feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd!


Gå till senaste inlägget#1  En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-16 21:14:33

Molly Melching visar att man kan uppnå mycket genom att inta en ödmjuk lyssnande attityd mot sina medmänniskor:
:
Vi lär folk i byarna att de har mänskliga rättigheter, men därmed också skyldigheter. När du blir mamma är det din skyldighet att uppfylla det nyfödda barnets rättigheter, säger Molly Melching. Hon är noga med att inte skriva folk på näsan vad de ska tycka och tänka.

- Vi kommer inte med några färdiga lösningar, vi skapar ett utrymme för diskussion. Det är upp till människorna själva vilka problem de ska prata om, säger Molly Melching.

När kvinnorna i Malicounda Bambara för åtta år sedan kom fram till att könsstympning inte var förenligt med mänskliga rättigheter blev Molly Melching lika förvånad som alla andra. Könsstympningen var omgärdad med många tabun, och Molly Melching var först tveksam till att som utlänning blanda sig i.

- Kvinnorna var mycket hängivna och övertalade mig. För att stoppet skulle vara genomförbart var andra byar tvungna att göra samma sak. Annars skulle flickorna som inte stympats få svårt att hitta makar. Här gjorde en imam en fantastisk insats när han gick runt i byarna och presenterade förslaget, säger Molly Melching.

I dag har en tredjedel av byarna i Senegal gett upp könsstympning. Det är första gången som ett land stoppat denna barbariska tradition i stor skala.

- Nya byar ansluter sig hela tiden. Snart kommer könsstympning att vara helt utrotad i Senegal, säger Molly Melching.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&…

#2  Skyldigheter... Robert
2005-06-16 21:20:57

...är något som många svenskar inte verkar tro att de har. De flesta brukar vara snabba att hävda sin "rättigheter", men när det är dags för skyldigheterna är det inte lika många som räcker upp handen...

#3  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-16 21:30:59

Jag blev så glad av att läsa om MM. Hon visar att man kan uppnå saker utan pekpinnar och skuldbeläggning och översitteri.

Skyldigheter mot sina barn? Vem vågar prata om sånt i dagens Sverige?

#4  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Tamara
2005-06-16 21:31:15

Det är väl klart att människor kan komma långt i vissa situationer och omständigheter med ett sådant förhållningssätt som du Pirjo beskriver, men vad vill du säga med det i detta forum?

#5  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Karra
2005-06-16 21:32:46

Tja, jag vet inte jag... när det gäller könsstympning tycker jag nog att man kan tala om för folk vad de ska tycka och tänka, eller i alla fall vad som är rätt och fel. Givetvis ska man inte dundra in och tala om för folk att de är idioter eller så, men man kan ju föra en driven kampanj, så att säga.

#6  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-16 21:33:45

Jag ville visa på en glad nyhet.
Och att man inte behöver vara rabiat och överlägsen som jag upplever att många feminister är...

Jag tänker på sagan om Solen och Nordanvinden...

#7  Karra Pirjo
2005-06-16 21:38:02

Där håller jag inte med - och tydligen har MM:s arbete gett bättre resultat än andra mer målinriktade kampanjer.

Hon tycks vilja se hela deras samhälle och inte klanka på ett enskilt missförhållande.

Om man möter en annan människa med attityden att man själv har rätt och den andra fel, så möter man säkerligen motstånd.

#8  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Tamara
2005-06-16 21:38:32

- eller rabiat och överlägsen som jag upplever att många som inte är feminister är....

Nåväl, i vissa fall kan ett arbetssätt som det du beskriver vara till störst nytta, i andra fall kommer andra strategier till sin rätt.

Jag tror tyvärr inte att vi som strävar efter jämställdhet enbart kan förlita oss till sådant arbetssätt och den typen av strategier.

(För övrigt så var det ju en riktigt bra och glad nyhet:-) Tack för att du delade med dig av den.

#9  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Nettan
2005-06-16 21:39:54

Jag tycker att feminister pratar om föräldrars skyldigheter inför sina barn rätt ofta. Det är dessutom rätt mycket tryck på pappornas skyldigheter eftersom vi kan se en del statistiska brister vad gäller dessa skyldigheter. Men uppenbart är att man inte ser diskussionen om pappaledigheten som en diskussion gällande pappors skyldigheter. Jag undrar varför?

Sen vet jag inte om jag tycker att det handlar om så mycket ödmjukhet. Man dundrar in och upplyser om mänskliga rättigheter. Vilka de mänskliga rättigheterna är är ju fastsällt och inget som egentligen kan diskuteras. Sedan uppmuntrar man till diskussion gällande könsstympning. Kan man komma fram till så mycket annat än att det strider mot de mänskliga rättigheterna att få sitt könsorgan slaktat?

Jag menar på intet vis att resultatet de har uppnått är dåligt, snarare tvärtom. Jag blev jättelycklig! Men att påstå att det handlar om ödmjukhet vet jag inte om jag kan. För mig verkar det handla om manipulation och taktik. Ett fall där man ansett att ändamålet helgar medlen. Tycker jag.

#10  Tamara Pirjo
2005-06-16 21:46:38

Kul att du uppskattade nyheten!

Jag tycker så mycket går ut på att visa hur dåligt allting är...

MM fick Anna Lindh-priset för sina insatser...

#11  Pirjo norrifra
2005-06-16 21:59:56

Det känns bra att höra bra nyheter. :)

#12  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-16 22:02:04

Jag blev glad över att det inte alltid behöver handla om kamp för att få något gjort...

#13  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Karra
2005-06-17 08:18:51

Jag tycker nog att det pågått och pågår en kamp för att bli av med könsstympningen. Precis som det pågår en kamp för att bli av med tortyr och fattigdom...

#14  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-17 09:52:23

MM visar att det kan gå bättre utan kamp. Det var inte ens hon som tog upp frågan över huvudtaget.

#15  #9 Nettan MartinK
2005-06-17 10:27:02

"Men uppenbart är att man inte ser diskussionen om pappaledigheten som en diskussion gällande pappors skyldigheter. Jag undrar varför?"

Kan det bero på att debatten om föräldraledighet, tack vare feminismen, framförallt syftar till att göra det lättare för kvinnor att göra karriär?
Eventuella positiva effekter som att barn får mer manliga förebilder och män får bättre kontakt med sina barn är mest en lycklig bieffekt i sammanhanget, men det är på intet sätt huvudmålsättningen.

#16  #15 MartinK kezo
2005-06-17 11:47:15

"Kan det bero på att debatten om föräldraledighet, tack vare feminismen, framförallt syftar till att göra det lättare för kvinnor att göra karriär?"

Och varför skulle vi acceptera ett samhälle där det är svårare för det ena könet att göra karriär än det andra?

#17  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Karra
2005-06-17 12:43:02

Vissa saker måste man kämpa för. Vissa saker är bara så vidriga att man inte kan sitta snällt och säga att folk själva ska komma fram till att det är fel (som sagt: det innebär inte att man ska tala om för folk att dom är puckon och vidriga). Jag fattar inte varför kamp i sig är nåt dåligt?

#18  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! yoghurt
2005-06-17 12:51:42

Kämpa är kul, kämpa är sexigt. Gå i demonstrationståg och ropa slagord är häftigt! Men det är inte alltid det bästa sättet att uppnå förändring.

#19  #16 kezo MartinK
2005-06-17 14:21:59

Det har jag väl inte påstått att man skall acceptera?!

Men om man lägger fokus på karrärbiten så skall man ju inte bli så förvånad över att andra saker, som pappors skyldigheter, hamnar i skymundan.

#20  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-17 15:19:47

Kamp i sig kanske inte är dåligt, men hur effektivt är det?

Jag tycker i så fall att det är bättre att kämpa "för" något i stället för "mot". Och inte att göra sig till förkämpe för andra som inte önskar att bli kämpade för...

Ett bra exempel på kamp "mot " som inte tycks leda framåt är Bush invasion av Irak, den så kallade "kampen mot terrorismen." Jag har fått den uppfattningen att terroristerna både är fler och aggressivare än när Bush började sin kamp...

#21  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! metamorfos
2005-06-17 18:58:56

Pirjo, hur har du fått kännedom om de missförhållanden som råder när det handlar om jämställdhet? Har du kommit på det själv? Läst i tidningar, sett på nyheter, hört om på annat vis?

#22  #19 MartinK kezo
2005-06-17 19:47:27

Martin, min poäng var att om det ena könet missgynnas i karriären, är det ett tillräckligt skäl för att uppmärksamma och peka på att något är fel. "Pappors skyldighet" upplever jag däremot inte ha kommit i skymundan i den feministiska debatten - tvärtom har det diskuterats mycket!

#23  metamorfos Pirjo
2005-06-17 21:08:55

Jag förstår inte riktigt vad du avser. Min kännedom om missförhållandena i världen kommer nog från samtliga de källor du nämnt.

Fast främst genom att leva rätt länge här på jorden och ha träffat olika människor...

Min mor kände sig förföljd av åsikterna här i Sverige som nedvärderade henne som hemmafru... Det började på 60-talet...

Hon ansåg att dagens småbarnsmammor i Sverige var de mest hjärntvättade och förslavade kvinnorna i världen. Och hon tycks ju ha fått rätt - massor av unga kvinnor är utbrända... Och subventionerad hemhjälp tycks få de flesta att se rött...

En väninna reste till Indien med sina små barn för tio år sedan - under de tre månader hon var där frågade ingen vad hon jobbade med... Här tycks ju numera ens yrke vara det enda som ger människovärde...

#24  Pirjo #23 kezo
2005-06-17 21:31:02

"Hon ansåg att dagens småbarnsmammor i Sverige var de mest hjärntvättade och förslavade kvinnorna i världen. Och hon tycks ju ha fått rätt - massor av unga kvinnor är utbrända..."

...för att de dubbelarbetar i högre grad än män. Och varför gör de det? För att män föddes utan hushålls-gen och därför inte kan hjälpa till mer?

"En väninna reste till Indien med sina små barn för tio år sedan - under de tre månader hon var där frågade ingen vad hon jobbade med... "

...förmodligen hade fler frågat om hon hade varit man.

Däremot håller jag med om att många i dagens västvärld är överdrivet fixerade vid just yrkesstatus. Men jag tror att män drabbas hårdare av dessa förväntningar än kvinnor.

#25  #22 kezo MartinK
2005-06-17 21:56:13

Nettans fråga var ju varför inte pappors skyldigheter diskuteras mer, så hon delar uppenbarligen(?) inte din uppfattning, och jag håller med henne i det, jag tycker den offentliga debatten i frågan fokuserar på just kvinnors karriär och inte så mycket på att det faktiskt är bra för barnen.

#26  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-17 21:58:47

Vi ska väl inte göra samma misstag som männen gjort? Och dessutom vara tjusiga och sköta barn och hushåll?

Varför är pigdebatten så infekterad? Varför få man dra av hantverkstjänster (som män utför) men inte hushållstjänster (som kvinnor oftast gör)? Är hushållssysslor mindre värda på något sätt? Om småbarnsföräldrar kunde få avdragsgill hushållshjälp i hemmet kunde fler orka bättre! Och dessutom skulle många fler få arbete.

Min väninna tyckte det var skönt att de inte frågade om hennes arbete - här kände hon sig "dålig" för att hon inte hade en färdig utbildning och ett arbete. Hon tyckte det kändes humant med dessa lägre krav på prestation.

#27  #25 MartinK kezo
2005-06-17 22:09:31

"...jag tycker den offentliga debatten i frågan fokuserar på just kvinnors karriär och inte så mycket på att det faktiskt är bra för barnen."

Håller med om att det borde fokuseras på båda lika mycket, men tycker fortfarande att det görs i stor utsträckning.

#28  #26 Pirjo kezo
2005-06-17 22:14:39

Du kommer med flera intressanta synpunkter - särskilt i mittenstycket - men jag undrar lite vad de har med min infallsvinkel i #24 att göra. (Fast det kanske inte var dessa du svarade på).

#29  MartinK #25 Nettan
2005-06-18 00:16:26

Jag kanske uttryckte mig otydligt men vad jag menade var att jag faktiskt anser att feminister diskuterar pappors skyldigheter gentemot sina barn (då åsyftas barnens nytta av att ha en hemmavarande pappa) men att diskussionen inte verkar uppfattas så. Jag tycker faktiskt att man pratar om föräldraledigheten som pappors skyldighet mot sina barn, pappors rättighet som förälder, mödrarnas skyldighet för att papporna ska bli mer än andrahandsföräldrar och pappors skyldighet till mödrarna för att underlätta för ett mer jämställt arbetsliv. Om min fråga gällde snarare varför debatten inte uppfattas som om den handlar om pappors skyldigheter, för diskussionen finns där.

#30  #29 Nettan MartinK
2005-06-18 10:23:45

De artiklar, debattinlägg och uttalanden från politiker och andra som jag sett & läst tycker jag har varit rätt tydliga på den punkten, strävan efter att få pappor att ta ut mer föräldraledighet görs framförallt för att gynna kvinnor i karriären (även om det möjligen håller på att svänga över). Eventuella andra positiva bieffekter är just bieffekter, inte huvudsyftet. Så att diskussionen uppfattas som sådan tycker jag inte är så konstigt, jag har som sagt samma intryck.
Ovanstånde handlar iofs om mitt intryck av den offentliga debatten rent generellt så de flesta som yttrar sig är inte feminister, vad jag vet.

Lustigt nog så ser jag inte fråga som speciellt feministiskt egentligen, för även om jag kan förstå att frågan är viktig för feminister så har jag inte intrycket att det är feminister som debatterar frågan offentligt, till skillnad från t.ex mäns våld mot kvinnor.

#31  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-18 11:16:26

#28

I mittenstycket ville jag peka på ett alternativ till att försöka få männen att hjälpa till mer... Och på ett sätt som involverar en tredje part i stället... Det skulle dessutom ge fler arbetstillfällen för kvinnor... Det blir väl inte bättre av att bägge blir utarbetade?

En släkting till mig i Paris har en "skatteunderstödd" hemhjälp ett par timmar i veckan. Hon har varken man eller barn, men är inne i karriären. Och hemhjälpen har trygghetsavtal, så min släkting kan inte säga upp henne hur som helst...

Om försöken att få papporna att ta mer ansvar resulterar i skilsmässa, blir ju inte mammornas arbetsbörda mindre... Fast kanske det blir, jag var själv ensamstående mamma i arton år... Att få bestämma själv är ju mindre energikrävande än att ha maktkamp hemma...

#32  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Tamara
2005-06-18 14:37:02

Pirjo: och vem ska vara den där tredjeparten för de personer (kvinnor som du skriver) som är tredjeparten i de andras hem?

Människor är fria att köpa vilka tjänster de vill, men jag tror knappast att låginkomsttagarna vill vara med och betala för höginkomstagarnas hemhjälp.

#33  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-18 18:26:20

Tredjeparten blir ju den/de man anlitar - städerskan, snickaren, springpojken...

Som det är nu är det bara höginkomsttagare som kan anlita hemhjälp vitt... Svart kan ju alla göra det...

#34  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Tamara
2005-06-18 21:40:28

Pirjo: vad jag menade var: vem ska vara städerska åt städerskan?

#35  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-18 22:45:26

Hon får väl anställa en om hon vill. Om staten subventionerar bör även hon ha råd... Det är fråga om ett par timmar i veckan.

Om hon inte jobbar mycket tjänar hon mindre men har mer tid över att städa själv hemma... Men du kanske föredrar vårt system med svartjobbande städerskor? De har varken sjukpenning, pensionspoäng, anställningstrygghet eller försäkring... Och många vågar inte ta svartjobb...

#36  Pirjo #28 kezo
2005-06-19 08:24:55

"I mittenstycket ville jag peka på ett alternativ till att försöka få männen att hjälpa till mer."

Jag vill inte märka ord, men jag tycker att det är ett lite konstigt sätt att uttrycka sig. För mig handlar det inte om att "försöka få männen att hjälpa till mer". Det är deras förbannade skyldighet - liksom kvinnornas skyldighet - att dela så lika som möjligt på hem och barn. Givetvis spelar det in om den ena jobbar över mycket och inte den andra, om den ena bara jobbar deltid mm. Men:
1) Ena könet ska inte känna sig pressad att gå ner till deltid bara för att just HON förväntas vara den som tar extra ansvar för hem och barn.
2) Om BÅDA jobbar mycket, får båda kanske göra omprioriteringar. Delar man lika på hemansvaret, är risken mindre att någondera part bränner ut sig. Och behöver man trots det hjälp från tredje part, är det självklart vitt som gäller. De flesta som idag anlitar t ex städhjälp, är välbärgade människor. De skulle ha råd att anlita vitt några timmar i veckan, men de är för snåla / vill hellre komma undan billigare om de kan. Det tycker jag är svinigt, med tanke på konsekvenserna för den som jobbar (inga försäkringar mm).

Däremot skulle jag i dagsläget kunna tänka mig subventionerad hemhjälp till låginkomsttagare, ensamstående mm. Men inte till de som KAN betala vad det kostar.

#37  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! SophieG
2005-06-19 10:09:32

Kezo skrev:
"För mig handlar det inte om att "försöka få männen att hjälpa till mer". Det är deras förbannade skyldighet - liksom kvinnornas skyldighet - att dela så lika som möjligt på hem och barn."

Sådana här uttalandanden skrämmer mig.
Är det inte upp till individerna själva att bestämma ifall de vill dela på hem och barn?

Man kan kanske uppmuntra genom kampanjer, skattelättnader, ekonomiska lockbeten (sådant som vi diskuterar ofta här), men i slutändan måste de här sakerna vara individuella beslut.
Och det finns lika många individuella lösningar som det finns individuella föräldrar, någonting som tvångskvoteringsivrarna så gärna vill undvika att svara på.

Kezo skrev:
"Ena könet ska inte känna sig pressad att gå ner till deltid bara för att just HON förväntas vara den som tar extra ansvar för hem och barn."

Många kvinnor VILL gå ner i arbetstid utan att känna någon som helst press. (jag t.ex.). Ska de inte få göra det?

Eller menar du att jag som kvinna alltid (omedvetet) MÅSTE vara stressad av utomstående när jag (tillsammans med min partner) bestämmer mig för att gå ner i arbetstid?

Är jag, pga. att jag är kvinna, inte kapabel till att vara delaktig i att fatta beslut om hur jag vill ha det med hem och barn?
Eller är jag bara kapabel till det när jag fattar beslut som du och andra feminister ideologiskt tycker om?

Jag tycker det luktar lite kvinnoförakt här.


Kezo skrev:
"Delar man lika på hemansvaret, är risken mindre att någondera part bränner ut sig"

Har du belägg för detta? Jag är inte alls säker att det är så. Och hur lagstiftar man om att par ska ta lika mycket ansvar hemma?


När det gäller pigdebatten så håller jag helt med Pirjo. Och ändrar vi på förutsättningarna för att vara arbetsgivare (sänkta arbetsgivaravgifter, lägre skatter för arbetstagaren, mindre byråkrati m.m.) så kommer givetvis flera att uppmuntras jobba vitt. Man kan inte vara särskilt förvånad över att vissa människor hellre jobba och anställa svart när det ser ut som det gör idag.

#38  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! SophieG
2005-06-19 10:11:12

Tamara skrev:
"vad jag menade var: vem ska vara städerska åt städerskan?"

Menar du att ingen ska någonsin få konsumera eller utnyttja en produkt, pga. att det alltid finns någon som inte har råd med samma sak?

#39  Sv: SophieG kezo
2005-06-19 10:36:03

Jag ska snart iväg, så jag fattar mig kort:

Ja, jag tror att kvinnor GENERELLT pressas hårdare in i "modersrollen", än män i "fadersrollen", pga hur samhället och könsrollerna ser ut. Detta gäller dock inte alla individer. Jag tror att kvinnor oftare - direkt eller indirekt - får höra att de är en dålig mor om de jobbar mycket, till skillnad från män.

Sedan talar jag inte om lagstiftning utan om attityder. Kvinna: "Antingen får väl jag göra det mesta eller så skaffar vi en hushållerska", i stället för att kräva mer engagemang av sin karl först. Och om detta inte funkar - ja, då förstår jag de höga skilsmässotalen. Även om de inte är roliga.

Till alla kära vänner och meningsmotståndare:
Nu kan jag tyvärr inte svara på fler inlägg på en hel vecka. *har redan abstinens!* Andra får gärna ta över. Ha en bra midsommar.

#40  Sv: En kvinna som lyckats genom en ödmjuk attityd! Pirjo
2005-06-19 13:14:49

SophieG skrev:
"Är jag, pga. att jag är kvinna, inte kapabel till att vara delaktig i att fatta beslut om hur jag vill ha det med hem och barn?
Eller är jag bara kapabel till det när jag fattar beslut som du och andra feminister ideologiskt tycker om?

Jag tycker det luktar lite kvinnoförakt här."

Japp, det tycks vara svårt att föra fram rätten till individuella beslut när man diskuterar med människor som är övertygade om att de vet hur andra ska leva sina liv.

Vi i väst (främst kanske engelsmännen och missionärerna) förde ut vår civililsation till omvärlden med dem inställningen. Och fortfarande anser de som har PK-åsikter att resten av världen bara sitter och väntar på att få lära sig de "rätta" åsikterna...

Det gäller islamister, feminister, kommunister med flera "ister". Och givetvis vill de som hade de rätta åsikterna först ha makten i det framtida samhället, så att de andra inte ska kunna tänka själva.

Jag förstår inte vad det är för fel av en kvinna att vilja ta hand om sina egna småbarn. Andra djurarter gör ju det - åtminstone de som lever i frihet. En familj är en grupp som borde själva få bestämma hur de ska leva.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?