feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Intervju med Annica Dahlström


Gå till senaste inlägget#1  Intervju med Annica Dahlström Pirjo
2005-06-16 21:58:37

Intervju med hjärnforskaren Annica Dahlström som var tänkt att ingå i Norrbottensteaterns bok om jämställdhet.
Texten refuserades då den inte ansågs politiskt korrekt
Vad tycker ni om texten?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&…

#2  Sv: Intervju med Annica Dahlström Pirjo
2005-06-16 22:00:58

Åsiktsförtryck?

Den stoppade intervjun med Annica Dahlström

Nedanstående intervju med hjärnforskaren Annica Dahlström var tänkt att ingå i Norrbottensteaterns bok om jämställdhet.


Publiceringen stoppades emellertid av länets länsstyrelsen, som skulle stå för tryckkostnaderna:

- Vår svenska jämställdhetspolitik bygger på att vi är lika och socialiseras in i olika könsroller, sade Britt Marie Lugnet-Häggberg, jämställdhetsdirektör på Länsstyrelsen, i onsdagens DN. Annica Dahlström är särartsfeministisk och utgår från att pojkar och flickor är helt olika. Länsstyrelsen kan inte ge ut ett material med den uppfattningen.

#3  Sv: Intervju med Annica Dahlström Nettan
2005-06-16 22:32:36

Tänkte bara tipsa om att detta ämne har varit uppe en gång förut; http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a…

Dahlström har även varit uppe som förslag på inbjuden skribent till Vildmark; http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=2&a…

#4  Sv: Intervju med Annica Dahlström missModesty
2005-06-16 22:45:32

Visst var det hon som forskade i skillnader på kvinnors och mäns hjärnor och ville se det som orsak till att vi är olika? Var det inte hon som blev förvånad över att plötsligt hamna i en feministisk debatt istället för en debatt med andra inom hennes forskningsområde?

#5  Sv: Intervju med Annica Dahlström norrifra
2005-06-16 22:57:24

Hon ger uttryck för personliga värderingar och fantasier, vilket är helt ok, om man inte vet om att hon är hjärnforskare. Det blir som när en professor i ekonomi uttalar sig om eklogiska sammahang. Man kan lätt få intrycket av att hennes forskning ger belägg för att våra hjärnor är olika. Att våra hjärnor är fokuserade på olika saker tror jag inte speciellt mycket på. Där håller jag då med feminsterna att genusteorin är en bättre förklaringsmodell.

Självklart skall man kunna dra av hushållsnära tjänster. Staten skulle t o m kunna gå in med extra subventioner som man gör med ROT-avdraget.

ROT-avdrag gynnar manliga arbetare i dess underhåll av hus och lägenheter. Detta underhåll krävs kanske vart femte eller vart tionde år. Städning och renhållning är ett undeehåll som ibland måste ske dagligen eller veckodags eller storstädning halvårsvis. Annars ramlar allting ihop och förfaller. Då blir t o m ROT-historien onödig. Underhåll som underhåll. Att bara gynna männen som underhållare är ofriskt till max.

Påståendet att män skulle vara smutsigare än kvinnor är bisarrt. Jag känner kvinnor som har det stökigt och smutsigt likaväl som jag känner män som har det mycket rent omkring sig.

I vår skola, sexårs till sexan, får alla pojkar lära sig att sitta när de skall kissa. De kan inte pricka rätt och det kan inte män heller. Så om manliga individer står och pinkar så kommer det lukta illa efter ett tag. Den som haft ont i ryggen och fått ligga på knä och torka golvet bredvid en toastol känner väl igen förruttnelsen av manligt urin. Så om Dahlström menar att det luktar mer illa på en manlig toa på en mack än på en kvinnlig sådan så är snuskeriet både betingat av kön som genus, där genus är överordnat. Jag betvivlar att Dahlström varit på en bensinmack. Få ställen är så rena som dessa. De flesta mackar har dessutom bara en toa.

Dahlström har en kosntig syn på hur överloppsenerrgi skall användas. Hon kallar detta agressivitet och slagsmålsmentalitet. Överloppsenergin skulle kunna användas till nyttigheter istället för att fokuseras på fysisk konfrontation mänskliga varelser emellan.

#6  Sv: Norrifra (#5) Linus
2005-06-16 23:33:38

Norrifra skriver: "Hon ger uttryck för personliga värderingar och fantasier, vilket är helt ok, om man inte vet om att hon är hjärnforskare. Det blir som när en professor i ekonomi uttalar sig om eklogiska sammahang. Man kan lätt få intrycket av att hennes forskning ger belägg för att våra hjärnor är olika. Att våra hjärnor är fokuserade på olika saker tror jag inte speciellt mycket på. Där håller jag då med feminsterna att genusteorin är en bättre förklaringsmodell."

Hur ställer sig förespråkare av genusteorin till observationen att könshormoner har inverkan på vårt beteende?

#7  Sv: Intervju med Annica Dahlström missModesty
2005-06-16 23:43:44

Jag missade det där att debatten skulle handla om rotavdrag eller hushållsnära tjänster. Är det verkligen så att det är en manlig sak att renovera? Jag vet att många tror att i verkligheten är det mannen i hushållet som står för den biten. I min lilla inskränkta värld så stämmer inte det.

Jag är uppväxt med mamma som var hemmafru och hela kalaset. Men visst hörde det till vardagen att se henne renovera, tapetsera osv. Nyligen när min syster och hennes man renoverade köket så fick hon göra allt det viktigaste, typ såga bänkbitar, kakla mm för att det skulle bli rätt enligt hennes man. En kompis som bor i villa med man och barn berättade gapkrattande att hennes son kom hem storögd och berättade att hos grannen stod pappan och cementerade trappan. Konstigt att inte mamman gjorde det.

#8  missModesty Mattias
2005-06-16 23:53:28

Vad menar du? Det är inte så att män oftare sköter renovering och att kvinnor oftare städar?

#9  Sv: Mattias missModesty
2005-06-17 00:06:52

Jag menade vad jag skrev. Jag har ingen erfarenhet av att män renoverar oftare än kvinnor. När jag tänker efter så får det mig att undra om det inte bara är en fördom. Eller också har jag en mycket ovanlig omgivning.

#10  #7 missModesty norrifra
2005-06-17 00:12:59

Jag är också uppvuxen med en mamma, visserligen ensamstående för far min dog när jag var ett år, som gjorde allting som du beskriver + arbetade på alla de platser som hon utan utbildning kunde få tillgång till för att få ihop någon krona här och där till mat och hyra.

Nu var det inte det jag surrade om.
Jag pratde inte heller om de ryska kvinnorna och Rysskland där det fortfarande är vanligt att kvinnor får utföra ett mycket tungt fysiskt byggnadsarbete (för att männen hellre gillar att supa?).
Jag pratade om ROT-avdraget. Det gillar Byggnadsarbetarfacket och byggnadsarbetarna. Inom Byggnads finns det inga kvinnor som jobbar. Jovisst, jag känner en, och det finns självklart flera som man kan räkna på några händers fingrar.

Jag tror du lever i en synnerligen inskränkt värld om du tror det är manligt att renonvera. I min värld som inte är inskränkt, möjligtvis geografiskt placerad på en annan ort än din, så hjälps båda könen åt med alla renoveringssysslor inom de familjer jag känner. Frivilliga från vår trakt rustade upp vår gamla nedlagda skola. Många män strök gardiner, kvinnor som män målade, betong och svetsarbeten utfördes av män av den orsaken att yrkeskunskapen fanns där. Flertalet män stod för kaffekokning och liknande service samtidigt var merparten män som bearbetade trädelarna (också av yrkeskunskap).

#11  #6 Linus norrifra
2005-06-17 00:20:50

Begriper inte riktigt din fråga? Genus är benämningen på en mänsklig varelse som skapats av de sociala och kulturella betingelserna. Att könshormonerna påverkar vårt beteende och vår sociala och kulturella sätt att vara är väl en självklarhet. Hur mycket ochpå vilket sätt kan man jualltid fundera över.


Ordet genus är latin och betyder härkomst, släkt, stam, kön och är den grammatiska termen för femininum och maskulinum. Inom forskningen används termen/begreppet som det kulturella och socialt skapande könet och begreppet kön för det biologiskt skapade könet.

Genusperspektiv innebär att man ska synliggöra könsförhållandna och försöka förändra och utjämna dessa via att skapa nya förhållningssätt och beteendemönster.

#12  missModesty Mattias
2005-06-17 00:33:49

Det är nog inte en fördom, nej. Så du tror inte på det där snacket om att det är kvinnorna som sköter nästan allt hemarbete?

Hur ser du på andra saker som förknippas med manligt respektive kvinnligt? Är allting fördommar? Finns det öht två olika könsroller?

#13  Sv: Norrifra (#11) Linus
2005-06-17 00:56:53

Norrifra skriver: "Begriper inte riktigt din fråga?"

Du skrev angående intervjun med Dahlström att du inte trodde att "våra hjärnor är fokuserade på olika saker" samt att genusteorin ger en bättre förklaring. Jag undrade hur denna i ditt tycke bättre förklaring hanterar könshormoners effekt - de flesta som talar om "genus" är socialkonstruktivister som i regel har svårt att hantera sådana forskningsresultat på något annat sätt än att hävda att forskarna bara har sett det de förväntade sig att se.

Norrifra skriver: "Att könshormonerna påverkar vårt beteende och vår sociala och kulturella sätt att vara är väl en självklarhet. Hur mycket ochpå vilket sätt kan man jualltid fundera över."

Vad består då din oenighet med Dahlström i?

#14  #13 Linus norrifra
2005-06-17 08:54:44

Jag kan för lite om mängderna med hormoner och hur de påverkar. Dahlström kan ännu mindre än jag. Dessustom drar hon slutsatser som är konservativa av förlegat slag. I vissa spekter är jag konservativ, men hennes konservatism tillhör det förflutna.

Barn och och ungdomar innan puperteten har en lägre produktion av könshormoner än efter puberteten då de blir mer könsvarelser.

Dahlström klassificerar överskottsenergi som agressivitet och slagsmålsmentalitet. Som könsvarelser betraktar jag pojkarna då som innehavare av mer överskottsenergi medan Dahlströms begrepp är genusformade.

Hon säger: " i förskolan där det bör finnas en speciell timme på dagen där pojkarna får öva brottning eller boxning. Man kan ordna en liten fyrkant med en gonggong ring så att de får boxas eller brottas och få utlopp för sin aggression och för sina slagsmålsbenägenheter, med strikt regel att när gonggongen ringer skall de sluta."

Hon hade platsat i talibanernas Afghanistan eller bland den kristna högerns starkaste fästen i USA. I min barndom tävlade många pojkar att brottas. En del pojkar som, som var stora och starka, hade ingen som helst lust eller önskan att vara med i denna rangordningskamp. Mobben runt omkring tvingade en del av dessa pojkar in i denna förlegade rangordningskamp.

Dahlström skriver också: "De flickor som vill delta i det hela ska naturligtvis få lov att göra det men inte tvingas. "

Underförstått betyder det att alla pojkar skall tvingas slåss en timme om dagen. Antagligen har hon läst historien om Sparta. Jag tycker Dahlström är sjuk, riktigt sjuk. I alla fall har hon väldigt sjuka idéer.

Dahlström skriver: "Ögonbottnar och skillnader i perception (vad man lägger märke till i omgivningen) skiljer oss åt. Det gäller att inse det, annars blir det alltför många skilsmässor, alldeles, alldeles i onödan."

Sambanden som Dahlström för till det är ju totalt absurda. Dahlström och Lundgren är bra exempel på hur den akademiska världen har förfallit och säckat ihop. Tala om extremt hög anti-kvalité dessa personer lyckas prestera.

Dahlström uttrycker samma självklarheter som många feminister betonar och som vi alla väl känner till. En man kan bli far till tusentals barn. Var och varannan dag eller ännu oftare. En kvinna bär ett barn i sin kropp i ett år på ett ungefär. Det är en biologisk skillnad mellan man och kvinna och det kan man utveckla sina funderingar kring.

(Män som fysiskt fått likartade ögonbottnar som de flesta kvinnor ser tydligen världen på ett annat sätt. Undersöks dessa pojkar i tid i förskolan så borde dessa inte gå in i ringen och slåss. Det är antagligen dessa män som Dahlström menar är lämpliga att ta hand om familjen.) Nu får jag sluta dra fler slutsatser av Dahlströms fantasier. Har annat att göra.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?