feminetik.se feminetik.se

Just nu 34 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Fredriktomte, tips från coachen


Gå till senaste inlägget#1  Fredriktomte, tips från coachen Kalle
2005-06-10 14:24:10

Ang tråden "Om tjugo år har kvinnorna makten" på Tycka så noterade jag dels det något ljumma intresset för frågan, och dels svaret att målet är att kategorierna ska bli ointressanta, typ att när kvinnornas makt ökar ska vi sluta mäta.

Den naturliga följdfrågan blir väl då: När ska vi sluta mäta...?

#2  Till Kalle fredriktomte
2005-06-18 01:10:11

Så uppfattade inte jag riktigt svaren måste jag säga. Även om jag kan hålla med om att intresset för framtiden (ungefär: jag förstår inte frågan, hur skulle samhället någonsin kunna se annorlunda ut än idag?) är lite väl ljumt hos många feminetister kan tyckas.

#3  Sv: Fredriktomte, tips från coachen SophieG
2005-06-18 09:05:25

Jag har ställt frågorna förut, och egentligen aldrig fått några tillfredsställande svar.

Vad händer efter det att genussrollerna försvinner, såsom många feminister hoppas på?

Hur bebehåller man tillståndet?

Hur håller man undan framtida initiativ för en återgång till "den gamla genusordningen" från debatten? För de lär dyker upp.

Blir ett feministiskt drömsamhälle någonting som måste försvaras genom lagstiftning till varje pris, eller kommer folk att tillåtas ägna sig åt motstridiga åsiktsströmningar?
I fall de får det, kan en feministisk utopi någonsin vara mer än en temporär fluga?

Hur gör man när en person i det könrollslösa samhället skapar kvinnoförnedrande porr eller vill återgå till sin gamla genusroll och vara hemmafru på heltid?
Hur många i samhället ska få göra det innan man bedömmer att man har återgått till det gamla patriakatet och anser att någonting bör göras åt det?

Hur, helt enkelt, kan ett feministiskt samhälle blir bestående?

#4  SophieG UppåtEmma
2005-06-18 23:06:29

"För de lär dyker upp."

Hur vet du det?

#5  Sv: SophieG missModesty
2005-06-19 01:22:42

Ett samhälle är aldrig statiskt. Man måste alltid stäva efter att förbättra det. Jag vet att man kan hitta både utopier och dystopier när framtiden skildras i böcker. Men allvarligt talat. I verkligheten får en del det bättre och en del det sämre. Så vad är ditt förslag? Eftersom ingen kan uppnå en utopi så sätter vi oss och rullar tummarna istället?

#6  Sv: Fredriktomte, tips från coachen SophieG
2005-06-19 10:31:09

UppåtEmma skrev:
"Hur vet du det?"

Reaktioner och motströmningar mot den aktuella dagsordningen har hittills alltid dykt upp. Eller kan du visa mig ett exempel på ett samhälle där alla har varit så fullständigt nöjda med det de har, att de har slagit sig till ro och slutat sträva efter ändringar?
Och när man har levt med de genusroller som man har gjort under så fruktansvärt lång tid så kommer nog alltid vissa att längtar tillbaka, båda killar och tjejer.

Men visst, du har rätt, jag kan inte sia i framtiden.

#7  Sv: Fredriktomte, tips från coachen SophieG
2005-06-19 10:48:13

Miss Modesty skrev:
" Så vad är ditt förslag? Eftersom ingen kan uppnå en utopi så sätter vi oss och rullar tummarna istället?"


I grund och botten är svaret "ja".

Eftersom jag inte erkänner patriakatstänkandet som grundpelare har jag svårt att se hur man skulle behöva ändra på det.

Samhället bör:

* låta individer fattar egna beslut om sina egna liv, de gör det i regel bättre än någon regering eller alltomfattande teori.

* se till att lagstiftningen skyddar individen och dess tillhörigheter från utomstående.

* se till att lagstiftningen är fullständigt könsneutral och gäller för alla individer.
Jag menar att den största insatsen för jämställheten i Sverige idag bör vara en strävan för jämställd lagstiftning. Idag finns det en del lagar som är könsdiskriminerande och dessa drabbar, ironiskt nog och undantagslöst, män.

* uppmuntra till ökad företagsamhet och individuella initiativ genom låga skatter, mycket begränsade tranfereringar och så lite byråkrati som möjligt.

* i princip ingenting mer alls.


Enligt mig borde man lämna folk i fred så att de kan leva sina liv som de vill, så länge de inte DIREKT inkränker på andra människors rättigheter.

#8  Sv: SophieG missModesty
2005-06-19 13:31:33

Men din utopi går ju att angripa med exakt samma argument som du själv använder.

Ponera att vi lyckas uppnå ett samhälle med enbart individer som fattar egna beslut om enbart sina eget liv.

Blir den fria individens samhälle något som någonting som måste försvaras genom lagstiftning till varje pris, eller kommer folk att tillåtas ägna sig åt motstridiga åsiktsströmningar? I fall de får det, kan den utopin någonsin vara mer än en temporär fluga?

Hur gör man om flera individer känner att de inte får välja fritt utan blir begränsade av sitt kön och därför väljer att de gemensamt vill ändra på det? Ska samarbetet förbjudas? På vilket sätt ska det förbjudas? Är det bara vissa samarbeten som ska vara tillåtna och andra inte? Vem beslutar vilka som får samarbeta och vilka som inte får det?

Eller tror du att om vi alla bara rullar tummarna så kommer vi vara så upptagna av det så vi slutar gruppera oss efter intressen och åsikter?

#9  Miss Modesty SophieG
2005-06-20 01:30:21

Självklart har du rätt. Du bad mig om hur jag skulle vilja att samhälle ska skulle se ut och jag svarade på det. Jag förstår dock att det inte behöver vara någonting som är bestående, att andra tillströmningar och idébilder kan dyka upp och ändra på allting.

Det är demokrati, och det tror jag på mycket starkt. Jag kommer själv att fortsätta att kämpa för min världsbild oavsett, men respekterar majoritetens rätt att fatta beslut.

Min ursprungliga fråga handlar om samma sak. I grund och botten handlar det om ifall feminister är beredda att bibehålla de demokratiska grundvärderingarna som samhällets grundpelare.

I fall man tycker det, vad ska göras åt porr t.ex. ?

Om ditt svar är, låt det få existera i yttrandefrihetens namn, men att jag själv som feminist kommer att fortsätta att påpeka varför jag personligen inte tycker om det, ja, då stödjer jag din ståndpunkt till 100%.

Och då finns inget mer att diskutera.

#10  Sv: Fredriktomte, tips från coachen Zeppe
2005-06-20 02:05:28

Blä, skrev just ett inlägg och råkade sen trycka på reload så det försvann =(

Det gick ut på att förhoppningen är att framtiden ska stå för en annan människosyn. I skolan fokuseras ofta på andra världskriget, just för att samma sak inte ska hända igen. Nu har ju folkmord tyvärr hänt igen, men det går att hoppas att vi ändå är på väg åt rätt håll. Slaveri finns fortfarande och kvinnor är inte fullvärdiga medborgare överallt, men här i landet tycker iaf de flesta att slaveri är avskyvärt och att det är självklart att kvinnor ska ha rösträtt. Avvikare kommer alltid att finnas. Men om majoriteten inte stöder dem är mycket vunnet.

Nazismen finns fortfarande, men de flesta föraktar den. Vit makt-musik och rasistiska tidningar finns, men folk tar avstånd och företag vill inte hjälpa till att trycka och sprida skiten. Jag tror på en framtid där sexismen betraktas på samma sätt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?