feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kalla Fakta


Gå till senaste inlägget#1  Kalla Fakta David M
2004-05-03 11:27:56

Se kalla fakta ikväll som handlar om kvinnliga sexförbrytare eller liknande och att domstolar tenderar att fria dem.

Undrar hur en feminist svarar på det. Var inte domstolar patriarkaliska och slapphänta mot män nyss? Om domstolar nu är lika mot alla och tom lite "snällare" mot kvinnor, betyder det då inte att det INTE finns könsmaktorning som den som feminismen gärna beskriver?

Jag tror heller inte att feministerna nu startar en vild debatt på samma sätt som de hade gjort om programmet visat hur jävliga män är.

Som feminister säger. Det är dags att koncentrera sig på könet som begår brotten :)

#2  Hänger ju ihop med Josefine Alvunger
2004-05-03 12:06:11

synen på kvinnan som fredlig och ickeaggressiv. Ungefär som vissa särartsfeminister som tror att världen varit vackrare och godare om kvinnor styrt. Jag tror inte ett smack på det.

Ju förr vi inser att män och kvinnor är lika onda/goda (dvs inte går på myten om biologiska skillnader som du själv försvarar) så kommer vi också slippa se dessa orättvisor i rättsalarna.

#3  Josefin David M
2004-05-03 13:35:08

Vad fan snackar du om?
Jag har ALDRIG delat in könen som onda eller goda.
Hur man ser på det har inget att göra med om man anser att biologin spelar någon roll för hur människor beter sig eller inte.

#4  Kalla Fakta inte det mest trovärdiga där finns Michael Lundahl
2004-05-03 14:20:40

Stor sensationsvarning. Kalla Fakta är ytterligare ett i raden av "granskande" program som är mer intresserade av att göra rubriker än att presentera fakta på ett journalist-etiskt försvarbart sätt. Även om det är viktigt att komma ifrån könsrollern där kvinna-god/man-ond presenteras så ställer jag mig ändå tvekande till Kalla Fakta och deras branchkollegor. Inte ens statstelevisionen gör vettiga granskande program.

/Micke

#5  Oj förlåt David M Josefine Alvunger
2004-05-03 14:43:02

Så du anser inte att män biologiskt är mer aggressiva än kvinnor, och att kvinnor biologiskt är mjukare, mer känsliga och fredliga än män?

Det är nämligen den uppfattning jag fått av dig, men då ber jag om ursäkt.

#6  Josefin David M
2004-05-03 16:28:20

Du vet, att anse att män är aggressiva är inte detsamma som att anse att de är onda. Viss skillnad där. Agression är ingen dålig egenskap. Det beror på hur den används.

#7  Nej det är helt sant Josefine Alvunger
2004-05-03 16:31:26

Då frågar jag på ett annat sätt: Anser du att män är biologiskt mer benägna att tillgripa fysiskt våld?

Anser du att män är biologiskt mer benägna att kriga?

Anser du att kvinnor är mjukare och mindre benägna att bruka våld? (biologiskt)

Jag misstänker nämligen att du svarar ja på dessa frågor, det är en relativt vanlig syn, och det är just denna syn som återspeglas i våra rättssalar. Som jag skrev: ju snabbare vi släpper den här synen på män och kvinnor, desto snabbare når vi mer rättvisa domslut.

#8  David M David M
2004-05-03 16:40:08

Jag anser att vi män har påverkats av hur män levt i miljoner år. Därmed har fler män preferensen att ta till fysiskt våld.

Det är också dåliga frågor eftersom evolutions psykologin som jag tillhör inte fokuserar på det du frågar om. Det handlar inte om biologiskt eller inte biologiskt. Det handlar om hur egenskaper och tänk lever vidare inom oss.

Sen anser jag att om det kalla fakta säger är sant att det feminismen sagt i flera år att kvinnor förtrycks i rättsalarna är rent båg.

#9  A-kurs Josefine Alvunger
2004-05-03 16:45:55

Diskussionen vi har nu, just det problematiska i att kvinnor inte förväntas vara våldsamma el förgripa sig på barn enligt könsrollen togs upp på a-kursen i genusvetenskap. Lektion tre om jag inte missminner mig. Jag upplever inte att feminister säger att kvinnor förtrycks i rättsalarna. Tvärtom, kvinnor tenderas att få mildare straff generellt.

"Att kvinnor förtrycks i rättssalarna" handlar främst om sexualbrottmål, dvs att i de fall där mannen fälls så handlar det oftast om en gift kvinna, alt oskuld och alt nykter. "En skötsam flicka." Då kvinnan brukar ha tillfälligt sex tenderas männen att frias, el når det inte ens till rättegång. Alltså det gamla hora/madonna-problemet.

#10  Och du... Josefine Alvunger
2004-05-03 16:47:38

... lite pinsamt att kalla en fråga dålig bara för att du är dåligt påläst. På vad sätt "tillhör" du evolutionspsykologi? Är det ett ämne på högskole/universitetsnivå som du tagit examen inom? El din kvällslektyr? Du kanske tillhör dem som applåderar "Män är från Mars och kvinnor från Venus" (Kan vara historiens roligaste bok. Jag kunde inte sluta garva.)

#11  Josefin David M
2004-05-03 16:54:00

Jag tillhör det på samma sätt som du tillhör genusvetenskapen/feminism.

Ingen examen i det men det är där jag hittat mest som jag kan hålla med om. Egentligen samma sak som du kallar dig feminist.

Handlar inte om att vara dåligt påläst. Jag tyckte bara det var en dålig fråga. Förbjudet att tycka det?

Just den boken är bara sådär. Lite för "gullig" för min smak. Men det finns mycket där som stämmer, vare sig du vill eller inte. Sen kan ju det bero på olika saker.

Och vill du veta vad jag tycker så får du allt läsa lite evolutionspsykologi. Det är intressant!

#12  Nej då Josefine Alvunger
2004-05-03 17:00:23

det är inte förbjudet att tycka det är en dålig fråga. Jag tror dock mest det handlar om att jag har rätt.

Nämn några titlar så skall jag kolla till dem under sommaren.

#13  Och förresten Josefine Alvunger
2004-05-03 17:01:26

Gärna några som du själv läst, så kan jag kasta ut lite recensioner sedan. Vi kan ju göra ett byte. Jag läser en bok som du väljer och så läser du en som jag väljer. Jag misstänker att du inte läst särskilt många av dem som jag har på min litteraturlista?

#14  Josefin David M
2004-05-03 17:03:16

Låter som en bra idé!

Lägg upp nåra här så gör jag det med sen. ska ta tåget nu

#15  Josefin David M
2004-05-03 23:41:04

Du kan maila mig istället, så tar vi böckerna där.
davidmohsen@yahoo.se

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?