feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Otrohet


Gå till senaste inlägget#1  Otrohet norrifra
2005-06-10 09:51:27

I den tråd där vi (en del av oss) ställer samman ett åtgärdspaket, dvs belyser problemen osv så har frågan om otrohet dykt upp.

Jag tycker mig ana en eruption av konflikter och beteenden som ligger och skvalpar bland könen och som gömmer sig bakom detta begrepp.

Det tycks som en överväldigande majoritet av befolkningen tycker otrohet är en kul och seriös, rättfärdig grej när de själva är otrogna.

Det tycks som en överväldigande majoritet av befolkning är kraftigt emot otrohet som fenomen och speciellt när det är de som inte är den som är otrogen.

Frågorna kan kanske ställas så här: Är otrohet ett sådant problem i samhället att det ger upphov till mäns våld mot kvinnor eller är det en ventil i parrelationen?

Bottnar motståndet mot otrohet i att den ena partnern vill ha kontroll och dominera över den andra i parrelationen?

Ökar jämställdheten med ökade trohetskrav och sanktioner (om nu sådana var möjligt; dvs frågan mer teoretisk) eller skulle mindre trohetskrav (också delvis teoretisk, men man kan ju teoretiskt tänka sig stalig propaganda + eko-morötter) tvinga män och kvinnor att vinlägga sig om ett bättre beteende mot varandra ...

(ensamhushåll är nu vanligast och många särboförhållanden tycks vara modellen i just dagens tid, vilket kanske tyder på att när inga ekonomiska och kulturella band finnes så blir människan mer individfokuserad!?)?

Är otrohet ett uttryck för makt och förakt eller är det motsatsen? Är otrohet överhuvudtaget ett problem? Varför blir en del så upprörda över otrohet hos partnern? (Möjligheterna att hitta en bättre partner, jämlikare, vackrare, rikare, mer soul-mate-aktigare, mer uppskattande, osv är ju i dagens tid gigantiska. Detta vet ju alla om. Och alla vet ju att det löfte som gavs idag (se bara på politikerna) definitivt inte gäller imorgon).

Jag frågar, så var snäll och angrip inte mina utkastade påståenden som om jag stod för dem. Hjälp till att bena ut och förklara.

#2  Sv: Otrohet kezo
2005-06-10 10:28:40

Menar du otrohet eller ett öppet förhållande? Det är ju en viss skillnad på att gå bakom ryggen på sin partner och att öppet ha fler än en.

Idag är normen att man ska vara trogen i ett seriöst förhållande om inget annat sägs. Borde det vara tvärtom - normen är "poly", vill man att partnern ska vara trogen (eller åtminstone förvarna innan), måste man säga det, och hitta någon som ställer upp på det? Vad tycker du? Jag har faktiskt ingen bestämd åsikt, bara alla inblandade spelar med öppna kort.

Sedan skriver du att det är "lätt" att hitta en ny partner i dagens samhälle och det må så vara, men det är inte nödvändigtvis samma sak som att vara otrogen. Att bli dumpad är dock sällan kul, men det är inget brott att "dumpa".

Det där med svartsjuka är intressant. Och svårt. Vad är "normal" och vad är sjuklig svartsjuka? För mig handlar det inte så mycket om vad man känner (förutom för en själv) utan mer om hur man beter sig. Försöker man kontrollera partnerns varje steg, blir svartsjuk för minsta lilla och ev. använder våld, har det gått alldeles för långt. Då ser man inte längre partnern som en människa, utan som en ägodel. I kärleken finns dock ofta ett visst mått av "ägande" (vill inte att partnern ska vara intim med någon annan) - men då handlar det om ett frivilligt, ömsesidigt "ägande" (vi vill bara vara intima med varandra och trivs med det). Båda måste vara med på det. Ingen väljer frivilligt att få sin mobil nerringd 20 gånger om dagen för att partnern vill veta var man är, eller att få stryk när man kommer hem för att partnern tror att man har varit otrogen.

#3  #2 Joss
2005-06-10 10:45:59

"I kärleken finns dock ofta ett visst mått av "ägande".".

-Helt fel som jag ser det.

Det kan aldrig vara så att någon äger någon annan. Däremot finns det en form av "överenskommelse" och förhoppningsvis en gemensam vilja. Dock går det aldrig att med 100 % säkerhet veta vad som döljer sig i någon annan människas tankar och planer. Detta kan ju även förändras med tiden.

Enligt mitt synsätt är varje form av svartsjuka osund och bottnar i dålig självkänsla. Mer konkret kan det ju också handla om att befinna sig i "fel" relation. I det senare fallet handlar det då om "osund" kärlek. Det vill säga att vara kär i någon för andra skäl än den personen egentligen representerar.

#4  kezo mansgrisen
2005-06-10 11:34:43

"Menar du otrohet eller ett öppet förhållande? Det är ju en viss skillnad på att gå bakom ryggen på sin partner och att öppet ha fler än en."

I ordet otrohet ligger redan komponenten att "gå bakom ryggen"....så vad som menas känns tydligt. I "öppna förhållanden" förekommer per definition ingen otrohet, eller har jag fel?

#5  Sv: Otrohet udd
2005-06-10 11:49:04

Jag vill inte hacka ned på något här, otrohet är inget jag vill permiera. Dock tror jag att när folk söker efter mjölkbilar på Google, hittar en feministisk hemsida som har kommit fram till "avskaffande av otrohet" som ett huvudmål att genomföra inom den närmaste framtiden, tror jag att det ger folk en lite konstig bild av feminism.

#6  Sv: Otrohet udd
2005-06-12 23:08:07

(Men debatten kan ju inte ha dött nu när jag har kommit på ett nytt argument. ;) )

Apropå målen i allmänhet, och otrohetsmålet i synnerhet, skulle jag vilja uppmana till en fokusering på "kärnverksamheten". Inom företag är det ju populärt att just fokusera på kärnverksamhet och outsourca en massa annat. Jag föreslår att vi följer samma koncept här: outsourca otrohet till något annat, typ kristendomen (de har ju trots allt haft det på sin tio-i-topp-lista i några tusen år), så kan vi fokusera på andra punkter.

#7  mansgrisen kezo
2005-06-13 00:21:46

"I ordet otrohet ligger redan komponenten att "gå bakom ryggen"....så vad som menas känns tydligt. I "öppna förhållanden" förekommer per definition ingen otrohet, eller har jag fel?"

Det är möjligt att du har rätt, men många verkar tolka in olika saker i orden.

#8  Svikna människor blir arga och hatiska människor... Robert
2005-06-13 09:19:30

... och otrohet är det ultimata sveket.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?