feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vetenskapskonflikt, Lundgren kopierat från tycka


Gå till senaste inlägget#1  Vetenskapskonflikt, Lundgren kopierat från tycka Pirjo
2005-06-16 19:09:34

Detta var en intressant tråd som även tål att fölöjas här:

Vetenskapskonflikt, Lundgren Xenu
2005-06-16 17:20:25
Avknoppat från tråden om John Grey.

Lyckligtvis var John Grey aldrig galen nog att försöka få igenom sin bullshit som vetenskapligt dokument. Hade han lyckats med något sådant så hade det garanterat tagit hus i helsike. Det är nästan så att man hade önskat att han hade försökt.

Fallet Lundgren är oerhört mycket mer komplicerat än fallet Grey. Grey är en kvacksalvare rakt upp och ner, medan Lundgren är akademiker på riktigt - om än inte inom det fält som hon fått sin professur i. Den infekterade debatten om Lundgren handlar dels om delar av hennes forskning, och dels om att stora delar av den akademiska världen i Sverige på tyvärr ganska goda grunder upplever att anhängare till Lundgren har förklarat krig mot den fria forskningen som sådan. Egentligen är Lundgren själv, liksom forskningsfälten våld och genus, en ganska liten del av den konflikten. Det handlar inte om antifeminism, tvärtom är många av de som är mest negativa till Lundgren själva kvinnliga feministiska genusforskare. Snarare handlar det om grundläggande kunskapssyn och på vilket forskningsklimat man vill ha.

Till exempel så är en grundförutsättning för ALL forskning just att forskningen skall granskas under lupp och alla tveksamheter kritiseras. Bra teorier växer av konstruktiv kritik, medan dåliga rensar ut sig själva genom brist på hållbara argument. Idag finns det många som tycker att det är omoraliskt eller ondskefullt eller på annat sätt fel att granska eller kritisera Lundgrens forskning. Det är just denna inställning som skrämmer forskarvärlden - inklusive mig.

Vad forskarna tycker sig se, och jag kan tyvärr inte annat än att hålla med dem, är en antiintellektuell personkult. Ett i grunden religiöst system, där sanningshalten bedöms inte utifrån vad som sägs utan utifrån vem som säger det.

En av de kvinnliga forskare jag pratade med idag sade att hon tycker att delar av Lundgrens forskning är väldigt bra, men att hela grejen kring Lundgren blivit på tok för mycket Knutby. Med Lundgren som Kristi brud, då.

Detta synsätt delas för övrigt, om än inte i lika fräna ordalag, av Liza Marklund - en feministisk reporter känd just för sin kamp mot övergrepp.

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

#2  Sv: Vetenskapskonflikt, Lundgren kopierat från tycka norrifra
2005-06-16 23:54:16

Jag tror det kan vara flera olika faktorer som samverkar.

Dels är inte forskningen som sådan opartisk och objektiv utan belastas av de värderingar forskaren själv besitter samt de värderingar som samhällhet utanför forskarlokalen/universitetet har. Dessutom påverkas forskaren av de egna väggarna och den egna forskningsmiljön.
Forskarna är ett priviligerat släkte när de kommit till den nivå att de får bra betalt för sin forskning ty då tillhör de en slags oberoende maktelit. Annars är de bara så där allmännt priviligerade.

Att människor och rörelser kritiserar och angriper denna värld när den är alltför världsfrånvänd är bara bra. Att forskarna upplever det som ett slags hot och försöker klassificera detta hot är bara naturligt.

I många auktoritära vänster och och socialistorganisationer finner man motsvarande fenomen. Tron på den egna ideologin är så stark att man inte är mottaglig för uppenbara fakta som kullkastar den egna tron och eller ideologin. Tron och ideologin är överordnat och bestämmande över vetenskapen. Vetenskap och forskning tjänar och skall bara tron och ideologin. Det är dess mening. Apk, arbetarepartiet kommunisterna, är t ex en typisk sådan organisation. Sovjetunionen var ett typiskt kontrollerat klandområde för ett sådant tänkande.

Av historiska orsaker, såsom kraftig repression och förtryck, så värdesattes lojaliteten mot den egna organisationen betydligt mera än all form av fakta och uppenbara förteelser. Detta är eller var utmärkande för i stort sett alla socialistiska och vänsterorganisationer. Man litade mer på lojalitet än på kunnande. Under en stor del av efterkrigstiden tillsattes folk efter rätt partibok till ledande poster. Så sent som på 70- och 80-talet fanns det i vissa kommuner inte enda daghemsföreståndare som inte hade rätt partibok. Det här systemet håller på att ruttna ner men tendenserna finns fortfarande kvar. Generaldirektörer, ambassadörer, landshövdingar med flera får sina platser som en spark uppåt i karriären, för att de är obekväma eller som tack för gott samarbete. Inte för att de är kapabla för uppgiften utan för att man har varit lojal i vissa frågotr. Man får posten som belöning. Mp, c och v har fått sådana poster. Mest har s delat till sig själv, vilket naturligtvis förargat borgarna.

När en rörelse, skulle t ex kunna vara eller bli feminismen, utsätts för stark kritik, så sluter man samman leden, man sekteriseras och ser allt från omvärlden som ett hot. För att inte gå under så tvingas man hålla ihop allt starkare. Man blir allt mer extrem. Karismatiska ledargestalter blir alltmer viktiga för rörelsen. Annars överlever man inte.

Det är detta vi kan tolka som personkult, lojalitet, antiintellektualitet, slutenhet, extremism, osv hos en rörelse när den är att på väg att förlora fotfästet i tillvaron.

Man skall inte glömma att de som angriper en rörelse alltid har egna bevekelsegrunder, de dolda och omedvetna inte att förglömma.

På vissa plan skulle Lundgren kunna byta plats med Kristi Brud. Vilka är det som tror på existensen av Satan? De flesta som kallar sig troende kristna tror på förekomsten av Gud och samtidigt på hans motståndare Satan (en fallen ärkeängel?). En överväldigande majoritet är supportrar till denne Gud medan ett fåtal hejar och tillbeder herre Satan. Båda kvinnorna har varit utsatta för en rejäl uppmärksamhet där deras livsgärning samtidigt ifrågasatts intensivt. Båda har de sökt skydd hos sin mest troende skara.

#3  Fler röster yoghurt
2005-06-17 11:08:36

I spåret av "könskriget" har feminism blivit så intressant i sig att DN lämnar utrymme åt fler röster. Renée Frangeur gör ett inlägg i dagens DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058…

Det kanske äntligen börjar finnas utrymme för en seriös debatt av feminismens innehåll även i vanliga media? I så fall har Evin Rubar gjort en insats, oavsett vad man tycker om hennes journalistik.

#4  Sv: Vetenskapskonflikt, Lundgren kopierat från tycka Pirjo
2005-06-17 15:03:20

Japp, yoghurt! Det är alltid bättre när man får ventilera åsikter.

Jag hoppas invandrardebatten också kan bli mer öppen...

Evin Rubar vågade ju sig in där med...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?