feminetik.se feminetik.se

Just nu 19 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kanske intressant länk till dig Josefin


Gå till senaste inlägget#1  Kanske intressant länk till dig Josefin David M
2004-04-21 22:53:07

Du pluggar ju genus.
Kan ju vara en intressant länk detta. Iallafall tänkvärt.

http://www.axess.se/svenska/aktuellt/frizon_p…

#2  Berömlig essä Weowe
2004-04-22 09:16:24

Denna Popova Hakelius är fantastisk! Den ena skriften bättre än den andra. Hon har identifierat och genom en skarpsinnig analys klarlagt en del av ett mycket allvarligt problem för vårt samhälle idag, nämligen den dogmatiska feminismens ockupation av den akademiska världen, genomförd i kraft av ett brett stöd från det politiska etablissemanget. Denna förtäckta, politiska kapning av vetenskapen måste stoppas, men för att det skall bli möjligt måste det först skapas en medvetenhet om den och om dess konsekvenser. I det syftet är Popova Hakelius essä berömlig. Tack, Popova Hakelius!

#3  David M Fredrik L
2004-04-22 11:53:32

Bra länk. Klarar inte av att läsa annat än krititik mot feminismen. Ren feministisk litteratur står jag inte ut med i dessa dagar. Kanske skulle man läsa Popovas bok när den kommer ut.

#4  Fredrik weowe David M
2004-04-22 12:30:28

Ja, självklart ska man köpa boken när den kommer ut. Popova är och kommer alltid vara en bra journalist. Hon gör det journalister ska, granskar, och inte som de flesta, enbart vidarebefodra information.

#5  Finns redan, har läst den Emma
2004-04-22 12:49:32

Hej!

Vill bara säga att popovas bok finns i bokhandeln redan nu och jag har precis läst ut den. Kan säga kortfattat att hon gör upp med radikalfeminismen. Log och njöt av texten. :-)

#6  Japp Josefine Alvunger
2004-04-22 13:01:11

Det var en mycket intressant artikel. Har inte läst el stött på Wahls bok dock, så jag kan inte uttala mig om den.

Men du Emma, är det bara radikalfeminismen du anser bör göras upp med? Det bör också sägas att radikalfeminismens teser och teorier kritiseras hårt även från feministiskt håll.

#7  Josefin David M
2004-04-22 15:59:04

Men denna artikel var mer än enbart en känga på radikalfeminismen utan även en känga på alla genusforskning. Av de studenter, lärare jag träffat på genusutbildningar så är ALLA feminister och ALLA utgår från de teser Popova tar upp. T ex männens överordning mm. Det är ingen forskning utan ren och skär politik för mig.

Själv så skulle jag inte ha lika mycket emot feminismen om feminismen tog bort sin tanke på patriarkatet, manlig överordning och deras otrolig regler på hur man ska bete sig. För mig är feminismen en oerhört normiserande ideologi.

#8  Tillägg David M
2004-04-22 16:03:59

Jag anser att de flesta feminister är radikafeminister. De själva kanske inte anser det men ta feministerna är t ex. Catharina, monica m fl skulle jag rubricera som radikala. Även du josefin ligger på gränsen, enligt mig.

Radikal är man om man ser männen som grupp konsekvent överordnad kvinnan.
Att män som grupp bär speciellt ansvar.
Att man på nåt sätt vill reglera sex
Att man anser att könen enbart är sociala konstruktioner
Pratar illa om män som grupp
Ser kvinnor som goda, män som onda
Ser kvinnor som offer, män som förrövare
Anser att de kvinnor som inte känner sig förtryckta ändå är det bara det att de själva inte "inser" det.
Att all sned könsfördelning är av ondo
Att jämn könsfördelning är viktigare än fria viljan
feministiska mål viktigare än folkets vilja

Kan säga mycket mer. Tycker 99% av alla feminister hamnar i den kategorin med min måttstock.

#9  ¿ JoeHill
2004-04-22 16:47:07

Var hamnar jag?

Jag är grrryyymt radikal!

JoeHill aka GUERELLA GRRL

#10  njae David M Erik
2004-04-22 16:57:58

Problemet är väl att du kör någon slags konstig etymolgisk definition av vad radikalfeminism är. Det är ju roligt men inte särskilt korrekt.

Det är som att säga att moderater är människor som har "lagoma", avvägda åsikter istf att säga att moderater är medlemmar i eller sympatisörer till moderata samlingspartiet.

Ingen bestämmer hur du ska använda ord men det underlättar all diskussion om man följer konvenansen och låter ord betyde det de vanligen betyder i den kontext de befinner sig i. Fredrik skrev en utomordentlig short recap om vad radikalfeminism är i tycka-forumet om du vill läsa.

Popova verkar slira lite på betydelsen och använder ordet lite som moderater använder ordet kommunist. (Jag har ungefär lika lite till övers för rad. fem. som för kommunister men tycker ändå att det är både oärligt och rör till det att blanda bort begreppen).

#11  Liberalfeminism/radikalfeminism Math Smith
2004-04-22 17:08:16

Enligt Gemsöe och Holmberg med flera tongivande feminister är det bofogat att tala om feminism i singularis.

Alla feminismer utfår ifrån att mannen är generellt sett överordnade kvinnan i vårt samhälle. Det är det som är feminisen i radikal- liberal-, likhets-, särart- och så vidare.

Även om det finns de som sedan spekulerar i i mer komplicerade hirarkier så gör de feministerna jag sett patriarkatet synonymt med mannens öveordning av kvinnan.

Enligt SAOB och NEC är patriarkatet synonymt med åsikteten om mannens överordning kvinnan.

Så vad skiljer en radikalfeminist från en liberalfeminist på den punkten?

#12  Så förbaskat trött på skiten Emma
2004-04-22 17:14:12

Jag menar inte själv att det envart är radikalfeminismen som det bör göras upp med, utan det är Popova som gör det. Vad hon gör är att titta på hur några halvtokiga feminister kommer att påverka stora delar av samhället, med hot och försök till indoktrinering. Popova behandlar relationen mellan staten och den s k "fria forskningen" ifråga om feminismen. Hon hävdar också att det finns fler feminismer än den radikala sorten, men att den dominerar genom sina begrepp och teorier (som leder till rena cirkelresonemang. Ett sjukt är t ex resonemangen om manlig homosocialitet och framgångsrika kvinnor som "sociala män". De blir könsförrädare istället för klassförrädare. popova hävdar att detta inte håller och det gör jag med. Det främsta syftet med boken är att argumentera mot uppfattningen att alla män förtrycker alla kvinnor, ett resonemang som inte är alltför ovanligt i genuskretsar.

Vi läser på samma universitet och jag har sett hur genus smygs in överallt, vare sig studenterna vill det eller ej. Jag läser samhällsgeografi nu och pluggade sociologi förra hösten. På varje kursutvärdering kommer det upp frågor om det tagits upp tillräckligt med genusperspektiv på kursen. Är detta frihet för studenten? Nej. Var kommer påtryckningarna ifrån? Jo, av statsfeministerna på holmarna i strömmen. Svensk forskning är inte längre fri i relationen till ideologi och politik. Det ser jag som ett hot mot det fria tänkandet. Studenter ska inte indoktrineras. Många har fått nog nu, bl a berättade en student i Sydsvenskan att han läste ryska för att lära sig språket, inte för att indoktrineras i genusdiskursen. Har hört rykten att genus mer och mer tagit sig in i matematikens värld, där mer "runda" problem måste uppmärksammas.

Samhällsvetarkåren är inte nöjda trots allt det jag beskrivit ovan, de har en jämställdhetsgrupp som kämpar för sitt eget utskott. I kårvalet står minst 90 % för ökat genusperspektiv. Det spelar ingen roll vem jag röstar på, de flesta är ju som klonade åsiktskopior. Jag röstade ENBART på de som inget nämnde. Det satsas stora belopp på s k genusforskning, andra perspektiv får ge vika.Jag vägrar i alla fall ta på mig genusglasögonen.

#13  Erik Kalle
2004-04-22 17:18:19

Jag tycker det verkar som att alla feminister har en egen liten definition "Det här är feminism för mig".

#14  radikal David M
2004-04-22 19:27:09

För mig är man radikal om man anser samtliga punkter. Om inte det så är man iallafall inkorrekt.

#15  Hmmm... MrG
2004-04-23 14:30:18

"Redan i den teoretiska ansatsen, de grundläggande axiomen och den centrala begreppsapparaten fastslås alltså tesen om alla kvinnors strukturella underordning. Den är själva startpunkten för forskningen och inte, som många tror, en slutsats av den."

Det här gäller ju all genusforskning?

MrG

#16  mr g david m
2004-04-23 14:33:17

det är precis det jag menar. det vore som att studera statskunskap och endast utgå från att socialismen är det enda rätta.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?