feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Det är tydligen ok med diskriminering....


Gå till senaste inlägget#1  Det är tydligen ok med diskriminering.... memnok
2005-06-21 13:56:25

så länge den riktar sig mot "svenska" män vill säga:
http://sydsvenskan.se/ekonomi/article109236.ece

Arbetsförmedlingen i Skåne har fått skära ner på starta eget-bidragen, det mest logiska hade varit att endast ge de bärkraftigaste affärsidéerna bidrag eller kanske prioritera unga arbetssökande eller människor med erfarenhet inom brancherna de vill starta företag i.

Vad gör då arbetsförmedlingen skåne? De säger att man måste vara kvinna och/eller invandrare för att få starta eget-bidrag. Alltså har man diskriminerat män med Svensk bakgrund, uttryckligen. Finns det inte lagstiftning mot sådant här?

#2  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... Wilford
2005-06-21 14:22:54

Detta är en form av kvotering då kvinnor och invandrare är i minoritet då det gäller företagande.

#3  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... Angelique
2005-06-21 14:23:50

Att diskriminering existerar och därför uppenbarligen är "ok" är väl ingen nyhet direkt.

Självklart borde det vara utifrån affärsidéer och inte utifrån kön eller etnicitet starta eget-bidrag bedöms.

#4  #2 Angelique
2005-06-21 14:26:53

well, ser man på det som en slags kvotering kan jag iofs se på det annorlunda. Men kvotering är bara en tillfällig lösning, min grundinställning är enligt nedre delen av #3.

#5  Angelique memnok
2005-06-21 14:34:09

Kan du komma på några andra exempel där statliga myndigheter uttryckligen har diskvalificerat folk från vissa bidrag på grund av deras etnicitet eller kön? Det kan inte jag i alla fall...

Wilford: Kvotering my ass. När det gäller att starta företag är det samma villkor för _alla_ redan på förhand (förutom att kvinnor och invandrare ibland erbjuds kurser med mera). Det finns ju inte direkt någon som skall anställa dem så jag vet inte riktigt varför man skall tala om kvotering. De bästa idéerna skall få starta eget-bidrag, allt annat är idiotiskt. Det är precis som om man skulle "kvotera" in ett par ifrån gruppen "feta och otränade" till svenska friidrottslaget. Men vem vet, det kommer säkert också när man börjar upptäcka andra grupper i samhället som inte får vara med överallt.

#6  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... SophieG
2005-06-21 14:37:55

Why o why kan man inte se bara en endaste gnutta upprördhet från någon enstaka feminist när sådant här uppdagas...

#7  Memnok... Wilford
2005-06-21 14:47:55

Jag är ingen anhängare av kvotering (tvärtom faktiskt) men det är vad jag tycker detta är.
Det är kvotering när någon inte får ett jobb bara för att företaget måste få in personal av ett annat kön än du tillhör och det är lika mycket kvotering när du inte får starta eget bidrag för att dessa bidrag ska gå till grupper av människor som inte är i majoritet inom företagande.

Du undrar om det inte fanns lagar mot sånt här och då ville jag visa att de lagar som finns antagligen inte kan användas i fall som dessa då dom kommer att hävda att det handlar om kvotering istället för diskriminering.

#8  #5 Angelique
2005-06-21 14:50:17

Nej det kan jag inte. Jag blev upprörd och det var därför jag skrev i tråden. Men gnäll för er själva istället då för i helvete. :)

#9  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... udd
2005-06-21 15:17:26

SophieG: "Why o why kan man inte se bara en endaste gnutta upprördhet från någon enstaka feminist när sådant här uppdagas..."

Jag kan bidraga med en gnutta upprördhet. Jag tycker att sånt där förstör och för bort fokus från de verkliga problemen.

"- Men kvinnor får ju lägre lön än män, är inte det orättvist?
- Men vafan, de får ju sånt där tjejbidrag för att starta eget. *mummel mummel*"
Och vips var det problemet ur världen.

(Det var åsikten ur ett feministiskt perspektiv som jag ser det. Rent personligt ser jag andra problem med det där också, exempelvis att de bästa idéerna kanske inte kommer fram.)

#10  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... missModesty
2005-06-21 15:24:19

Av tradition brukar arbetsmarknadsåtgärder riktas till de som anses ha svårast på arbetsmarknaden. Jag misstänker att det varken är ett försök att verka feministiskt eller ett försök till att motverka rasism. Det är nog bara ett sätt att försöka sänka arbetslösheten på. Var det inte SAAB som fick hyra mark för 50 öre till en fabrik mot löftet att fabriken skulle ge arbetstillfällen? Ekonomiskt stöd och bidrag för att styra arbetsmarknaden finns i Sverige. Visst kan man diskutera det ur ett feministiskt perspektiv men man behöver inte ha det perspektivet.

#11  missModesty Wilford
2005-06-21 15:30:51

Jag kan förstå om detta stöd går till invandrare då dessa har problem med att få jobb (stödjer det inte men jag förstår det) men att det även riktas mot kvinnor.
Har verkligen kvinnor svårare på arbetsmarknaden än andra grupper?

#12  Kvotering memnok
2005-06-21 16:16:59

Jag tycker inte att man kan jämställa detta fenomen med kvotering. Det står alla fritt att starta företag, man som kvinna, invandrare som svenskfödd. Vad som händer är att kvinnor och invandrare får en förmån som inte svenskfödda män får. De får pengar varje månad i bidrag för att hjälpa dem med företag. Det är ett bidrag som svenskfödda män inte har tillgång till.

Det kan inte jämställas med att man som företag prioriterar att anställa människor ur grupper som är dåligt representerade på företaget. No way....

Dessutom är detta ett typiskt socialdemokratiskt sätt att tänka på, istället för att målet med starta eget-bidrag skall vara att ge människor en möjlighet att komma igång med företag som skall stå på egna ben och senare anställa andra så är målet att få bort folk som har svårt att få jobb ur statistiken.... jag är memnoks totala avsaknad av förvåning....

Udd: Vilka verkliga problem? Ett mer tydligt exempel på diskriminering på grund av kön har jag aldrig sett, här säger man uttryckligen att män inte har rätt till något som kvinnor har bara på grund av deras kön.

Angelique: Menade inte alls så. Jag tänkte mest att den första raden på ditt inlägg antydde att det fanns något liknande på andra ställen i samhället och blev intresserad. Join the gnällkör för all del... ;-D

#13  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... TantMarcus
2005-06-21 16:45:45

Från och med 1:a juli skärps jämställdhetslagen, så då får inte Arbetsförmedlingen könsdiskriminera arbetssökande, och det blir förbjudet med könsdiskriminering när det gäller stöd till nyföretagare. Så det är bara några dagar till nu innan det är goodbye med det här skitsystemet.

#14  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... Wilford
2005-06-21 16:58:21

Memnok...Jag satt och filade på ett långt och detaljerat inlägg men när jag läste igenom det så var det inte begripligt så jag kommer inte att fortsätta debatten om ordvalet kvotering/diskriminering.

TantMarcus...Vi får se efter den 1:a juli om detta kommer att försvinna men jag är skeptisk till det.
Dom kallar nog det för att prioritera vissa minoritetsgrupper och då tror jag inte att diskrimineringslagarna kommer åt dom.

#15  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... TantMarcus
2005-06-21 17:04:13

Wilford: om det här skulle tillåtas efter den 1:a juli så skulle jag känna mig... chockad och lurad. Dom kan ju inte bluddra bort det här med fina ord. Att begå ett tydligt lagbrott med hänvisning till ädla motiv kan ju bara inte funka. Någon måtta får det vara.

#16  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... Wilford
2005-06-21 17:12:39

Men då borde allt stöd till kvinnor som inte män har i motsvarande form också upphöra.
Inga mer bidrag till kvinnojourer om inte mansjourerna får samma summa. Inga fler mammografiundersökningar om inte män får prostaundersökningar och så vidare.

Är rädd för att du faktiskt kommer att bli chockad och känna dig lurad.

#17  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... TantMarcus
2005-06-21 17:58:58

Wilford:

Här kommer en länk till den propp som nu blivit verklighet:

http://rixlex.riksdagen.se/htbin/thw?%24%7BHT…=

Om du kollar under punkt 8.1 och lite längre ner så står det att inga undantag kommer att tillåtas för positiv särbehandling pga kön när det gäller Arbetsförmedlingens tjänster och starta-eget-bidrag.
Remmissinstanserna JämO, DO och Lunds universitet hade invänt och ville att det skulle gå att positivt särbehandla.

"Regeringen konstaterar att motsvarande resonemang som fördes i fråga om etnisk
tillhörighet skulle kunna föras också i fråga om kön. En skillnad är dock att
arbetsmarknadspolitiken i dag inte har några program eller andra
arbetsmarknadspolitiska insatser där skillnad görs mellan kvinnor och män. Det
finns alltså inte något omedelbart behov av att i lagen säkerställa att
befintliga insatser kan bibehållas utan att komma i konflikt med
diskrimineringslagen." [...] "Därför bör det nu
inte införas ett undantag för positiv särbehandling eller särskilda åtgärder för
kön."

Ha, ha! Eftersom det inte finns några arbetsmarknadspolitiska program som särbehandlar efter kön så behöver det inte finnas undantag för det. Eftersom regeringen inte vet att det görs skillnad på kön så tycker man inte att det finns behov av undantag från förbudet mot könsdiskriminering.
Vad är det man säger... "ignorance is a bliss"? Hursomhelst, ibland är det tur att regeringen inte vet vad som händer.

I övrigt finns det vissa undantag i den nya lagen, t.ex. för att kvinnojourerna ska kunna fortsätta bara hjälpa kvinnor. Barnbidraget är också undantaget från lagen (så att det går till mamman även i fortsättningen).

#18  TantMarcus Wilford
2005-06-21 18:31:45

Tack för länken.
Efter att ha kollat igenom det hela lite snabbt så känns det rätt så lovande.

#19  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... Fredrik
2005-06-21 23:24:20

sophie #6
här har du en som är mer än upprört, det kan jag lova dig.

#20  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... Angelique
2005-06-22 13:22:49

Nej då Memnok, det var bara den tillspetsade och den i mitt tycke en smula onyanserade rubriken jag reagerade på, vilket jag knappt hann uttrycka innan ett sarkasmdrypande finger utnyttjade tillfället till att på ett ironiskt nog ganska kollektivt vis knäppa till min i tråden nyinkomna näsa, varefter jag för tillfället tröttnade. Men nog om det.

Jag tycker vid en ytlig koll att Skånearbetsförmedlingens regel verkar oigenomtänkt och bakåtsträvande. Man inbillar sig ju gärna att uttalad diskriminering i statliga verk och liknande inte finns numera. På nämnda arbetsförmedlings pressmeddelandesida http://www.ams.se/RDFS.asp?L=401 tycker jag mig inte heller få några förklaringar till varför S.B. blev nekad Start av näringsverksamhetsbidrag. http://sydsvenskan.se/ekonomi/article109237.ece

Det måste kännas otroligt tungt att förbereda start av ett nytt företag, få uppgifter om att ha prioritet och i slutskedet få hjälpen bortryckt från sig.

Enda anledningen jag kan komma på att frångå likabehandling vore om arbetsförmedlarna ville ta hänsyn till sin egen fördomsfullhet när det gäller att bevilja starta eget-bidrag. Men något sånt verkar långt ifrån sannolikt. Alternativt att de knappt får in några direkt dåliga affärsidéer och samtidigt vill "kvotera", men inte heller det är rimligt att anta.

I min värld kvarstår bara att arbetsförmedlingen i skåne könsdiskriminerar eller har könsdiskriminerat, vilket jag (förhoppningsvis uppenbart) starkt ogillar.

#21  Angelique memnok
2005-06-22 14:11:15

Återigen ber jag om ursäkt för mitt sarkasmdrypande finger och dess förmåga att knäppa folk på näsan utan att tänka efter....

Förklaringen till varför S.B. inte fick bidrag uttrycks ju faktiskt i klartext i den andra artikeln: "Prioritering av andra åtgärder gör att Arbetsförmedlingen i Skåne måste dra ner på stödet till start av näringsverksamhet – det så kallade starta eget bidraget. Därför får numera bara kvinnor och invandrare rätt till bidraget
– Enligt de nya direktiven som kom i maj måste den sökande uppfylla två av följande tre kriterier: vara kvinna, vara invandrare eller omfattas av aktivitetsgarantin. Är man svensk och man så kan man inte komma i fråga även om man omfattas av aktivitetsgarantin, säger Eva Jacobsson som handlägger starta eget ärenden på arbetsförmedlingarna i Malmö. "

Men det kanske blir aktuellt att slänga in en anmälan efter att lagen träder i kraft eftersom könsdiskriminering är något jag också (troligtvis uppenbarligen) ogillar.

(ett litet stickspår)
Även om man i detta fallet inte kan tala om kvotering (eftersom det inte är anställning vi talar om utan ett bidrag för att underlätta företagsstart, det står ju alla fritt att starta företag även utan starta eget-bidrag) så har jag faktiskt aldrig förstått skillnaden mellan det och diskriminering. För personen som inte får jobbet är det ju fråga om diskriminering, h*n får inte tillgång till något enbart på grund av sitt kön, mer tydligt än så blir det väl inte?

#22  memnok Angelique
2005-06-22 15:14:45

Det var nu inte dig jag syftade på när det gällde sarkasmen, istället var det inlägg #6 som i första hand fick min bägare att skvimpa över. Ber om ursäkt för otydligheten.

På pressmeddelandesidan kan man läsa:

"Med anledning av uppgifter i media om vilka arbetssökande som prioriteras vid Start av näringsverksamhet (hette tidigare Starta eget) i Skåne vill Länsarbetsnämnden göra vissa förtydligande. /.../ Av de arbetssökande som är intresserade av Start av näringsverksamhet prioriterar vi de som är inskrivna i aktivitetsgarantin och som har en affärsidé med tillväxtfaktor."

Men det kastar ju inget ljus över varför S.B. fått en annan förklaring.

Anmälan låter bra tycker jag.

För att kommentera stickspåret:
jag håller med om att man skulle kunna se kvotering som en typ av diskriminering. Jag är tudelad i kvoteringsfrågor, men har blivit mer positiv till det den senare tiden. Det man måste komma ihåg om man använder sig av kvotering är ju att det endast är en nödlösning, ett sätt att från ett mycket praktiskt håll motverka den totala särbehandlingen. Jämför med eldsvåda och svedjebränning, det senare sker genomtänkt och under kontrollerade former. Det är alltså syftet som skiljer kvotering från diskriminering, syftet med kvotering är att minska den totala mängden av diskriminering (och uppmuntra nytillskott från en särskild grupp), även om en sån åtgärd kan ses som diskriminerande i sig.

#23  Sv: Det är tydligen ok med diskriminering.... TantMarcus
2005-06-22 22:01:23

Staten vill ju uppenbarligen ha en jämnare könsfördelning bland nyföretagarna. Ur det perspektivet så måste det ju ses som ett misslyckande varje gång en man startar ett företag. Han förstör ju statistiken för stackars staten.

Det är ju många som efterlyser att männen också ska engagera sig för jämställdheten och dra sitt strå till stacken. Ett tips på en konkret grej man kan göra för att förbättra jämställdheten är ju att, som man, inte starta ett företag. Låter det vettigt?

#24  Till Memnok udd
2005-06-22 22:21:39

"Vilka verkliga problem? Ett mer tydligt exempel på diskriminering på grund av kön har jag aldrig sett, här säger man uttryckligen att män inte har rätt till något som kvinnor har bara på grund av deras kön."

Okej, det var en klantig formulering. (Jag kopplade ihop det med andra inlägg i en helt annan tråd egentligen.) Det jag menade var att den ojämlikhet som den där typen av åtgärder försöker minska tenderar att bara dölja den faktiska ojämlikheten.

Det exemplet jag nämnde, olika lön för olika kön, tycker jag är ett sånt "verkligt problem". Det jag menade var att såna där, kanske feministiska, åtgärder kan vara kontraproduktiva.

Sen är ju naturligtvis det här också ett tecken på ojämlikhet och på så sätt inte alls overkligt. Det var inte så jag menade.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?