeten som kan ha fördomar om kvinnors potential har jag helt enkelt inte hört talas om, men som man utgår ifrån att detta är ett större problem bara för att statistisk sätt så kan det betraktas finnas just en ojämnställdhet när kvinnor " 'INTE' tar för sig". Blablabla. Du kan istället ställa mig några frågor om du är intresserad av att veta vad jag menar istället.

#31  .. Matti
2004-06-03 23:04:42

"det känns ungefär som att diskutera demokrati med en som tror att det bara handlar om att alla ska kunna gå och rösta. "
--
Hmm. Jag är ganska säker på att det är just vad demokrati är. :D

"I call upon all nations, to do anything they can to stop these terrorist killers" - George bush [Farenheit 9/11]

#32  Catrin Snuffelisa
2004-06-09 14:21:14

Du skriver att allt du skriver har du sett statistik på. Du skriver att tjejer mår dubbelt så dåligt som killar. Hur sjutton mäter man välbefinnande och lidande? Skulle vara intressant att se hur du, eller vem det nu är, har kommit fram till den slutsatsen.

#33  Fredrik m fl Catrin
2004-06-09 19:18:02

”Om det är så, varför är det då fler män än kvinnor som tar livet av sig? Fler män än kvinnor som sjunker ner i grov kriminalitet? Som söker sig till alkohol och droger? Som hamnar som utslagna på samhällets botten?”

För det första pratade jag om flickor och pojkar, inte kvinnor och män. För det andra finns det fler sätt att må dåligt på en de som du räknar upp. Det är ganska vanligt att just kvinnor ”straffar” sig själva genom att skära i sina kroppar eller att svälta sig (anorexia). Sedan är det faktiskt så att fler flickor/kvinnor FÖRSÖKER begå självmord (samt har självmordstankar) – än män. I enkätundersökningar i Stockholms högstadie- och gymnasieskolor rapporterar 7% av pojkarna och 22% av flickorna i åttondeklasserna att de haft självmordstankar under senaste året. Av pojkarna anger 3% och av flickorna 5% att de gjort ett självmordsförsök det senaste året och 3% av pojkarna samt 8% av flickorna att de försökt begå självmord någon gång under sitt liv.

”Jag tror faktiskt inte att unga kvinnor mår sämre än unga män. Verkligen inte dubbelt så mycket sämre”

Det kanske beror på att du inte vet tillräckligt mycket om det? Nu kan vi ändra på det…:

Hälften av flickorna på högstadiet har funderat på att de inte vill leva längre. Motsvarande siffra för pojkarna är en fjärdedel.
25% av flickorna har tankar på att göra sig själv illa. 13% av pojkarna.
25% av flickorna känner att det skulle vara bättre om de inte fanns. 10% av pojkarna.
Var åttonde flicka har varit nära att ta sitt liv. Knappt hälften så många pojkar.
17% av flickorna har svårt att sova. 11% av pojkarna.
28% av flickorna har problem med huvudvärk. 12% av pojkarna.
23% av flickorna känner sig deppiga. 8% av pojkarna.
20% av flickorna känner sig nervösa/oroliga. 9% av pojkarna.
30% av flickorna känner irritation/dåligt humör. 17% av pojkarna.
14% av flickorna har känt yrsel. 7% av pojkarna.
31% av flickorna och 18% av pojkarna har haft ont i magen minst en gång i veckan under senaste månaden.
Fler flickor än pojkar hade uppsökt elevvårdspersonalen. Men fler pojkar än flickor var nöjda med resultatet.
Tag dig gärna tid att läsa allt: http://www.jamombud.se/docs/JamOsskolhandbokA…

Sammanfattningsvis är flickorna utsatta för psykosociala problem dubbelt så mycket som pojkarna, vilket är en enorm skillnad.
Jämo skriver att flickornas ohälsa svårligen kan förklaras på annat vis än att de i allmänhet upplever sig ha ett lägre värde än pojkarna och i högre utsträckning blir behandlade på ett kränkande vis.

#34  Jonas Catrin
2004-06-09 19:22:42

"Är det inte din uppgift att försöka belägga absurda påståenden med siffror FÖRST"

Om du hade frågat efterr dem först ja!
Men nu har jag ändå tagit fram en del statistik som du kan läsa ovan så nu får du allt visa var DU får din otroliga kunskap ifrån!
Gud så spännande det ska bli...

#35  Som snuffelisa säger Matti
2004-06-09 20:30:38

"I enkätundersökningar i Stockholms högstadie- och gymnasieskolor rapporterar 7% av pojkarna och 22% av flickorna i åttondeklasserna att de haft självmordstankar under senaste året. Av pojkarna anger 3% och av flickorna 5% att de gjort ett självmordsförsök det senaste året och 3% av pojkarna samt 8% av flickorna att de försökt begå självmord någon gång under sitt liv."

Detta bevisar inte vem o vilka mår sämt eftersom attityderna o inställningarna till livet kan variera från hur kvinnor o män lär se på livet.
Det är även så att de som betraktar sigsjälv ha en högre värde o beskyller andra för deras egna situation gör självmord som ett begär att bestraffa deras 'wrongdoers'. Dessutom så kan det även ifrågasättas av ifall killar helt enkelt har en sämer koll på sina känslor av hur dem uppfostrats o hur deras problem trivialiseras för att slutligen bara lära sig att säga att dem inte mår dåligt. O vilka problem förorsakas av omgivningen som fördöms, o vilka problem förorsakas av omgivningen som inte fördöms: Att man förväntar att eleverna ska göra det de blir sagda att göra etc vilket tjejer verkar acceptera i en större utsträckning gemfört med pojkar som helt enkelt dedikerar sig åt annat som dem tycker är roligare. Vart problemen inte syns pågrund av vad som har normaliserats o accepterasts, vilket kan ses va en direkt ogynsam klimat o vilka är människors projicerar deras frustrationer över andra, beskyller andra för att de reagerar på ett visst sätt. Hur vissa kan mobba andra som mår dåligt för deras egna känslomässiga tillfredställnad o som tjejer kan va en mer, lika eller mindre , men vilket ändå påverkar de mer pågrund av andra faktorer. Vet inte hur det är med de yngre men många kvinnor lider av ett sjukdom som drabbar kvinnor när de har PMS.
M.m. Iaf. Skit i hur många o vem som mår sämre.
Det låter åtminstone i mina öron som om man försökte utmåla en särskilt grupp som mer synd om.
Det hjälper ingen att bolla med vem som mår sämre.
Låt oss istället för att generalisera lista ut hur en attitydförändring skulle kunna fixas så att de närvarande kan övse dessa på ett individuellt nivå, inte ett kollektivt system som säger att flickor per automatik skulle må sämre för att nån tror att dem är underordnade whatever.

#36  Catrin Jonas
2004-06-09 20:31:08

Det kan vara så att dessa siffror stämmer, och då är det tragiskt. Det kan även vara så att dessa siffror säger mer om könsrollerna och än de faktiska skillnaderna i ohälsa. Jag vet inte. Att tjejer i större utsträckning lider av alla olika negativa åkommor, psykiska och fysiska, låter lite konstigt.

Jag får min kunskap till stor del från mina erfarenheter. Den världsbild du utgår ifrån där tjejer mår dubbelt så dåligt som killar känner jag inte igen mig i. Men kanske är det så att jag lever i en skyddad liten värld som inte alls är representativ. Jag umgicks iofs inte så mycket med tjejer i högstadiet men om jag tänker efter så kanske jag tyckte att de i allmänhet verkade mindre avslappnade än killarna. Men jag tror inte jag skulle skriva under på att de mådde hälften så bra. jaja.

Jag fastnade dock för en annan sak i undersökningen och det var definitionen av ett genussystem:

Genussystem är ett system - en maktordning där kvinnor som grupp är strukturellt underordade män som grupp.

Jaha, så ett genussystem är en maktordning.

Så om kvinnor inte är strukturellt underordnade män så är det inte, per definition, frågan om ett genussystem även om könen hålls åtskilda?

Jaha, då var även genusystem ett obrukbart begrepp. Jag hade i min dumhet antagit att definitionen av ett genussystem var ett system av könsroller.

#37  Konstigt Oleg
2004-06-10 04:06:00

För nog är det väl konstigt att så många flickor misslyckats med sina självmordsförsök när killarna klarar av det?

Min gissning är att de vill ha bekräftelse eller något, och där killarna blir brottslingar och annat tar flickor oftare till andra metoder som att skära sig själv eller självmordsförsök mm.

För inte kan väl tjejer vara sämre på att ta sitt liv om de verkligen ville, det tror jag inte.

Statistiken ovan är så typisk.. den plockar ut punkter där tjejer skall se ut som "offer", jag lovar att om du blandar in missbruk, kriminalitet och annat skulle bilden kunna bli en helt annan. Visst kan väl tjejer få vara offer, men det blir onyanserat.

#38  Till Catrin fredriktomte
2004-06-10 17:38:18

"För det första pratade jag om flickor och pojkar, inte kvinnor och män."

Pojkar blir män, flickor blir kvinnor. Pojkar som mår dåligt och hamnar i ungdomskriminalitet blir män som sysslar med grov kriminalitet och dör i förtid. Samma sak för flickor och kvinnor. Eller menar du att pojkar plötsligt slutar att må dåligt när de "förvandlas" till män?

"För det andra finns det fler sätt att må dåligt på en de som du räknar upp."

Absolut. Jag har väl inte påstått något annat? Jag bara tog upp exempel på att även pojkar och män mår dåligt.

"Det är ganska vanligt att just kvinnor ”straffar” sig själva genom att skära i sina kroppar eller att svälta sig (anorexia)."

Jag vet. Pojkar och män är mer utåtagerande, flickor och kvinnor mer "inåtagerande" (kan man säga så?). Lite av min poäng var att vi har en tendens att tycka mer synd om de som är inåtagerande, eftersom de inte skadar någon annan och därmed lättare kan ses som "rena" offer. En utåtagerande individ skadar ofta andra människor när han/hon mår dåligt. Därför vill vi inte lika gärna se dem som offer och tycker inte lika synd om dem.

"Sedan är det faktiskt så att fler flickor/kvinnor FÖRSÖKER begå självmord (samt har självmordstankar) – än män."

Jo. Men det är ju ett välkänt faktum att många självmordsförsök inte är "riktiga" försök, utan snarare "rop på hjälp". Dvs ett sätt att få uppmärksamhet. Självklart mår sådana individer dåligt, men det ingår också mer i den kvinnliga könsrollen att vända sig till andra när man mår dåligt. Min gissning är att pojkar och män som mår så dåligt (men ändå inte dåligt nog för att faktiskt ta livet av sig på riktigt) inte skickar ut dessa "rop på hjälp" i lika hög utsträckning som flickor och kvinnor. Dock verkar det som om det är fler pojkar/män som faktiskt mår så pass dåligt att de verkligen inte ser någon annan utväg än att oåterkalleligen ta sitt eget liv.

En fortsatt aspekt på detta är att kvinnor är bättre på att tala om känslor och erkänna att de mår dåligt. Detta gör, tror jag, att sådan här statistik ibland kan bli missvisande. Det räcker inte att BARA fråga ett antal kvinnor och ett antal män hur de mår. Bara jämför med en sådan sak som att gråta. Generellt sett gråter kvinnor mycket mer än män. Man skulle kunna ta det som ett tecken på att kvinnor helt enkelt mår mycket sämre. Fast det blir ju då väldigt konstigt när man t.ex. jämför en kvinna som gråter efter ett dåligt studieresultat eller för att en dokumentär var sorglig med en man som inte ens gråter på sina föräldrars begravning. Såvida man inte här vill hävda att män är biologiskt oförmögna att känna själslig smärta, så blir slutsatsen av detta att anledningen till att kvinnor gråter mer är att de är vanare vid att använda detta som ett uttryckssätt. Inte att de faktiskt är olyckligare.

"Det kanske beror på att du inte vet tillräckligt mycket om det? Nu kan vi ändra på det…"

Men det vet tydligen du? Jag skulle snarare säga att du är onyanserad. Du har ofta väldigt svårt att se någon annan sida än kvinnans.


Sedan tar du upp en mängd siffror som belyser sådana problem som ofta drabbar just flickor och kvinnor. Men vad har det med mitt inlägg att göra? Jag förnekade väl aldrig att det finns gott om saker som kvinnor drabbas av. Vad jag påpekade var att det ÄVEN finns sådant som huvudsakligen män drabbas av. Och att många av de som faktiskt har det allra sämst i samhället är män. Dessa saker fortsätter ju du att väja för i ditt inlägg. Så länge du undviker att bemöta och behandla detta så blir ju ditt påstående om att tjejer mår dubbelt så dåligt som pojkar inget annat än fördomsfull spekulation. Grov spekulation dessutom, med tanke på att du uttalar dig om något så oerhört svårt som Sveriges befolknings samlade och kvantifierade mentala hälsa och välmående. Att ens uttala sig med exakthet om vem som lider mest av två individer är ju otroligt svårt. Att uttala sig om hur alla individer mår är direkt vanskligt.

#39  Fredrik Catrin
2004-06-14 22:47:27

Det är ganska vanligt att man går över till personangrepp när man ser att man håller på att förlora en diskussion, så jag ska försöka att inte tappa fattningen för att du förolämpar mig.

Nej Fredrik, jag är i allmänhet inte onyanserad! Och är jag det så är det för att jag genom att ha satt mig in i en fråga kommit fram till en ståndpunkt som innebär att jag inte ser några fördelar med den. Du förstår, man MÅSTE inte vara nyanserad för att hävda sin åsikt (ja det måste du förstå eftersom du i en massa inlägg inte själv är det..). Det är alltså inget självändamål!
Jag ser exempelvis ingen anledning att skriva något gott om pedofili om jag inte ser något gott i det, bara för sakens skull. Likadant om prostitution.

Jag har tidigare skrivit om hur även män drabbas negativt av konstruerade könsroller. Varför tror du plötsligt att det inte längre gäller?

DU svarade på ett inlägg jag hade skrivit. DU ville bara prata (helt onyanserat) om hur dåligt män mår - trots att jag skrev om förhållandet flickor/pojkar. (Och NEJ, pojkar och flickor är inte samma sak som män och kvinnor) DU förnekade att unga tjejer mår dubbelt så mycket sämre än killarna. JAG har hänvisat till min källa. DU hävdar ÄNDÅ att jag ägnar mig år "grov och fördomsfull spekulation". Hur har du mage? Du brydde dig inte ens om att klicka på länken innan du kom med dessa beskyllningar va?

Då får jag väl tala om för dig att Bohuslandstingets folkhälsogrupp i samarbete med 14 kommuner i Västra Götaland gjorde denna undersökning. Och det handlade INTE om att eleverna stod och svarade högt på frågor om sina problem. Det var en omfattande enkät (om 61 frågor) som de naturligvis inte behövde redovisa för sina kompisar.

Ynkligt Fredrik!

#40  apropå självmord... K-grrl
2004-06-17 20:04:57

Att färre kvinnor än män verkligen begår självmord har kanske något med hur mycket ansvar man känner för sin omvärld? Om en genomsnittlig deppig kvinna med barn mår skitdåligt kanske hon ändå känner att hon måste stå ut trots att det är fördjävligt, medan en genomsnittlig deppig man med barn kanske ändå tycker att någon annan (t.ex barnens mamma) har större ansvar för barnen så att han med gott samvete kan skjuta skallen av sig?
Nu är ju detta kanske inte ett typiskt exempel på en asymmetri som missgynnar kvinnor mer än män, kanske är det bra att känna sig behövd.
Men i de allra flesta exempel är det ojämställda samhället sämre för just kvinnor, det är inte en tro utan ett mätbart, belagt faktum.
I all annan forskning, där en asymmetri av något slag upptäcks, reds det ut tills man förstått det fullständigt, varför skulle man i just detta fall bara "skita i vem och hur många som mår dåligt". Om unga tjejer mår sämre än unga killar och man inte hittar svaret i någon deppighetsgen (för det har man hittills inte gjort) så är det väl rimligt att det är något som är socialt betingat. Att hävda detta, som bland annat Catrin gjort, är inte onyanserat. Att bestrida och förneka betydelsen av uppmätta fakta tycker jag däremot är mycket, mycket onyanserat.
Förresten, finns det inte ett forum för er som inte är feminister? Det finns uppenbarligen en hel del av er här...

#41  Hey Jonas
2004-06-17 20:15:36

Påstår du att jag inte är feminist?

#42  Petra Jonas
2004-06-20 14:11:35

Har inget bättre för mig så här kommer ett lite försenat svar till Petra.

Du har förstått mig fel. Det enda exempel på ojämställdhet som du ger som jag kan acceptera är det om löneskillnader. Resten är spekulationer, som det visserligen kan ligga någonting i ibland.

Eftersom jag inte är säker på att kvinnans roll är underordnad så tror jag heller inte att kvinnor väljer en underordnad roll.

"I värld där mannen och det manliga utgör normen är det för mig ett dåligt skämt att påstå att vi lever i ett jämställt samhälle."

Detta tycker jag är mycket intressant. Inte nog med att du inte lämnar utrymme för att kvinnan kan vara norm eller förklarar hur du förhåller dig till det. Du säger att både mannen och det manliga är norm. Vad jag förstår så menar du att både mannen som biologisk varelse och det i samhället manliga, är norm.

Det är möjligt att sysslor som associeras till det manliga könet värderas över kvinnliga. Men man får ändå vara försiktig med sådana uttalanden eftersom till exempel lastbilschaffis eller lagerarbetare inte är världens mest glamourösa jobb.

Vad du sedan manar med att mannen är norm som biologisk varelse vet jag inte. Kanske syftar du till påståendet om att den manliga kroppen skulle prioriteras inom sjukvården. Detta kan jag bara tills vidare avfärda som en konspirationsteori.

"I ett land där män misshandlar kvinnor till döds i deras egna hem har jag svårt att tro att vi lever i ett jämställt samhälle."

Enligt vissa siffror så är det fler män som mördas av sina kvinnor än tvärt om. Så jämställt åt vilket håll menar du?

#43   Jonas
2004-06-20 14:26:03

En sak till. Du talar om att man "skolas" och "lär" sig sin könsroll. Det tror jag är lite fel ord att använda.

Du hade kanske rätt när du menade att jag menade att man väljer sin könsroll. Barnet ser världen och formar sig själv efter det den ser.

Det är en ganska stor perspektivskillnad mellan:

vi fostrar barnen in i vissa könsroller

och

barnen formar sina könsroller med omgivningen som ideal.

Skillnaden är att med ditt perspektiv så kan man skylla på att det är patriarkatet som man själv inte kan rubba som är ansvarigt. Man kan gå runt och komma med sanslösa beskyllningar efersom ansvaret inte ligger på ett personligt plan.

Med

#44  oj råkade skicka för tidigt Jonas
2004-06-20 14:29:33

Med mitt perspektiv så är det ens personliga ansvar att förändra. Så det personliga är politiskt.

#45  Till Catrin fredriktomte
2004-06-21 22:23:26

"Det är ganska vanligt att man går över till personangrepp när man ser att man håller på att förlora en diskussion, så jag ska försöka att inte tappa fattningen för att du förolämpar mig."

Detta var inte menat som ett personangrepp. Jag ville beskriva hur jag upplever din argumenation och dina slutsatser. I den mån jag har sårat dig ber jag om ursäkt, men jag vidhåller fortfarande att din argumentation och dina slutsatser är onyanserade. Dessutom bör du begrunda att om du själv argumenterar med en arrogant hållning och en von-oben-attityd så är det kanske inte heller konstigt om de som svarar dig också struntar i att linda in sina ord.

"Nej Fredrik, jag är i allmänhet inte onyanserad!"

Om du är onyanserad i allmänhet vet jag ingenting om. Men din argumentation i denna fråga anser jag vara onyanserad.

"Och är jag det så är det för att jag genom att ha satt mig in i en fråga kommit fram till en ståndpunkt som innebär att jag inte ser några fördelar med den. Du förstår, man MÅSTE inte vara nyanserad för att hävda sin åsikt (ja det måste du förstå eftersom du i en massa inlägg inte själv är det..)."

Att vara nyanserad är inte att tycka lite av varje. Att vara nyanserad är att ta hänsyn till så många aspekter som möjligt. Man måste alltså inte komma fram till att det finns positiva sidor med pedofilism bara för att man är nyanserad. Finns det inget gott att säga om pedofilism så finns det inte. Men att bara titta på sådant som huvudsakligen drabbar flickor när man jämför hur pojkar och flickor mår anser jag vara onyanserat.

"Jag har tidigare skrivit om hur även män drabbas negativt av konstruerade könsroller. Varför tror du plötsligt att det inte längre gäller?"

Samtidigt som du aldrig träffat en kvinna som uttalat sig sexistisk, har svårt att se hur kvinnor överhuvudtaget skulle kunna ha en negativ manssyn och anser att när kvinnor uttrycker sig nedvärderande om män så är det i vilket fall inte lika "förtryckande" som när män gör det om kvinnor. Därtill förnekar du att det överhuvudtaget skulle finnas något område där män är underordnade kvinnor "är en grupp underordnad så är den".

"DU svarade på ett inlägg jag hade skrivit. DU ville bara prata (helt onyanserat) om hur dåligt män mår - trots att jag skrev om förhållandet flickor/pojkar. (Och NEJ, pojkar och flickor är inte samma sak som män och kvinnor) DU förnekade att unga tjejer mår dubbelt så mycket sämre än killarna."

Jag var inte ute efter att prata om hur dåligt män mår. Jag ifrågasatte din slutsatts om att flickor skulle må dubbelt så dåligt som pojkar. Men okej, jag skrev unga män och unga kvinnor istället för pojkar och flickor. Men det förändrar ju inte direkt någonting. Mitt argument var att majoriteten av samhällets olycksbarn är män, och att detta självklart inte är någonting som uppstår ur tomma intet. De män som i 20-års ålder knarkar sönder sina hjärnor med heroin har för det mesta en historia som sträcker sig djupt ner i barndomen.

"JAG har hänvisat till min källa. DU hävdar ÄNDÅ att jag ägnar mig år "grov och fördomsfull spekulation". Hur har du mage? Du brydde dig inte ens om att klicka på länken innan du kom med dessa beskyllningar va?"

Ja, och det ur din källa som du har tagit din slutsats ifrån rör hur stor utsträckning flickor och pojkar är utsatta för psykosociala problem. INTE hur pojkar och flickor mentala välbefinnande ser ut totalt sett. Detta är inte samma sak. För övrigt så fokuserades den utredningen du hänvisar till på två huvudfrågor, könsmobbning och sexuella trakasserier. Någonting flickor utsätts i mycket högre grad än pojkar. Sådant som pojkar oftare råkar ut för behandlas inte i utredningen särskilt mycket. Det omnämns att pojkar får mindre omvårdnad och ömhet än flickor och tvingas acceptera att våld är en del av vardagen. Samt att detta sätter sina spår hos pojkarna som får leva i rädsla och osäkerhet under en stor del av sin uppväxt, men utredningen behandlar inte mer ingående vad detta får för konsekvenser för pojkars mentala hälsa. Slutligen kan det ju även finnas skäl till att kritisera slutsatserna i en utredning. Någonting blir inte sant bara för att en vetenskapsman eller en utredare har sagt så.

"Du brydde dig inte ens om att klicka på länken innan du kom med dessa beskyllningar va?"

Jo, men du förväntar dig väl inte att jag ska läsa 250 sidors utredningsmaterial bara för att kunna svara dig i en diskussion?

"Och det handlade INTE om att eleverna stod och svarade högt på frågor om sina problem. Det var en omfattande enkät (om 61 frågor) som de naturligvis inte behövde redovisa för sina kompisar."

Vad har mängden frågor och kommuner med saken att göra? Det som jag poängterade ut var att pojkar och flickor ofta har olika självbilder. Frågar man en pojke om han mår dåligt så är chanserna goda att han svarar att han inte mår dåligt trots att han gör det. Eftersom det ingår i hans ideal och självbild att vara stark och inte må dåligt. Flickor och kvinnor är vanare att tala om sina känslor och vanare att få sympati när de är ledsna/deprimerade. De har även lättare att erkänna för sig själva att de mår dåligt. Så när du frågar en pojke och en flicka, oavsett om det är via en 61-frågors enkät utskickad till 14 kommuner eller via en enkel fråga ställd direkt till barnet, så är chanserna goda att du kommer få två olika svar, trots att de egentligen kanske mår ungefär likadant. Därmed inte sagt att inte flickor lider mer av många av de sakerna som omnämns i utredningen, men man bör ta "statistiken" med en nypa salt.

Hursomhelst är det fortfarande så att pojkar oftare förfaller i ungdomskriminalitet, super sig själva sönder och samman, knarkar och tar livet av sig själva. Hur detta hänger ihop med att flickor mår dubbelt så dåligt som pojkar har du fortfarande inte gett någon förklaring till.

#46  Till K-grrl fredriktomte
2004-06-21 22:33:44

"Att färre kvinnor än män verkligen begår självmord har kanske något med hur mycket ansvar man känner för sin omvärld? Om en genomsnittlig deppig kvinna med barn mår skitdåligt kanske hon ändå känner att hon måste stå ut trots att det är fördjävligt, medan en genomsnittlig deppig man med barn kanske ändå tycker att någon annan (t.ex barnens mamma) har större ansvar för barnen så att han med gott samvete kan skjuta skallen av sig?"

Så kanske det kan vara. Dock så brukar inte människor i så pass kraftiga depressioner att de på allvar överväger att ta sina liv bry sig särskilt mycket om plikter hit eller dit. Deprimerade människor brukar för det mesta vara väldigt egocentrerade under depressionens förlopp. Att förklara hela skillnaden i självmordstatistik med detta tror jag vore vådligt. Men det kanske är en delförklaring.

"Men i de allra flesta exempel är det ojämställda samhället sämre för just kvinnor, det är inte en tro utan ett mätbart, belagt faktum."

Jag håller med om att det ojämställda samhället drabbar kvinnor mer än män. Men det betyder inte att kvinnor måste må sämre än män. Mår alla vd:ar och höga chefer super bara för att de är vd:ar och höga chefer? Den här sortens slutsatser är ganska så konstiga. Vad är poängen? Att ständigt utmåla kvinnan som ett evigt offer?

"Om unga tjejer mår sämre än unga killar och man inte hittar svaret i någon deppighetsgen (för det har man hittills inte gjort) så är det väl rimligt att det är något som är socialt betingat. Att hävda detta, som bland annat Catrin gjort, är inte onyanserat."

Catrin har hänvisat till en utredning som hävdar att flickor utsetts för dubbelt så mycket psykosociala problem som pojkar. Detta är till att börja med inte samma sak som att flickor skulle må dubbelt så dåligt som pojkar. För det andra så är detta inte någon form av ultimat bevis för att så verkligen är fallet. Det produceras dagligen en mängd olika sociologiska och samhällsvetenskapliga utredningar som motsäger varandra inom i princip alla områden. Alla kan inte vara sanna samtidigt.

"Att bestrida och förneka betydelsen av uppmätta fakta tycker jag däremot är mycket, mycket onyanserat."

Vad jag har gjort är inte att bestrida att flickor drabbas oftare av de problem som Catrin har tagit upp. Vad jag hävdat är att det finns ANDRA problem än dessa, som INTE Catrin eller utredningen tar upp. Och att det är vanskligt att uttala sig så säkert om något så otroligt svårmätt som alla svenska ungdomars samlade mentala välmående.

"Förresten, finns det inte ett forum för er som inte är feminister? Det finns uppenbarligen en hel del av er här..."

Jag är likhetsfeminist. Nästa gång föreslår jag att du frågar innan du kommer med anklagelserna.

#47  Fredrik Catrin
2004-06-22 20:27:47

”Jag ville beskriva hur jag upplever din argumenation och dina slutsatser”

Nu hävdade du faktiskt att jag ÄR onyanserad. Jag föredrar att du kommer med adekvata motargument istället, då du tycker att jag har fel i sak.

”..ber jag om ursäkt”

Tack!

”men jag vidhåller fortfarande att din argumentation och dina slutsatser är onyanserade”

Så hur tycker du att ett nyanserat sätt att skriva kan se ut då, då man ska beskriva hur just kvinnor är underordnade män och på vilka fler områden än näringslivstopparna det visar sig – för det var ju DET som Jonas och jag diskuterade…

”Dessutom bör du begrunda att om du själv argumenterar med en arrogant hållning och en von-oben-attityd så är det kanske inte heller konstigt om de som svarar dig också struntar i att linda in sina ord”

Det behöver jag inte begrunda , det är självklart! Och att du skriver detta till mig måste bero på att du har glömt att DU började förolämpa mig UTAN att jag hade varit ”otrevlig” mot dig. Gå tillbaka får du se!

”Jag var inte ute efter att prata om hur dåligt män mår”

You could have fooled me…
…då du i det här fallet (som ingalunda är unikt) försöker flytta över fokus åt det hållet, menar jag.

”..ur din källa som du har tagit din slutsats ifrån rör hur stor utsträckning flickor och pojkar är utsatta för psykosociala problem. INTE hur pojkar och flickor mentala välbefinnande ser ut totalt sett. Detta är inte samma sak.”

Då pratar vi olika språk igen. Vad betyder då ”psykosociala problem” på Fredrikska?

”För övrigt så fokuserades den utredningen du hänvisar till på två huvudfrågor, könsmobbning och sexuella trakasserier”

Nej. Under det aktuella kapitlet handlar det om ”Hur mår dagens 15 – åringar”!

”Vad har mängden frågor och kommuner med saken att göra?”

Jo, ju större en undersökning är, desto mer tillförlitlig är den generellt.

”Frågar man en pojke om han mår dåligt så är chanserna goda att han svarar att han inte mår dåligt trots att han gör det”

Jag vet att pojkar har den prestigen utåt att verka starka. Men återigen, nu var det ju en skriftlig enkät! Varför skulle en kille ljuga om hur ofta han har ont i huvudet eller magen, då hans personliga svar aldrig blir kända!? Nej du, din plötsliga skepsis till statistik och vetenskapsmän tycker jag verkar suspekt… Såvida du inte kan visa på andra seriösa studier som visar på motsatt resultat.

”Hursomhelst är det fortfarande så att pojkar oftare förfaller i ungdomskriminalitet, super sig själva sönder och samman, knarkar och tar livet av sig själva.”

Ja, visst är det så! Och vill du diskutera det så starta en ny tråd. Här diskuterade vi ju annat…

#48  Nytt ord? Ulf Popeno
2004-06-23 05:38:39

Är det inte ekvivalist som ni pratar om? Eller är det ett nytt ord, det där ekvalist? Låter lite som om man förespråkar mer ekvationer i samhället...
Kolla gärna om ekvivalism på susning.nu.

#49  Till Catrin fredriktomte
2004-07-01 16:03:52

Denna tråd ska ju egentligen handla om det ekvalistiska manifestet, så jag tar och startar en ny tråd för våran diskussion. Se "Till Catrin angående välbefinnande hos pojkar och flickor" för mitt svar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?