feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ny lag mot könsdiskriminering


Gå till senaste inlägget#1  Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus
2005-07-01 13:08:21

Idag börjar den nya lagen om könsdiskriminering att gälla. Det blir i princip samma skydd mot könsdiskriminering som diskriminering pga t.ex. etnisk tillhörighet.

Det är slut med tjejtaxa, olika åldersgränser för män och kvinnor på krogen och olika priser för män och kvinnor hos frisören.

Drabbas du av könsdiskriminering så är det JämO som du ska vända dig till.

Det finns dock några undantag:

- försäkringar är undantagna. Vad jag vet har alla försäkringsbolag ändrat sina regler så kvinnor får inte lägre pension när det gäller pensionsförsäkringar. När det gäller mäns livförsäkringar och bilförsäkringar så är dom regelmässigt dyrare.

- Försäkringskassan får inte könsdiskriminera, men barnbidrag, änkepension och hustrutillägg är undantagna från könsdiskrimineringsförbudet.

- Det är förbjudet att könsdiskriminera nyföretagare och egenföretagare när det gäller olika former av stöd. "Det är inte tillåtet för bland annat offentliga organ som ger ekonomiskt stöd, tillstånd, registrering och så vidare till egenföretagare att behandla män och kvinnor olika.", skriver JämO på sin webbsida. Undantaget är speciella låneförmåner för kvinnor som vill starta eget företag.

- Fack och arbetsgivarorganisationer får inte könsdiskriminera sina medlemmar. Undantaget är chefskurser för kvinnor.

- Undantaget är också skyddade boenden för kvinnor och även för män.

(källa: JämOs webbsida)

Vad tycker ni om lagen? Vad tycker ni om undantagen?

#2  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering MartinK
2005-07-01 15:36:19

Tycker det är märkligt att pensionsförsäkringar inte gör skillnad på kön medans liv och bilförsäkringar gör det. Det borde vara konsekvent.

Så undrar man ju varför barnbidraget är undantaget från förbudet..

#3  #2 MartinK TantMarcus
2005-07-01 16:52:22

Det där med försäkringarna beror på att det var så stora protester mot försäkringsbolagen när dom diskriminerade kvinnor, men när dom diskriminerar män så är det inte så många som bryr sig. Det är en anpassning till marknaden, helt enkelt. Men visst är det synd att det är så.

#4  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Zeppe
2005-07-01 16:55:38

Nån som vet vad hustrutillägg och änkepension innebär? Det sistnämnda låter som nåt som kan ha att göra med gamla tanters pension, och därmed vara taskigt att plötsligt ta bort, men jag har ingen aning egentligen.

#5  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Kalle
2005-07-01 17:16:28

Änkepension gäller kvinnor födda före 1930, samt delvis kvinnor födda 1930-1944, och som gifte sig före 1990. Det är lite snårigt (som vanligt när det gäller pension och försäkringar...) men går i princip ut på att när mannen dör så får kvinnan i fortsättningen ut hälften av mannens och kvinnans sammanlagda pension.

Hustrutillägg är ännu snårigare... Det gäller bara kvinnor födda före 1935, hela texten kan läsas här: http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620392.HTM

#6  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Kalle
2005-07-01 17:18:15

Hmmm..., undrar om en man som varit "hemmaman" och där hustrun dragit ihop ATP-poäng får en motsvarande "änkepension" om han skulle överleva henne? Vad tror ni...?

#7  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering missModesty
2005-07-01 17:23:42

Jag är dåligt insatt men tycker inte att det är fel med en lag som är mot diskriminering. Jag kan ha fel men änkepensionen är nog borta. Min mamma gifte sig med sin sambo just på grund av att den togs bort för alla som gifte sig efter ett visst datum. Det var många år sen. Sen skiljde de sig innan han dog så ingen behöver vara orolig för att hon kommer få tillfälle att utnyttja systemet. Vad du menar med att de undantas är antagligen att de som redan fått änkepension innan systembytet inte får den indragen.

När det gäller försäkringsbolagen så misstänker jag att de gjort en kostnadskalkyl. Jag har för mig att försäkringspremierna är knutna till hur mycket de själva får betala ut. Visst kan man se det som ett stort problem att män får betala högre premier för bilförsäkringar och olycksfallsförsäkringar. Men om orsaken är att de oftare är i bilolyckor eller olyckor över lag så är det väl ganska cyniskt att tycka det är ok så länge försäkringen inte är dyrare?

#8  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering missModesty
2005-07-01 17:24:38

Änkepensionen var visst redan avklarad :)

#9  Sv: #6 Kalle missModesty
2005-07-01 17:29:10

Över lag är jag dålig på försäkringar, atp, bidrag och allt det där. Dessutom har jag ingen familj så jag har aldrig haft behov av att ta reda på hur reglerna med atp:n är när en förälder stannar hemma idag. Men jag tror att antingen så får man dela på atp-poängen med den som arbetar eller också är det på förslag att det ska bli så. Ingenting jag kollat upp själv eller tänker kolla upp. Bara något jag hört.

#10  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Zeppe
2005-07-01 17:51:20

I så fall verkar ju änkepension och hustrutillägg okej att ha kvar, det gäller ju gamla tanter som lagt upp hela sitt ekonomiska liv efter de premisserna sas. Om några år kommer hela grejen vara ur världen ändå.

Vore intressant att veta tankegångarna bakom att ha kvar barnbidraget som det är nu.

#11  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering MrG
2005-07-01 23:37:41

Lite typiskt Sverige att stifta lagar mot allting som man inte tycker är bra...sedan nöjer man sig med det och letar efter nya saker att förbjuda eller reglera.

Varför inte gå till roten av problemen istället...så vi hade sluppit debakel såsom tex Sexköpslagen. "Bra nu är sexköp förbjudet, då behöver vi inte bry oss mer om det..."

"Bra nu är könsdiskriminering förbjudet...lets move on"

Politik.

MrG

#12  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering SophieG
2005-07-02 07:28:07

MrG:

Det blir lätt som du säger, jag håller med.

Men till skillnad till sexköpslagen ÄR åtminstone den här lagstiftningen bra.
Min enda personliga kamp när det gäller jämställdhet är införandet av en jämställd lagstiftning. Det här är ett kliv på väg mot detta mål.

Nu återstår bara de tunga exempel på ojämställdhet i dagens Sverige, gemensam vårdnad, barnbidrag, värnplikt etc.

Jag hoppas att de inte slår sig till ro med det som de redan gjort, det finns en del kvar. Man får kämpa vidare.

#13  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus
2005-07-02 18:40:14

Viking Line, som under åratal haft olika åldersgränser för killar och tjejer (han 23, hon 20) för resor från Sverige (från Finland är det samma ålder pga Finland har en lag som förbjuder könsdiskriminering), har bestämt sig för att behålla reglerna. Den nya lagen medger ju att man har olika regler om man har ett berättigat mål för sin verksamhet och det kräver att man har olika regler för verksamheten (exemplet som alla talar om är skyddat boende för kvinnor som kvinnojourerna erbjuder, och att det inte behöver gälla män också). Viking Line hävdar att pga säkerheten så har man olika regler, för det har visat sig att unga kvinnor ökar säkerheten (ja, det är någon historia om att unga kvinnor får göra väktarnas jobb istället och vara fredsmäklare; ni får väl fråga Viking Line om hur dom menar exakt).

Hur som helst, om Viking Line har rätt i att det är ok att utestänga unga män pga vissa unga män bråkar så faller hela den nya lagen totalt. Den är helt värdelös och går att torka sig i ändan med. Varenda krog kan använda samma argumentation om att de inte vill anställa vakter utan istället släpper in yngre kvinnor för att lugna killarna. Taxi kan likaså säga att det är berättigat med tjejtaxa för att målet är ju att låta tjejerna åka hem säkert (taxihjältarna, you know). Alla kan såklart motivera varför dom ska fortsätta behandla män och kvinnor olika. Alla har ju ett "berättigat mål" enligt dom själva. Nej, fan, usch och fy. Svordomar i massor. Här krävs anmälan till JämO för att se vad som gäller. Domstolsprövning är det enda som gäller, för mark my words: det enda som biter på företagen är domstolar och hot om skadestånd. De kommer icke att ändra sig en smula om man inte drar dom inför domstol och hotar dom med lagåtgärder att ändra sig. Nu har vi en lag mot könsdiskriminering, men alla kommer att leta efter kryphålen och dom kommer att utnyttja dom. Är det ingen mer än jag som mår illa av det här?

(jag kommer dock att vara en störig och jobbig jävel och jag kommer att anmäla till max till JämO. Lagen ska provas till fullo i domstolarna - jag har två JämO-anmälningar som kommer att postas i morgon (det finns egentligen hundratals företag att anmäla, men jag anser att dom här är typfall, och dom har dessutom sagt till mig att dom kommer att fortsätta ha olika regler för män och kvinnor trots att dom är medvetna om lagen, så dom är extra intressanta)).

#14  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus
2005-07-02 21:38:05

Här förbjuds könsdiskriminering i Sverige (med vissa undantag, förvisso), och feministerna står upp och jublar? Ehh... nej. Förbudet mot könsdiskriminering hälsas med tystnad!! Helt obegripligt! Kanske är det för dom undantag som gjorts för kvinnor som vill starta eget företag och som vill ha bättre lånevillkor pga kön eller kanske är det att barnbidraget som fortfarande tillfaller mamman som gör att feministerna/kvinnorna är så tysta. Jämställdhet är kanske inte är för alla!!? Kanske är det som jämställdhetslagen säger, att lagen främst är till för att förbättra kvinnornas situation.

#15  TantMarcus Michea
2005-07-02 21:45:15

Vad vill du att vi ska göra, dansa längs gatorna och kasta slängkyssar? De flesta av oss ser det nog som en självklarhet att könsdiskriminering inte ska vara tillåten, varför skulle vi falla på knä av tacksamhet för något så självklart?

#16  #15 Michea TantMarcus
2005-07-02 21:56:45

Nämen kanske vara lite glada. Okej, jag tycker iofs att ni ska beklaga att det finns så många undantag i lagen, men rent allmänt borde feministerna väl hoppa omkring och tjuta av glädje.

#17  TantMarcus Michea
2005-07-02 22:04:57

Hah. Om ojämlikheten i samhället begränsade sig till lagstiftningen så ja, kanske. Men nu är det ju inte riktigt så.

#18  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Fredagsmike
2005-07-03 03:06:21

Nu hänger jag inte riktigt med.
Det här med barnbidrag, tillfaller det alltid modern, oavsett vem som har vårdnaden? Även vid "ensam" vårdnad eller vad det nu kan heta?

Livförsäkringar kan jag förstå att försäkringsbolagen har olika prislappar på, det handlar oftast om stora summor. Och män dör tidigare och tar betydligt oftare livet av sig så det är klart att de vill ta ut högre avgift för män.
Men är det förbjudet från och med den 1 juli? Eller var det ett av de berättigade målen?
Verkar snårigt det där...

#19  #18 Fredagsmike TantMarcus
2005-07-03 05:08:27

Vi har säkert någon som är större expert på barnbidrag än vad jag är och som kan svara på om barnbidraget går till mamman även om pappan har ensam vårdnad, men det gör det iaf vid delad vårdnad. Min humbla önskan är att delad vårdnad borde ge delat barnbidrag. Jag vet dock att det pågår en utredning om det här och som jag tror blir klar någon gång nästa vår.

När det gäller försäkringar är dom helt undantagna från könsdiskrimineringslagen.

#20  Lite OT - men kul reklam om singeltaxa TantMarcus
2005-07-17 13:21:35

Taxi Stor och Liten i Gävleområdet kör just nu en jätterolig reklamfilm. Dom har ju iom den nya lagen tvingats att slopa tjejtaxan och så har dom infört en singeltaxa istället.

Så här är reklamen (det är en tecknad film):

En man och en kvinna sitter i baksätet av en taxi. Mannen säger till henne "öhh, du jag har inga pengar... kan inte DU betala taxin?". Kvinnan säger "Men du har ju aldrig några pengar!". Då säger taxichauffören till kvinnan "Du vet väl om att nu har vi infört en singeltaxa så att alla som åker ensamma får rabatt?". Kvinnan tittar på mannen med en finurlig min och säger "aha!". Sedan får man se bilen utifrån och hur mannen faller ur bilen och ramlar runt på gatan med ett skrik, samtidigt som bilen försvinner.

(det är inte exakta citat, utan som jag kommer ihåg den efter att ha sett den ett antal gånger på tv)

Kul reklam, va!? Ha, ha, killen blir utslängd och åker i gatan!! För han är ett svin som aldrig kan betala för sig och bara förväntar sig att hon ska betala hela tiden. Typiskt karlar att göra sånt! Rätt åt honom att åka ut. Fatta vilken humor!

(okej, jag ska erkänna att jag INTE tycker det är en så kul film, men det är ju bra iaf att dom väljer att följa lagen, till skillnad från t.ex. VikingLine som tänker skita i det)

#21  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering PerEdman
2005-07-17 13:55:52

Bra lag,

Nu gäller det bara att införliva den också.

/ Per

#22  Sv: TantMarcus (#20) Linus
2005-07-17 14:04:21

TantMarcus skriver: "Kul reklam, va!? Ha, ha, killen blir utslängd och åker i gatan!! För han är ett svin som aldrig kan betala för sig och bara förväntar sig att hon ska betala hela tiden. Typiskt karlar att göra sånt! Rätt åt honom att åka ut. Fatta vilken humor!"Med en sådan miss- och övertolkning av reklamfilmen kan man undra vilka slutsatser du drar av att en fullt seriös studie kom fram till att följande är ett av de roligaste skämten:Two hunters are out in the woods when one of them collapses. He doesn't seem to be breathing and his eyes are glazed. The other guy takes out his phone and calls the emergency services.He gasps: "My friend is dead! What can I do?" The operator says: "Calm down, I can help. First, let's make sure he's dead." There is a silence, then a gunshot is heard. Back on the phone, the guy says: "OK, now what?"

http://archives.cnn.com/2002/TECH/science/10/…

#23  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering PerEdman
2005-07-17 14:09:10

Både skämtet och reklamfilmen hade nog varit precis lika roliga om de medverkandes kön vore omkastade.

/ Per

#24  #23 TantMarcus
2005-07-17 14:12:37

Ja, tänk om könen vore omvända i reklamfilmen... undrar om lika många skulle tycka den var lika rolig då.

#25  TV4 TantMarcus
2005-07-25 22:24:29

TV4, som lyder under svensk lag, har annonser för teledejtinglinjer där killar ringer för x antal kronor/min och tjejer ringer gratis.

Den nya lagen mot könsdiskriminering gör ju det i princip lika förbjudet att diskriminera pga kön som pga etniskt ursprung. TV4 har dock kvar annonserna (sett senast 25 juli, mer än tre veckor sedan den nya lagen trädde i kraft).

Jag har mailat tv4 två gånger (1:a juli och 8:e juli) och frågat om dom inte tänker ta bort annonserna. Dom svarar inte och dom tar inte bort annonserna. Nu tänker jag undersöka om det är lagligt med annonserna.

Om TV4 hade haft rasistiska annonser så hade ansvarig utgivare kunnat bli dömd för det. Nu begår dom företag som har könsdiskriminerande verksamhet lagbrott (antagligen, det är anmält men inte avgjort i domstol). Sedan så tillåter TV4 annonser för dom lagbrytande företagen. Om jag får gissa så begår TV4:s ansvariga utgivare ett lagbrott med annonserna, och den som drabbas kan begära skadestånd. Det är min gissning.

Men nu i veckan kommer jag att kontakta JämOs jurister och fråga vad som gäller, och anmäla om det går.

En annan sak:

Vi kan tvista i domstol om könsdiksriminering och könsdiskriminerande annonser är lagliga eller inte. Jag antar att jag och TV4 och alla andra är överrens om att annonserna är könsdiskriminerande. Frågan är bara om dom också är olagliga. Men är det inte skandal att TV4 och andra kan tillåta könsdiskriminerande annonser även om dom vore lagliga? Det borde handla mer om moral än juridik. Men nu är det tydligen så att TV4 kommer att spjärna emot och tillåta könsdiskriminerande annonser så länge det inte är en domstol som tvingar dom att sluta. Pinsamt för TV4, tycker jag.

#26  Faran med lagen utlandssvensken
2005-07-26 08:39:07

TV 4 har en affaersverksamhet som fungerar daa grabbarna betalar och tjejerna ringer gratis. Jag antar att TV 4 har inraettat denna ordning baserat paa kunskapen att om tjejerna inte ringer gratis, saa blir det ingen "dejting".

Saa fraagan aer, skall en affaersverksamhet tvingas att staenga enbart pga av detta?

Skalal vi ge oss paa all verksamhet som fungerar tack vare att man kan ge olika priser till olika maalgrupper, ibland baserat paa koen?

#27  #26 TantMarcus
2005-07-26 09:57:41

Ja, en affärsverksamhet ska kunna tvingas stänga enbart pga detta. Funkar det inte med dom lagar vi har så funkar det inte. Jag kan komma på massa verksamheter som skulle fungera rent affärsmässigt men som är olagliga.

Som sagt, om ens affärsverksamhet inte fungerar utan att man diskriminerar pga kön, etnisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning så får man lägga ner.

#28  TantMarcus PerEdman
2005-07-26 12:13:09

Jag vill införa en brasklapp här. Det är inte kritik mot dig, eller kanske inte ens ett svar på något du har skrivit, men tendenserna kommer igenom ibland. Såhär är det:

All särskiljning är inte diskriminering.

Diskriminering är när någon särskiljs på en OVIDKOMMANDE grund. Att förhindra en icke cancersjuk från cancerbehandling är helt rimligt. Att förhindra en mörkhyad cancersjuk från cancerbehandling är helt orimligt.

Frågor om gränsdragning är nästan aldrig lätta, så avgörandet om något är en relevant eller icke relevant särskiljning får nog göras från fall till fall.

I frågan frisörer vore en prissättning baserad på hur lång tid arbetet tar rimlig. En prissättning baserad på hur lång tid arbetet brukar ta för medlemar av ett visst kön, eller från ett visst land, eller av en viss ålder är inte rimlig. Den var rimlig när man fortfarande tänkte på "hur lång tid tar det här?" men blev orimlig så fort man valde att generalisera dessa antaganden från en statistisk storhet till nästa individ som kommer in genom dörren.


Att försäkringsbolag fortfarande tillåts göra så sticker lite i ögonen, men vi får väl se om det går att göra något åt så småningom.

/ Per

#29  Per (PerEdman) TantMarcus
2005-07-26 13:08:22

Jag är helt enig med dig om vad du skriver i #28, så jag tar inte åt mig ;-)

#30  Per Edman memnok
2005-07-26 13:53:33

"Att försäkringsbolag fortfarande tillåts göra så sticker lite i ögonen, men vi får väl se om det går att göra något åt så småningom."
Jag tycker inte att det är något fel med att försäkringsbolag tar ut olika premier för män och kvinnor. Lika lite som jag känner mig diskriminerad för att jag får betala högre bilförsäkring för att jag bor i innerstan. Det finns ju en konkret anledning. Män i åldern 18-25 är överrepresenterade vad gäller olyckor, tillhör man denna gruppen är det klart att man får högre premier.

På samma sätt är det helt ok att män får högre pension per månad från pensionsförsäkringar, slutsumman mellan grupperna blir ju ändå samma eftersom kvinnor i allmänhet lever längre.

Det finns en massa grupper som får högre premier av försäkringsbolag eftersom de tillhör grupper som är större risk med att försäkra, vissa kan inte ens få försäkringar på grund av den höga risken (till exempel folk som tidigt uppvisat hjärtproblem har svårt att få livförsäkring), detta har inget med diskriminering att göra, det är helt vanlig risk management.

#31  memnok PerEdman
2005-07-26 14:07:17

Jag vet. Den "konkreta anledningen" är att du som individ bedöms på grund av vilken grupp du tillhör, och hur den gruppens historiska resultat ser ut. Det är också diskriminering. Om du personligen motsvarar denna genosnittsbild så är allt fine and dandy, men om du är en gay vegankille som jobbar på dagis och har gift dig utomlands med en triad bestående av en kvinna och en man så gör du det inte.

Det är egentligen den "konkreta" förklaringen till all diskriminering - andra människor tror sig kunna bedöma hur du bör behandlas med utgångspunkt i hur andra i din åldersgrupp / av ditt kön / med ditt ursprung beter sig.

Undantaget som jag kan tänka mig för försäkringsbolag är väl att deras hela vinstmarginal ligger i möjligheten att generalisera kring individer. Om var och en fick betala en premie som exakt motsvarar deras på sakliga grunder individuellt värderade risk för olycka så skulle väl premien snarare ses som en avbetalning på framtida olyckskostnader och inte alls en "försäkring" så som de fungerar idag.

/ Per

#32  PerEdman memnok
2005-07-26 14:20:57

Jag motsvarar inte genomsnittsbilden. Trots att jag bor i innerstan har jag inte varit utsatt för inbrott i varken bil eller lägenhet och trots att jag är en ung (nåja, ganska ung) man har jag inte varit inblandad i någon trafikolycka (förutom en där jag blev påkörd av en äldre kvinna och hon ansågs vållande). Trots detta vet jag att jag det statistiskt sett är troligare att jag utsätts för personrån eller misshandel om man jämför med en kvinna i samma ålder eller en äldre man. Detta har inte med mig som person att göra, det är helt enkelt ett faktum.

Visst är det så att vissa avviker från "mallen" och därmed bedöms orättvist, men om man tittar på de grupperna så stämmer ju statistiken. Vad är då mest rättvist: Att den gruppen som drar på sig högst kostnader betalar mer även om det innebär att statistiska avvikare (som normalt är rätt få) blir orättvist behandlade. Eller att alla grupper delar på kostnaderna och hela grupper blir orättvist behandlade?

Det skulle naturligtvis gå att individualisera försäkringarna ytterligare med intervjuer och dylikt men eftersom kostnaden för det skulle äta upp den eventuella besparingen jag skulle göra är inte heller det önskvärt.

#33  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus
2005-07-26 14:25:48

Inte helt oväntat är jag emot att försäkringsbolagen sätter premier utifrån kön. Jag förstår mycket väl hur dom tänker och krasst ekonomiskt gör dom ju inget fel i att ha olika villkor för kvinnor och män. Problemet är att jag inte tycker att kön ska få vara en faktor som man ska ha med i bedömningen.

Likaså vill jag att hudfärg, etniskt ursprung, sexuell läggning, religiös tillhörighet ska vara undantagen. Säkert kan försäkringsbolagen ta fram statistik för alla dom här faktorerna och konstatera att t.ex. svarta och vita människor skiljer sig åt på något sätt. Att då införa hudfärgsberoende premier tycker jag inte vore ok, även om det vore ekonomiskt rationellt.

Skulle man slopa kön som en faktor att ta hänsyn till vid försäkringar så skulle det bli så att kvinnor fick betala "orättvist" mycket för bilförsäkringar och "orättvist" lite för pensionsförsäkringar, men det tycker jag är smällar man får ta.

#34  memnok, PerEdman
2005-07-26 14:43:33

> "Trots detta vet jag att jag det statistiskt sett är troligare att jag utsätts för personrån eller misshandel om man jämför med en kvinna i samma ålder eller en äldre man."

Det kan stämma att personer av ditt kön är statistiskt sett troligare att utsättas för personrån eller misshandel, och det är statistiskt möjligt att detta beror på ditt kön. Det är också statistiskt möjligt att det beror på var du väljer att uppehålla dig, vilket område du lever i och hur du transporterar dig från punkt till punkt.

Statistiskt sett har inte dessa saker egentligen med DIG att göra, utan med en genomsnittsperson av ditt kön; en genomsnittsperson som kanske inte ens existerar. Försäkringsbolagen grundar sig på detta genomsnitt, lägger sedan på ett par-tio-femtio procent, sätter ut marknadsföring och ser vem som köper tjänsten. När sedan en olycka väl inträffar gör de allt som står i deras makt för att avkräva någon annan betalningsansvaret (konkurrerande firma, eller du själv som "oförsiktig") och detta är ytterligare en del av vinstmarginalen.

Det enda jag vill är att individer skall få bedömas på individuella, relevanta kriterier. Kön och ålder är högst sekundära eller tertiära attribut i förhållande till de attribut man EGENTLIGEN vill mäta, som riskbenägenhet och brottslighet i bostadsområdet, t.ex.

Solidaritet i all ära - om det är vad du hänvisar till med viljan att "alla grupper delar på kostnaderna" - men även det skulle betyda att den mer riskbenägna vinner på bekostnad av den mindre riskbenägna.

/ Per

#35  PerEdman memnok
2005-07-26 15:10:41

"Solidaritet i all ära - om det är vad du hänvisar till med viljan att "alla grupper delar på kostnaderna" - men även det skulle betyda att den mer riskbenägna vinner på bekostnad av den mindre riskbenägna."

Solidaritet är något som åberopas när man skall tvinga en grupp betala för en annan, för mig är solidaritet att frivilligt dela med sig, men det är en annan fråga.

Som jag tidigare sade så skulle det bli för dyrt att helt individualisera försäkringssystemet, de utredningarna för varje försäkring som skulle krävas skulle höja premierna rejält. Alltså återstår alternativet att slå ut kostnaderna på alla, detta ansåg inte du heller vara någon bra lösning. De sakerna som du tar upp, brottslighet i bostadsområdet till exempel, vägs idag redan in och gör större skillnad på premien än till exempel ålder och kön.

Följdaktligen är dagens system trots sina brister det bästa alternativet, eller? Och det handlar inte om diskriminering? Är vi överens?

#36  Fotboll i Italien TantMarcus
2005-08-02 08:24:17

Hörde precis nu på sportnyheterna i SVT att i Italien så kostar det bara 1 Euro för kvinnor att gå på fotboll (samma pris som för barn). Sånt slipper vi numera här i Sverige tack vare den nya lagen. Gefle Dagblad (jag bor i Gävle) har i flera år gett sina kvinnliga prenumeranter halva priset på biljetterna till fotbollsmatcherna i Gävle, men guess what, nu har dom slutat med det!

#37  Fotboll again TantMarcus
2005-08-05 16:04:20

"Har du flickvän eller sambo?" var det ett par killar som frågade mig på stan alldeles nyss. Killarna var i 12-13-årsåldern. Jag svarade "Näej... varför undrar ni det?". Då var det så att dom små rackarna delade ut gratis fotbollsbiljetter till tjejer, och killar som hade tjejer kunde få en biljett också om dom gav den till sin tjej. Så generöst. Typiskt. Fel kön igen.

(vet inte vad det var för fotbollsmatch)

#38  TantMarcus Mattias
2005-08-05 16:14:10

Tänk om du hade haft sambo då, fast man? Varför är det ingen som jobbar på att få bögarna till fotbollsmatcherna?

#39  Viking vägrar TantMarcus
2005-08-10 14:25:06

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_10287…

Länk till artikel i SvD, "Jämo varnar rederi för åldersgränser".

Viking Line vägrar ändra sina åldersgränser (hon 20, han 23). En jämnare könsfördelning skapar mer ordning, är deras försvar. Att medelst diskriminering skapa jämnare könsfördelning är ju en feministisk klassiker, men damn vad sur jag blir på Viking. Liksom bara skita i lagen. Fräckt.

Börjar undra om det kanske finns någon annan taktik som biter. Viking hävdar att dom måste diskriminera för att kunna upprätthålla ordningen. Andra rederier har större säkerhet och lyckas utan diskriminering ha koll på säkerheten. Handlar förmodligen om kompetens och de resurser man satsar på säkerheten (dvs. Vikings brist på dessa). Om nu Viking är så osäkert, borde dom då få ha utskänkningstillstånd? Antar att utskänkningstillståndet är förenat med krav på att säkerheten ska vara tillräckligt god. Uppenbarligen lyckas inte Viking med det. Borde dom inte dra utskänkningstillståndet? Vikings rätt att servera sprit kan väl inte vara viktigare än deras rätt att bryta mot lagen? Aja. Tänkte högt här i sista stycket. Vi får väl se vad som händer.

Tills vidare tycker jag att ni, precis som jag, inte ska åka med Viking. Det verkar ju vara så osäkert.

#40  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Fabian
2005-08-10 15:23:58

För mig är problemet med försäkringar och lagen uppenbar.

En pensionsförsäkring borde vara dyrare för kvinnor eftersom de kan förväntas leva betydligt längre än mannen.

En bilförsäkring borde vara dyrare för män eftersom de kan förväntas köra mer än kvinnor (och därmed orsaka fler olyckor).

Den ena sortens särskiljning förbjuds; den andra inte. Det betyder att män kommer att subventionera kvinnors pensionsförsäkringar.

Visserligen kommer marknadseffekter att driva bort män fran pensionsförsäkringarna sa smaningom om detta fortsätter. Men detta och manga av de andra undantagen visar rätt klart att malet med lagen var att förbättra kvinnornas situation, och inte att göra sig av med diskriminering i allmänhet.

#41  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus
2005-08-11 19:19:01

http://www.ltz.se/artikel_standard.php?id=253…

"JämO väntar på 'tunga' anmälningar", artikel i Länstidningen i Östersund.

Hittills har de flesta anmälningarna till JämO handlat om taxipriser, krogar och frisörer. JämO väntar nu med spänning på anmälningarna på lite mer "seriösa" områden. T.ex. socialförsäkringar och Ams.

Undrar om JämO tar anmälningar mot krogar på så stort allvar när dom säger att dom med spänning väntar på anmälningar på lite mer seriösa områden?

En annan sak jag funderar på är: vad betyder det att det verkar vara så tunt med anmälningar på lite mer "seriösa" områden? Har människor inte förstått lagen, eller är det så att diskrimineringen är mindre än vad JämO och andra trott? Och jag skulle också vilja veta hur stor andel av dom 17 anmälningar som hittills kommit in som handlar om diskriminering av män resp. kvinnor. Alla trodde väl när lagen tillkom att i stort sett alla anmälningar skulle handla om kvinnor, men det tror jag är helt fel.

#42  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-08-12 23:23:43

TantMarcus:

Min pojkvän har nu anmält Viking Line till JämO. (Postade anmälan igår).

Om vi inte hade läst artikeln i SvD så hade vi inte känt till att vi kan få rätt mot Viking Line.
När vi ringde i början av juli för att boka en resa så fick vi svaret att jag fick köpa en biljett (jag är 22 och uppfyller därmed deras åldergräns för kvinnliga resenärer) men min pojkvän nekades p.g.a att han inte uppfyller deras gräns för manliga resenärer. (Han var 21 och deras gräns är 23.)
Vi frågade uttryckligen om det inte strider mot lagen att ha olika åldersgränser p.g.a. kön och fick till svar att de registrerar sina båtar i Finland och därför måste inte Viking Line tillämpa lagen. Det blir spännande att se vilken tolkning JämO gör, och ifall Viking Line och JämO inte kommer överens kanske det blir ett fall som tas upp tingsrätten.

#43  Sandra82 TantMarcus
2005-08-13 00:11:36

Jag tror jag svimmar av lycka! (Har faktiskt hoppat runt och tjoat här ett tag) Det här har jag längtat efter. Snälla, du måste skriva sedan och berätta om ni hör något från JämO och hur det går med fallet!

#44  Sandra82 igen TantMarcus
2005-08-13 00:32:30

Och ni vet väl att det kan handla om ganska mycket pengar i skadestånd i den här typen av mål? Nu är ju den här lagen ny, men när det gällt t.ex. etnisk diskriminering så har typiska skadestånd varit 50 000 - 100 000 kronor. Antagligen blir det ungefär samma nivå när det gäller könsdiskriminering.

Återigen: tack så mycket för att ni gjort det här! Att skriva att jag älskar er låter nog lite väl, men det är faktiskt så jag känner nu!!

#45  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-08-14 20:32:52

Hehe, vad glad att du blir lycklig!

Jag är väldigt intresserad av att VikingLine åker dit på det här. Jag blev riktigt irriterad när de nekade honom att åka, bara p.g.a. hans kön.

Du skrev i ett tidigare inlägg att personer som reser från Finland har jämlika åldersgränser p.g.a. att Finland har en lag mot köns/åldersdiskriminering?
I.s.f. kan Viking Line inte ens hävda att de följer finsk lag i stället för svensk? I så fall borde de ju vara rätt körda tycker man..

Såklart jag ska meddela vad som händer! :)
Vet inte heller om det är fler personer som anmält dem.

PS: Är du 32-åringen som anmält dem tidigare?

#46  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-08-14 20:47:45

Hej igen!

Läste precis följande:

"Senast 2007
Finland har ännu inte infört den nya lagen, som ska implementeras i alla EU-länder senast december 2007.
– Innan dess kan landskapsregeringen inte göra något åt saken. Vi har ingen behörighet över det privata näringslivet, utan det sorterar under regeringen i riket, säger landskapets jämställdhetsinspektör Vivan Nikula.
Hon tror inte att Viking Line kommer att kunna behålla sina skilda åldersgränser sedan direktivet implementerats i Helsingfors.
Jan Hanses uppger att Viking Line kommer att åberopa samma typ av undantag gentemot den finländska lagtillämpningen som gentemot den svenska.
– Men godkänns det inte rättar vi oss självfallet efter rådande lagstiftning, säger han och tillägger att saken fått ”löjligt stora proportioner”.
– Vi har tillämpat skilda åldersgränser i många år och ingen har klagat förut."

(http://www.nyan.aland.fi/template8.con?iSelec…)

Men Viking Line säger egentligen ingenting om att de anser sig ha rätt p.g.a. att de följer finsk rätt istället för svensk.
De hävdar bara att detta borde sorteras under det undantag som finns i lagen. Därmed borde inte en eventuell finsk lag ha betydelse i vårt fall..?

Spännande det här!

#47  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus
2005-08-14 21:29:15

Ja, det här som du sa att dom hävdade att dom inte behövde rätta sig efter svenska lagar eftersom dom går efter finska lagar var faktiskt första gången jag stötte på i Viking-fallet. Det är undantaget i svensk lag som dom hävdat till tidigare.

Jag trodde Finland hade en liknande lag som Sverige har nu, och att dom därför inte har olika åldersgränser när man åker från Finland.

Kolla t.ex. det här:

http://www.vikingline.fi/braattveta/aldersgra…

Det är en länk till VikingLines finska sida med svensk översättning. Där är det 20 eller 23 på olika avgångar men det är lika för alla. Kan bli riktigt intressant vad som händer med en finsk man mellan 20 och 23 som får åka från Finland till Sverige men inte tillbaka. Han är tillräckligt gammal för att åka från Finland men för ung för att åka från Sverige.

Men när jag läser din länk till Nya Åland så verkar det som att Finland ska införa den här lagen, men ännu inte gjort det.

Det här var värt att kommentera:

"– Men godkänns det inte rättar vi oss självfallet efter rådande lagstiftning, säger han och tillägger att saken fått ”löjligt stora proportioner”.
– Vi har tillämpat skilda åldersgränser i många år och ingen har klagat förut." (från artikeln i Nya Åland)

För det första har jag noll och intet förtroende för att Viking ska rätta sig efter rådande lagstiftning. Det här fallet visar väl att dom inte är särskilt måna om att följa lagstiftning. Att det har fått löjligt stora proportioner kan jag hålla med om. Jag kan inte förstå varför Viking lägger ner sådan enorm kraft och möda på att kämpa emot. Är det så viktigt för dom att dom vill ta det till domstol? Tydligen. Och det tredje, att ingen klagat förr... skämtar han? Det har klagats, men han har väl inte lyssnat. Jag blir nästan förbannad på att han säger att det inte har klagats!

Om det är jag som anmält vill jag helst inte skriva här. Men du kan maila mig på mittelmacher@yahoo.se så kan jag berätta mer.

#48  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-08-14 23:12:05

Jag tycker du ska ge denna information till JämO om du inte redan gjort det!
Känns viktigt att de får del av information såsom det du skriver ovan, att Viking Line har jämlika åldergränser från Finland men inte åt andra hållet. Att de som argument för att kunna neka folk säger att de inte måste följa svensk lag för att de registrerat sina båtar i Finland.. och så tillämpar de inte ens de reglerna i Finland! Väldigt skumt..

#49  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-08-18 23:09:51

http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=1-AV_ID=4258…

#50  TantMarcus 27 utlandssvensken
2005-08-19 00:27:54

Aerligt talat, varfoer skall man behoeva laegga ned saadana foeretag? kan du ge mig en rimlig foerklaring?

#51  AMF ger svar på tal TantMarcus
2005-08-30 17:41:54

Jag har ju, som ni kanske förstått, lite svårt för det här med att nu när vi äntligen har infört en ny lag mot könsdiskriminering, så finns det företag som lik förbannat fortsätter med könsdiskriminering.

Det verkar inte som att det hjälper att skriva till företagen direkt och be dom sluta, för dom bryr sig inte. Så jag tänkte att man kan ju skriva till andra som har reklam i samma forum och fråga om dom är stolta att synas i samma forum. Jag "gav mig på" TV4. Dom har på sin text-tv reklam för olika kontaktlinjer där killar betalar dyrt för att ringa och där tjejer ringer gratis. Jag vet att dessa telefon-linjer är JämO-anmälda och att anmälningarna ska behandlas i höst. TV4:s ansvar är oklart. Jag har frågat JämO om det, och dom visste inte. "Fråga TV4", var JämOs svar. Jag har frågat TV4 via email vid tre tillfällen sedan den första juli. Efter ca en månad svarade dom, och det var att dom har tagit emot mitt mail. Tack för det!

På tv4-text rullar reklam längst ner i rutan, och det är för dom här telefonlinjerna, för spådamer och så AMF-pension. AMF trodde jag var ett seriöst företag. Eftersom jag har begränsad framgång i den här frågan så tänkte jag att jag kanske kunde skriva till AMF-pension och fråga om det här verkligen var en så lyckad marknadsföringsåtgärd från deras sida. Så här var mitt mail till AMF:

"Hej!

Jag har en kommentar angående er reklam (i tv4-text).
Jag har kritiserat tv4 för att dom har reklam för
telefon-chat-linjer med olika priser för män och
kvinnor. Jag hävdar att det bryter mot den lag som
infördes 1:a juli som säger att det är förbjudet med
sådant. Jag har mailat tv4 och frågat om det här, men
dom, tja, jag vet inte. Dom kör vidare iaf. Saken ska
avgöras i domstol i höst. Tills vidare tillåter tv4
diskriminerande annonser. Man häpnar. Tv4-text är
patetiskt, är väl slutsatsen man får dra. Men till
saken: dom annonser som finns på tv4-text som rullar
är Spådamen XX som löser alla dina problem, Kontakta
någon av motsatt kön för skönt möte där kvinnor ringer
gratis och killar får betala (som förmodligen är
olagliga villkor) och så AMF-pension.

Hm. Hur kan ni? Vill ni verkligen synas i dom här
sammanhangen?

Hälsningar"

(undertecknat med namn)

Svaret blev:

"Hej, tack för ditt mail!

Vi har en serie reklamfilmer med det gemensamma budskapet att AMF Pension har låga avgifter och den högsta avkastningen av alla livbolag sedan lång tid. Våra undersökningar visar att våra filmer är mycket uppskattade. Sedan finns det vissa som inte gillar dem. Men så är det alltid.

Vi har inget dyrt kontorsnät och vi har inte anställda
försäkringsmäklare eller försäljare. Reklamen är vårt sätt att få in nya kunder för ju fler kunder vi har, desto billigare blir det för varje kund att anlita oss.

Med vänlig hälsning"

(icke undertecknat med namn)

Visst känns det bra när ens fråga tas på allvar? När man verkligen känner att någon uppmärksammar ens missnöje. Ungefär som JämO, TV4 och AMF... not.

#52  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-08-30 22:05:49

Usch vad otrevliga företagen verkar vara.

Jag är nog ändå lite som du, vill försöka styra upp och påverka företag att ta ansvar.

Ang. Viking-Line: jag såg ett nyhetsreportage i STV, Uutiset på Internet (efter tips att de kort tagit upp ärendet i nyhetssändningen tidigare ikväll). Till SVT har Viking Line sagt att om JämO anser det vara diskriminering så ändrar de sina åldersgränser. Det verkar alltså inte behöva gå till domstol.
Det borde bli avgjort ganska snart, det verkar ju nästan som att de gett upp redan. Synd bara att det inte räcker med åtskilliga klagomål från kunder (eller kunder som de inte vill ha som kunder p.g.a. kön) utan måste avskräckas från diskriminering med ekonomiska bestraffningar.

#53  Sandra82 TantMarcus
2005-08-30 22:35:43

Jag skickade det här svaret till AMF: "Ibland är det bättre att inte svara alls".

Jag håller med dig. Man borde f-n inte behöva hålla på att anmäla företag utan dom borde låta bli att diskriminera ändå. Och det är konstigt att Viking hållit på så länge som dom gjort. Dom har fått flera klagomål under åratals, nu har dom anmälts (av flera ;). Hur länge ska dom orka hålla på? Det borde väl inte vara så svårt för dom: skaffa fler vakter eller lägg ner! Alternativet är ju att få skit hela tiden för hur de betér sig och numera även anmälningar. Kanske jobbigt.

Sedan tycker jag inte anmälningarna mot Viking ska läggas ner. Har man blivit diskriminerad av dom så har man. Anmälningarna bör stå kvar. Tänk också på att det handlar om minst 50 000 kronor. Skattefritt.

(ha, ha! Just nu när jag skriver det här så säger dom på TV4 att VikingLine har gjort en förlust på 128 miljoner. Inte för att jag tror att deras förlust har med diskrimineringen att göra, men... om man säger så här: jag gråter inte för att dom gör en förlust)

För övrigt tycker jag Silja Symphony är ett trevligt fartyg. Den har gågata.

#54  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus
2005-09-01 19:26:57

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_10422…

"Viking Line viker sig om åldersskillnad". Artikel i svd.

Utredningen är inte klar än, men dom vill troligen inte gå till domstol. Blir det förlikning då? Alltså att man kommer överrens utanför domstol.

Dom har tydligen backat nu också från det där att bara för att dom är flaggade i Finland så behöver dom inte bry sig om svensk lag.

Det verkar gå framåt även om segern ännu inte är vunnen helt.

#55  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus
2005-09-02 11:10:21

Ni kanske har sett att Arbetsförmedlingen i Gävle anmäldes till JämO för att dom har en kurs i kvinnligt företagande som enbart kvinnor får gå.

JämO har nu avslagit anmälan med motiveringen att kursen startade i maj och att lagen började gälla 1:a juli.

Jag har egentligen ingen kommentar till själva avslaget, men jag tycker det är synd att frågan inte avgjordes. Det hade varit intressant att få veta om det verkligen är tillåtet med den här typen av kurser enbart för kvinnor. Nu fick vi inte veta det.

#56  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-09-03 20:30:04

Jo, om Viking Line inte vill gå till domstol (och "ger upp") så torde det bli förlikning. JämO verkar ju villiga att kämpa lite för det (det baserar jag på att de är villiga att gå till domstol om det krävs) så jag är övertygad om att inte anmälningarna läggs ner. Man gör upp "i godo" så att säga.

Fast jag vet inte om JämO frågar vad anmälarna vill, om anmälarna har några önskemål eller så.

Jag hoppas ju att Joel får en slant, fattig student som han är ;)


Ja, det med kurser för ett specifikt kön hade varit spännande att få reda på om det är lagligt eller ej!

#57  Nystartad frisör TantMarcus2
2005-10-03 16:29:57

Här är en annons från Arbetsförmedlingen om en nystartad frisörsalong i Gävle:

http://platsbanken.amv.se/text/43/050902,1001…

I annonsen så anges att klippningspriset är 350 kronor, och för herrklippning 280 kronor. Såg nyss en annons på stan om att dom har ett öppningserbjudande om klippning för 200 kronor. Endast herrar, var tillägget.

Jag ringde för en stund sedan till salongen och påpekade i all välmening att det dom sysslar med är olagligt. Jag vet inte hur allvarligt dom tog på det här, dom tänkte iaf inte ändra det. Och jag kom också på att det jag gjort nu är det enda jag egentligen kan göra, nämligen att tala om för dom att det dom gör är olagligt. Eftersom jag är man drabbas jag inte av diskriminering, så då kan jag inte anmäla det. Är inte det här märkligt? Bara män kan anmäla diskriminering mot män, och bara kvinnor kan anmäla diskriminering mot kvinnor (det beror på att JämO, dit man anmäler sådana här saker, bara går vidare med fall där anmälaren drabbats personligt).

Det vore intressant att veta hur känd lagen mot diskriminering är bland "vanligt folk". Häromdagen läste jag en notis om en krog som hade haft gratis inträde för tjejer. Krögaren hade inte känt till den nya lagen mot diskriminering. Nu en nystartad frisör som antagligen inte känner till vad lagen innebär. Det får mig att undra om vad folk egentligen vet om lagen.

Observera också att Arbetsförmedlingen har tillåtit denna annons, där priserna framgår. Det är en annons som innehåller olagliga regler. Ungefär samma som om man skrev att kvinnliga frisörer skulle tjäna 20000 i månaden och manliga 22000 i månaden. Har AF sett det och inte brytt sig?

#58  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus2
2005-10-04 00:13:41

Oj. Nu har jag "golat" om den här frisörsalongen som jag skrev om i #57. Alltså tipsat tidningarna. Det är lite blandade känslor, måste jag säga. Jag har stor förståelse för att ett nystartat företag inte har koll på lagarna så då kanske dom diskriminerar. Samtidigt så förstår jag inte människor som inte har i ryggraden att man ska f-n inte diskriminera människor. Även om det vore lagligt att diskriminera så borde man fatta att det är så himla absurt, fel, konstigt och knäppt att diskriminera att man inte borde göra det. Men, men. Det verkar inte vara lika för alla.

Men nu diskriminerar det här företaget. Dom bryter dessutom mot lagarna. Jag kan inte anmäla. Men jag kan "gola".

Jag ser ett problem: det här företaget kommer att få publicitet. Nystartad friörsalong som får skriverier i en kontroversiell fråga (dom tycker det är rätt att diskriminera - jag tycker det är fel att diskriminera). Det lär vara bra för affärerna. JämO kommer såklart att kopplas in och hota med stämning (antagligen på 50000 kronor), men när det kommer till kritan så kommer frisörerna att vika ner sig, tror jag, men då har dom redan fått sina rubriker - guld värt i lanceringen av salongen. En helsidesreklam i Gefle Dagblad (en av lokaltidningarna här) har jag för mig kostar 80000. Att hamna i ett gräl i tidningarna om diskriminering tror jag är rena vinst-affären.

Visst är det konstigt? Och visst är det lite synd?

#59  Baksidor med lag om könsdiskriminering Golem21
2005-10-04 08:41:48

Som jag kan verkar alla i den här tråden vara positiva till den nya antidiskrimineringslagen.

Jag delar er uppfattning i sak, men tycker inte att lagen är helt okomplicerad. En möjlig negativ sida av lagen är att människor med dålig självkänsla kan känna sig förorättade, kränkta och orättvist behandlade på väldigt oklara grunder.

Nej, nu sticker jag ut näsan och föreslår följande:

1. Låt restauranger själva bestämma vilka ålderskritererier de vill välja. En 20 årig tjej är biologiskt sett mer mogen än en 20-årig kille. Eller påstår ni motsatsen? Därför bör det inte vara orealistiskt att ha skilda åldrar för tjejer och killar.

2. Hårklippning av män bör generellt sett vara billigare än damklippning. Det går åt kortare tid att klippa män än kvinnor. Och det är tidsåtgången som motiverar en skillnad.

#60  Tjejtaxa - ett problem? Golem21
2005-10-04 08:58:32

Tjejtaxa för taxibilar - diskriminerar det män? Öhh, varför då? Det är väl bra om t ex ensamma tjejer kan åka tryggt i "riktiga" taxibilar än tvingas välja skumma svarttaxis eller gå på lika skumma gator.

Ok, jag har redan nu kritiska röster som säger att det är unga män som statistiskt sett drabbas av det mesta våldet på våra gator. Det är sant. Men varför ställa det ena problemet mot det andra? Följden av att tjejtaxan försvinner innebär förmodligen bara att det blir numerärt sett fler personer som väljer att promenera hem på helgnätterna i stället för att ta taxi.

#61  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Golem21
2005-10-04 10:18:16

Millimeterrättvisans Sverige....

#62  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering PerEdman
2005-10-04 10:58:40

Frågan är hur stor en milimeter är, hos människor som inte ser skillnad på ett grand och en bjälke.

/ Per

#63  #60 Golem21 MartinK
2005-10-04 11:11:43

Jag förstår inte riktigt ditt resonemang här, varför menar du skall tjejer åka billigare när det är män som drabbas oftare?

Jag kan möjligtvis köpa argumentet att man skall få sätta priserna som man vill. Men ur ren rättvisesynpunkt tycker jag lägre taxa för tjejer är fel.

Och, följden av slopad tjejtaxa behöver inte bli att fler går hem (vilket dessutom skulle kunna vara positivt), det kan leda till lägre taxor generellt och/eller så kan det leda till sk singel-taxa, det finns det redan sett exempel på.

#64  #28 PerEdman Golem21
2005-10-04 11:12:32

"I frågan frisörer vore en prissättning baserad på hur lång tid arbetet tar rimlig. En prissättning baserad på hur lång tid arbetet brukar ta för medlemar av ett visst kön, eller från ett visst land, eller av en viss ålder är inte rimlig."

Jag stöder ditt förslag. Det bästa vore om frisörer individanpassade sin prissättning och tog betalt för tids- och materialåtgång. Hur man gör en sådan differentierad prissättning vet jag inte. Men det borde vara möjigt.
Jag tycker emellertid inte att man behöver reglera detta i lag. Jag är övertygad om konsumenterna har möjlighet att påverka genom att välja frisörer som de tycker har en prissättning som bygger på ett system som passar dem.

#65  Martin K Golem21
2005-10-04 11:30:16

"Jag förstår inte riktigt ditt resonemang här, varför menar du skall tjejer åka billigare när det är män som drabbas oftare?"

Jag menar inte att tjejer skall åka billigare, utan att det borde vara möjligt att låta detta avgöras av taxinäringen själv. Män behöver inte känna sig kränkta för att det finns en tjejtaxa. För mig är det viktigare att lagreglera mot kränkning som görs utifrån religion, hudfärg, politisk uppfattning etc än att peta i småfrågor som jag tycker att man gör i det här fallet.

"Jag kan möjligtvis köpa argumentet att man skall få sätta priserna som man vill. Men ur ren rättvisesynpunkt tycker jag lägre taxa för tjejer är fel. "

Varför måste vi göra det till en "rättvisefråga". Det är bättre att välja bort det man inte vill ha. Strunta i att åka med taxibolag som bedriver en verksamhet som ni inte tycker om.

"Och, följden av slopad tjejtaxa behöver inte bli att fler går hem (vilket dessutom skulle kunna vara positivt), det kan leda till lägre taxor generellt och/eller så kan det leda till sk singel-taxa, det finns det redan sett exempel på. "

Vi kan hoppas att du får rätt. Tänk om någon känner sig kränkt av den föreslagna singeltaxan. Miljörörelsen blir väl förbannad när vi underlättar resande för singlar. Halvtomma bilar belastar miljön på ett orimligt sätt!
Du fattar säkert vart jag vill komma! Jag ser en risk i att samhället ska in och peta alldeles för mycket i människors liv, att vi får ett samhälle där folk anmäler varandra lika ofta som de pillar sig i en näsan. Till slut vågar ingen gå ut eftersom man alltid riskerar att trampa någon förolämpad anmälningsbenägen typ på fötterna...

#66  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus2
2005-10-05 16:04:10

Det finns många som tycker att den här diskrimineringen är petitesser. Småsaker. I sak kan jag hålla med. Om man får betala lite mer eller mindre är i sak inte hela världen. Inte i pengar räknat. Men det är diskrimineringen i sig som jag tycker illa om.

Exempel: om min chef sa till mig och min kvinnliga kollega att min kollega ska tjäna 50 öre mindre i månaden för att hon är kvinna så skulle jag leka Hela havet stormar. Skulle ställa till ett jävla liv. För 50 öre? Skulle min kollega svälta ihjäl om hon tjänade 50 öre mindre? Nej. Utan för att det handlar om diskriminering. 50 öre är en petitess. En småsak. Och visst - hon och jag skulle kunna börja arbeta någonannanstans för det finns så många andra företag osv. Men det är liksom inte det som det handlar om. Det handlar om att man inte ska diskriminera, särbehandla, människor pga deras kön. Enkelt, men svårt - tydligen.

Visst låter det jobbigt att ha principer. Och det är det också ibland. Men principen att ingen ska diskrimineras är jag beredd att kämpa för att behålla.

#67  Golem21 #59 Sandra82
2005-10-06 23:27:55

"1. Låt restauranger själva bestämma vilka ålderskritererier de vill välja. En 20 årig tjej är biologiskt sett mer mogen än en 20-årig kille. Eller påstår ni motsatsen? Därför bör det inte vara orealistiskt att ha skilda åldrar för tjejer och killar."

Om jag inte skulle tänka efter så skulle kanske även jag kunna komma fram till ett liknande resonemang.

Enligt NE betyder mogen: "tillräckligt utvecklad för klokt och ansvarsfullt handlande".
I "mitt" fall var det så att jag var 22 (82:a) och min pojkvän 22 (83:a) när han nekades att boka biljett hos Viking Line då vi försökte boka en resa tillsammans. Tror du att det är ett sant påstående att han inte är tillräckligt utvecklad för ett klokt och ansvarsfullt handlande i förhållande till vilken annan 22-årig kvinna som helst? (Om du tycker det tillför någonting så kan du ta detta i beaktande: han läser en tuff juridikutbildning och tillhör den 1% i klassen (av 300) som fått bäst resultat.)
Att han skall få ligga till last för att han är man tycker jag är principiellt fel, särskilt eftersom han inte kan påverka sin könstillhörighet.

Jag är emot könsdiskriminering eftersom personer straffas enbart p.g.a. sitt kön. Det är ingen omvävlande tanke att bli behandlad rättvist; oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning osv.
Tyvärr kan bl.a. företag ha föreställningar om att diskriminering kan gynna dem, därför krävs det lagar som förhindrar dem från att ge män och kvinnor olika förutsättningar.

#68  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-10-06 23:29:21

PS: Viking Line har av någon anledning fått anstånd till den 24/10 med att lämna in sitt yttrande till Jämo. Ska bli spännande att läsa det som tar så lång tid att författa! :)

#69  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus2
2005-10-07 00:36:27

Jag håller med Sandra82. Ville bara säga det.

#70  Sandra82 Golem21
2005-10-07 08:06:26

"Tror du att det är ett sant påstående att han inte är tillräckligt utvecklad för ett klokt och ansvarsfullt handlande i förhållande till vilken annan 22-årig kvinna som helst? (Om du tycker det tillför någonting så kan du ta detta i beaktande: han läser en tuff juridikutbildning och tillhör den 1% i klassen (av 300) som fått bäst resultat.)"

Käh, det var inte din pojkvän den här diskussionen handlade om. Åldersgränser görs utifrån nödvändiga generaliseringar - inget annat.
Om din pojkvän är smart, ansvarstagande och lika mogen som du så kan du väl vara nöjd med det. En stor del av de unga killar som är ute och röjer på stan och gör livet surt för bl a kvinnor uppvisar inte samma mått av mognad!

Men tro det eller ej, jag är inte fullständigt övertygad om det är bra med åldersdifferentiering. Bakgrunden till mitt inlägg är vissa tvivel kring om det inte kan finnas situationer då differentieringar borde kunna göras. Annars ska du se mitt inlägg som ett försök att få igång en debatt och problematisera en fråga. Det är trist, ofruktbart och många gånger meningslöst med diskussioner som bara resulterar i att man bekräftar varandras argument för att eftersträva konsensus.

#71  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-10-07 17:46:28

OK, män är generellt sett mer utagerande i sitt beteende.
Men egentligen behöver det väl inte innebära att en kvinna är mer mogen.
Ex: En kille festar med sina kompisar och efter några öl för mycket så hamnar han i bråk med en annan kille som stöter på den tjej den förste killen spanat på hela kvällen.

En tjej festar med sina kompisar, går ut på krogen och bli rejält tankad, hamnar i säng med nån kille utan kondom och mår skit dagen efter.

Ingen av dem är ju särskilt kloka eller anvarsfulla i sitt beteende. De som var på krogen såg killens våldsamma beteende. Tjejen försöker kanske t.o.m. hålla sitt agerande hemligt. (Vi vet ju vad en kvinna som har sex får för stämpel.)

Jag tror generellt sätt att både män och kvinnor i t.ex. 18-årsåldern är oansvarsfulla, dock svårt att säga att det ena könet är mer ansvarsfullt än det andra.
Om vi skulle göra en bedömning, vad baserar vi den på?

#72  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering TantMarcus2
2005-10-20 18:37:59

Länk till SR-nyhet 051017, "Könsdiskriminering pågår trots ny lag":

http://www.sr.se/cgi-bin/vast/nyheter/artikel…

Handlar om teledejtinglinjerna som tar betalt av killar men inte av tjejer. Jag vet att JämO fått flera anmälningar om detta, men enligt det här reportaget har JämO inte fått tillräckligt många för att dom ska kunna agera.

Killar: agera! Jag vet inte exakt hur många anmälningar som JämO behöver för att kunna agera (50? 100?), men FLER än NU är det i alla fall.

(jag tänker själv anmäla; har inte gjort det hittills eftersom jag visste att så många redan har anmält, men eftersom dom tydligen måste ha ett visst antal anmälningar innan det blir någonting gjort så tänker jag inom dom närmaste dagarna anmäla)

#73  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2005-10-22 02:49:00

TantMarcus #1 :

"Idag börjar den nya lagen om könsdiskriminering att gälla. Det blir i
princip samma skydd mot könsdiskriminering som diskriminering pga
t.ex. etnisk tillhörighet.

Det är slut med tjejtaxa, olika åldersgränser för män och kvinnor på krogen och olika priser för män och kvinnor hos frisören.

Drabbas du av könsdiskriminering så är det JämO som du ska vända dig till."

"Vad tycker ni om lagen?"

Lagen känns nästan fullstädnigt meningslös, de fall som lett till att
denna lag har utformats är till stor del helt löjliga.

En brasch som påverkas av den nya lagen och en brasch som även
fått en massa anmälningar emot sig är krog och restaurang
branschen. Klubbar, krogar och barer som haft olika åldersgränser
för tjejer och killar vid dörren.

Dessa är privata verksamheter, så de bör ha egen beslutanderätt
över sin verksamhet, om det är skäligt att ha 18 för tjejer i dörren
och 20 år för killar t.ex.. Då borde de ha varit fritt fram för dem
att ha detta.
Rent av löjligt att klaga på detta.

Och man kan komma omkring lagen enkelt, t.ex. 18 tjejer och 20
killar, kommer blir 20 och 20. Dessutom kan man slänga en skyllt
vid dörren och vakter ges sedan speciella order om vilka släpps
in eller inte.

Viking Line gör helt rätt, den nya lagen kommer provas först då
en anmälan görs mot en verksamhet. Mot Viking Line finns en
anmälan från en 32 åring idiot till man, hehe vilket skämt, Viking
Lines åldersgränser har ju ingen verkan för honom.

De flesta områden och fall denna nya lag kommer beröra är rent
löjliga anser jag och lagen gör ingen nytta, kroger/barer/klubbar,
tjejtaxa, tjejtaxi, frisör salonger.

Kvinnors hår innebär mer arbete, om priserna pressas samman
nu, så skulle de innebära att killar kommer få betala för kvinnor-
nas dyrare klippningar.
Idag har man däremot 30-minuters klippning och 45-minuters
och man betalar för den tid och arbete som går åt.
Lagen återigen helt meningslös och inget verkligt problem finns
ens.

Patetiskt!

#74  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2005-10-22 02:59:58

TantMarcus #47:

De får skicka hem honom med tåg.

#75  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2005-10-22 03:04:56

Sandra82 #42:

Jag har en viss förståelse för din och din killes fall, men jag tycker
att ni borde bytt fräja/bolag. Rest där ni kan eller så rest under
en passande vecka, under dagarna som det är möjligt. Ålders-
gränserna gäller just helger vad jag förstår.

Den här nya lagen anser jag vara dålig, dessa verksamheter borde
ha rätt att göra beslut angående sin egen verksamhet.

#76  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2005-10-23 01:01:53

Tjena,

Efter att ha läst i den här tråden igår och från att tänkt över den
nya diskrimineringslagen i Sverige, som bl.a. säger att man ingen
individ får diskrimineras på grund av sin ålder eller t.ex. kön.
Så har jag insett att TantMarcus2 i slutändan ändå hade rätt, under
gångna dygnet har jag insett att omfattningen av diskrimering i
landet enligt dessa kriterier är helt ofantligt.

Jag presenterar här även en lista av företag, organisationer och
verksamheter, som jag kommer anmäla enlighet med den nya lagen.
Jag rekommenderar att alla som läser denna lista, gör samma sak.

1.) dagis, om det är så att en vuxen inte kan skriva sig in på dagis
och få dagisvård, är det ett tydligt exempel på åldesdiskriminering.

2.) förskolor, samma för dessa, börja anmäl!

3.) fritidsar, samma form av diskriminering förekommer på dem.
Det är ej till vuxna.

4.) Grundskolan, grundskolor där vuxna inte är välkomna att ut-
bilda sig och lära, de bör anmälas direkt.

5.) Folktanvården, de erbjuder gratis tandvård till alla under 20 år.
Diskriminering som stor del av befolkningen drabbas direkt av.
Anmäl dem snarast!

6.) Försäkringskassan, de hade tydligen fortfarande olika pension
ålder rekommendationer för kvinnor och män, 60 år och 65 år.
Det är bara att anmäl dessa jävlar.

7.) Anmäl alla företag, serviceföretag som erbjuder något av följande
barnbiljetter, barnpris, barnmenu, barnklippning, barnrabatt, vuxen
menu, vuxenpris, fri barninträde, eller andra barn eller ålders
relaterade fördelar. Tydlig diskriminering.

8.) Barnbidraget, anmäl det! Var finns vuxen bidraget, diskriminiring.
Det är bara anmäla, regering, stat och riksdag. Vem som nu står
bakom detta fördärv.

9.) kvinnorjourer, tydligt att de tillämpar könsriktad special service.
Detta får ej förekomma i ett land där diskriminering skall
motarbetas.

10.) anmäl alla former av hjälplinjer, som har grupp inriktad service.
Barnahjälpen, mansjouren, bögjouren etc. tydligt är att de vill
utesluta andra människor och diskriminera dem där med. en
Självklarhet. Här ska det vara hårt mot hårt, dessa jävlar.

11.) anmäl den lokala kyrkan, om kyrkan har kvinnorgrupper,
ungdomsgrupper, så här diskriminerade inrikting kan ej hållas på
dessa grupper.

12.) anmäl A.A (anonyma alkoholister) där är ju endast alkoholister
välkomna, liksom N.A. (anonyma narkomer) de måste även an-
mälas!

13.) I princip alla idrotts föreningar och klubbar i landet bör anmälas.
Får du inte spela i junior-laget om du råkar vara 65 år. Anmäl skiten
ur dessa jävlar, de ska nog smaka på vad som är rätt.
Får du inte spela i damlaget för att du är herre, anmäl!
Inom idrotten kan man säga att extrem form av diskriminering före-
kommer, dam och herrlag, lag efter ålder, junior, senior-lag osv.
Diskrimineringen har inga gränser.

14.) Värnplikten, är du 45 år och har inte gått lumpen. Nu vill du
göra träningen, de anser att du är för gammal. Anmäl värnplikten!


Så det får vara alla för denna gång, men alla mina goda vänner
här på Feminetik.se, börja skriv anmälningar nu!

Min lista är inte heller på något sätt heltäckande utan här före-
kommer nog endast de mest uppenbara svinverksamheter, som
har som nöje att diskriminera människor.

Känn dig välkommen att posta dina egna tillägg till listan, så att
de resterade svinen där ute kan även anmälas.

#77  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-10-25 22:48:32

Donbullshit, ditt senaste inlägg var bullshit.


När det gäller min kille så skulle våra vänner åka en specifik dag, därför ville vi gärna åka med just den kryssningen.
(Det är inte svårt att förstå att jag inte kan åka på kryssning på vardagar eftersom jag har ett heltidsarbete måndag-fredag.)

När det gäller frisörerna så är det väl inte mer än rimligt att man skall betala för den tid det tar frisören att klippa.

#78  #77 sandra82 Ior
2005-10-25 23:57:21

Åhåå... Vad tycker du om övriga punkter på DB:s lista då?

"Mer ironi åt folket"

#79  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2005-10-26 22:31:28

Sandra82 #77:

Mina förslag är inte bullshit, utan mycket sakliga. Nya utformningen
av diskriminerings lagen i Sverige gäller, tjänster och produkter,
och att diskriminering ej skall förekomma, oavsett, ålder, kön,
ursprung, utseende.

Så frågan gäller ej endast kön. Så om folktandvården erbjuder
gratis tandvård till alla under 20 år, det är direkt diskriminering
av alla över 20 år i landet. Extrem diskriminering.
(giltigt även med tanke på alla dagens flyktingar, som kommit
till landet när der redan fyllt 20 år, de har aldrig kunnat fått ens
chansen till denna fördel).

Hoppas staten kommer efterleva sin egen lag, då det kommer inne-
bära att staten kan spara mycket. Inga gratis tjänster längre och
inte kommer det bli tal om gratistjänster till alla.

Sandra82, som TantMarcus2 säger, lär dig lagen. Helt ofattbart att
du ej vet vad lagen säger.

Flesta av mina punkter, är inte ens ironiska ;o), utan faktiskt diskri-
minering med den nya lagen i handen.

#80  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2005-10-27 16:41:08

Fler diskriminerande verksamheter att anmäla:

15.) alla företag, tillverkare och affärer, som säljer eller producerar
något av följande: damkläder, herrkläder, barnkläder, specialkläder,
damskor, herrskor, barnskor, specialskor.
Massiv könsriktad diskriminering.

#81  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-10-29 10:14:25

Sådan här "vardagsjuridik" blir lätt löjlig.

Ok, det finns förslag på lag mot diskriminering p.g.a. ålder, men det har talats om "att ett sådant diskrimineringsförbud måste förses med en rad undantag och att detta i särskilt hög grad gäller på socialförsäkringsområdet och i fråga om olika typer av sociala förmåner och insatser."
Ursprungstanken till lagen var vad jag förstår att förhindra åldersdiskriminering i arbetslivet.

Så din tanke om att all tandvård skall kosta framöver eftersom man annars måste ge alla åldersgrupper gratis tandvård kommer falla.

#82  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering NoManIsAnIsland
2005-10-29 10:22:13

Åkte taxi hem igår kväll och där fanns tjejtaxan kvar, i alla fall enligt prislistan åkte 1-4 tjejer lite billigare än motsvarande sällskap med annan könssammansättning.

#83  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2005-10-31 18:16:18

Sandra82 #81:

"Sådan här "vardagsjuridik" blir lätt löjlig."

Joo, säg det.

#84  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2005-11-01 17:57:49

Bättre att låta JämO avgöra de (vettiga) anmälningar som kommer in än att börja spekulera för mycket själv..

#85  Sv: #80 donbullshit Sthlmjesper
2005-11-01 18:08:42

Nja, vilket kon skulle det du nemner diskriminera ?

Antag att en butik bara seljer kvinnoklader.
Du ar da som man velkommen att kopa precis samma saker en en kvinna.
Ingen konsdiskriminering alltsa.
Att utbudet missgynnar men kan vel knappast ses som diskriminering ?

Fast visst gar det att konstruera knepiga grensfall for vad som ska tolkas som diskriminering och inte...

#86  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sthlmjesper
2005-11-01 18:17:03

For ovrigt tycker jag att det ligger en hel del i vad Donbullshit seger.

Har faktiskt inte tenkt pa hur mycket vardagliga saker som fatiskt skulle kunna anmelas med den nya lagen..

Sa hur borde lagen utformas istellet och hur skulle man behova precisera den pa ett tydligt sett ?

Vad er egentligen diskriminering ?

Viss sorts "diskriminering" som Donbullshit nemner er ju onekligen helt naturlig och onskverd (tex inga vuxna som far borja som "dagisbarn" eller i grundskolan.).

Vilken sorts diskriminering vill vi komma till retta med ?

#87  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering Sandra82
2006-05-09 17:07:38

http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,…

#88  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering PerEdman
2006-05-14 10:03:15

#86,

Osaklig diskriminering.

Som när du inte får jobbet som städare för att du är svart, eller när du inte får gå i skolan för att du är ful, eller när du inte får vara chef för att du är kvinna.

Men om du inte får jobbet för att du inte vet hur man städar, eller om du inte får gå i skolan för att du redan har fått slutbetyg, eller om du inte får vara chef för att du inte har en aning om hur man fördelar befogenheter, då är det sakliga, relevanta skäl till att du "diskrimineras".

Ordet diskriminering betyder egentligen bara urskiljning och urskiljningsförmåga, men den diskriminering vi talar om är den osakliga, irrelevanta urskiljningen på kriterier som inte borde ha någon påverkan på urvalet över huvud taget.

/ Per

#89  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering PerEdman
2006-05-14 10:06:19

Exemplet med butiken för damkläder är över huvud taget inte på kartan. Det finns inget som förhindrar en man från att köpa kvinnokläder, eller ens ha dem på sig. De kommer inte att passa speciellt bra om man inte köper en väldigt liten BH, men det finns vare sig skälig eller oskälig diskriminering där.

/ Per

#90  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2006-05-14 13:25:31

Tjena igen,

Problemet med denna lag och denna diskussion är den att de flesta
tydligen har helt missuppfattat vad diskriminering innebär. Vad själva
ordet betyder. Jag skulle vilja påstå att TantMarcus2 inte verkar
känna till ordets betydelse.

Diskriminera:

(Nordstedts Plusord & Nordstedts Stor)
utsätta för orättvis behandling på grund av tillhörighet till viss grupp
genom direkta eller indirekta metoder, särsk. i fråga om mänskliga
och samhälleliga rättigheter

(SAOL)
ogynnsamt särbehandla folkgrupp

(Sv. Synonymlexikon)
behandla olika, särbehandla, göra åtskillnad; behandla sämre,
missgynna

(Prismas Uppslags bok)
göra åtskillnad, behandla olika el. behandla sämre


Tittar man på de beskrivningar och den definition som ges på
ordet diskriminera ovan, det som bl.a. kopplas vanligen ihop
med diskriminering är det att någon skulle nekas sina mänskliga
och/eller samhälleliga rättigheter. Och rent generellt annars så
ges innebörden att någon skulle behandlas sämre, missgynnas.

Jag skulle hävda att detta är vad diskriminering handlar om i
sin kärna. Diskriminerings lagen kan kännas problematisk när
personer om TantMarcus2 tror sig känna lagen, men sedan
verkar inte känna till vad själva ordet betyder.

Om mänskliga och/eller samhälleliga rättigheter:


Är att gå till frisören en mänsklig och/eller samhällelig rättighet?

Svar: Nej
Varför: Eftersom frisörer finns så länge någon orkar hålla uppe
sådan tjänst. Om alla frisörer stänger sina salonger så är det slut
med det.


Är att åka Finlandsfärja mänsklig och/eller samhällelig rättighet?

Svar: Nej
Varför: Återigen en tjänst vissa erjuder, om de slutar med det så
är det slut med det. Samma som ovan.


Är att åka Taxi mänsklig och/eller samhällelig rättighet?

Svar: Nej
Varför: Med samma förklaring som tidigare.


Är att använda en dating service mänsklig och/eller samhällelig
rättighet?

Svar: Nej
Varför: Med samma förklaring som tidigare.


Är att gå på krogen en mänsklig och/eller samhällelig rättighet?

Svar: Nej
Varför: Med samma förklaring som tidigare.


Det är fråga om tjänster som erbjuds, om ingen erbjuder dessa så
finns dessa inte heller, det är inte fråga om någon rättighet man
har eller som skulle bara finnas där.

Jag kan väl förstå när Jämo önskar sig att anmälningar med mer
seriös karaktär skall komma in, fall där man verkligen även kan
identifiera förekomsten av diskriminering. Och där det finns något
verkligt material att gå vidare på.


Det att man kan vrida och vända på något, som TantMarcus2 här,
så att nu bryts det med allvar mot lagen och detta ska minsann
inför rätt i Juli. Detta i sig säger ingenting, mer endast att det finns
enfaldiga dårar i vårat samhälle, ibland även genuit kreativa indi-
vider som lyckas finna hål i systemet.

Ett bra exempel på ett fall från England, där en man hade en un-
derhållnings verksamhet. Och underhållningen bestod av hans
talande katt, han tjänade en massa pengar på detta och sedan ville
han inte betala skatt på den tjänst han gjorde.
Han gjorde sedan en stämning på detta, men en motivering på
att kattens rättigheter skulle kränkas, om man tvingas betala skatt
på katten talförmåga eller något liknande.

Man skulle kunna tänka sig att fallet redan från början är helt galet,
eftersom man utgår från att katter kan ej tala. Men faktum är den
att det är inte något man kan utesluta att kanske någon katt kan,
och det är även närmast omöjligt att bevisa att en viss katt inte kan
det. På grund av filosofiska aspekter, som att katten kanske inte
känner sig för att tala för stunden.

Så rätten fick gå vidare med fallet.

Dock senare slängdes fallet ur rätten med motiveringen:
-Att om katten känt sina rättigheter kränkta, och alltså kunnat tala,
då skulle katten drivit fallet själv i rätten. Och gjort stämningen
själv.

Men i varje fall det var ett uppmärksammat fall, internationellt även,
som pågick faktiskt under en längre tid.


Den nya lagen om diskriminering är nog skälig att ha, men det
tråkiga som vi ser vid introduktionen av denna lag i landet, är
hur det även avslöjar hur förnuftet bland folket funnit en ny lägsta
nivå.


Hur skilljer sig en frisör som erbjuder damklippning och herr-
klippning, från en skoförsäljare som säljer både dam och herrskor?
På inget sätt.
Men vårat kära svenska folk, med generaler som TantMarcus2,
finner "diskriminering" inom detta.

Damklippning har olika pris än en herrklippning. Likadant:
En damsko har med största sannolikhet olika pris än en herrsko.
Båda produkterna ser även olika ut, herrklippning vs. Dam-
klippning, och damsko vs. herrsko.

Det skulle röra sig om verklig diskriminering, om jag som man
skulle gå till en skoaffär och vilja köpa en damsko, och jag sedan
skulle få betala mer för exakt samma sko, som t.ex. Anna som är
en kvinna. Och så även utan någon annan motivering eller orsak
än den att jag är man.

Då är det fråga om könsdiskrimineting, sexism.

#91  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering MarianneK
2006-05-15 00:51:00

"Det skulle röra sig om verklig diskriminering, om jag som man skulle gå till en skoaffär och vilja köpa en damsko, och jag sedan skulle få betala mer för exakt samma sko, som t.ex. Anna som är en kvinna. Och så även utan någon annan motivering eller orsak än den att jag är man."


Men det är väl det här det handlar om? Att en kvinna har fått betala mer än en man för en klippning, bara för att hon är kvinna, även om de velat ha håret precis likadant, eller om han velat ha en mer komplicerad frisyr. Det är könsdiskriminering.

#92  donbullshit, PerEdman
2006-05-16 07:04:23

Jag håller inte med hur du omformar alla dessa "rättigheter" till en fråga om positiva friheter - rätten TILL frisör och så vidare. Vad det handlar om, enligt mig, är negativa friheter, alltså varje människas rätt att få SLIPPA diskriminering på ovidkommande skäl.

Så även om det inte är en mänsklig rättighet att bli friserad så är det en mänsklig rättighet att inte bli diskriminerad medan man gör det.

/ Per

#93  PerEdman #92 RasmusS
2006-05-16 10:45:23

Anser du att män utsätts för diskriminering om en som manlig feminist vill vara med i feministisk organisation som utestänger männen från centrala delar av organisationen som exempelvis F! gör i och med deras 25% spärr för män?

#94  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering PerEdman
2006-05-18 17:44:07

Ja, det anser jag. Det är ett specifikt och osakligt urval baserat enbart på könstillhörighet. Vad skulle det annars vara?

/ Per

#95  PerEdman RasmusS
2006-05-18 18:08:24

Alltså, jag håller med dig. Det är diskriminering och jag blir uppriktigt glad när feminister erkänner det, dels för att det väcker en förhoppning om att vi kanske kan nå någonstans och dels för att jag på så sätt får lättare att argumentera emot mina personliga fördomar om just feminister. Ju fler som beter sig annorlunda än fördomarna desto svårare att hålla dem vid liv =)

#96  #95, RasmusS PerEdman
2006-05-18 22:55:23

Du har väl inte fått för dig att alla feminister - eller ens en majoritet av alla feminister - röstar på och/eller håller med om allt som Fi säger och gör?

Så är det nämligen inte. Titta på de olika valbarometrarna och SIFO-undersökningarna som dyker upp. Fi har så lite stöd att det är knappt mätbart. Bland feminister är det givetvis vanligare än i allmänhet, men den stora majoriteten av feminister röstar redan på andra partier och har ingen anledning att byta.


/ Per

#97  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2006-05-23 01:30:22

MarianneK sa:

Men det är väl det här det handlar om? Att en kvinna har fått betala mer än en man för en klippning, bara för att hon är kvinna, även om de velat ha håret precis likadant, eller om han velat ha en mer komplicerad frisyr. Det är könsdiskriminering.


Detta är det ju inte fråga om och om du är missnöjd med den service
du får hos någon frisör, så då klagar man hos frisören. Kanske då
få du t.o.m. din klippning gratis (pengar tillbaka) och frisören tänker
över hur den sätter sina priser. Och ändrar sin prismodell, om det
var så att du som kvinna klippte dig som en man, samma tid,
arbete osv. Men trots detta fick du betala mer, för att frisören trots
det ansåg det vara en damklippning, endast på grund av du var en
kvinna.

Då klagar du hos frisören vid klippnings tillfället, om du trots detta
inte får betala som männen, får lägre pris eller t.o.m. får en gratis
klippning, på grund av misstaget från frisören. Då går du nästa
gång till en annan frisör, och frågar först hurdan prissättning de har.
Och letar tills du hittar en som ger priser, som passar din smak.
Jag gör helt normalt detta (går till annan frisör), men mest för att
jag tycker att priserna är alltför höga rent generellt (detta hör varken
ihop med jämställdhet eller diskriminering).

Det finns ingen jämställdhetsfråga i detta. Fråga om civilkurage
och om kunder istället bara använder sitt huvud, så vinner de
företag, som erbjuder de bästa tjänsterna.
Framförallt är detta inte något där Ombudsmännen, regering
eller domstolar behöver kontaktas.

Vad vet vi, snart kanske vi har "bråk och stök"-Line, som erbjuder
kryssningar under "Rysk"-lagstiftning, med 15 års åldersgräns.
Billig sprit till alla, prostituerade (både flickor och pojkar) på båtarna,
visserligen kryssningar till lite andra orter med lite lägre standard.
Men TantMarcus(1) och 2 kan åka tillsammans. Och känna sig
"odiskriminerade" trots att de länge sedan fyllt 15, 18, 20
även 22.

Anmärkning! Jag har inget emot Ryssar, Ryssland eller Rysk-
lagstifning, det är upp till dem. Kryssningsfartygen "bråk och
stök"-Line, kanske inte ens går att köra under den lagstiftningen.
Kanske man instället får söka sådan Kryssnings-licens i
Nordkorea eller annat land där man kunde erhålla det.
Angivna länder fungerar endast som exempel.

Sedan vad gäller vissa anmälningar till Jämo, så är det nog
mer fråga om att man borde satsa på mentalvården i landet.
Och Jämo borde "skicka vidare" dessa anmälningar dit.

#98  Sv: Ny lag mot könsdiskriminering donbullshit
2006-05-23 01:38:48

PerEdman sa:


Jag håller inte med hur du omformar alla dessa "rättigheter" till en fråga om positiva friheter - rätten TILL frisör och så vidare. Vad det handlar om, enligt mig, är negativa friheter, alltså varje människas rätt att få SLIPPA diskriminering på ovidkommande skäl.

Så även om det inte är en mänsklig rättighet att bli friserad så är det en mänsklig rättighet att inte bli diskriminerad medan man gör det.

/ Per


Det du beskriver är inte en fråga om "en mänsklig rättighet", mer
troligt är det fråga om enfaldighet om man väljer att klippa sig hos
en frisör, där man inte ens själv gillar priserna eller kan acceptera
dem, eller deras priskategorier.
Men trots det sätter man själv ned sin egen ärsle i deras frisörstol.

Då kan man ej går och gråta hos Jämo, utan då bör man gå hem
och skämmas.

Och den diskriminering en individ möjligen kan känna vid detta
läge, kommer snarast från det subjektiva sätt personen ser på
sin omgivning. Ett problem Jämo ej kan fixa.

#99  donbullshit MarianneK
2006-05-24 02:02:48

"Det finns ingen jämställdhetsfråga i detta. Fråga om civilkurage
och om kunder istället bara använder sitt huvud, så vinner de
företag, som erbjuder de bästa tjänsterna."


Det är inte en jämställdhetsfråga för att det kan gå att lösa genom att individen ryter till? Ska man låta bli att lagstifta mot sexuella trakasserier eftersom vissa män och kvinnor klarar av att lösa situationen på egen hand?

Om någon får betala mer pengar för något, enbart på grund av sitt kön, är det diskriminering. Om det sedan är effektivt att lösa detta genom lagstiftning är en annan sak. Men det är solklart en jämställdhetsfråga!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?