feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kurslitteraturen på kvinnovetenskapen i Örebro


Gå till senaste inlägget#1  Kurslitteraturen på kvinnovetenskapen i Örebro David M
2004-05-04 13:37:15

Jag har roat mig och gått igenom kurslitteraturen i kvinnotvetenskap A, B och C på Örebro universitet. Jag kan nu konstantera efter det att det hela handlar om feminism och att berätta om kvinnans underordning.

Kolla själva. Det är inte samtliga böcker detta, kanske hälften. Jag tog lite från alla ämnen de diskuterade. Fanns det tre böcker i ungeför samma stil så tog jag en av dem om ni förstår. Tyvärr så hittar jag nu inte B-kursens papper som jag har där B kursen böcker står.

A-nivå:
--------
Björk, Nina, Under det rosa täcket. Om kvinnlighetens vara och feministiska strategier.

Skugge, Linda (red.), Fittstim.

Sangregorio, Inga-Lisa, "Pralinmannen - eller: Muttan har vi åtminstone gemensamt" i Bang, nr. 1, 2000

Thomsson, Ulrika, "'Rätten till våra kroppar' - Kvinnorörelsen och våldtäktsdebatten" i Kvinnovetenskaplig tidskrift, nr. 4, 2000,

Register, Cheri, Kvinnokamp och litteratur i USA och Sverige.

Eduards, Maud, Förbjuden handling. Om kvinnors organisering och feministisk teori.

Wendt-Höjer, Maria & Cecilia Åse, Politikens Paradoxer. En introduktion till feministisk politisk teori

Lennartsson, Malin, I säng och säte. Relationer mellan kvinnor och män i 1600-talets Småland

Österberg, Eva, "Den synliga och den osynliga synden. Sexualitet i norm och verklighet under 1600- och 1700-talen" i Lambda
-----------------------------------------
C-Nivå
-------------
Jónasdóttir, Anna G., Kärlekskraft, makt och politiska intressen. En teori om patriarkatet i nutida västerländska samhällen.

Walby, Sylvia, Theorizing Patriarchy.

Skeggs, Beverley, Att bli respektabel. Konstruktioner av klass och kön

Hesse-Biber, Sharlene Nagy & Yaiser, Michelle L. (red.), Feminist Perspectives on Social Research

Nicholson, Linda J. (red.), Feminism/Postmodernism.
------------------------------------

#2  Tillägg David M
2004-05-04 13:41:04

Jag ska läsa Retorik i häst och där ingår det en 5p kurs i "kvinnors retorik". Varför måste det finns könsperspektiv överallt? För mig är det ok om man kort berättar om att kanske män tenderar att göra si, och kvinnor så. Men varför ha egna kurser?

#3  Hälften? Josefine Alvunger
2004-05-04 14:56:06

Det där var ju knappt en femtedel. Här är länken så man slipper det selektiva urvalet ovan.

http://glada.oru.se/studieinformation/VisaKur…

Så för de som tycker det är intressant kan man snåra sig vidare. Själv tycker jag att den där litteraturlistan visade på en väldigt god spridning. Skall man läsa kvinnovetenskap så tycker väl jag det låter som en bra idé att täcka in så mkt som möjligt av det som producerats av, om och för kvinnor.

Anledningen till att könsperspektiv ingår överallt är att det finns könsperspektiv överallt. Kvinnors retorik låter dock skitlarvigt.

Och en sak till; vet du vad en bok handlar om endast genom att läsa titeln?

#4  Josefin David M
2004-05-04 16:11:56

Det är inte där ifrån jag tog dessa saker.
Jag tog det från en student som pluggade där för 2 terminer sedan.

Och det var cirka hälften, och då menar jag inte exakt hälften. Men det spelar ingen roll sig.. Jag tog böcker som jag ansåg representerade. Jag orkade inte skriva av allt.

Jag tycker faktiskt det mest är en massa skitböcker. t ex fittstim? Vad fan finns att lära därifrån? Sedan är nästan all litteratur skriven ur feministiskt synvinkel. Bara det är katastrof. Ungefär som man skulle läsa statskunskap men endast ut socialistisk synvinkel.

Var är alla böcker som ifrågesätter? Var är alla böcker från psykologin och biologin som också förklarar hur kön uppstår? Jag saknar massor av litteratur. Men det var samma sak när jag läste kön och makt på Universitetet. Bara en massa böcker som utgick från feministiskt synvinkel som tog saker helt ogrundade saker för givna. Det roliga var också att inte en enda bok vi läste var skrivna av en man. Normalt sett i andra ämnen bryr jag mig inte om könen på författarna men i detta ämne borde de ju stäva efter jämvikt. För mig verkar det som de bara vill att studenterna ska bli feminister och att de ser detta som en chans att få studenter att läsa den litteruatur som kan få dem att bli just feminister.

#5  Josefin tillägg David M
2004-05-04 16:12:24

Har inte bara läst titlarna, jag har varit i biblioteket och kollat igenom de jag kunde hitta.

#6  Jag tycker Josefine Alvunger
2004-05-04 16:42:24

inte det är ett direkt jätteproblem att inte så många böcker är skrivna av män. El hur upplever du det på din statsvetenskap, stör det dig att det i princip bara är män som är författare?

Ämnen är kvinnovetenskap, kvinnliga teoretiker känns då inte särskilt långsökt.

Om fittstim är en bra bok el inte har ju inte med saken att göra. Är alla böcker i dina kurser bra?

Kursen har inte som ansats att förklara hur kön uppstår. Läs kursbeskrivningen.

Varför tog du ett år gammal information, när allt finns tillgängligt i sin helhet på nätet?

#7  Josefin David M
2004-05-04 17:14:23

Det är en viss skillnad på studenlitteratur och vanliga "böcker". Fittstim, under rosa täcket m fl är vanliga böcker och kan enligt mig inte användas till annat än kanske textanalyser.

Som jag skrev så brukar jag normalt inte bry mig om författarens kön. Det jag sa var att man kunde ju tro att genusvetenskapen gjorde det eftersom 50/50 ofta är viktigt för dem. Och bara så du vet, alla författare i statvetenskapen är inte män. Kanske 60-40 om du frågar mig. Vi läste en hel del om feminism. Phillips, Pincus m fl.

I psykologin nu så är det hälften-hälften ungefär. På socialpsykologin så var all litteratur av kvinnor faktiskt. Men sånt gör mig ingenting. Innehållet som räknas. Det är feminister som brukar vara nogranna vilket kön som ligger bakom.

Jag tåg dennes person kursplan eftersom jag inte har skrivare. Nu fick jag det på papper och kunde lättare ha med mig det, t ex till biblioteket.

Men visst, jag ska egentligen inte lägga mig i vad de läser men samtidigt så är det framtida genusvetare som kommer säga till resten av världen att de faktiskt vet saker om könen, samhällsutveckling, jämställdhet mm. Därför bryr jag mig iallafall. T ex, när jag går till biblioteket för nöjes skulle finner jag massor av litteratur jag anser borde få plats på utbildningen. Men det känns som om de inte vill att visa röster ska bli hörda. Jag kommer ihåg när ha gjorde min B-uppsats om kvotering, lärarna gillade inte alls att jag var kritisk. Jag minns också när jag presenterade en undersökning från Oslo universitet om jag inte missminner mig om att våld från kvinnor nästan är lika vanligt som våld från män i hemmen. Hon vägrade tro på rapporten för som hon sa "det kan inte vara sant". Det känns som om det är en sådan miljö i hela genusvetenskapen. Men nu gissar jag ju förståss bara, jag går bara på vad jag känner. Jag säger inte att detta är fakta på något sätt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?