feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar


Gå till senaste inlägget#1  Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar Pirjo
2005-06-11 12:28:15

Gissa vem som har sagt att män som inte misshandlar kvinnor bryter mot de kulturella lagarna och borde vara föremål för forskarnas intresse?

Det är en person som saknar forskarutbildning inom samhällsvetenskapen, samtidigt som hon har en professorstjänst inom en samhällsvetenskaplig disciplin.

Slagen dam gavs visserligen ut med Brottsoffermyndighetens och Uppsala universitets sigill men någon vetenskaplig granskning av rapportens upplägg och resultat förekom inte.


http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_9920111.asp

Tycker ingen mer än jag att det hela låter suspekt?

#2  Sv: Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar Zemil
2005-06-11 13:43:43

Nej, Det låter helt logiskt om man grundar den på den logik som hon tidigare använt.

#3  Sv: Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar kezo
2005-06-11 16:43:43

Det ligger INTE per automatik i den manliga könsrollen att misshandla. MEN - det ligger i den manliga könsrollen att vara den dominante, den initiativtagande, den överordnade. Detta kan i värsta fall leda till våld. Jag försvarar inte Lundgren, men är det inte detta hon menar?

Att de flesta män INTE använder våld beror idag främst på två saker:

1) De får sin könsroll bekräftad på andra, lagliga sätt och behöver därför inte använda sig av "sista utvägen" (våld).

2) De har aktivt börjat ifrågasätta sin könsroll och dess existensberättigande, samt börjat hitta alterativa vägar till identitetsskapande.

Detsamma gäller för kvinnor och den kvinnliga könsrollen.

#4  #3 Joho
2005-06-11 16:49:54

Frågan är om våld ingår i könsrollen ("de kulturella lagarna"), och om de män som INTE använder våld bryter mot könsrollen?

Jag har svårt att se att så skulle vara fallet.

#5  Tillägg kezo
2005-06-11 17:00:16

Vad gäller "Slagen Dam" och siffran att närmare hälften av alla kvinnor har utsatts för våld från en man någon gång efter sin 15-årsdag, tycker jag inte alls att den låter orimlig, så länge man inte bara talar om GROVT våld. Men då ska det naturligtvis framgå att även ringare misshandel, mindre våldsamma sexövergrepp och ofredanden mm, ingår.

Med denna vidare definition skulle jag gissa att en betydligt högre andel - kanske 80-90 procent? - av alla MÄN någon gång har utsatts för våld efter sin 15-årsdag. Men då företrädesvis från andra män.

#6  #4 kezo
2005-06-11 17:07:46

Som jag skrev: icke våldsamma män bryter inte nödvändigtvis mot den traditionella manliga könsrollen. I denna ingår mycket, enligt mig både på gott och på ont, precis som i den kvinnliga.
MEN - våld KAN ingå i den manliga könsrollen i brist på annat. Det ingår inte alls på samma sätt i den kvinnliga. Varför försöker annars så många män, men inte kvinnor, tuppa sig genom att slåss, brottas mm?

Att använda våld anses fel och lågt i de flesta fall, men inte onaturligt för en man. Däremot anses det "onaturligt" för en kvinna.

#7  #6 Joho
2005-06-11 17:25:14

"MEN - våld KAN ingå i den manliga könsrollen i brist på annat."

Okej, det där förstår jag inte. Vadå KAN ingå? Ingår det om det passar retoriken, eller ingår det bara i VISSA mäns manliga känsroller (finns det olika?) EL påstod alltså att det ingick i den manliga könsrollen att misshandla kvinnor (rätt så remarkabelt uttlande egentligen), om man får tro SvD. Jag är nyfiken på om du håller med henne eller ej.?

"Att använda våld anses fel och lågt i de flesta fall, men inte onaturligt för en man. Däremot anses det "onaturligt" för en kvinna."

Det där tror jag inte heller på. Men å andra sidan tycks våld kunna definieras som vadsomhelst, så man vet ju aldrig. Det kan ju vara våld att män får 2% högre lön, tex.

#8  Sv: Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar Kire
2005-06-11 18:17:40

JAG vet inte om Eva Lundgren sagt det eller inte, men jag tycker inte man nödvändigtvis behöver utgå från att ett påstående i en ledare i SvD av Lundgren-ätaren Maria Abrahamsson, adekvat återger vad Eva Lundgren egentligen sa...

#9  #8 Joho
2005-06-11 19:07:26

Visst, du har en poäng.

Men frågan tycker jag är allmängiltigt, ingår det i dagens mansroll att misshandla sin kvinna?

#10  Sv: Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar sisyfos
2005-06-11 21:01:24

"Ingår det i dagens mansroll att misshandla sin kvinna?"

Å ena sidan: NEJ, det fördöms å det grövsta. Den man som slår en kvinna är knappt någon riktig man. Han är något att spotta på.

Å andra sidan ingår det absolut i dagens mansroll att använda våld som "sista utväg". Våld i självförsvar är definitivt en del av mansrollen.

Dra egna slutsatser.

#11  Sv: Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar Roger
2005-06-11 21:23:30

Här om dan chattade jag med min lesbiska kompis, hon hade blivit misshandlad av sin flickvän och sökte tröst hos mig. Det intressanta är att jag har varit med om flera fall av misshandel i lesbiska förhållanden men aldrig hört motsvarande i bög förhållanden, skumt.

I den mansroll jag har fått lära mig och som nog är allmängiltig så ska man absolut inte slå kvinnor.

#12  #10 Joho
2005-06-11 21:53:27

Slutsatsen är relativt klar, det är bra att kunna hävda vilket som vid olika tilfällen...

Man kan alltså både hävda att män som misshandlar sina kvinnor gör det (delvis) beronde på att de som män lever i den mansroll som samhället har uppfostrat dem i, men ändå inte behöva förklara varför den absoluta majoriteten av män ÄNDÅ INTE mishandlar sina kvinnor (jag tror vi kan lämna EL:s siffror därhän).

Äta kakan och ha den kvar.

#13  Sv: Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar sisyfos
2005-06-11 22:23:27

Din slutsats är förstås din egen. Min är att verkligheten oftast är mer komplicerad än att man bara kan svara ja eller nej på allting.

#14  #10 sisyfos feather
2005-06-11 22:26:43

Håller med.
Ingen man får högre status av att skryta med hur han sopade till tjejen i helgen. Snarare döljs det omsorgsfullt. Därav kan man dra slutsatsen att våld mot kvinnor inte alls förhöjer manligheten hos våldsutövaren.

Men det ingår i mansrollen att vara den som har sista ordet gentemot flickvännen. Det är ytterst "omanligt" att vara en "toffel". Ju fler beslut tjejen tillåts fatta desto större är risken att killen får det löjeväckande epitetet toffel i vänskapskretsen.
För det ingår i mansrollen att vara den dominanta parten i förhållandet.
Givetvis ska denna dominans kunna upprätthållas UTAN våld.
Annars är det ju ingen äkta dominans...

Och de män som känner störst behov av att upprätthålla denna dominans brukar tyvärr samtidigt vara de som innerst inne seriöst betvivlar sin egen kapacitet till dominans - och för att övertyga sig själv och den potentiellt uppstudsiga flickvännen om vem det är som faktiskt bestämmer - så tar denna känslomässigt störda individ till våld.
Målsättningen med våldet är normal manlig dominans.
Medlet (våldet) är sjukligt, skamligt och omanligt.
Det är iaf min analys.

#15  Sv: Gissa vem sagt ... män som INTE misshandlar MrG
2005-06-11 22:32:42

Är män då som gillar starka dominanta kvinnor inte manliga?

MrG

#16  #15 MrG feather
2005-06-12 03:08:46

Mycket intressant.
Men jag kan inte svara förrän jag vet vad en "stark, dominant kvinna" innebär för dig?

#17  Joho #7 kezo
2005-06-12 11:41:48

"EL påstod alltså att det ingick i den manliga könsrollen att misshandla kvinnor (rätt så remarkabelt uttlande egentligen), om man får tro SvD. Jag är nyfiken på om du håller med henne eller ej.?"

Nej.

Läs mina inlägg en gång till och begrunda, så förstår du nog vad jag menar. Läs också vad feather har skrivit, hon beskriver det kanske bättre än jag.

#18  #14 feather MartinK
2005-06-12 16:52:32

Det är inte ens vännerna det alltid handlar så mycket om tror jag, att som man vara dominant handlar framförallt om att attrahera kvinnor. Har man erfarenheten att man bara är attraktiv så länge man är dominant så blir det naturligtvis extra viktigt att hålla på dominansen gentemot sin respektive.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?