feminetik.se feminetik.se

Just nu 38 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Får jag servera vem jag vill?


Gå till senaste inlägget#1  Får jag servera vem jag vill? SophieG
2005-06-12 10:32:44

I en annan tråd om kvotering inom arbetslivet ställde Wintermute den här frågan om diskriminering.

Wintermute skrev:
"Ifall jag har fullständig rätt att välja vem jag vill anställa och inte, bör jag inte då också har fulltsändig rätt att välja vem jag vill servera och inte? Om inte, varför?"

För att undvika att den andra tråden drar iväg åt för många håll svarar jag på hans/hennes fråga här.

Till att börja med. Jag är inte emot att det ska finnas lagstiftning som ska skydda folk mot diskriminering. Och den lagstiftningen ska skydda folk som går på krogen och inte blir serverade pga. kön eller etnisk bakgrund exempelvis. I teori skulle det kunna gälla när det gäller arbetsanställningar också.
Jag understrycker dock orden, "i teori".
Skillnaden när det gäller jobbanställningar är att det är arbetsgivaren som bestämmer det h*n vill ha till ett visst jobb. H*n bestämmer förutsättningarna helt enkelt.
Det finns helt enkelt ingen möjlighet för en utomstående (staten) att göra en bedömning på vad jag söker till en viss anställning på min arbetsplats.
Låt säga att jag har två sökande till samma jobb, en tjej med något bättre betyg än en kille. Ska jag anställa tjejen eller killen?
Tjejen självklart skulle de flesta svara, antar jag. Men låt oss säga att det här jobbet kräver vissa kontakter med Ungern. Och att killen råkar ha en ungersk far vilket gör att han talar språket flytande.
Vem ska jag anställa då, tycker ni?

Det blir då genaste svårare. Det enda jag är säker på är att JAG vet bäst vad jag vill ha till MITT företag. Det är jag som ska bestämma i den frågan, ingen statlig lag eller myndighet.

Problemet är att man i princip aldrig kan bevisa att man har diskriminerats när man söker arbete. Jag som arbetsgivare kan flytta på målstolparna som jag vill för att berättiga varför inte den eller den fick ett jobb.


När det gäller en krog så KAN det bevisas att folk har diskriminerats. Med hjälp av video, bandupptagningar, vittnesmål och annat. Och jag hoppas att de här invandrarkillarna som driver ett sådant fall nu vinner och att de skyldiga krogarna drabbas av det.

Moraliskt och principiellt tycker jag att det finns en skillnad mellan att ha en krog på allmän gata, med skyltning och reklam utåt, och en klubb för särintressen som drivs privat.

Enkelt uttryckt. Om jag ska ha en privat tillställning ska jag få bestämma vilka som får komma in, på vilka grunder jag vill.
Vill jag däremot ha en öppen verksamhet som riktas utåt på öppen gata ska det vara diskrimineringsfritt.


Och glöm inte att kvotering ÄR i sig, diskriminering. Diskriminering mot den stackarn som inte fick jobbet på grund av sitt kön.

#2  Sv: Får jag servera vem jag vill? wintermute
2005-06-12 17:51:47

Jag tycker det finns en viss poäng med att försöka skilja lite på _vad_ en vill göra och _hur_ det skall göras. Att en specifik lösning/implementation (hur) inte funkar något vidare säger egentligen ingenting om huruvida det som en från början ville åstadkomma (vad) är en bra ide eller ej.
I mina ögon så har du helt rätt i att den typ av lösning som du kritiserar här knappast vore särskilt lyckad. Som jag nämnde i den andra tråden så tillämpar jag dock en ganska bred definition på kvotering och där så har jag också presenterat ett förslag på en möjlig lösning som jag tror skulle fungera smidigare. Jag är övertygad om att det skulle gå att tänka ut andra möjliga varianter.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?