feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka)


Gå till senaste inlägget#1  Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) CeNedra
2005-06-15 11:30:27

Först vill jag tacka för komplimangen "De starkaste antifeministiska förespråkarna där, de mest begåvade, vassaste, är just kvinnor (SophieG, CeNedra, etc)." :D

Sen så vill jag säga att jag inte är antifeminist. Anti betyder mot och jag är inte mot feminismen, jag ser bara inte världen med samma ögon. Kalla mig hellre ofeminist om det behövs ett epitet.

Jag är inte för traditionella könsroller, jag har bara aldrig upplevt dem. Jag är inte för under/överordning, jag har bara inte sett nån sådan. Lika många ggr jag läser om under/överordning som argument till olik lönesättning, manligt övervägande beslutsfattande organ osv så läser jag andra argument och jag kan inte utesluta något av dem.

#2  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) Joss
2005-06-15 11:37:50

Antifeminism är inte emot det som feminsimen säger sig vilja kämpa för. Antifeminismen är emot feminismen, dess analys och dess kontraproduktivitet.

Att en feminist säger att en antifeminist är emot jämställdhet och demokrati är som att en kommunist säger detsamma om en moderat.

Jag är inte feminist, men inte heller antifeminist eftersom jag inte behöver tillhöra något för att tycka något.

#3  CeNedra tillfrisknande
2005-06-15 17:20:59

Varsågod!

Jag tolkar det du skriver som att du anser att det inte finns någon könsmaktsordning.
För mig är det en grundsten inom feminismen.
Anser man att det inte finns någon könsmaktsordning så har men en uppfattning *motsatt* den feministiska, därmed *anti*.

Epitet *antifeminist* beskriver för mig en person vars åsikter är motsatta feminismens.

Anser man att könsmaktsordningen inte existerar så är man i mina ögon (och jag tror i de flesta feministers) en anti-feminist.

Sedan kan man ju fråga sig vitsen med sådana epitet och kategorier, allas åsikter är ju unika när de detaljgranskas, men det blir lättare att kommunicera om man kan dela upp åsikter i lämpliga högar för att göra åtskillnad, av samma skäl som vi har politiska partier och inte rena personval.

För mig är en ofeminist som du beskriver det = en antifeminist.

#4  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) Nettan
2005-06-15 17:30:35

Jag tror inte, till skillnad från tillfrisknande här ovan, att alla som inte håller med feminister är antifeminister. Jag klassar personer som antifeminister först när de själva har sagt sig vara det eller då jag med egna ögon kan se att de är medlemmar av Antifeministiska Samfundet. Alla feministkritiker utöver dessa anser jag vara icke-feminister.

Och sjävklart tror jag att min syn är den vanligaste bland feminister. ;o)

#5  Feministkritiker yoghurt
2005-06-15 17:54:17

När Nettan säger: "Alla feministkritiker utöver dessa anser jag vara icke-feminister" kan man tolka det som att en kritiker inte själv kan vara feminist. Jag tror inte det är så hon (du) menar, men dessvärre tror jag det synsättet förekommer. Jag tror också det är en orsak till att en del människor tvekar att kalla sig feminister. Själv ser jag mej som mer feminist än icke-feminist, men eftersom jag är kritisk till könsmaktsteorin som den brukar framställas så föredrar jag numer att kalla mej ickedefinitionsfeminist. Tillfrisknande skulle uppenbarligen se mej som antifeminist, men det får stå för honom.

Det har sina risker med etiketter. De kan bidra till känslan av gemenskap, men de kan också exkludera.

#6  #3 tillfrisknande MartinK
2005-06-15 18:06:21

Då misstänker jag att du kommer att få språkförbistringar om du debatterar med andra här, de användningen som jag tycker verkar vanligast på feminetik i alla fall är den som Nettan har, dvs att antifeminister är dem som är medlemmar i AFS.

Dessutom rimmar det väl rätt dåligt med hur vi annars använder prefixet anti. I allmänhet används det väl när man mer eller mindre är aktivt emot något, inte när man bara inte tycker samma sak. Anser du t.ex att alla som inte är rasister är antirasister?

Att det skulle bli så mycket lättare att kommunicera tycker jag däremot är helt fel, snarare är det väl tvärtom så att just den kategoriseringen är grundbulten för en massa fördomar om feminister, icke-feminister och antifeminister (enligt Nettans definition :) som faktiskt försvårar kommunikationen. Vi förutsätter automatiskt att en person som har en viss kategori tycker vissa saker, och det gör ju denne inte alltid.

#7  #1 CeNedra norrifra
2005-06-15 18:12:45

Jag ser inte heller världen med de ögon som de flesta feminster ser den.

Jag instämmer helt med "Jag är inte för traditionella könsroller, jag....

Jag ogillar dock att få ett epitet på mig. Vill andra kalla mig något så får de väl gör det då. Men jag kommer inte klassificera in mig själv.

Men, uppenbarligen så är världarna vi lever i extremt olika fast vi tycks röra oss i samma land och på samma geografiska territorium ibland. Jag utgår från att feminsternas "könsmaktsordningen" existerar. I det rum där de befinner sig. Jag kan ana att det kan vara så. Något som skymtar förbi. Men kan förklaras med andra synsätt också.

Eftersom jag själv inte har en tillstymmelse till relation/tro på/förhållningssätt till de kristnas Gud, musselmanernas Allah eller judarnas Jahve så har jag försökt lösa problematiken för mig själv genom att acceptera och godtaga att i deras värld finns denna gudom livs levande hur h*n nu än visar sig och uppträder. Hade jag inte det förhållningssättet vore all kommunikation omöjlig. Jag kan ju inte i vardagen föra någon slags vettigt resonemang med "totala dårar". Till mina vänner hör dock både präster och teoologi studeranden.

I min ungdomstid lärde jag känna en ung man som gick och blåste då och då (han var intagen på ett mentalhus). På min förfrågan varför han blåste då och då fick jag ett milt överseende leende svar: "Någon måste ju se till att gräset kunde vaja (för vinden)." Hans värld var sådan. Den världen var lika verklig som min.

På samma sätt som kulturer med egna utvecklade språk ser på tillvaron på olika sätt och av denna anledning lägger fram olika lösningar på samma problem så stöder jag den feministiska rörelsen och feminismen.

Vår arts existens på denna planet står inför stora problem. Olika infallsvinklar, metodlösningar, osv på företeelser (som jag ogillar) tror jag ger oss bättre förståelse hur man skall gå vidare med vår livshistoria.

#8  3 Tillfrisknande CeNedra
2005-06-15 19:06:33

"Varsågod!

Jag tolkar det du skriver som att du anser att det inte finns någon könsmaktsordning.
För mig är det en grundsten inom feminismen.
Anser man att det inte finns någon könsmaktsordning så har men en uppfattning *motsatt* den feministiska, därmed *anti*.

Epitet *antifeminist* beskriver för mig en person vars åsikter är motsatta feminismens.

Anser man att könsmaktsordningen inte existerar så är man i mina ögon (och jag tror i de flesta feministers) en anti-feminist.

Sedan kan man ju fråga sig vitsen med sådana epitet och kategorier, allas åsikter är ju unika när de detaljgranskas, men det blir lättare att kommunicera om man kan dela upp åsikter i lämpliga högar för att göra åtskillnad, av samma skäl som vi har politiska partier och inte rena personval.

För mig är en ofeminist som du beskriver det = en antifeminist."

Jag kan inte ha en åsikt om något jag inte vet något om, jag kan inte välja sida i en fråga som inte finns i min värld. Jag ser inte någon könsmakt, alltså kan jag inte ta ställning till den.

Jag ser världen genom mina ögon, upplever den med mina känslor, mina tankar och mina minnen och i den världen finns det ingen könsmakt. Jag kan varken vara för eller emot något som inte finns. Att vara anti är att vara emot, jag är inte emot feminismen. Jag förstår den bara inte, det är därför jag är här- för att se om jag kan finna vad det är ni ser som inte jag ser, för att försöka förstå.

Däremot så låter endera är du feminist eller antifeminist som endera är du med oss eller mot oss och ärligt talat har jag svårt för sådana begränsade valmöjligheter. Min värld är inte svart och vit, min värld består av gråskalor och sådeles kan jag inte välja färg.

Feminismen har nog svaret på en del frågor och delar av svaren på andra, men för mig är feminismen för inskränkt (isch vilket olyckligt ordval men jag kom inte på nått annat), den tycks redan ha sin åsikt klar och näe den åsikten delar jag inte. Däremot så säger jag inte att andra sidan har helt rätt heller, jag tror att en blandning av båda "sidor" är lösningen (i min värld).

#9  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) CeNedra
2005-06-15 19:06:59

Tack Udd förresten. :)

#10  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) sisyfos
2005-06-15 20:12:32

Nog är det lite problematiskt att säga att alla som inte är feminister är antifeminister. Det är ju nästan som att säga att alla som inte är liberaler är antiliberaler, eller att alla som inte är homosexuella är homofober.

Personligen tycker jag att begreppet "antifeminism" är rätt kefft. Jaha, man är emot feminismen. Så vad är det då?

#11  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) Thn
2005-06-15 21:12:36

Jag tror att många som är antifeminister är emot det hat som feminister skapar hos kvinnor (i genomsnitt)

Feminister tycker kanske att hat är det enda sättet att bryta mäns överordning och möjligtvis har de rätt.

När de kommer manliga feminister som är relativt kärleksfulla och inte vill vara med och bygga upp hat tycker många feminister att de gör så att feministerna förlorar.

Att skapa hat kostar också i välbefinnade:Kvinnors välbefinnade har sjunkit markant det senste åren.

#12  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) Nettan
2005-06-15 21:18:22

Thn - jag antar att du anser att vänsterpolitiken skapar hat mot samhällets alla höginkomsttagare och att högerpolitiken skapar hat mot samhällets mets utsatta också? Eller är det bara feministisk politik som föräras med hatspridning? Vad för slags politik tror du på/bedriver du och vilket hat sprider den politiken?

#13  Nettan Thn
2005-06-15 21:31:11

Många antifeminister kanske tycker alla feminister är ansvariga för att bygga upp hat men så är inte fallet utan bara ett fåtal varav ett ytterst fåtal är på feminetik.

Politik måste bygga på förnuft och rättvisa och de som är ledare måste göra uträkningar som leder till att befolkningen mår bra och att vi både på kort och lång sikt kan klara oss så bra som möjligt.

#14  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) Mulle
2005-06-16 01:15:54

Hm...
Alltså, jag tycker det är oerhört knepigt att beskriva mitt eget förhållande till feminism. Jag skulle iallafall aldrig i livet kalla mig "feminist". Av ren princip undviker jag att vara "-ist" överhuvudtaget. Det verkar inte så klokt. En komplett människa borde rimligtvis bestå av en mängd olika -ismer, som ibland går ihop med varandra, och ibland till med motsäger varandra(och det är ju riktigt jobbigt...)En enkel lösning är att skippa att tillhöra någon -ism alls.
Hursomhaver - de som kallar sig feminister är ofta och gräver i intressanta problem. Dom är på det viset onekligen viktiga i samhällsdebatten. De(vilka de nu är) gör dock misstaget att de verkligen tror att de har lösningarna på allt. Och att de slutligen har kommit på det enda, och rätta, sättet att tolka omvärlden på.
Så, de fokuserar möjligtvis på rätt(eller åtminstone intressanta) saker, men jag tror sällan de drar rätt slutsatser. Det gör förmodligen inte jag heller. Så...vad kommer jag fram till? Jo, jag är en grå geggig smet... jag är varken för, eller emot. Jag är grå, riktigt grå. Precis som man ska vara... ( ? )

#15  Anti-ismer och hatet Robert
2005-06-16 10:03:07

Det har skrivits mycket klokt i den här tråden redan. Mycket som jag bara kan instämma med.

Folk får gärna kalla sig för feminister för min del. Alla har rätt att se världen från sitt perspektiv och göra sin egen tolkning av världen. Men jag blir bestört när jag ser personer som sätter anti-etiketter på andra människor som inte håller med om deras världsbild.

Att sätta en anti-etikett på en annan människa är ett sätt att avskärma sig från dessa och att nedvärdera dessa. Ett sätt att skapa en grupp människor som man kan rikta sitt hat mot. Ett sätt att för sig själv motivera sig rätten att utse sig själv till offer och motståndaren till förrövaren.

Detta är metod som flera totalitära ideologier har använt under åren och vi vet alla vilka hemska konsekvenser det har haft. Miljontals människor har dött i spåren av det hat som dessa ismer har lämnat efter sig.

Kalla dig själv gärna för feminist, men när du börjar kalla andra för antifeminist så bör du vara medveten om att du just tagit ett första steg mot en ny Kristallnatt.

#16  hat och polarisering yoghurt
2005-06-16 10:21:26

Jag tror inte manshatet är hat, det är bara den vanliga process som sker i alla grupper där gruppen definieras genom att polariseras gentemot de som är utanför gruppen, vanligt enkelt vi-och-dom. Kön har alltid setts som en grund för grupptillhörighet och har skapats genom att kontrastera respektive kön mot det andra. Det är liksom så genus skapas. Sen ligger det i sakens antur att man inom varje grupp ser "vi" som bättre än "dom". Det beklagliga är att alltför mycket av feminismen bygger vidare på den här polariseringen i namn av att "synliggöra strukturer". Men allt som skapar ett vi-och-dom verkar konserverande på de strukturer man vill bryta ner. Feminismen måste hitta vägar att synliggöra utan att bidra till vi-och-dom, vilket inte är alldeles enkelt. Framför allt kräver det att man slutar tänka i grupper. Varje gång en människa säger "vi kvinnor" eller "vi män" förstärker man könsrollerna.

#17  yoghurt tillfrisknande
2005-06-16 11:13:32

Kloka ord

#18  yoghurt #16 Pirjo
2005-06-16 12:03:37

Stora applåder till dig!
Polariseringsteorier bidrar bara till splittring.
Finns det några samarbetsteorier förresten?

#19  #16 (yoghurt) Robert
2005-06-16 12:18:55

Kloka ord, yoghurt!

Tyvärr är feminismen en av dessa ismer som bygger hela sin existens på just polarisering. Detta medför att hela argumentationen bygger på att det finns en gemensam fiende. Och genom argumentationen förstärks vi-och-dom-känslan och polariseringen ökar därför med tiden.

Denna typ av polariserande ismer kan, om de kommer till makten, få riktigt farliga konsekvenser. Något som världen bittert har fått erfara vid ett antal tillfällen i modern historia.

#20  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) yoghurt
2005-06-16 12:46:17

Oj, tre plus på raken, man tackar!

Robert, jag tror inte feminismen bygger hela sin existens på polarisering. I tankarna om genusordning, alltså att det finns mekanismer som socialiserar människor in i olika roller, pekar man snarare just på mekanismerna, utan att ställa grupper mot varandra. Men i den hierarkiska könsmaktsteorin, som jag själv ser som sekundär till genusordningen men som många ser som det primära i feminismen, tenderar man onekligen att ställa grupper mot varandra. Därför tror jag på en feminism som bygger på tankar omkring genusordning snarare än könsmaktsordning, en icke-(definitions-)feminism.

#21  Thn Fiji
2005-06-16 14:22:52

Trollstav Ditt enda syfte med att skriva på den här sidan verkar vara att du vill framföra budskapet "feminister hatar".

Jag gick igenom det du skrivit, och märker att du skrivit ordet "hat" i olika former nästan två gånger per skrivet inlägg, vilket är rätt mycket eftersom de flesta är ganska korta.

Jag bedömer detta som ett personligt korståg och varnar dig för att fortsätta. Det finns regler mot sånt.

#22  Robert #15 Nettan
2005-06-16 14:28:48

Jag är inte helt hundra på hur du menar nu men jag känner mig hyggligt illa berörd. Du skriver;

"Kalla dig själv gärna för feminist, men när du börjar kalla andra för antifeminist så bör du vara medveten om att du just tagit ett första steg mot en ny Kristallnatt."

Detta är en ganska grov anklagelse, som ju som vanligt innehåller naziliknelse, och jag känner mig träffad då jag tidigare i tråden pratar om att jag benämner de som kallar sig för antifeminister eller som är med i antifeministiska samfundet för just antifeminister. Bör jag ta åt mig av det du skriver? Och om så är fallet vad anser du att jag ska kalla dessa personer istället?

#23  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) sisyfos
2005-06-16 14:52:25

Jag tolkar Roberts inlägg om kristallnätter och sånt som att det gäller feminister som själva sätter etiketten antifeminist på andra -- alltså som använder den som en anklagelse. Att som du använda etiketten för sådana som själva deklarerat sig vara antifeminister, faller alltså inte in i Roberts kritik. Om jag uppfattat den rätt, det vill säga.

Däremot håller jag inte riktigt med Robert, och jag tycker att det är rätt tveksamt med nazistliknelser över huvud taget.

#24  Nettan och sisyfos Robert
2005-06-16 15:02:38

Ursäkta mig om jag uttryckte mig oklart, men det är som sisyfos har förstått mig. Jag gör därför ett klargörande:

"Kalla dig själv gärna för feminist, men när du börjar kalla andra personer som inte delar dina åsikter (och som själva inte kallar sig för antifeminiser) för antifeminister så bör du vara medveten om att du just tagit ett första steg mot en ny Kristallnatt."

#25  Robert Mattias
2005-06-16 15:07:44

Onödigt med nazikopplingen dock. Var och en får ju skriva som dom vill (eller inte, men om man håller sig till reglerna), men jag tycker personligen att det går inflation på nazianklagelserna. Måste man ta till sådana liknelser för att få fram sin poäng? Eller är det bara ett sätt att försöka misstänkliggöra motståndaren när argumenten börjar sina?

#26  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) Karra
2005-06-16 15:11:41

På vilket sätt tar man steget mot en ny kristallnatt om man kallar en person för antifeminist som inte själv anser sig vara det?

#27  #20 (yoghurt) Robert
2005-06-16 15:15:28

Det är möjligt att du har rätt avseende genusordning och könsmaktsteorin, men det är inte så det oftast förs fram i den offentliga debatten. Läs bara F!'s plattform till exempel, den plattform som är tänkt att vara grunden till en svenskt feministiskt parti. Där påpekas i klartext att det är kvinnorna som är förlorarna på ALLA områden med den gällande könsordningen. Män är ALLTID överordnade kvinnor i och på alla områden.Med en sådan feministisk analys så försvinner alla möjligheter till samförstånd och polariseringen ökar. Som jag ser det så tenderar den också att ställa grupper mot varandra. Men kanske är det själva syftet i det pågående könskriget?

#28  #27, Robert yoghurt
2005-06-16 15:21:41

Instämmer. Jag tycker inte om Fis plattform.

#29  #26 (Karra) Robert
2005-06-16 15:23:27

Därför att det är en retorisk metod att måla upp meningsmotståndaren som en person som vill dig något ont. Personen ifråga är ju anti-dig och de dina! En fiende!

Med tiden målas bilden om anti-gruppen i allt grällare färger och till slut börjar personer i gruppen kring dig att finna egna motiv till varför det är rätt att eliminera personer som till har anti-gruppen. Precis så som skedde åren innan Kristallnatten.

#30  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) Karra
2005-06-16 17:47:47

Robert, betyder det att de anti- och ickefeminister som kallar feminister för manshatare och antidemokrater och häxjägare och allt möjligt också tar ett steg mot en ny Kristallnatt?

#31  #30 (Karra) Robert
2005-06-16 18:58:24

Jo, visst är det så. Det vidgar ju också klyftan och polariserar ståndpunkterna på ett liknande sätt.

Själv har jag för övrigt ställt mig frågor "Var kommer uttrycker antifeminist ifrån?" och "Vilka personer väljer att kalla sig antifeminister?".

#32  Sv: Antifeministiska kvinnor (kopierat från tycka) Karra
2005-06-16 19:14:42

Men alltså, att kalla någon för antifeminist tycker jag ligger rätt långt bort från att kalla någon häxjägare, parasit, ockrare eller vad det nu kan vara som man vill kalla sin "fiende" för. Det finns ju faktiskt antifeminister, alltså folk som kallar sig antifeminister (oavsett varför de gör det).
Om man däremot talar i termer som "fascistiska antifeminister" el dyl, då kan man väl börja tala om att "måla i grällare färger".

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?