feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sexuella brott lågprioriterade?


Gå till senaste inlägget#1  Sexuella brott lågprioriterade? Kalle
2005-06-10 14:34:08

Då och då händer det, speciellt när något brottmål om sexuella övergrepp hamnar i rampljuset, att feminister hävdar att den typen av brott på något sätt skulle vara "sanktionerat" av manssamhället. Det är ett sätt att behålla männens överordning och kuva kvinnans sexualitet, hon får skylla sig själv, brotten tas inte på allvar av polis och rätten, de skrivs av för snabbt utan att några ledtrådar kollas upp, osv

Som "bevis" för denna tes brukar man dra fram den låga uppklarningsprocenten att endast 8-9%(?) av alla anmälningar leder till åtal.

Men jag undrar, finns det något att jämföra med? Är det någon som har koll på i vilken omfattning som andra typer av brott, t ex misshandel, inbrott, stöld, förbigås utan åtgärd? Finns det överhuvudtaget något att stå på för den som hävdar att sexuella brott mot kvinnor medvetet eller omedvetet prioriteras bort av rättsapparaten?

#2  Sv: Sexuella brott lågprioriterade? Joss
2005-06-10 14:56:19

Den första frågan som alltid måste ställas vid en anmälan är huruvida brott är begånget eller ej, dvs det måste "klaras ut". Utifrån detta kan vi sortera bort de anmälningar som gjorts på felaktiga grunder ocg utifrån den kvarvarande nettomängden se i hur hög grad ett brott "klaras upp".

Det är ju absolut en viss skillnad mellan en påstådd våldtäkt och ett inbrott. Dock kan anmälarna i båda fallen fara med osanning. i fall 1 våldtäkten kan sexuellt umgänge ha utförts i samtycke för att i efterskott omvärderas av den anmälande parten. I fall 2 kan ett inbrott ha ägt rum, men de anmälande hävdar att mer blev stulet än vad som faktiskt skett.

I fall 1 är den påstådda gärningsmannen oftare känd än i fall 2. Det är således en skillnad i förutsättningarna för att "klara upp". Det innebär att det för fall 1 i större utsträckning blir fråga om att "klara ut" även i fasen "klara upp".

Jag har inga siffror men misstänker att det i fallet med våldtäkt är en högre grad av "brott kan inte styrkas" än vad det är i fallet med inbrott. Jag tycker dock att detta är som att jämföra äpplen med päron.

De som skriker högst om högre grad av uppklarade våldtäkter ser ju inte problemets art riktigt klart. Det är svårare att "klara ut" än att "klara upp".

#3  Joss Kalle
2005-06-10 16:16:42

Javisst, just därför är jag intresserad av kvoten mellan åtal och anmälningar. Dels för att det är just den låga siffran som brukar tas som indikering på "låg prio", och dels för att det är "hårda" siffror som borde vara lätta att kolla. Det här med definitionerna på vilken pappershög de passerar på vägen till papperskorgen spelar mindre roll...

#4  #3 Joss
2005-06-10 18:28:58

"Det här med definitionerna på vilken pappershög de passerar på vägen till papperskorgen spelar mindre roll...".

-Definitioner är ofta det viktigaste när ett problem ska benas upp.

#5  Sv: Sexuella brott lågprioriterade? Karra
2005-06-10 19:25:31

Själv vet jag inte om sexualbrott är lågprioriterade av polis och rättsväsende. Att det är i det närmaste riskfritt att våldta en kvinna tycker jag dock är ganska tydligt (tror det 4% av alla anmälningar i Stockholm som ledde till åtal 2003), men å andra sidan verkar inte uppklarningsfrekvensen vara så särdeles hög vad gäller andra brott heller.
Det jag tycker tyder på en "sanktionering" av sexbrott i Sverige är "skyll dig själv"-attityden som hänger samman med "men män är ju djur och kan inte kontrollera sig när väl blodet är i penis"-attityden. Har man varit full, har man "sänt ut signaler", har man inte skrikit högt nog, har man haft utmanande klädsel, har man gått med hem, har man trott att ens kompisar ska respektera ens kropp trots att man är redlös, ja då får man faktiskt FÖRVÄNTA sig att det kan hända saker. Det viktigaste att fokusera på när någon blivit våldtagen verkar vara vad HON gjorde för misstag, inte vad gärningsmannen gjorde. Han är totalt ointressant. Kan man sen konstatera att ja, hon hade ju flirtat och hon var ju full, ja då kan man ju faktiskt inte riktigt klandra honom för att han tog nåt han inte fick. Egentligen.

#6  #5 Joss
2005-06-10 20:57:09

"Det jag tycker tyder på en "sanktionering" av sexbrott i Sverige är "skyll dig själv"-".

-Jag tror snarare att det handlar om hur svårt det är att bevisa. Vi kan ju inte ta lagen i egna händer och låta brottsoffren själva bestämma påföljd. Det är bara att konstatera att det finns stort utrymme för en advokat att hitta tvivel i en kärandes anmälan eftersom sexuellt umgänge mellan man och kvinna sker frekvent. Det blir därför nästan alltid så att ord står mot ord om inga externa vittnen finns. Om graden av "klara upp" ska öka så är det nog till priset av att sätta grundprincipen för den juridiska rättsstaten "bortom varje rimligt tvivel" på undantag. Jag kan bara ana mig till vad det skulle innebära i förlängningen. Hu så hemskt!

#7  Sv: Sexuella brott lågprioriterade? Michea
2005-06-10 21:05:57

En del av problemet är att utredningar läggs ner "i brist på bevis" alldeles för lättvindigt. Ofta bryr man inte sig ens om att förhöra den som blivit anmäld. Huruvida man prioriterar andra brott lägre eller högre vet jag inte. Men jag vet att sexualbrottsutredningar alldeles för ofta sköts på ett klumpigt och inkompetent sätt.

#8  #6 Joss feather
2005-06-10 22:41:21

Jag håller med Karra. Det är när man i domstolen försöker reda ut den påstått våldtagna kvinnans ÄRBARHET som samhällets kvinnosyn skönjs tydligast.
Har du haft gruppsex tidigare?
När blev du av med oskulden?
Hur många sexpartners har du haft?
Vad hade du för kläder på dig?
Var du berusad?
Hade du kanske t.o.m. hånglat med den påstådda förövaren?
Har du tagit emot betalning för nakenbilder?

IMHO är det fullt möjligt att våldta en prostituerad. Vad anser ni? Ska straffpåföljden vara densamma om offret är en nunna som om offret har varit prostituerad i 30 år?

#9   feather
2005-06-10 22:45:02

Förresten hörde jag nyligen på ett nyhetsreportage att uppklarningsprocenten vad gällder överfallsvåldtäkter är anmärkningsvärt mycket högre i England än i Sverige. Tydligen är det inte riktigt lika svårt att hitta gärningsmannen där. Det måste väl ändå betyda att egnelsmännen lägger mer resurser på just överfallsvåldtäkter? Att detta brott har högre prioritering på andra sidan Nordsjön?
Jo, jag vill nog påstå att sexualbrott har lite väl låg prioritering i Sverige.

#10  #6 Joho
2005-06-11 00:22:22

Jag har fått för mig att det inte är ev. ÄRBARHET man utreder, men kanske har jag lite dåligt minne. Varför ställs desa frågor, och av vem? Någon som vet?

#11  Sv: Sexuella brott lågprioriterade? MrG
2005-06-11 08:48:52

Sexualbrott i Sverige är högprioritetsärenden. Polisen släpper i stort sett allting, om det inte är fara för liv, när de får larm om pågående våldtäkt.

Inne på stationen när det ska utredas så är det inte den lokala lilla närpolisen som utreder utan det ligger på länskrimsnivå. Alltid. Därefter har dom en tidsbegränsning när förundersökningen skall redovisas, som fövisso kan överträdas men då måste de få tillstånd från åklagaren.

Sexualbrott är bland dom mest svårutredda brotten som finns. Det är svårt att förhöra offret, det tar lång tid och det är inte säkert att hon/han ens minns var hon blev våldtagen någonstans. Bevismaterial förstörs mycket snabbt, speciellt om offren duschar vilket är mycket vanligt. Att man "inte ens förhör gärningsmannen" låter helt otroligt, även om det säkert förekommer. Då är det tjänstefel, naturligtvis. Att påstå att det är vanligt förekommande är som att säga att majoriteten av svensk polis regelmässigt och med vilje begår tjänstefel.

/MrG

#12  Sv: Sexuella brott lågprioriterade? Karra
2005-06-11 08:53:38

Joss, jag menade inte att polis eller domstol kör med "skyll dig själv", utan allmänheten. Jag var kanske lite otydlig.
Jag tror att denna attityd för det första bidrar till att våldtäkter begås, för det andra till att tjejer inte törs anmäla.

#13  feather Mattias
2005-06-11 13:59:42

Så om man inte har teknisk bevisning så ska man alltid lägga ner åtalet? Eller vilka frågar kan man ställa som är relevanta?

#14  #12 Joss
2005-06-11 16:52:37

"Joss, jag menade inte att polis eller domstol kör med "skyll dig själv", utan allmänheten.".

-Nej, vet du det tror jag inte alls. Däremot tror jag att allmänheten är rätt oinitierad i det mesta. De felsta lever sina inrutade liv och får inte upp ögonen för något förrän det händer något. Då blir de ofta intressrade och inte sällan personligt engagerad.

Det personliga engagemanget som kommer av självupplevelse eller nära betraktelse, har en tendens att göra folk i allmänhet tämligen blinda för att situationer nästan aldrig ser likadana ut.

#15  Sv: Sexuella brott lågprioriterade? Karra
2005-06-11 18:20:32

Joss, men det tror jag. Och jag har sett och hört massor med exempel på det. Folk har varit väldigt intresserade och engagerade i att förklara varför det inte varit killens fel att han våldtog nån. I alla fall inte HELT...

#16  #15 Joho
2005-06-11 18:48:53

Det är i och för sig en jäkla skillnad mot "skyll dig själv"...

#17  Sv: Sexuella brott lågprioriterade? MrG
2005-06-11 18:58:03

Karra

Skall en våldtäkt som begås av en full tonårskille mot en full tonårstjej som till en början var med på det dömas lika hårt som en femtioårig gubbe som överfaller en nittonårig tjej på vägen hem från krogen?

Finns det inte olika grader av eller skuld?

MrG

#18  Brott å Straff Joho
2005-06-11 19:03:02

Det finns alltid en straffskala som man kan få om man begår ett brott. På något sätt måste rätten välja mellan det lägsta och det strängaste straffet. Att alltid välja det strängaste straffet verkar inte särskilt genomtänkt.

Oavsett brott.

#19  #15 Joss
2005-06-12 01:49:42

"Joss, men det tror jag. Och jag har sett och hört massor med exempel på det. ".

-Det bor 9 miljoner i Sverige. Det du hört är åsikter från engagerade som har en avvikande uppfattning än din.

#20  #17 Joss
2005-06-12 01:53:19

"Finns det inte olika grader av eller skuld?".

-Det finns åtminstone olika grader av allvar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?