feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Namnbyte vid bröllop?


Gå till senaste inlägget#1  Namnbyte vid bröllop? Kalle
2005-06-14 10:59:20

Hej!
Funderar lite på det här med att byta efternamn vid giftermål. Hur resonerar folk kring det? Ni som är gifta eller planerar att göra det, när och var i planeringen dyker frågan upp för första gången? Är det något som fått er att tveka? Hur kom ni överens om vilket namn som ni ska använda? (Antar att det här med att automatiskt använda mannens namn är ganska ute, oftast blir det att man tar det "ovanligaste", eller?)

Är intresserad av synpunkter från alla, ogifta och gifta, såna som tagit hans eller hennes namn, eller kanske framförallt de som valt att slå ihop namnen och använda dubbla efternamn, hur resonerar ni?

#2  Sv: Namnbyte vid bröllop? olaberg
2005-06-14 11:10:55

Jag tog min frus namn för att det är coolare.

Vi ville ha samma, eftersom vi är väldigt possesiva i vår tvåsamhet (smälta ihop och allt det där).

#3  Sv: Namnbyte vid bröllop? yoghurt
2005-06-14 11:13:58

Vi var nog ganska överens om att ingen av oss blev någon annan person i och med giftermålet, så vi behöll våra namn. Det har fungerat bra. Barnen fick mitt efternamn från början, men dottern har vid mer mogen ålder själv valt att stoppa in mammas efternamn som mellannamn.

Dubbelnamn var aldrig aktuellt för oss, jag vill minnas att namnlagen tillät endera parten att ta andra partens efternamn osm mellannamn, men inte att gemensamt ta bägge efternamnen som gemensamma efternamn.

(PS. Är det på sin plats att gratulera? ;-)

#4  Olaberg Kalle
2005-06-14 11:18:38

Tack!
Lite mer utförligt skulle vara kul, men du behöver inte svara om du tycker att jag blir alltför personlig!

Hur kom ni fram till det? Var det självklart från början för er båda, eller var det något ni resonerade er fram till, och hur gick det isåfall till?

Var du tveksam någon gång, av praktiska (ändra namn i pass, körkort mm) eller känslomässiga (tappa en del av sina rötter) skäl?

#5  Sv: Namnbyte vid bröllop? olaberg
2005-06-14 11:23:42

Att vi skulle ha samma var rätt självklart. Att hennes var coolare var också enkelt. Tappa rötter? Nä, mina föräldrar har kvar sina gamla namn. Vi är inte så familjärt tighta på det sättet. Och att få byta körkort och pass såg jag som en bonus, med en helt ny fräsig namnteckning som jag hittat på.

#6  Tack Kalle
2005-06-14 11:25:27

även till Youghurt!
Jag vill framföra ett tack i förväg till alla som svarar i den här tråden, så ingen kommer att känna sig bortglömd ifall jag missar någon ;-)

(Och, nej, det är inget "på gång". Det är bara en fundering hur folk löser en sån här fråga. Det är ju väldigt mycket antingen-eller. Hur jämställda man än _vill_ vara så är det ju någon som på något vis måste ge med sig...)

#7  Sv: Namnbyte vid bröllop? sharatec
2005-06-14 11:41:03

Jag och min flickvän har diskuterat det där (vi är rätt mycket för att planera saker LÅNGT i förväg...), och vi lär ta mitt namn. Anledning? Hon har ett son-namn, jag har ett lite mer sällsynt efternamn. Det var hon som föreslog att hon byter om vi gifter oss, även om jag måste erkänna att jag förmodligen inte velat byta bort mitt namn om hon föreslagit det. Möjligen hade ett dubbelnamn fungerat, men ingen av oss vill göra en konstruktion av son-namn/annat namn; det hade möjligen gått an om hon inte velat byta alls.

(Jag är inte så tjurig som jag kanske låter. :-))

#8  Sv: Namnbyte vid bröllop? hansi
2005-06-14 12:12:58

Jag hade ett mycket vackert efternamn när min man och jag träffades, men eftersom det kommer från min mor (som jag inte vill ha något med att göra) bytte jag med glädje bort det. Min man blev nog mest förvånad att jag ville byta bort det, han hade nog förutsatt att han skulle byta, eller att vi skujlle behålla våra egna.

Ett annat skäl att byta var att mitt gamla namn var på 12 bokstäver och utländskt (svårt som fan att stava för de flesta), medan mitt nya är kort och enkelt. Dock har du helt rätt i det där med "ovanligt", jag skulle aldrig bytt bort mitt långa vackra krångliga mot ett -sonnamn. :)

Körkort hade jag inget innan jag gifte mig, och pass... ja, det skulle jag ändå byta eftersom jag även bytte medborgarskap. :)

Det var en riktigt intressant fråga det här, det ska bli kul att se vad andra svarar.

#9  Sv: Namnbyte vid bröllop? Johanna
2005-06-14 12:30:28

Intressant. För mig är det självklart att jag kommer att byta namn om/när jag gifter mig. Detta för att jag har typ det tråkigaste -sonnamnet på jorden.

Detta har jag dock planer på att byta ut även om jag inte gifter mig. Jag vill ha ett snyggt och coolt efternamn helt enkelt.

Sen ser jag det inte alls som självklart att jag vid eventuellt giftermål kommer att ta min mans namn, det gör jag bara om det är exceptionellt snyggt =)

En tanke som tilltalar mig är att hitta på ett helt eget, nytt efternamn som båda tar!

#10  Sv: Namnbyte vid bröllop? elv
2005-06-14 12:34:56

Jag kommer att byta bort mitt namn när jag gifter mig, av det enkla skälet att mitt efternamn innehåller krångliga tecken vilket ställer till det varje gång man ska uppge sitt namn för någon i telefon eller på biblioteket eller banken eller vad det nu kan vara. Personen som jag helst vill gifta mig med har dessutom ett ursnyggt efternamn, så det är rätt självklart.

#11  Sv: Namnbyte vid bröllop? sisyfos
2005-06-14 12:35:14

Det verkar som att det råder konsensus: "coolast namn vinner".

Kanske råder även konsensus om att "son-namn förlorar alltid".

#12  Sv: Namnbyte vid bröllop? LindaMaria
2005-06-14 13:32:38

Hm, jag hade nog tänkt byta namn, då det bara finns en släkt i hela världen(tror jag, om det inte finns någon stam i Afrika som heter så....;) som heter som min fästman och det är hans släkt.

Men med tanke på att alla byter bort sina -son namn(jag har också ett -son namn) så lär det bli ovanligt i framtiden, kanske man skulle behålla det.... ;)

Nej, jag byter, för jag är såååå trött på mitt eget tråkiga efternamn helt enkelt!

#13  Sv: Namnbyte vid bröllop? sisyfos
2005-06-14 13:45:42

Jag känner en som bytte Nilsson till Johansson.

#14  Sv: Namnbyte vid bröllop? yoghurt
2005-06-14 13:59:57

Jag vet en som tog dubbelnamnet Karlsson Larsson.

#15  Sv: Namnbyte vid bröllop? kezo
2005-06-14 14:03:14

Jag kommer ALDRIG att byta bort Karlsson, trots att typ halva Sverige heter det! Det är jag! Däremot kan jag tänka mig ett tilläggsnamn, om det passar med Karlsson.

Reclaim the sson-namn!

Samtidigt har jag ibland funderat på att byta till Björns-dotter (efter min pappa) - eller varför inte Annika-dotter efter min mamma? Varför heta -sson när jag är tjej? Gillar efternamnen på Island!

#16  Sv: Namnbyte vid bröllop? SophieG
2005-06-14 14:12:01

Patrik Eriksson Olsson spelar väl fotboll i något lag?

#17  Sv: Namnbyte vid bröllop? Kalle
2005-06-14 14:20:17

OK, så coolast vinner. Men vilket är coolast, om ingen har ett -son-namn...? ;-)

#13 & 14: Jag känner ett par som valde mellan Johansson och Andersson...

Hansi #8: Det var ju också en aspekt. Kul med synpunkter utifrån på det sättet. :-)

Dubbla efternamn? Vad tycker ni om det? Jag tycker att det enbart verkar bökigt. (Har ett par kompisar som gjort så?) Hur resonerar man då?

#18  Sv: Namnbyte vid bröllop? Johanna
2005-06-14 18:53:03

På pappret går det bara att ha ett efternamn, det andra räknas då som ett av förnamnen, eftersom en kan ha flera förnamn.

#19  Sv: Namnbyte vid bröllop? Zeppe
2005-06-14 22:14:02

Jag har ett sson-namn som jag inte vill byta bort (med reservation för att jag inte alls tänker gifta mig och om det sker vet jag inte vem det blir med, vem vet, kanske träffar nån med ett riktigt pangnamn). Anledningen är att jag identifierar mig som nordbo, jag har de typiska färgerna osv och namnet passar ihop med konceptet. Det är inte heller det vanligaste av sson-namnen. ganska sällan jag träffar nån som heter samma.

Eventuella barn kommer dock få det "finaste", förutsätter inte att alla har samma faiblesse för sson-namnen som jag har =P

#20  Nambyte vid bröllop! vitastjerna
2005-06-14 23:53:44

Mitt förslag är att slå ihop namnen och bilda ett nytt. Det här var min idé när jag fick barn, att ta delar av bådas efternamn och skapa nya unika till barnen (jag skulle också antagligen ha bytt till detta). Men mamman till barnen hade redan tagit tillbaka till sin mors gamla efternamn (som är rätt ovanligt) så hon var inte alls inne på den idén. Så nu heter barnen efter mig – son.

Fast jag var aldrig gift. Tror inte jag blir det heller. Men man vet ju aldrig…

Fast jag har då och då frågat om barnen har några förslag på vad dom skulle vilja heta. Helt spontant dök då ”drakendal” upp. Så det kollade jag upp. Men det finns några som heter så, så det blir det inte (fast jag tror det är nyskapat också). Men jag skulle kunna tänka mig att byta bara för att det är kul och att barnen får vara med och klura ut något eget.

Tidigare var jag i ett gäng där vi ibland snackade om att skapa en ny släkt – alltså en massa snabba äktenskap, som nu har blivit ännu lättare att genomföra genom partnerskap. Tänk ett helt kompisgäng med förgreningar som har samma unika efternamn. Skruvat.

Annars har jag lagt märke till att vissa byter till ett fastighetsnamn (som ju kan vara rätt speciella i vissa områden). Antagligen vid köpetillfället av fastigheten. Så har ju många namn uppstått en gång i tiden (alltså namn efter stället).

#21  Sv: Namnbyte vid bröllop? Peggy
2005-06-15 11:11:48

Vi tog samma, eftersom man ju ändå måste välja namn till barnen sen.

Och ja, jag tog min mans namn.

Jag tänker egentligen inte "ursäkta" mig och säga att det var för det eller det eller det...

Det var helt klart ett könsrollspåverkat val - min man kunde inte tänka sig att byra, jag gav mig. Kvinnlig undfallenhet, I guess.

Till bortförklaringarna kan anföras: Mitt var krångligare stavat. Jag har en släkting med samma förnamn som han.

Annars är båda namnen lika ovanligare.

Fördel med att byta namn: Testa att googla på mig - inte ett skit kommer upp. Googlar man på mitt flicknamn, kommer en massa korkade grejer jag gjorde i lägre tonåren upp. Jag är liksom ett tomt blad.

#22  Sv: Namnbyte vid bröllop? sisyfos
2005-06-15 17:08:46

Peggy, det är svårt att googla nån som man inte vet vad den heter. ;-) Men annars håller jag med. Vet man vad jag heter kan man hitta allt möjligt skit om mig på nätet.

Annars kan man ju fjanta till sitt son-namn, typ börja stava det Karlzohn eller så. Känns väldigt åttiotal på nåt sätt.

#23  Sv: Namnbyte vid bröllop? Gullegubben
2005-06-15 17:34:34

Min syster bytte sitt ovanliga efternamn mot ett vanligare när hon gifte sig eftersom de redan hade ett barn som fått det efternamnet. Hon hade sitt gamla efternamn i parentes på visitkort och presentationer. Sedan skilde hon sig och behöll då sitt nya efternamn, för att hon gjort sig besväret att inarbeta det och för att underlätta kontakter med skola, dagis etc.

Så konstigt det kan gå.

#24  Sv: Namnbyte vid bröllop? norrifra
2005-06-15 17:35:08

Alla som kallar sig feminster skulle kunna byta efternamn till Feminista. Då blir det som en ideologisk bekräftelse för att man står för det man innerligt tror på.

Själv kan jag inte tänka mig varken bröllop eller att ta någon annan persons efternamn, hur vackert eller coolt det ändå tycks låta för stunden. Är det något som är pestsmittat av ålderdomlig mansdominans av förtryckande slag århundraden tillbaka så är det just dessa två företeelser. Att ersätta den kyrkliga fundamentalistiska "välsignelsen" med den moderna statens rituella advokatyr och ekonomiska förpliktelser är bara ett nytt sätt att undvika att mötas på jämställd bas.

#25  norrifra Johanna
2005-06-15 17:40:55

Fin idé att alla feminister skulle heta Feminista, men det skulle inte gå. Man får nämligen inte byta till ett efternamn som någon annan redan heter, om man inte får tillstånd från *alla* som heter så. Du får alltså inte ens byta namn till Johansson om du inte gifter dig till namnet eller har det i släkten.

#26  Sv: Namnbyte vid bröllop? Michea
2005-06-15 17:42:28

Min 'blivande äkta man' tar förmodligen mitt efternamn, eller så behåller vi bara våra egna som förut. Han heter dock ett tråkigt son-namn som jag skulle trivas väldigt illa med, eftersom jag redan har ett så alldagligt förnamn.

#27  #25 Johanna Eriksson Feminista norrifra
2005-06-15 18:33:37

Nu har jag läst namnlagen på PRV.
Förhållandet finns inte beskrivet.

Man kan döpa någon till Markus Evangelista Karlsson (eller var det Markus Karlsson Evangelista /minns ej hur det var) t ex. Det betyder att Markus är just evangalisten Markus´namn inte vilket markus som helst.

Adelssläkterna hette ju t ex Bo Jonsson Natt och Dag, där Bo var förnamnet och faderns namn var Jon och släktnamnet "Natt och Dag".

Det borde väl ändå gå att att skaffa sig ett ideologiskt släktnamn - "Feminista", där de som först får det bestämmer vilka mer som skall få det.

Företeelsen är helt ny. Jag tror inte man på PRV vet hur man skall bete sig.

Så om 150 år så finns det kanske en 20.000 som heter Feminsta som släktnamn. De som bär det kan då träffas på Globen vart tionde år och förundras över hur märkliga förfäder de en gång hade eller så kan de stolt känna samhörighet över att förfäderna etablerade ett ideologiskt släktträd som orsakade att könsmaktsordningen i samhället upphörde.

Nå, det var bara ett litet tips hur man kan gå tillväga.

#28  Hmmm... Sibilla
2005-06-22 22:09:26

Båda kan väl ta den andres efternamn. Så att ni båda får dubbla efternamn.
Då får båda känna ära över att den andre bär ens namn.

Mycket bra lösning.

Jag har redan två efternamn, så jag skulle i så fall välja bort ett av mina först ;)
Min mamma tog sitt och pappas efternamn när de gifte sig.

Jag tar nog pappas vidare, för det är inte ett dugg vanligt :)

#29  Sv: Namnbyte vid bröllop? android
2005-06-22 23:02:23

Vi körde på samma linje som olaberg och hans fru, dvs vi ville ha samma för att liksom markera en sammansmältning och enhet och allt det där. Och min man tog mitt namn för att han hade ett -son-namn och jag har ett ovanligare. Dvs precis samma resonemang som de flesta andra här har fört.
Det var min man som kom med förslaget att ta mitt namn, och efter att jag kollat med honom att han verkligen var säker på att han ville det så blev det så. Inga större diskussioner alltså. Men hans pappa blev besviken... :(

#30  Sv: Namnbyte vid bröllop? drowsy
2008-03-19 17:09:30

Om man ger sitt barn dubbelefternamn, ex Johansson Svensson och denne sedan gifter sig, och tar dubbelnamn, då borde de mest logiska vara att både Johansson och Svensson blir personens 'mellannamn' och makan/makens efternamn blir hens nya efternamn.

Men om jag skulle gifta mig med Johansson Svensson, får jag bara ta hens Svensson, så att jag i sånt fall heter X Svensson eller X 'gammalt efternamn' Svensson?

Komplicerat, men vet någon? Jag har läst PRV's gamla regler, men dubbelefternamns-äktenskap har väl inte hunnit bli vanliga än...

Det fanns någon lustig regel där att om ett par skiljer sig och de behåller samma efternamn, så är det ok även efter skiljsmässa, men den som tog över namnet får inte ge det till sin nya make/maka. Alltså, om jag gifter mig med hockeyspelaren Zatan och behåller namnet efter skiljsmässan så får inte min nya maka/e ta Zatan som efternamn.

#31  Sv: Namnbyte vid bröllop? drowsy
2008-03-19 17:13:10

+ svar på frågan:
jag och min partner bor inte ihop än, men jag har funderat på det där med namn och jag vill behålla mitt ovanliga efternamn dels pga identitet och dels pga orginalitet bland visitkorten.

Jag har inget emot att ta hans efternamn också om han också tar mitt - annars kan det kvitta. Det jobbigaste med olika efternamn är ju vad barnen ska heta, men det löser väl sig.

Tror att brorsan och hans tjej gjorde så att de tog dens efternamn som lät bäst ihop med namnet som de valde.

#32  Sv: Namnbyte vid bröllop? FiaMia
2008-03-19 19:19:35

Så skönt att norrifra skrev inlägget #24, särskilt den andra delen - någon mer som tänker som jag där...

#33  Sv: Namnbyte vid bröllop? RasmusS
2008-03-20 14:39:52

Skulle lätt kunna byta efternamn om det fanns ett finare till buds och det kändes rätt. Skulle aldrig förvänta mig att "min" älskling skulle byta sitt namn mot mitt. Det är ändå bara konservativ symbolik utan egentlig innebörd för mig.

#34  Sv: Namnbyte vid bröllop? Lior
2008-03-20 15:50:21

Att brudgummen tar brudens namn går bort.

Om vi talar efternamnsbyten generellt tycker jag att dubbelefternamn är fånigt.

Men allra värst är tjejer som byter sitt -son-efternamn till -dotter.

Som jag ser det ska bruden helst ta brudgummens namn. Hon kan i nödfall i stället behålla sitt eget efternamn. Allt annat är fånigt.

(Allt detta gäller förstås normala bröllop – homobröllop har jag ingen åsikt kring.)

#35  Sv: #34: FumikoFem
2008-03-20 16:12:06

Ne det går inte bort, och varför skulle det vara "allra värst" med tjejer som gör om efternamnet till dotter?

Ne det är inte fånigt, däremot extremt negativt att fortsätta tvinga på konservativa könsrolls normer.

#36  FumikoFem #34 Lior
2008-03-20 16:36:14

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#37  Sv: #36: FumikoFem
2008-03-20 16:46:27

Försök och undvik att låta dina fördomar få tala.

Normer och vad som anses vara "normalt" sen så tycker jag att skriva att det är "fånigt" med allt annat endast visar din egen konservativa norm syn på det.

#38  Sv: Namnbyte vid bröllop? knoppan
2008-03-20 19:32:25

Lior sa:
Folk som har -dotter-efternamn brukar vara radikalfeminster.

Inte alls sant, min kusin gjorde det för att hennes pappa dog när hon var liten. Det var ett sätt för henne att skapa en sort direktkontakt med en förälder hon aldrig hade fått lära känna. Namnbyte behöver inte alltid vara politiskt, iaf inte för personen ifråga.

/knoppan

#39  #36 Lior Corona
2008-03-20 20:23:26

Märk inte ord.

#40  Loir Par
2008-03-21 02:06:06

"Att brudgummen tar brudens namn går bort.

Om vi talar efternamnsbyten generellt tycker jag att dubbelefternamn är fånigt.

Men allra värst är tjejer som byter sitt -son-efternamn till -dotter.

Som jag ser det ska bruden helst ta brudgummens namn. Hon kan i nödfall i stället behålla sitt eget efternamn. Allt annat är fånigt."

Ursäkta, låt inte mig störa dårå, men namnbyten brukar ju ske när en viss social grupp får det bättre. Inte kan du väl tycka att detta är negativt? Någon skillnad mellan klingenstierna och roffe-bengan-dottir finns ju inte, möjligtvis estetisk, men det är en annan fråga.

#41  Sv: Namnbyte vid bröllop? Peggy
2008-03-21 21:56:18

Haha, jag är ju numera skild och tillbakabytt till det sk flicknamnet. Och jag kan ju säga att nåt som är ÄNNU dummare än att gifta sig är att byta namn. Gör inte det!

#42  Sv: Namnbyte vid bröllop? lynx
2008-03-22 00:27:28

Om jag gifter mig skulle jag kunna tänka mig ett efternamn som är nytt för båda, något som passar identiteten som ett par. Fast det där med namn känns inte så jätteviktigt för mig.

#43  Sv: Namnbyte vid bröllop? Corona
2008-03-22 01:07:59

I Spanien har man enligt tradition alltid ärvt pappans första efternamn och mammans första efternamn.
Så om någon heter Paulo Hernandez-Casaleiz - så vet jag att hans pappas första efternamn var Hernandez - sammanslaget med ett annat efternamn - och hans mammas första efternamn var Casaleiz - sammanslaget med ett annat efternamn.

Paulos barn ska enligt traditionen ärva Hernadez av sin pappa och Paulos hustrus första efternamn som ogift - även om mamman byter namn när hon gifter sig.
-

I många östeuropeiska länder tar hustrun mannens efternamn - men med en kvinnlig böjning.
Så det är inte bara förnamnen som har en genusform - även efternamnen har det.
För ex.vis ryssar som flyttar till Sverige kan detta bli lite knepigt.
Om mannen heter Selezniev - så heter hustrun Seleznieva.
Känner ryssar som har fått bråka en del med svenska myndigheter om det.

Antar att svenskar bosatta i Ryssland kan få motsvarande problem där. Typ mannen heter Lönnroth - och hustrun ges namnet Lönnrotha automatiskt.
-

Dotter- och sonefternamn är vanliga på Island. Inte på grund av något politiskt ställningstagande - utan på grund av tradition.

--

Vet inte exakt när vi i Sverige slutade ge våra barn namn efter föräldrarnas efternamn - men Hanna Larsdotter - som föddes 1868 var dotter till bonden Lars Persson - och hade uppenbarligen tagit sitt namn efter pappa - med ett tillägg som dotter.
Det var inget märkligt med det.
-

Bruket med endast -sonnamn har ingen gammal grund i Sverige.

Lustigt att Larsdotter kan uppröra någon idag...

#44  rättelse Corona
2008-03-22 01:09:43

"efter föräldrarnas efternamn"

ska vara

"efter föräldrarnas förnamn"

#45  Sv: Namnbyte vid bröllop? FumikoFem
2008-03-22 01:40:39

Corona, mm flera exempel, som jag tycker att det är negativt att det alltid/ofta är mannens namn som ska användas, visar på könsrolls normer.

Sen håller jag med att det är lite lustigt och även konstigt att folk ifrågasätter just detta med att ha dotter i namnet för det var förr mycket vanligare än idag.

#46  FumikoFem Corona
2008-03-22 12:53:14

Ja - jag tycker också att det är synd att familjen tar mannens efternamn.
Egentligen inte bättre att ta kvinnans efternamn - känns som om den som byter bort sitt namn - också byter bort en del av sin identitet.
(Jag tänker på hur svårt det kan vara att leta upp vänner från förr - om de är tjejer/kvinnor).

Bäst vore om familjen kunde ta ett gemensamt dubbelnamn - om de tycker att det är viktigt att befästa föreningen - ungefär som när två företag går samman.

Jämför när Skandinaviska banken och Enskilda banken gick samman och blev Skandinaviska Enskilda banken.
Tror inte att någon av bankerna accepterat att byta bort sitt namn helt - till förmån för den andres namn. Det sker bara när ett företag köps upp helt och läggs ner.

#47  Sv: Namnbyte vid bröllop? Blindalina
2008-03-22 14:28:00

men det är rätt jobbigt med dubbelnamn. jag som barn fick dubbelnamn och det blir rätt omständligt, och om jag flyttar ihop med nån med dubbelnamn får vi ju kvadrapelnamn.

jag har som vuxen bestämt mig för ett av namnen, det som är finast.

#48  #46 bengtboman
2008-03-23 12:11:33

Jämför när Skandinaviska banken och Enskilda banken gick samman och blev Skandinaviska Enskilda banken.
Tror inte att någon av bankerna accepterat att byta bort sitt namn helt - till förmån för den andres namn. Det sker bara när ett företag köps upp helt och läggs ner.


Nu var det så här,då: Stockholms Enskilda Bank (Wallenberg) och Skandinaviska Banken gick ihop på initiativ av ägaren till Stockholms Enskilda Bank Marcus Wallenberg. Han hade redan namnförslaget klart, när propån lämnades och sedermera accepterades.

När det gäller företagssammanslagningar är det kanske främst vilken kultur som ska få råda efter sammanslagningen, oberoende av nytt namn.

Till saken kan fogas att det var ett sjuherrans liv när S-E-Banken skulle byta namn til SEB. Trots att det var samma företag och inget skulle förändras.

#49  Sv: Namnbyte vid bröllop? RasmusS
2008-03-23 15:30:29

Fumikofem: "Sen håller jag med att det är lite lustigt och även konstigt att folk ifrågasätter just detta med att ha dotter i namnet för det var förr mycket vanligare än idag"

Är det inte i så fall lustigare att "dottern" i pricnip alltid är faderns dotter och inte mammans "dotter"?

Linasdotter tex i stället för Torsdotter.

#50  Sv: Namnbyte vid bröllop? FumikoFem
2008-03-23 16:35:01

Corona, Ja håller med, och dubbel namn kan ju funka, även om det kan bli som Blindalina skrev att det blir ju dubbel namn på dubbel namn, så lite krångligt kan det bli.

Eller som det har skrivits förut i tråden, ett helt nytt namn som båda gillar.

Eller att båda behåller sina namn.

#51  Sv: #49 FumikoFem
2008-03-23 18:09:24

Det är ju negativt att det förr nästan aldrig togs moderns namn utan istället faderns, oavsett om det är hela namnet eller faderns namn sedan dotter, finns även väldigt få namn med moderns namn sedan son tillexempel.

#52  Sv: Namnbyte vid bröllop? Corona
2008-03-24 00:28:59

Med tanke på att svenskarna ändå bara är ett personnummer för myndigheterna så borde det inte spela någon roll vad man heter - eller hur många gånger man byter namn.

Vi försökte kalla vår yngste son för pappans initial i förnamnet - följt av kolon och son - ungefär som Björn J:son Lindh - men si - det gick inte Skattemyndighetena med på.

Anledningen till att vi ville ha det så var att pappan har ett ganska vanligt -sonnamn - som känns lite motiverat - om han hetat Karlsson - så vore det konstigt att sonen skulle ärva ett namnet - han är inte son till Karl.
Pappan har också ett ganska vanligt förnamn - typ Anders - vilket skulle blivit Andersson - tråkigt - tyckte vi. Men A:son är ett kul namn.
Jag har ett lite ovanligare efternamn - så vi ville ha en kombo av A:son och mitt efternamn - som sonens efternamn - men si det gick alltså inte.

Varför?
Ett namn får inte innehålla ett kolon.
Varför?
Vet inte.
En omotiverad bestämmelse enligt mig.

Han fick inte heller ha namnet om vi tog bort kolon och sa Ason.
Så bestämmelsen verkade vara en "såharvialdriggjortochsåskadetintehellervara"-bestämmelse.

Detta var kanske lite OT - för vad vi diskuterade var om vi skulle byta namn om vi gifte oss.

Jag har inte svarat på frågan tror jag.

Mitt svar är nej.
Jag har som sagt ett lite ovanligt och fint efternamn som jag trivs med.

#53  Sv: Namnbyte vid bröllop? Ephemeer
2008-03-24 01:10:33

Undrar hur många av myndigheternas databaser som brakar ihop om namn börjar innehålla annat än bokstäver =)

#54  Sv: Namnbyte vid bröllop? Corona
2008-03-24 10:58:45

Uppenbarligen brakar de ihop även utan kolon - se vårt förslag Ason.

Bson, Cson och Dson är lika illa.

Myndigheternas databaser är mycket känsliga.

#55  Sv: Corona FumikoFem
2008-03-24 16:27:17

Ja, myndigheternas datorer måste vara hyper känsliga, eller så har dom bara konstiga regler kring namn, förstår inte varför det ska ställa till problem, känns mest som dom är emot det för sakens skull, dom vill väl inte att folk faktiskt ska få ha dom namnen som dom vill.

Jag kan förstå att vilket namn som helst inte ska gå, typ negativa och elaka namn, men nu var det ju inte tal om det, så jag tror också att det är den dära "såharvialdriggjortochsåskadetintehellervara " grejen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?