feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Medelklassfeminism


Gå till senaste inlägget#1  Medelklassfeminism MrG
2005-06-15 20:27:57

Jag läser på feminetik och jag förundras.

Jag förundras över detta förtryck som finns i vårt samhälle. Den här osynliga formen av diskriminering som drabbar kvinnor. Jag är vit man, jag drabbas inte. Mina kvinnliga vänner gör det. Dom särbehandlas och förnedras på grund av sitt kön. Dom är inte lika mycket värda som mig. Jag är mer värd än vad dom är. Jag värderas högre - Så sägs det i alla fall.

ca 15% av Sveriges befolkning är uttalande feminister. Vem gav dem rätten att tala för 50% av jordens befolkning?

För det gör dom. Feministerna har tagit på sig rollen som alla kvinnors förespråkare. Trots detta har dom bara ca 15% stöd enligt en undersökning jag tagit del av. Är inte detta ett problem?

Självklart är det ett problem. Ett problem som blir desto mer uppenbart när man granskar de feministiska leden. Den svenska feministen är till största delen:

Kvinna
Vit
Medelklass
Vänster

Hur kan en så homogen grupp säga sig tala för en sådan heterogengrupp som hela sveriges, ja hela världens kvinnor?

Byt ut höger mot vänster och annars ganska lika kvinnor blir varandra diametrala motståndare. Det finns en hel del borgeliga kvinnor som inte alls känner sig hemma hos feministernas klasskampsinspirerade könskamp. Vem gav feministerna rätten att föra de kvinnornas talan?

Byt ut vit om svart och du har totalt olika förutsättningar. Du kanske inte ens bor i Sverige. Ditt största problem är att få mat till dig. Vem gav feministerna rätten att föra den kvinnans talan?

Byt ut medelklass mot underklass och du har återigen olika förutsättningar. Kanske inte så stora eftersom Sverige är förskonat ifrån utpräglad fattigdom i jämförelse med andra länder.

Se på ledningen i FI. Där är elitfeministerna. Så ser dom ut. Inte speciellt svarta. Inte speciellt vänster. Inte speciellt underklass. Lägg därtill att de inte är speciellt många...och ändå har dom haft så stort inflytande på svensk politik.

Märkligt, eller hur?

MrG

#2  Sv: Medelklassfeminism MrG
2005-06-15 20:29:33

Rättelse:
Det skall stå, inte speciellt höger istället för inte speciellt vänster.

MrG

#3  Gemensamt... Foretagarsvinet
2005-06-15 20:52:39

...är att dom alla lever gott på löner betalade av staten och oss andra.

#4  Sv: Medelklassfeminism udd
2005-06-15 21:13:59

"Feministerna har tagit på sig rollen som alla kvinnors förespråkare. Trots detta har dom bara ca 15% stöd enligt en undersökning jag tagit del av. Är inte detta ett problem?"

Du får nog sätta det där i relation till populationen som förespråkas. Ponera att 15 % är feminister och att alla dessa är kvinnor (nu sa du visserligen mestadels kvinnor och inte alla kvinnor). Om vidare 50 % av alla människor är kvinnor, representerar feministerna 30 % av den grupp som gynnas. Att representera 30 % av en grupp är inte fy skam. Kolla exempelvis på regeringen och senaste valresultatet.

Lite mer allmänt:
* Jag vet inte hur det är med alla andra, men jag har inte försökte företräda någon annan. Jag har en åsikt helt enkelt.
* Feminism gynnar inte bara kvinnor.
* Feminismen har inte utgett sig för att lösa alla problem här i världen. Att det finns kvinnor som inte får mat för dagen är naturligtvis ett problem. Å andra sidan löser ju inte antirasister det problemet heller, men deras åsikt är väl ändå bra?
* Feministiskt Initiativ är ett politiskt parti. Vissa feminister kommer nog att rösta på det, men vissa kommer inte att göra det. Ideologin och partiet är inte alls identiska. Storleken av inflytandet av svensk politik går nog att diskutera.

(Det här är min tolkning av feminism. Den tolkningen är dock inte allmängiltig.)

#5  Sv: Medelklassfeminism Peggy
2005-06-15 22:00:14

Nej för fan, vi talar inte för 50%, vi talar för 100%.

#6  Sv: Medelklassfeminism udd
2005-06-15 22:13:07

Jo, det var väl ungefär dit jag ville komma med min andra punkt sen. Det första var beräknat ur, vad jag tolkade som, MrGs perspektiv.

#7  #4 Sakupplysning kilgore_trout
2005-06-15 22:15:04

Feministiskt Initiativ är inte ett parti.

#8  peggy sisyfos
2005-06-15 22:20:03

ord(behandlingsprogram)

#9  Sv: Medelklassfeminism Pirjo
2005-06-15 22:44:27

Många anhängare av "-ismer" anser sig ha rätt att bestämma över andra...

Och ändamålen brukar ofta helga medlen... Tyvärr...

#10  Sv: Medelklassfeminism udd
2005-06-15 22:52:48

Sakupplysningen är helt korrekt, Feministiskt Initiativ är en organisation. Tack för den.

Jag skrapade dock lite på ytan och undrar om den inte borde riktas till Feministiskt Initiativ också. Följande citat är tagna från deras webbplats:

"Vilka partier kommer Fi att samarbeta med i riksdagen?

Det är för tidigt att säga. Feministiskt initiativ kommer att samarbeta med de partier som stödjer de krav vi har. Vi tror att blotta existensen av ett feministiskt alternativ kommer att påverka de andra partierna så att de stärker sin politik när det gäller kvinnors rättigheter."

Ett feministiskt alternativ istället för vad? Inte ska vi väl välja bort "de andra partierna [sic!]" för en organisation?

"Vad finns det för skäl för män att rösta på Fi?

Om du är upprörd över att din fru fortfarande går på ett osäkert vikariat inom vården efter tio års arbete, eller om du är upprörd över att din dotter får höra skällsord som fitta och hora i skolan. Om du är upprörd över att din gamla mamma inte får lika bra vård som din gamla farbror i äldreomsorgen, eller om du inte känner dig bekväm med att tvingas in i en stereotyp mansroll som förhärligar våld och ser män som tvåbenta bankomater med försörjaransvar. Då tycker vi att du ska läsa Fi:s plattform."

Inte brukar väl ens män rösta på organisationer?

Jaja. Rätt ska dock vara rätt. "Feministiskt Initiativ är ett organisation som vill ha röster och komma in i riksdagen" hade varit mer lämpligt.

#11  Pirjo Zeppe
2005-06-15 23:00:29

Och?

#12  udd Zeppe
2005-06-15 23:00:47

Nej. Fi är en organisation som eventuellt kommer bilda parti senare.

#13  MrG yoghurt
2005-06-16 08:34:46

Jag förstår inte din ansats. Varför skulle feministerna inte ha rätt att tala om de problem de uppfattar, oavsett hur många de är? Liberalismen har ju tillochmed en egen morgontidning trots att bara några ynka procent röstar på folkparitet.

#14  Sv: Medelklassfeminism SophieG
2005-06-16 08:51:05

Peggy:

Du talar inte för mig.

#15  #3 (företagarsvinet) Robert
2005-06-16 10:15:28

Precis!

#16  Rättelse #13 sisyfos
2005-06-16 10:18:29

Liberalismen har inte EN morgontidning utan en hel hög, inklusive jättarna DN, GP och Sydsvenskan.

#17  #3 foretagarsvinet sisyfos
2005-06-16 10:19:16

Hade de varit mer trovärdiga i dina ögon om deras löner betalats av ett privat företag?

#18  #16 yoghurt
2005-06-16 10:23:15

Jaja, om man nu ska vara så petig ;-)

#19  #1 Kristin
2005-06-16 15:14:44

Självklart talar feministerna för både kvinnor och män. Lite dumt att spekulera i siffror när det inte finns några sådana att gå på...:/Jag är feminist. Jag vill verka för ett samhälle som jag tycker är schysst att leva i. Jag talar bara för mig själv. Tillsammans med andra feminister har jag fått ökad kunskap och hittat gemensamma perspektiv. Jag talar lika litet för alla människor som en vänsterpartist eller moderat talar för alla människor. Jag jobbar för mitt drömsamhälle, ingenting annat. Andra får jobba politiskt för sina. Kanske finns det gemensamma nämnare...Jag tror att du möjligen har fått begreppet 'feminism' om bakfoten och tillskriver alla feminister de åsikter du har tyckts hitta hos en liten grupp.

#20  Sv: Medelklassfeminism Michea
2005-06-16 17:05:03

Jag vill inte föra någon annans talan eller lägga ord i mun på folk. Jag är fullt medveten om att de flesta kvinnor i samhället är så nöjda så med sin position. Att de tycker att det är värt att få sin frihet begränsad så länge de är privilegierade på andra områden.

Men jag vill INTE finna mig i att de vandrande stereotyperna som samhället utgörs av ska få behandla mig och alla andra som vill ha ut mer än så av livet, illa. Att vi ska bli betraktade som "dåliga exemplar" bara för att vi har genomskådat det idiotiska system som förtrycker både män och kvinnor och hindrar oss från att uppnå full potential.

#21  # MrG norrifra
2005-06-16 18:11:03

Självklart är det ett stort problem, eller ett jättestort problem, att politiker och företrädare kommer från den offentliga sektorn. Se bara på det överbetalda gäng som sitter i riksdagen. Det är ett mycket allvarligt demokrati- och samhällsproblem. Men det skall du inte kritisera FI eller feminsterna för.

Det har ingen betydelse alls vilken färg man har på huden. Det är ett stort misstag att tro att åsikterna sitter i hudfärgen. Visserligen manipuleras vi på så sätt att vissa skämt och vissa åsikter är svårt att få genomslag om uttalaren har fel hudfärg. Är det så att du menar att svarta generellt sett är de fattigaste så är det också fel. 20% av klotets befolkning bor i Kina. Det finns svarta som är oerhört rika och det finns en stor svart medleklass här och där. Svarta människor är en minoritet av jordens befolkning. Att "svarta" länder i Afrika har problem med att ta sig ur fattigdom för sin majoritet av befolkningen hänger ihop med klimatologiska och historiska orsaker. Du kan inte kritisera feminsterna för detta.

Medelklassen. Överklassen har knappast något behov av några större förändringar i eller av livet. Till medelklassen strömmar det hela tiden folk från arbetarklass och underklass för att de fått eller skaffat sig utbildning och för att deras hjärnors kapacitet och förmåga betals och värdesätts bättre. Gränsen mellan arbetarklass och medelklass suddas i många yrken ut mer och mer. Löner och kvalifikationer, efter vad samhället/marknaden just för tillfället behöver, betalas också därefter (bättre). Lönearbetsmedelklassen är numerrärt stor. Till underklassen faller de ner som inte längre platsar in. Inom överskådlig tid så är det inom denna medelklass som de manliga och kvinnliga herrarna kommer att hämtas.

Jag har ingen aning hur FI tänker lösa problemet med den skattefinansierade offentliga sektorns oförmåga att se sin egen roll i en global konkurrensutsatt värld. Politiker, oavsett färger, begriper intet av den situation som småföretagre lever i.

Det är ointressant hur många som säger att dom kan tänka sig rösta på ett visst parti eller hur många som partiets företrädare säger företräda. Det är till syvende och sist det antalet människor som röstar på någon som denne kan säga sig ha bakom sig.

#22  Sv: Medelklassfeminism udd
2005-06-16 19:05:26

Jag tror vi ska skilja på att "tala för" och "verka för". (Själv har jag nog blandat ihop dem ibland.) Jag exempelvis talar bara för mig själv, och inte för någon annan (i synnerhet inte SophieG :) ). Däremot tror jag att det jag talar om skulle kunna gynna många (exempelvis SophieG), på så vis försöker jag verkar för många.

Om vi sedan kommer in på Feministiskt initiativ blir situationen annorlunda. Det Norrifra säger är ju helt korrekt, ett parti (eller en röstbar organisation i riksdagen) kan säga sig tala för de som röstade på partiet.

Vart tog MrG vägen förresten? Ser du dina frågeställningar i ett annat ljus nu?

(Zeppe: Jag erkände att Feministiskt initiativ är en organisation och inget parti. När jag läser på deras hemsida blir jag dock skeptiskt till om de själva vet det. Kasta ett öga på det jag citerade igen och fundera på ifall en organisation kan skriva så. Frasen "de andra partierna" kan ju exempelvis bara användas om det som det pratas om är ett parti.)

#23  F!'s syfte kontra enskilda feministers syfte Robert
2005-06-16 19:27:29

Jag är säker på att udd och många andra feminister på feminetik bara talar för sig själv, men att de försöker verka för många. Många feminister säger ju sig även göra detta för både kvinnor och mäns bästa.Frågan är dock on F! har samma syfte. Själv undrar jag starkt om så är fallet med tanke på den plattform som de har publicerat. Där står i klartext att kvinnor är underordnade män på alla områden i samhället och att de verkar för att förändra detta. Det innebär också att männen kommer att vara de stora förlorarna på alla områden (jag vet inte själv hur mycket mer man kan förlora inom familjeområdet och i familjerätten). Det framhålls inga fördelar med den feministiska politiken för män i F!'s plattform, så personligen har jag svårt att se att F!'s syfte med feminismen skulle vara detsamma som vad många feminister här på feminetik säger sig verka för.

#24  Sv: Medelklassfeminism MrG
2005-06-16 20:47:04

Nej jag är kvar och läser. Tyvärr med feber och inte så liten huvudvärk så jag orkar inte producera något avancerat för tillfället i värmeböljan.

Men i all korthet.

Jag tycker fortfarande inte att jag fått några vidare svar än så länge. Såvitt jag vet så är det bara ganska obehagliga former av antingen religion eller ismer som säger sig tala för en viss grupp av befolkningen baserat på medfödda egenskaper. Att jämföra till exempel humanism eller liberalism med feminism är falskspel i min värld eftersom ingen av de ismerna talar om offer/skuld/ansvar. Offret, skulden och ansvaret är ett central del av feminismen tycker jag. Det är den inte inom dom andra två. Faktum är att feminismen i min värld har ganska många likheter med en viss annan ism men det har tyvärr tjatats sönder av för många antifeminister. (Observera att jag inte lägger värde i det utan bara noterar likheten som finns, det finns skillnader också naturligtvis) En likhet som faktiskt skrämmer mig och gjorde mig ganska beklämd. En likhet som i sin mest extrema form yttrar sig i hyllanden av SCUM och med uttalanden som "Män är djur"

En formulering som för övrigt exakt, och jag menar exakt, har använts om Judar i filmen "Der ewige juden"

Tänkvärt.

MrG

#25  Sv: Medelklassfeminism udd
2005-06-16 21:47:42

Robert: Jag håller med dig. Jag tror inte att Feministiskt initiativ speglar den genomsnittlige feminister speciellt väl, men jag ska å andra sidan erkänna att jag inte är helt påläst om organisationen. (Eller om den genomsnittlige feminister heller kanske.)

Det största problemet med Feministiskt initiativ som jag ser det är dock fokuseringen. Om de nu har ambitioner att komma in i riksdagen anser jag att de borde kunna svara på exempelvis ekonomiska frågor också. Vad vill de egentligen liksom?

(Jag såg förresten en bloggare som skrev lite om ämnet: http://globaljuggler.net/blog/2005/04/08/femi… )

MrG: Är det i huvudsak "vanliga" feminister du tänker på eller är det Feministiskt initiativ? För de flesta feminister försöker ju, som sagt, inte tala för varken alla kvinnor eller alla över huvud taget. (Apropå SCUM råder det ganska delade meningar om det och manifestet diskuteras faktiskt i tråd på tycka just nu.)

#26  #23 Robert norrifra
2005-06-16 21:54:02

Är plattformen inte bara ett utkast.
Det finns ju i alla fall med män i FI i deras lokalorganisationer.
Det är ju en svaghet om FI inte kan påvisa fördelar för män också. Jag tror att debatten här på feminetik är långt mer framskriden än den som förs i FI. Här skärskådas ju alla feministiska åsikter på ett obarmhärtigt sätt.

#27  F! och feminismen Robert
2005-06-17 07:18:45

F! är idag på väg att bli definitionsmärket för feminism i Sverige. Precis som Folkpartiet är definitionsmärket för liberalism i Sverige.

Så snart F! är bildat som parti så kommer gemene man att koppla samman F! och feminism, om de inte redan gör det idag.

Då kan alla feminister är på feminetik skrika sig blå över att F! inte representerar deras feminism. Det kommer att göra varken från eller till.

F! kommer att bli definitionen på feminism i Sverige, om de inte redan är det.

#28  #27 Robert norrifra
2005-06-17 08:16:55

Instämmer i ditt konstaterande.
Då utvecklas också diskussioner mellan jäif-are och feminetiker till en i bästa fall intellektuell pseudodebatt.

#29  Robert Mattias
2005-06-17 09:24:58

Men det är väl ingen som anser att liberaler i allmänhet ska behöva stå till svars för vad folkpartiet gör. Tvärtom så är många skeptiska till hur liberala folkpartiet egentligen är.

#30  #24 Kristin
2005-06-17 11:37:17

I min definition av feminismen finns inte begrepp som offer och skuld, särskilt inte kollektiv skuld. Däremot ansvar, medborgaransvar. För mig är ansvar ett positivt begrepp. Hur skulle det vara om alla gick runt utan att ta ansvar för sina handlingar? Gatorna skulle befolkas av brölande jättebebisar...

#31  Positivt överraskad kezo
2005-06-17 11:52:29

Det är härligt att se att så många jäifare bekymrar sig för feminismens trovärdighet och framtid!

#32  trovärdighet norrifra
2005-06-17 12:01:02

Det kan ju kanske vara så att det är de seriösa jäif-arna som gör feminismen trovärdig och att den har en framtid. :)

#33  Sv: Medelklassfeminism yoghurt
2005-06-17 12:48:15

Det verkar väl ganska troligt att jäif:are i allmänhet dels är intresserade av jämställdhetsproblematik (annras vore vi inte här), dels ser problem med feminismens idéinnehåll och trovärdighet (annras vore vi feministreggade). Så det finns knappast anledning att bli överraskad över det engagemanget. Vem vet, om ideologiska feminismens huvudfåra utvecklas i riktning bort från det ensidiga betonandet av könsmaktsordningen kommer kanske de flesta jäifare att plötsligt ha blivit feminister utan att vi ens märkt det :-)

#34  Sv: Medelklassfeminism udd
2005-06-17 15:08:22

Själv skulle jag nog klassa många jäif:are som feminister om jag fick göra en egen bedömning enligt mina definitioner och min syn på det hela.

Denna tveksamhet inför "den riktiga" definitionen förstärker nog risken att feminism än mer kommer att kopplas samman med Feministiskt initiativ i framtiden. Och det är inte alltid helt lätt att försvara Gudrun ska ni veta. ;)

#35  Sv: Medelklassfeminism yoghurt
2005-06-17 15:25:50

"Och det är inte alltid helt lätt att försvara Gudrun ska ni veta"

Vi vet. Varför försöka?

#36  Gudrun... Robert
2005-06-17 15:44:13

...har ju under årtionden redan kämpat för att införa prolerariatets diktatur i Sverige, precis som kommunisterna har gjort i andra länder där de har tagit makten.Läser man F!'s plattform så börjar i alla fall jag undra om hennes målsättning numera inte bara har ändrats till att införa feministernas diktatur i Sverige istället. Och det kan ju inte vara lätt att försvara för många av feministerna på feminetik, kan jag förstå.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?