feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

ny kul t-shirt: "Manshatare? Jajamänsan!"


Gå till senaste inlägget#1  ny kul t-shirt: "Manshatare? Jajamänsan!" Nartin
2004-04-25 14:45:02

MQ har börjat sälja T-shirts med texten "Manshatare - jajamänsan" på bröstet. Jag såg en hel hör ligga inne på MQ gallerian idag. Vad skall detta föreställa? Är detta feminism, eller har idiotin till slut tagit över fullständigt?

#2  doh! - rättelse Nartin
2004-04-25 14:59:14

hör=hög

#3  Hmmm... MrG
2004-04-25 15:08:08

Dumfeminismen breder ut sig...

MrG

#4  Jag tror... Catrin
2004-04-25 16:07:10

..att man vill "reclaima" ordet.
Mansgrisar/antifeminister har velat göra jämställdhet och feminism synonymt med manshat och det får de tillbaka nu.

#5  Catrin kim
2004-04-25 16:14:26

Hur kommer det sig att inte de sk mansgrisarna får avgöra vad som är mansförnedrande,när gnällkärringarna/feministerna har tagit ensamrätt på vad som är kvinnoförnedrande?

#6  Kvinnohatare: Jajamensan Pebbe
2004-04-25 16:26:49

Var inne och frågade om de hade en tröja med: Kvinnohatare? Jajemensan.

Någon sådan gick dock inte att få tag, trist nog. Får trycka upp en själv.

#7  Jasså Kim, Catrin
2004-04-25 16:34:28

är det så? Det låter verkligen jättekonstigt, men du kan ju utveckla lite samt ge några exempel?

En sak till, anser du att "gnällkärringar" är synonymt med feminister?

#8  Catrin David M
2004-04-25 18:12:25

Varför drar du likhets tecken mellan mansgris och antifeminist? Lite mer nyanserad kan du väl vara.
Jag är antifeminist av många skäl men inget av dem är för att jag är mansgris. Jag arbetar också för jämställdhet och vill alla människor väl men bara för att jag inte skriver under feminismens dogmer så är jag väl ingen mansgris?

Personligen så anser jag det bör vara olagligt att ha T-shirts det står manshatare på. Varför är annars nazistsymboler förbjudna? Jo, för att symboler som visar hat mot grupper ska vara förbjudet.

#9  David M Catrin
2004-04-25 19:01:56

Jag skrev visserligen inte att antifeminister är lika med mansgrisar. Ett / -tecken betyder inte att orden är synonyma. Men man KAN sätta synonymer på var sida om /. Därför frågade jag kim (med litet k) vad denne avsåg.

Och eftersom du nu frågar så snällt (öh.. nähä.. ;) så svarar jag: Ja, i stort sett! Jag säger inte att det är en synonym men jag tror att de flesta antifeminister är mansgrisar. Det finns säkert också de som inte förstått innebörden av begreppen och det finns ju också kvinnliga antifeminister...

Men låt säga att man ÄR samhällsmedveten och man HAR klart för sig vad feminist betyder (samt vad "anti" betyder) och man fortfarande vill kalla sig antifeminist, ja då är det ingen som kan inbilla mig att denne är FÖR jämställdhet!

Men det skulle ju vara intressant att höra vad du syftar på när du menar att du/ni antifeminister arbetar för jämställdhet?

Ps. I mitt inlägg: 2004-04-25, 16:07 skrev jag inget om min personliga åsikt. Bara så du vet.

#10  Catrin David M
2004-04-25 19:28:59

Jag tycker du har många föreställningar som är svagt underbyggda. För det första, eftersom feminism inte är synonymt med jämställdhet så kan man alltså arbeta för jämställdhet utan att vara feminist. Allt handlar ju om vad man själv anser vara jämställdhet.

Sedan så är det lite dåligt av dig att mena att alla som inte är feminister bara inte har förstått. Med det menar du ju att om man "vet" nåt så blir man feminist.

Jag skulle vilja att du definierade ordet "mansgris". Vad innebär det för dig?

Vill också att du definierar vad "jämställdhet" är för dig.

Jag har snart en kandidat examen i statsvetenskap och även läst kön och makt på universitet. Menar du då att jag fortfarande inte förstått men att du gjort det?

Själv så tycker jag att jämställdhet är att INTE se till kön men att samtidigt acceptera de skillnader som finns oavsett om de är biologiska eller sociala. Jag tycker också jämställdhet är lika mycket en kvinnas/mans rätt att vikta ut sig som att inte vika ut sig. Lika mycket en kvinnas/mans rätt att inte skaffa barn som att skaffa barn. Mitt mål med är att samhället ska bli summan av allas frivilliga val. Utopi, javisst. Men jag gillar den bättre än att samhället MÅSTE bli som feminismen vill att den ska bli. Det ser vi ju flera exempel på där feminismen vill köra över vad folk verkligen vill bara för att nå de feministiska målet. För en feminist verkar de feministiska målens inträdande vara viktigare än vad folk faktiskt vill. Det tycker jag är allt annat än jämställdhet.

Jag saknar också vetenskapen i feminismen. Såsom psykologi, biologi eller antropologi. För många av feminismens "sanningar" är inget annat än just åsikter. T ex den feministiska sanningen om att media styr våra skönhetsideal. Om man dock läst psykologi så vet man att det finns mängder av andra förklaringar till våra ideal och att media endast spelar på de preferenser vi har inom oss som ett resultat av evolutionen. Kan flera exempel.

Så, mitt svar till dig om vad jag gör för jämställdheten är att jag arbetar för att du och alla andra ska bestämma så mycket som möjligt om ditt egna liv. Kämpar för allas rätt att själva välja. Som det är idag så är ju endast de val feminismens stödjer som man som person får välja. Det samhället vill inte jag ha. Jag är för jämställdhet men köper inte feminismens patriarkats tanke. Det är allt.

#11  Hmmm.. MrG
2004-04-25 22:40:42

Tragiskt att folk ens försöker försvara det...

Dumfeminism.

MrG

#12  oj Nartin
2004-04-25 23:29:52

är det bara bajsnödiga universitetsstudenter som skriver här?

#13  Varför feminism..? Hanna
2004-04-26 09:36:48

Men är det feministiskt eller är det manshateri eller bara dumt? Bara för att någon sätter sig emot män behöver inte det betyda feminism - eller? Det kan ju vara så enkelt som BARA manshat. Jag menar.. det finns ju hur många tjejer som helst som säger "alla killar är dumma i huvet" och som även tar avstånd från feminismen. Men som ni säger.. det kanske även är dumfeminism eller mainstreamfeminism.

#14  Hanna Nartin
2004-04-26 10:05:57

Tröjan är ju skapad av Louise Boije av Gennäs - uttalad feminist - en av landets mest tongivande. Och ja, om hon tycker det är lämnpligt med manshat på tröjor, så företräder hon nog dumfemninismes, precis som Winberg och Schyman.

#15  Louise Boije av Gennäs... Hanna
2004-04-26 17:35:12

..säger även att det är ett ironiskt citat från hennes senaste bok.

#16  Hanna Nartin
2004-04-26 17:54:56

ja jo, Hanna, men det framgår inte av texten på T-shirten. på Tröjorna som säljs på MQ står det bara "Manshatare, Jajamänsan" - ingen disclaimer om att det handlar om ironi. Säg den manlige kvinnohatarförfattare som hade kommit undan med ett dylikt citat, med hävisning till att "det är litteratur, det står i min bok" - Kvällspressen hade varit på honom som en hökar och ROKS hade säkerligen utfärdat en fatwa mot honom.

#17  ¿ JoeHill
2004-04-26 18:06:20

Var inte Mein Kampf också ironisk?

Hitler kanske tyckte det.. "Äsch, haha,..det där om judarna var ju bara på skoj"... "har ni ingen humor?"...

#18  Boije av Gennäs skall inte Mats L
2004-04-26 18:13:31

vara ironisk.

Hon och alla andra feminister skall lämna manligheten i fred i si så där 100 år tills vi analyserat feministernas psyke i grunden.

#19  David M Catrin
2004-04-26 18:34:33

”Jag tycker du har många föreställningar som är svagt underbyggda. För det första, eftersom feminism inte är synonymt med jämställdhet..”
”Sedan så är det lite dåligt av dig att mena att alla som inte är feminister bara inte har förstått”

Men du har verkligen problem med ordförståelsen! Det där är inte mina ord och heller inte mina åsikter. Du får läsa igen och antingen komma på andra ”föreställningar jag har som är svagt underbyggda” (och många sådana skulle det vara också..), annars vore ju en ursäkt på sin plats!

”Allt handlar ju om vad man själv anser vara jämställdhet”

Ånej! Du kan inte hitta på vad som helst och kalla det för jämställdhet.

”ordet "mansgris". Vad innebär det för dig?”

En man som vill behålla sitt överläge i samhället och således är emot jämställdhet.

”Vill också att du definierar vad "jämställdhet" är för dig”

Jämställdhet är (inte bara för mig) då män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Vad trodde du? Har du ”egna” kriterier?

”Jag har snart en kandidat examen i statsvetenskap och även läst kön och makt på universitet. Menar du då att jag fortfarande inte förstått men att du gjort det?”

Inte för att jag har uttalat mig om dig men det är faktiskt fullt möjligt att det är så. Man behöver inte ha förstått en bok bara för att man har läst den…

”..bättre än att samhället MÅSTE bli som feminismen vill att den ska bli”

..Nämligen jämställt… ja det låter ju otäckt.. *ironi*

”Jag saknar också vetenskapen i feminismen. Såsom psykologi, biologi eller antropologi”

Löjligt! Vad grundar du den konstaterade avsaknaden på?

”Om man dock läst psykologi så vet man att..”

Sluta med det där! Jag kan en hel del om psykologi jag också och du ger inte direkt intrycket av att du förstått någonting av det du läst. Det är inte då du talar om hur duktig du är som gör dig trovärdig, det är dina argument i sakfrågorna. Förstår du?
Media har naturligtvis en stor påverkan för våra ideal, hur motiverar du något annat?

”Så, mitt svar till dig om vad jag gör för jämställdheten är att jag arbetar för att du och alla andra ska bestämma så mycket som möjligt om ditt egna liv. Kämpar för allas rätt att själva välja.”

Du förstod inte frågan; VAD består ditt/ert jämställdhetsarbete i, alltså i praktiken. Vad gör du? Och vad gör AFS?

#20  Ps. David Catrin
2004-04-26 18:37:31

Feminism är VÄGEN till jämställdhet. Om du inte förstått det.

#21  ¿ JoeHill
2004-04-26 18:48:27

"...Jämställdhet är (inte bara för mig) då män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Vad trodde du? Har du ”egna” kriterier?..."

Med vissa undantag antar jag? Typ, aborträtten?

#22  JH Catrin
2004-04-26 19:15:43

Kan män göra abort? :-)

#23  Nej, men Mats L
2004-04-26 19:25:18

vi kan bli fäder.

På vilket sätt tycker du att patriarkatsteorin leder till jämställdhet? Kan du säga ett område där den feministiska förklaringsmodellen kan användas för att förstå manligt/kvinnligt?

#24  ¿ JoeHill
2004-04-26 19:52:01

"Kan män göra abort?"

Räknas det om mannen mishandlar sin fru/flickvän tills hon får missfall?

#25  Catrin David M
2004-04-26 21:42:13

Det där var mycket och jag vill kommentera allt men det orkar jag inte.

Du skrev: "Jämställdhet är (inte bara för mig) då män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter"

Har vi inte det redan idag? Och då vi inte har det så har ju kvinnan fördelen. T ex värnplikten och aborträtten.

Tycker faktiskt det är du som inte förstår. Först skriver du att du inte har åsikten att feminism är synonymt med jämställdhet men direkt efter det skriver du att den enda vägen till jämställdhet är feminism. Hur ska du ha det?

Du skrev: "Nämligen jämställt… ja det låter ju otäckt.. *ironi*"

Hur kan det samhället vara jämställt när man nåt de feministiska målen när man på vägen dit struntar i vad folk vill och kör över dem?

Vad jag bygger mitt antagande om att feminismen saknar vetenskapen? Jo, genusvetenskapen bryr sig inte om mycket av det som faktiskt redan finns framforskat inom t ex psykologi eller biologi. Feminister har mängder av "sanningar" som motsägs av ren fakta. T ex om varför män slåss.

Sedan en fråga. Du säger att en mansgris är en man som vill behålla sitt överläge. Betyder det då att fattiga killar som bor på gatan inte kan vara mansgrisar? De har ju inget överläge. Vad är då tjejer som vill behålla sitt överläge?

Men återigen. INGEN säger att feminism är detsamma jämställdhet. Inte ens feministerna själva. Varför skulle de annars säga "det är dags att gå från jämställdhet till feminism"?

Sen förstår inte jag vad det är som skrämmer dig med ett samhälle där alla får vara vilka de vill, göra vad de vill. Varför måste samhället tvinga tjejer och killar till att göra samma saker i exakt lika stor utsträckning? Det är ju det som blir resultatet av att det ska vara lika många tjejer som killar överallt. Låt människor fria vilja avgöra vad de ska göra. Skulle det sen leda till att samhället har lite olika könsfördelningar så gör inte det nånting.

#26  Catrin Kalle
2004-04-27 16:44:48

Åter till ditt första inlägg i tråden.

"Jag tror att man vill reclaima ordet."

Jag antar att du med "man" i det här sammanhanget syftar på feministerna eller feminismen. Så min fråga blir då:

Varför skulle man vilja reclaima ett ord eller begrepp, som man hela tiden förnekat att det varit en del av rörelsen?

#27  Kalle Catrin
2004-04-27 17:31:45

"Jag antar att du med "man" i det här sammanhanget syftar på feministerna eller feminismen"

Jo i huvudsak. Nu vet jag inte vad MQ eller Louise B. av G. har angett som skäl så jag gissar bara. Jag vet dock att det finns feminister som är jävligt trötta på att bli kallade "manshatare" bara för att de vill ha jämställdhet. Så för att avdramatisera ordet har de börjat använda det själva. Typ: "om jämställdhet är manshat så kan det ju inte vara så förskräckligt att vara manshatare..."

Jag vet inte om det är en bra idé att göra så, jag praktiserar det inte själv. Men jag har förståelse för tanken.

#28  David M Catrin
2004-04-27 17:33:22

Såg nu att du också skrivit till mig, men måste dra nu... du får svar senare.

#29  David M Catrin
2004-04-28 22:05:53

”Det där var mycket och jag vill kommentera allt men det orkar jag inte”

Handlar det verkligen bara om ”ork”?
Du får allt ta och förklara varför du skrev detta i alla fall:

”du har många föreställningar som är svagt underbyggda”

- Som VAD?

”Sedan så är det lite dåligt av dig att mena att alla som inte är feminister bara inte har förstått”

- VAR har jag skrivit så?

Eftersom du skrivit så här, så borde du ju ha mycket goda grunder till det, och då kan det ju heller inte vara så svårt att svara på… Eller har du gjort ”förhastade” uttalanden?

Detta är jag också mycket nyfiken på: VAD består ditt/ert jämställdhetsarbete i, alltså i praktiken. Vad gör du? Och vad gör AFS?

Jag vill ha svar på detta inlägg innan du går till nästa (som kommer snart).

#30  David M Catrin
2004-04-28 22:09:00

”Har vi inte det redan idag?” [jämställdhet]

Nej! Att bestämma enligt lag att män och kvinnor ska ha samma rättigheter osv, betyder inte att det efterlevs.

”Först skriver du att du inte har åsikten att feminism är synonymt med jämställdhet men direkt efter det skriver du att den enda vägen till jämställdhet är feminism. Hur ska du ha det?”

Men huuur kan det vara så svårt att förstå??? Du har ju t o m sammanfattat det helt korrekt själv! Jag gör en sista jätteansträngning, för det här måste du förstå.
Alltså;
Vi har i det i dagens läge INTE jämställt.
Om man vill att samhället ska BLI jämställt, så krävs ett visst arbete för att NÅ dit.
Det är detta arbete som kallas feminism.
Anhängare av åtgärder och strävandet för att samhället ska bli jämställt kallas feminister.
MÅLET för feminismen/feminister är jämställdhet.
När man nått målet (jämställdhet) behövs inte längre feminismen/feminister.

Så feministerna bryr sig inte om vetenskapen som förklarar varför män slåss… Då undrar jag: Vilken är feminismens förklaring? Och vilken är vetenskapens?

”Du säger att en mansgris är en man som vill behålla sitt överläge. Betyder det då att fattiga killar som bor på gatan inte kan vara mansgrisar? De har ju inget överläge”

Jo, gruppen män är överordnad gruppen kvinnor. En manlig uteliggare har ett högre värde än en kvinnlig uteliggare.

"det är dags att gå från jämställdhet till feminism"

Det är en bra fråga. Jag förstår faktiskt förvirringen… Om du har förstått det jag har förklarat hittills så blir det lättare att förstå fortsättningen…
Jo, det var det feministiska Vänsterpartiet som skrev motionen ”Från jämställdhet till feminism”. V menade att den svenska jämställdhetspolitiken inte förmått att ordentligt utmana könsmaktsordningen. Jämställdhetspolitiken räcker helt enkelt inte till, utan måste skärpas och bli mer aktiv (alltså feministisk).

”Sen förstår inte jag vad det är som skrämmer dig med ett samhälle där alla får vara vilka de vill, göra vad de vill”

Nu ANTAR du saker om mig igen. Jag skräms inte av ett sånt samhälle, tvärtom. Som feminist är det precis det jag vill, nämligen att män/pojkar kvinnor/flickor INTE ska hindras av stereotypa könsroller. Och att vi INTE ska bli olika bedömda pga kön. Detta får vi säkert anledning att återkomma till… :-)

#31  Hmmm... MrG
2004-04-28 23:15:55

Catrin: Om män nu är överordnade på alla plan överallt i samhället hur kommer det sig då att kvinnor får mildare påföljder i vårt rättssystem?

Att manliga uteliggare står högre i kurs än kvinnliga är fantasier från din sida. Kvinnliga missbrukare har lättare att få vård än manliga uteliggare - Om det sedan beror på att kvinnliga uteliggare än mindre vanliga än manliga, svarar bättre på behandling eller väcker mer sympati låter jag vara osagt.

Att påstå att män är överordnade kvinnor på ALLA plan i samhället är är tramsigt och tyder på en bristande helhetssyn, oförmåga till kritiskt tänkande och en romantiserad bild av kvinnan som det ständiga offret. Det blir nästan lite pinsamt när det är så lätt att motbevisa.

MrG

#32  vadå? Josefine Alvunger
2004-04-29 00:48:10

Är det bättre att säga "nästan ALLA" då eller? Det blir inte direkt ljusare för det.

#33  Catrin David M
2004-04-29 00:52:52

Det är du som inte verkar fatta. Om du nu menar att feminism är ENDA vägen till jämställdhet så betyder ju det att feminism är synonymt med jämställdhet. Jag däremot anser att det finns flera vägar till jämställdhet och att det finns bättre lösningar på de problem som finns än de feminismen kommer med.

Feminismens svar på varför män slåss är två. 1Män slåss för att få/behålla maktöverläget. 2)För att de är män

Men studier i ämnet visar att kvinnor är mer aggressiva i relationer, även bland småflickor är flickor mer aggressiva i relationer. Detta gäller både vänner och partnersrelationer. Men tjejer är aggressiva på annat sätt och även om de tar till våld så ger det inte lika stora effekter/skador eftersom kvinnor är svagare än män. Studier på lesbiskapar visar också att det troligen är RELATIONENKONSTRUKTIONEN som sådan som är grunden för aggression och inte att det skulle handla om maktuppvisning eller förtryck. Det har också visat sig att flertalet av de män som sitter inne för kvinnomisshandel har psykiska störningar, tillhör fattiga delen av befolkning. Detta vill inte feminismen erkänna utan de fortsätter att säga att det är "vanliga" män som slåss eftersom feminismen har poänger att vinna på att utge att det är vanliga män som slåss. På så sätt kan de snabbt ge manligheten ansvar för våldet när det istället handlar om enskilda män med stora problem. De slåss mer över vanmakt än att de skulle ha makt. Jag hoppas dock du förstår att jag är mot all våld. Jag menar bara att feminismens koncentration på våldet riktat mot kvinnor är överdriven och dessutom lett till felaktiga slutsatser.

Om det nu är jämställda regler och lagar i Sverige och att problemet är att de inte efterlevs. Varför vill du feminismen ändra lagar och regler?

Du säger du inte är rädd för ett samhälle där alla får välja själva hur de ska leva. Får man då fråga varför feminismen kör över människors vilja gång på gång enbart för att nå de feministiska målen? Jag undrar också varför feminismen är emot t ex porr, prostituion när de menar alla ska få göra som de själva vill i frågor som endast berör de själva. Jag undrar också varför feminismen hela tiden vill reglera de områden där de anser att folket "tycker fel". T ex hur man delar upp föräldraledigheten. Borde inte målet med ett jämställtsamhälle vara att vad än varje medborgare gör så ska det vara av frivilja? För mig kan ingenting vara fel om det sker av frivilja och endast berör den personens liv som utför handlingen av frivilja.

Tycker också det är märkligt att vi män beskylls för att hålla varandra bakom ryggen och för att bygga ett samhällssystem som gynnar män när män är majoritet bland alla svaga grupper i samhället. Det jag istället skulle säga är att vad som avgör hur långt du kommer i livet är många faktorer. Alltifrån hur mycket du kämpar till hur många som gillar dig. Att skylla ens misslyckanden ( tex som feministiska riksdagskvinnorna gjorde) på allt annat än sig själv är för mig bara att fly ansvar. Det behöver inte bero på kön utan det kan bero på helt vanliga orsaker som att man inte är tillräckligt bra.

#34  ¿ JoeHill
2004-04-29 07:48:10

"...En manlig uteliggare har ett högre värde än en kvinnlig uteliggare..."

En mamma har väl högre "värde" än en pappa? Eller?

#35  Hmmm... MrG
2004-04-29 10:32:33

"Är det bättre att säga "nästan ALLA" då eller? Det blir inte direkt ljusare för det"

Det beror ju hur man ser det, vilka områden man värderar högst och vad som är eftersträvansvärt i vårt samhälle för närvarande. Att nästan alla kvinnor är underlägsna män på alla plan i samhället är precis lika tramsigt att påstå som att alla är det - för det är nämligen inte sant. Det finns skillnader mellan könen: Ja. Men orättvisorna slår åt båda håll och att snuttifiera och kröna alla kvinnor med en martyrgloria lär knappast lösa några knutar. Kanske främst för att de flesta kvinnor inte ser sig som några offer?

MrG

#36  David M Catrin
2004-05-02 17:46:24

Det är ju meningslöst att debattera med någon som undviker att svara på vissa frågor. Hur ska vi då komma vidare..?
Jag ska gärna svara på dina (enkla) frågor när du svarat på mina:

1. ”du har många föreställningar som är svagt underbyggda” - Som VAD?

2. ”Sedan så är det lite dåligt av dig att mena att alla som inte är feminister bara inte har förstått” - VAR har jag skrivit så?

3. VAD består ditt/ert jämställdhetsarbete i, alltså i praktiken. Vad gör du? Och vad gör AFS?

#37  JoeHill Catrin
2004-05-02 17:47:11

För vem?

#38  MrG Catrin
2004-05-02 18:01:16

Du måste väl förstå vad "som grupp" betyder? Eller är du bara "tramsig"?!

Hänvisa till bevisen för att kvinnor som utfört likadana brott som män, har likvärdiga brottsregister (eftersom det tas med i bedömningen) samt utgjort ett lika stort hot för offren och ändå fått lindrigare straff?

Visa mig också bevisen på att kvinnliga uteliggare har lättare att få vård än manliga? Jag har precis för mig att jag har sett/hört i media att det är tvärtom...

#39  Catrin David M
2004-05-02 22:36:57

jag orkar inte besvara saker om och om igen.
Och du, hela feminismen är svagt underbyggd.

#40  Hmmm... MrG
2004-05-03 00:28:44

Jag skall med nöje presentera mina källor efter det att du presenterat dina - Det var du som kom med påståendena först.

MrG

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?