feminetik.se feminetik.se

Just nu 6 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Liberalfeminism


Gå till senaste inlägget#1  Liberalfeminism Gabriella
2004-05-20 15:58:20

Jag skulle gärna vilja ha en definition av liberalfeminismen. Stämmer det att liberalfeminismen saknar klass- ekonomi - och sexualitet- aspekter i sin analys?
Det är i vilket falla ngt jag helt missat och därmed blivit dumförklarad av en radikalfeminist nyligen.

Någon som kan reda ut det här åt mig?

#2  Till Gabriella Fredrik
2004-05-20 17:54:01

Tre olika källor där olika sorters feminism, däribland liberalfeminism behandlas:

http://www.jamstkom.su.se/uppsatser/juristens…

http://feministen.org/olika_sorters_feminism.shtml

http://www.antifeminist.nu/~fredjones/feminis…

En liberalfeminist kan väl tala om både klass- ekonomi- och sexualitetsaspekter. Men hon/han har inte som en radikalfeminist uppfattningen att ytringar för ojämställdhet inom alla dessa aspekter är sammanlänkat med och ytterst ett resulatat av en enda stor manlig förtryckarapparat (patriarkatet).

Jag skulle nog inte själv kalla mig liberalfeminist eftersom liberaler (och liberalfeminister) inte gärna talar om strukturer utan föredrar att tala om ojämställdhet utifrån ett indivperspektiv. Jag tror definitivt på att det finns maktstrukturer bakom vissa (långt ifrån alla) aspekter av ojämställdheten.

Att du blivit dumförklarad av just en radikalfeminist känns väl inte direkt som en överaskning. Det är få politiska inriktningar som är så rabiata, fientliga och dogmatiska som den radikalfeministiska. För det mesta brukar ju de som inte sett (det radikalfeministiska) "ljuset" betraktas som idioter och därtill förrädare (om de är kvinnor, män antas för det mesta bara vara onda). Låt henne få tycka du är dum för att du kallar dig liberalfeminst. Det kommer hon sannolikt ändå göra så länge du på något sätt har en annan åsikt än vad hon har.

PS: Fick du mitt mejl angående djurrätten?

#3  Fredrik. Gabriella
2004-05-20 22:37:31

Tack för svaret och länkarna, jag ska titta in på dem lite senare. Jag har alltid sett mig som mer el. mindre liberalfeminist. Men jag är ju lite flytande också som jag antar de flesta feminister är och håller ju med om vissa saker som andra inriktningar har och andra inte.

Jag fick mailet om djurrätt. Förlåt att jag inte svarat! Jag hade sp mkt att göra och just när jag fick ditt mail var jag inne i en jättehätsk debatt med en annan om djurrätt och jag blev sp less på det då så jag orkade inte svar direkt och sedan har jag mer el. mindre glömt av det :-( Förlåt igen. Jag skall svara fast det kan ta ett litet tag. Hoppas det går bra.

#4  Till Gabriella Fredrik
2004-05-21 01:10:40

De flesta feminister plockar nog ganska så friskt från olika inriktningar och ideologier. Inget fel med det. Att vara renlärig är oftast svårt och inte särskilt konstruktivt, eftersom subideologier har en tendens att vara ganska enkelspåriga.

Angående mejlet är det inga problem. Jag tog ganska lång tid på mig att svara jag med, och jag ville mest förhöra mig om att det kommit fram. Ibland händer det ju att mejl och dylikt inte når dit de ska.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?