feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Personlighetstyper


Gå till senaste inlägget#1  Personlighetstyper Alvunger
2005-06-09 13:24:26

Robert nämnde i en annan tråd att framgångsrika personer ofta är lösningsfokuserade och söker lösningar på problem, emedan mindre framgångsrika personer har större tendenser att se sig själva som offer för situationer.

Jag har gjort min fair deal of soulsearching, och jag är ganska säker på min personlighetstyp. Har också genomgått sådana där trevliga personlighettest gällande arbetsinställning (som allt fler företag gör då de skall besluta sig för vilken person de skall anställa.)


Det har alltså visas sig att jag är extremt målfokuserad, (ofta såpass att jag förbiser saker såsom trevlig arbetsmiljö och sådana petitesser haha), jag har en sällsynt förmåga till idégenerering för att lösa problem, slår snabbt in på nya vägar om en väg stängs och lämpar mig utmärkt för att leda projekt då jag ser den stora bilden. Som alla personlighetstyper har detta negativa aspekter. En nämnde jag i min parentes, men andra är att jag är sällsynt dålig på detaljer, jag kan inte arbeta under andras direktiv om jag inte får målet förklarat för mig, och jag har en tendens att köra över människor. Jag har oerhört svårt att acceptera personliga nederlag, är fruktansvärt självkritisk, och kan gå ned mig totalt om jag misslyckas. Jag skyller mina nederlag på mig själv. Enligt vissa tester visade det sig att jag gärna omger mig med statussymboler för att visa mina prestationer, snarare än pengar.


Överfört på min feminism då. Jag har flera gånger känt att det finns ingen som helst mening med min kamp om jag inte tror på att vi kan nå målet. Jag SER målet mycket tydligt. Den dagen jag inte tror på det, så kommer jag lägga ner. Jag är öppen för mängder av nya arbetsmetoder och vinklingar och perspektiv; så länge jag ser att de löser problemet. Jag kan dessvärre totalignorera personer och frågeställningar som jag inte anser är viktiga eller för mig/kampen framåt.

Som några av er kanske har märkt, iallafall de som hängt här länge, så sysslar jag sällan med källreff och presenterar i princip aldrig siffror. Petitesser som inte har med den stora bilden att göra, i mina ögon. Vem som helst kan bevisa vad som helst beroende på vad den letar efter, därför är jag mer intresserad personers personliga resonemang än vad någon har tryckt i en sk objektiv undersökning. (Och ja, detta går omvänt, jag reffar inte till feministers undersökningar heller.) Därmed inte sagt att vi inte bör förlita oss på kvantitativa undersökningar, de har ofta ett högt värde, men jag bryr mig inte om det är 80% eller 50% eller 5% kvinnor som blir våldtagna. Det ÄR en jävla massa, och det räcker för en målinriktad person som mig. Ett problem är presenterat, dags för lösning och målsnöre. Då jag har starka tendenser att vända blicken inåt vid misslyckanden så är jag absolut inte benägen att leta efter utomstående faktorer till mina nederlag. Jag lever alltså inte med ett sk offertänk.


Jag är väl medveten om fördelarna och nackdelarna med min personlighetstyp och hur det yttrar sig i min feministiska kamp.

Hur är det med resten av er? Såväl feminister som ickefeminister som antifeminister.

#2  Sv: Personlighetstyper Gullegubben
2005-06-09 13:30:41

Offer, definitivt.

Nejdå, min inställning är stoikernas, att det man vill, gör man och det man gör, vill man. Men det är mer ett ideal än en konsekvent livshållning. Däremot är det ett bra analysinstrument när man funderar på vad man har gjort och hur man har reagerat. Och det är förstås ännu bättre för att analysera ANDRAS agerande och reaktioner ;-)

#3  Sv: Personlighetstyper yoghurt
2005-06-09 14:11:37

"Hur är det med resten av er?"

Jag är en sån där som snubblar runt och försöker förstå åtminstone något av det där komplexa som ibland kallas "verklighet". Jag väljer också gärna att tro att det verkligen är verklighet, det känns mest konstruktivt. Det vore liksom så tråkigt att tänka sig att verkligheten konstureras av mej eller någon annan. Däremot tror jag inte att mitt inflytande på verkligheten är särskilt stort. Jag har liksom fullt upp med att hantera det motsatta, verklighetens inflytande på mej. Jag är alltså inte målinriktad. De enda varaktiga spår jag hoppas lämna är mina barn.

#4  Ordval Joss
2005-06-09 14:28:47

Du skriver; "emedan mindre framgångsrika personer har större tendenser att se sig själva som offer för situationer.".

Menar du emedan = därför att

eller medan = under det att

Inte min mening att vara paragrafryttare, men jag känner att det blir olika innebörd beroende på ordval.

#5  Sv: Personlighetstyper Alvunger
2005-06-09 14:32:28

Menar medan.

#6  Offertänk MartinK
2005-06-09 14:49:23

Jag får återkomma med min egen självanalys, för jag fastnade på en annan formulering:
Kan man inte fastna i offertänk trots att man vänder sin kritik inåt?
Om jag t.ex har dåligt självförtroende så kommer jag att vända kritiken inåt och säga att det är fel på mig själv. Men det är alltså inte offertänk?
Jag tänker högt nu så please be gentle.. :) Det är mest att det känns som att det saknas nått där..

#7  Meyer-Brigg's personlighetstest Robert
2005-06-09 14:56:07

Ett vanligt förekommande personlighetstest är Meyer-Briggs testet. Det mäter fyra olika egenskaper hos personen och kan vara intressant att göra för att få en bättre förståelse för hur man själv är som person.

Hittade en kort beskrivning av testet, samt möjlighet att göra det på nätet (har inte testat det själv). Det finns även på svenska hos företag. Jag har för mig att det svenska skiljer sig lite från det amerikanska eftersom vi har lite annorlunda kultur än amerikanerna (som ofta är betydligt mer extroverta än vad svenskar är).

En lönk till mer om Jung-Meyer Briggs Typology Test: http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JungType.htm

I tidningen Chef finns också lite att läsa om personlighetstest. Vilka som finns och vilka man bör välja i olika situationer. http://chef.se/puffar/500.html

#8  #1 (Alvunger) Robert
2005-06-09 15:10:56

Jag är säker på att just du Alvunger har goda förutsättningar att bli "framgångsrik". Du har ju redan visat det genom att feminetik! :-)

Jag tror personligen att personlighetstypen kan förklara en hel del om och varför en person kommer att bli framgångsrik eller inte.

Vad ligger då i begreppet framgångsrik? Jag menar inte bara att man då gör en karriär, bli hög chef och tjänar mycket pengar. Det kan lika mycket handla om att våga välja en väg som ingen annan väljer, att våga gå utanför de begränsande referensramar som man har vuxit upp med (t.ex. könsroll eller klassroll), att våga utsätta sig själv för risker, att våga ifrågasätta aktoriteter, etc.

Man kan faktiskt arbeta med att förändra sin egen personlighetstyp. Det krävs medvetenhet och långsiktighet, men det går. Det är dock inte så att vissa personlighetstyper är generellt sett bättre än andra. Dock passar olika typer av personligheter in olika bra i olika situationer och för att lösa olika typer av uppgifter.

#9  Sv: Personlighetstyper Pirjo
2005-06-09 15:17:23

Jag är en
INFP
Introverted iNtuitive Feeling Perceiving

#10  Sv: Personlighetstyper Robban
2005-06-09 15:59:42

Oxå målfokuserad, oxh dålig på detaljer

Tar åt mig som fan av kritik mm(kan gå och grunna i dagar om jag fått kritik), men har en närmast överdriven vakthållning om min egen integritet (dvs, om jag efter en runda självrannsakan blir övertygad om att det inte är mitt fel att det är si eller så, blir jag förbannad)

Har ett stort behov att få göra saker "på mitt sätt", annars tappar jag motivationen.

Hur det påverkar min närvaro här...
Hmm, jag kan inte påstå att jag är här som nån del av en "kamp", så sådär akut slår väl inte min personlighetstyp igenom. Det är en bra sajt med ett -oftast- intressant diskussionsforum, alltså hänger jag här.

#11  Sv: Personlighetstyper Robert
2005-06-09 16:26:26

Och jag är en
INTJ

http://keirsey.com/personality/ntij.html

#12  Sv: Personlighetstyper Alvunger
2005-06-09 16:47:12

Kul.

Jag var en eNFp

Inte så förvånande läsning va ;0)

"This type is found in only about 3 percent of the general population, but they have great influence because of their extraordinary impact on others."

http://keirsey.com/personality/nfep.html

#13  Sv: Personlighetstyper CeNedra
2005-06-09 16:58:13

*asg*

Jag är velig. ;) Det är en fråga jag har svårt att bestämma mig för och sätter jag det ena så blir jag INTP och sätter jag det andra så blir jag INFP. :D

#14  Sv: Personlighetstyper Tiriq
2005-06-09 16:59:45

Jag är INTP eller INTJ (det blir olika olika gånger). Antar att det väger rätt lika mellan Percieving och Judging.

#15  Sv: Personlighetstyper MartinK
2005-06-09 17:06:58

Blev också en INTJ..

" In their drive for efficient action, Masterminds are the most open-minded of all the types. No idea is too far-fetched to be entertained-if it is useful. Masterminds are natural brainstormers, always open to new concepts and, in fact, aggressively seeking them."

Så nu vet ni varför jag alltid är motvalls och har en massa konstiga ideer.. :)

#16  Sv: Personlighetstyper Karra
2005-06-09 18:05:32

Själv är jag ju en sån fantastiskt sammansatt person så jag har nog en del av båda. Precis som Alvunger är jag rätt envis och målinriktad och ambitiös, och skyller alla nederlag på mig själv, men samtidigt så har man ju den här tendensen att utbrista "Varför just JAG?" i olika situationer.

#17  Sv: Personlighetstyper HSThompson
2005-06-09 18:18:04

Jag har kommit fram till följande svidande insikt: jag har massa idéer och en extremt kapabel hjärna- men vad jag än får för idéer så gör jag i princip aldrig något av dem, av rädsla för att misslyckas.

#18  Sv: Personlighetstyper Alvunger
2005-06-09 18:22:49

Man kan inte misslyckas om man bestämmer sig för att utförandet är succén.

Det är omöjligt för mig att misslyckas med feminetik.se. Det jag ville göra var en mötesplats på nätet för feminister. Även om inte en själ hade besökt sidan så hade jag lyckats, för oavsett vad så var det ju en mötesplats FÖR feminister. Om feministerna inte hade behagat komma så hade det ju inte påverkat min prestanda.

Så sätt du mål som har med utförandet att göra, inte med själva mottagandet eller effekten. Det är så jag är en ständig vinnare haha.

#19  Sv: Personlighetstyper Kalle
2005-06-09 18:28:21

Jag har försökt göra testet, men eftersom jag har en så obefintlig personlighet så vill den inte ens registrera min närvaro.

Jag brukar också ha problem att komma in i olika affärer med automatiska dörröppnare...

#20  #18 HSThompson
2005-06-09 18:34:27

Absolut; det gäller bara att komma på det först. Det är löjligt hur bra (en del) människor är på att kringskära sig själva, och till min enorma irritation är JAG en av dessa mesar. bah.

#21  #18 (Alvunger) Robert
2005-06-09 19:15:27

Bra att du har insett det där med hur man ska sätta mål!

Jag kommer ihåg att många TV-reportrar reagerade på Ingmar Stenmark på 70-talet när han inte sa att han hade som mål att vinna! "Vadå, vill du inte vinna?", sa de. Men Ingmar hade ju insett att det kunde han inte påverka. Det enda han kunde påverka var hans egen åkning. Därför hade han som mål att det skulle kännas på ett visst sätt när han åkte och ibland på sin höjd att han skulle klara av banan på en viss tid. Om sedan någon av de andra åkarna åkte fortare så kunde ju inte Ingmar göra något åt det.

Det fick till följd att det blev lite konstiga intervjuer ibland efter tävlingarna. Ingmar kommer in som 12:a och reportern frågar om han är missnöjd. "Nej", säger Ingmar, "det kändes precis som det skulle under båda åken. Jag gjorde inga misstag någonstans på banan, så jag är nöjd!".

#22  Lite mer om MBTI Robert
2005-06-09 19:38:47

...för er som inte lyckats hitta till själva testet - här är länken: (http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes2.asp).

Svara på alla påstående och klicka sedan på "Score it"

I resultatet får man även veta hur man ligger till på skalan för respektive egenskap. Om man har en låg procentsats så är egenskapen inte så markant och man kan lätt trilla över på den motsatta egenskapen om man gör om testet, precis som Tiriq verkar ha gjort.

Om man ligger på gränsen mellan två egenskaper

(I)ntroverted vs. (E)xtraverted
i(N)tuative vs. (S)ensing
(T)hinking vs. (F)eeling
(J)udging vs. (P)erceiving

Så kan man med fördel även läsa om den personlighetstypen som man nästan ligger. Totalt finns det 16 typer i MBTI (Meyer-Briggs Type Indicator).

Jag gjorde testet på svenska för 5 år sedan när jag gick en ledarskapsutbildning. Plockade just fram de gamla papperen och jag var faktiskt en INTJ då också! Om än på gränsen till en INFJ.

Om någon vill söka reda på testet på svenska så är det utgivet av Psykologiförlaget i Stockholm.

De fyra skalorna (egenskaperna) behandlar fyra områden:
1) Att rikta sin uppmärksamhet (EI-skalan)
2) Att hämta information (SN-skalan)
3) Att fatta beslut (TF-skalan)
4) Att orientera sig i yttervärlden (JP-skalan)

#23  Sv: Personlighetstyper UppåtEmma
2005-06-09 20:59:09

jag blev
eNFj

men jag klurar inte ut vad det betyder... är för trött tror jag :)

#24  Sv: Personlighetstyper Peggy
2005-06-09 21:31:08

Jag är nog extremt lösnings- och målinriktad.

Om det är nåt jag inte fixar, så är det allmänt pratande om problem. För mig är det tänka i 2 sekunder, sen presentera en lösning (som oftast går ut på nåt snickeri- eller sömnadsarbete från min sida).

Nästan så jag har svårt att funka i vardagligt småprat pga det.

Men det är klart, problem som inte löses med spikar eller nålar kanske är annorlunda? Mja, jag tror det är stora problém, när många andra är inblandade, som är jobbiga för mig. Jag vill nog helst bestämma själv!

Så: dominant, otrevlig, aggressiv. Det är väl min vinnande personlighet. :-P

Framgång.. ja hittills har det gått jävligt bra i både karriär och privatliv.

#25  Sv: Personlighetstyper Karra
2005-06-09 21:41:27

Jag blev INTJ. Distinctively introvert, slightly intuitive, moderately thinking och slightly judging.
En halvdum ensamvarg alltså ;)
Fast jag tycker alltid att jag tänker för mycket.

Men svaren på de här frågorna måste ju också variera en smula på dagsform.

#26  Sv: Personlighetstyper Peggy
2005-06-09 21:55:27

Tog testet. Säger såhär: jag blev samma typ som Gorbatjov.

Det säger väl allt.

#27  Sv: Personlighetstyper elu
2005-06-09 22:13:25

iNfP

slightly expressed introvert
very expressed intuitive personality
moderately expressed feeling personality
very expressed perceiving personality

Tidigare har fått eNtP och eNfP , men som sagt de enda fasta verkar vara NP. De är ju också de som mest uttryckta

#28  Sv: Personlighetstyper elu
2005-06-09 22:15:10

Förresten finns (S)ensing- människor.

Alla verkar ju få i(N)tuitive.?

#29   feather
2005-06-09 22:22:06

Hm.

På det engelska testet bidde jag en ENTJ, Field Marshal Rational... Född ledare (?), hög risk attitude 76% varav inspired risk type 45% och adventurer risk type 32%

Trade Mark: "I'm really sorry you have to die..."

*skrockar*

*sätter skrockandet i halsen när det står vidare att ENTJ:s brukar skrocka igenkännande åt detta trade mark...*

:-D

På det svenska testet bidde jag en ESTP, Artisan Promoter...

Trade Mark: "Never give a sucker an even break..."

*skrockar igen*

Tydligen är jag INTERNATIONELLT en synnerligen osympatisk översittare...

Trevligt, trevligt...

#30  Sv: Personlighetstyper sisyfos
2005-06-09 22:50:44

ENTP ibland, ENFP ibland.

#31  Sv: Personlighetstyper sisyfos
2005-06-09 22:51:20

Fast det vet jag sen gammalt. Jag gjorde inte det där testet nu. Och jag vet inte om det ska vara stor eller liten bokstav.

#32  Sv: Personlighetstyper HSThompson
2005-06-09 23:09:50

* slightly expressed introvert
* very expressed intuitive personality
* moderately expressed feeling personality
* slightly expressed perceiving personality


Introverted Intuitive Feeling Perceiving
Strength of the preferences %
22 100 38 11

Hm.

#33  Sv: Personlighetstyper Tamara
2005-06-09 23:47:27

jag är också en field marshal, men egentligen är jag skeptiskt till rena självskattningsinstrument - de funkar bara om man har väldigt bra självkännedom, annars tenderar de att ge resultat som handlar mer om hur en person själv vill se sig, alternativt tror att andra ser den som.

Ni som gilalr tester, varför inte testa det här: https://implicit.harvard.edu/implicit/demo/se…

Det är inga personlighetstest, men däremot test som prövar hur biased (vad heter det på svenska?) vi är, och det finns bland annat ett gendertest.

#34  #1 Alvunger feather
2005-06-09 23:48:19

Om jag får fråga mig själv istället för testet så är jag extremt lösningsfokuserad. Öht blir det svårt för mig när kompisar ringer mig på jakt efter enbart känslomässigt stöd - de blir irriterade om jag försöker komma med lösningsmodeller på problemet, och jag blir irriterad när mina eminenta lösningsmodeller bortviftas, ignoreras och glöms bort och vederbörande ringer mig IGEN veckan efteråt för att beklaga sig över precis samma problem som vi ju, enligt min mening, redan benat ut, analyserat och LÖST! Så varför återkommer det och biter mig i häcken IGEN? Helt i onödan?
;-)

Har man den lösningsorienterade approachen ger alla dessa problemlösningar -> ständigt ökande förtroende för sin egen kapacitet -> ständigt större aptit på utmaningar -> ännu större självförtroende osv osv.
Så visst är det ett framgångskoncept att vara lösningsorienterad.

Jag är också målfokuserad. Och en dominant karaktär som människor ofta försöker underkasta sig och förvandla till ledare, till min stora irritation - jag vill INTE vara en ledare! Jag vill INTE vara omgiven av räddhågsna ja-sägare. Jag vill omge mig med 100% självgående, självständiga, förtroendeingivande, kompetenta, jämbördiga, frispråkiga, egensinniga, vasstungade PARTNERS, inte underhuggare och chefer. Den hierarkiska modellen passar jag inte in i, vare sig i toppen eller på botten. Jag axlar bara tillfälligt, och ytterst motvilligt, ledarskapet om det faktiskt är absolut nödvändigt.
Och jag känner verkligen igen det du sa om att du inte kan arbeta under andras direktiv om du inte får målet förklarat för dig. Utan helhetsperspektiv och övergripande målsättning är jag handikappad, jag ställer för mycket frågor, tänker för mycket och agerar för självständigt för att vara funktionell som liten kugge i hjulet.
Jag vet att jag lätt skulle kunna ångvälta mig fram i tillvaron och köra över andra, men jag vill helst inte göra det om jag inte hotas av att bli överkörd själv.
Jag är också hård mot mig själv, mycket självkritisk och verkligen haaaaaaaatar personliga nederlag. Jag tror mig vara rättvis när jag identifierar skuldkällan till mina nederlag. Men även om någon har använt foul play och medvetet tillfogat mig ett nederlag med jävligt fula metoder, så tenderar jag att klanka ner på mig själv för att jag inte vann ÄNDÅ. Jag blir besviken på mig själv när jag förlorar helt OAVSETT hur usla odds jag hade. I princip verkar jag räkna med renhårig seger om så hela jävla världen försöker motarbeta mig med fulast tänkbara knep. Så jävla superbra som jag är, så borde jag ju liksom vinna ÄNDÅ...!
Knappast något offertänk, utan mer monumental hybris...
:-D

Inte heller jag är särskilt imponerad av källreff här på feminetik. Eller stora undersökningar, statistik, siffror, forskningsresultat. Just precis så kan vem som helst bevisa vad som helst beroende på målsättning och val av bevisparametrar. Just därför klingar det så märkligt i mina öron när debattörer avkräver varandra handgripliga bevis, och kanske t.o.m. betraktar en länk till en essä i DN (?) som faktiska "bevis"... En essä som författats av någon som givetvis har lika mycket av en åsiktsgrundad tes som vem som helst här på feminetik. Varför anser folk med sådan självklarhet att en persons teori blir mer av verklighetsförankrad sanning ifall den präntas i en tidning?
Herregud, t.o.m. Kristi Brud kan ju få en essä präntad i en tidning...

#35  #33 Tamara feather
2005-06-10 00:20:00

Jag är i grunden också skeptisk, men inbillar mig förstås att jag har tillräckligt god självkännedom för att vara tillförlitlig när jag rannsakar mig själv. Däremot får jag spader på tvetydiga frågor, som skulle ge olika svar beroende på tolkning, vad menas? Är ens egen tolkning av frågan en del av testet, och vad ska isåfall stackars lilla jag göra som sett båda tolkningsmöjligheterna, och inte kan minnas om jag såg en först och isåfall vilken det var??
*svettas svettas*

(Eller var egentligen målsättningen med tvetydigheten att dra ner brallorna på mig och avslöja mig som den hyperaktiva neurotiker jag egentligen är bakom mitt alias som kallhamrad fältmarskalk....?)
:-D

#36  Sv: Personlighetstyper Gullegubben
2005-06-10 09:17:00

Jag är mycket balanserad:

"slightly expressed introvert

moderately expressed intuitive personality

moderately expressed thinking personality

moderately expressed perceiving personality"

#37  Skillnader mellan män och kvinnor... Robert
2005-06-10 14:26:20

Nu har ju flera av oss gjort MBTI-testet och sett att vi har olika personlighetstyper, enligt de 16 olika varianterna som MBTI delar upp oss i.

Då kan man ju fråga sig om det finns skillnader mellan män och kvinnor vad gäller personlighetstyper.

Om man ska tro följande undersökning från Australien så finns det vissa skillnader. Läs gärna (http://www.aapt.org.au/PDF/Publications/Resea…).

#38  MBTI för ledare/chefer.... Robert
2005-06-10 15:12:00

Hittade även en undersökning där man som en del i undersökningen hade låtit chefer/ledare göra MBTI-testet. I appendix A-C redovisas deras resultat.

Måste säga att MBTI ser väldigt annorlunda ut för gruppen ledare än för män respektive kvinnor i stort!

(http://www.ideashape.com/documents/what-makes…)

Kan man se att män eller kvinnor i stort har större eller mindre likheter med ledarna?

Är det större sannolikhet att finna de personlighetstyper som verkar vara vanliga bland ledarna hos gruppen kvinnor eller hos gruppen män?

#39  Vem blir ledare/chef? Robert
2005-06-10 19:11:23

Det talas ju ofta om att det är så få kvinnliga chefer. Varför kan man ju fråga sig? Är det en diskriminering som pågår? Eller kan man finna en del av förklaringen i män och kvinnors olikheter vad gäller personlighetstyp?

Om man jämför de två studierna ovan så ser man dels i den första att det skiljer mellan män och kvinnors personlighetstyper.

Fördelningen E-I är ungefär det samma mellan könen.
Fördelningen S-N är nästan densamma, men män är lite lite mer S.
Fördelningen T-F är markant olika. Män är T till 79% och kvinnor 42%.
Färdelningen J-P är lite olika. Män är J till 66% och kvinnor 60%.

Det är alltså framförallt i just den parametern som har med fattar beslut som män och kvinnor skiljer sig mycket år (T-F skalan).

Dessutom är det en viss skillnad i parametern som beskriver hur vi orienterar oss i omvärlden (J-P skalan).


De ledare/chefer som har undersökts är
- i större utsträckning E än I och också i större utsträckning E än medelmannen och medelkvinnan
- betydligt oftare N än S och väldigt mycket oftare N än vad både medelmannen och medelkvinnan är
- mycket oftare T än F och betydligt oftare T än vad medelkvinnan är, men ungefär lika mycket T som medelmannen är
- oftare J än P, även här mer lik medelmannen än medelkvinnan


Om man betraktar subgrupper baserat på två egenskaper samtidigt så ser man att en stor del av ledarna är NT (47%), TJ (44%) och NF (33%).


Betraktar man medelmannen och medelkvinnan så är motsvarande siffror:
- Män är TJ till 55.5% och kvinnor är TJ till 27.2%
- Män är NT till 31.1% och kvinnor är NT till 18.5%
- Män är NF till 11.7% och kvinnor är NF till 27.3%


En kvick slutsats verkar vara att ledarnas personlighetstyp verkar vara mer lik de som män ofta har än de som kvinnor har.

Noterbart är att i studien av ledarna var kvinnliga ledare överrepresenterade.


Kan detta vara en av orsakerna till att det finns fler manliga chefer än kvinnliga?

#40  Sv: Personlighetstyper Karra
2005-06-10 19:16:21

Nej, jag tror inte att kvinnor är sämre lämpade att vara chefer än män.

#41  Sv: Personlighetstyper Lornom
2005-06-10 20:24:23

"En kvick slutsats verkar vara att ledarnas personlighetstyp verkar vara mer lik de som män ofta har än de som kvinnor har."

Man kan ju ta sig en liten koll på vad som generellt och könssteretypt räknas som en ledares personlighetstyp också. Ledaren har väl varit och är fortfarande ofta - man?

Har inte gjort testen än, men kanske tänker inte kvinnor som är hemma med barn t ex på hur många beslut de tar varje dag? Eller sådana beslut räknas kanske inte?

#42  Sv: Personlighetstyper MrG
2005-06-11 09:17:25

ISFJ

MrG

#43  #33 Tamara sisyfos
2005-06-11 13:49:52

Jag har gjort de där testerna förut. Tyvärr insåg jag ganska omgående hur man skulle lösa dem så att man skulle bli fullständigt politiskt korrekt, dvs fördomsfri (unbiased). Och sen var det ju svårt att göra dem på något annat sätt. Jag har med andra ord inga som helst förutfattade meningar om kön och genus... ;-)

#44  #43 sisyfos feather
2005-06-12 03:30:28

Vilken tur. Då slipper jag hänga läpp för att min gamla ångdator inte behagade hantera sidan...
:-D

#45  #40 (Karra) Robert
2005-06-13 08:40:36

Nej, det tror inte jag heller.

Däremot verkar det finnas FÄRRE kvinnor som har de "karakteristiska egenskaperna" som utmärker ledare än vad det finns män.

Det innebär inte på något sätt att de kvinnliga ledarna skulle vara sämre än de manliga ledarna.

#46  #41 (Lornom) Robert
2005-06-13 08:49:00

Lornom skriver:

"Man kan ju ta sig en liten koll på vad som generellt och könssteretypt räknas som en ledares personlighetstyp också. Ledaren har väl varit och är fortfarande ofta - man?"


Visst kan man vid en första enkel betraktelse tro att ledarnas personlighetstyp beror på att de flesta ledare är just män, men då glömmer man bort att den stora andelen män är INTE ledare.

De som blir ledare (även i en helt manlig miljö) blir det eftersom de har vissa personlighetsdrag som de övriga i gruppen INTE har. Det är alltså inte bara för att de är män som de blir ledare, utan för att de har egenskaper som gör dem lämpliga som ledare. De män som inte har dessa personlighetsdrag blir oftast heller inte ledare.

Det är alltså personlighetstypen som avgör chansen att bli ledare. Vissa personlighetstyper är mer lämpliga som ledare än andra - oberoende om personen är kvinna eller man.

#47  #43 (sisyfos) Robert
2005-06-13 09:08:11

Jag tror du helt har missförstått syftet med Meyer-Briggs test.

Om man verkligen vill få självinsikt om vilken personlighetstyp man själv har så måste man naturligtvis svara så sanningsenligt som man bara kan på frågorna. En person som INTE har självinsikt eller som INTE vill veta vilken personlighetstyp den har eller som TROR att en viss personlighetstyp skulle vara bättre kommer naturligtvis att anpassa sina svar efter vad den tror är lämpligt. Men det enda man gör då är att lura sig själv....

Det är heller inte "politiskt korrekt" att inte ha någon tydlig personlighetstyp, d.v.s. att ligga i mittemellanområdet för att fyra egensperna. Det finns ju som sagt ingen personlighetstyp som är bättre än någon annan.

Däremot spelar personlighetstypen in på vad vi väljer för yrken etc. Om man analyserar personer med artistiska yrken eller personer som sökt artistiska utbildningar och jämför dessa med personer med akademiska yrken eller utbildningar som kommer man se en tydlig skillnad. Se t.ex. följande studie (http://personal.ashland.edu/~jpiirto/mbti.htm) där man har jämfört studenter inom just dessa områden.

Slutsats: "Gender differences were calculated as well among artistic youth and academically talented youth. Male artistic youth preferred F and academic females preferred T". Det skiljer alltså tydligt i denna egenskap mellan dessa två grupper.

Att ligga i mitten av skalorna innebär på intet sätt att man skulle vara "fördomsfri" och det säger heller ingenting om personen har förutfattade meningar om kön eller genus.

Den som däremot aktivt försöker "lösa" frågorna på ett sådant sätt att den inte skall avslöja sin riktiga personlighetstyp verkar ju i mina ögon inte ha varken självinsikt eller självförståelse.

#48  Sv: Personlighetstyper Tamara
2005-06-13 10:45:04

Robert: Sisyfos syftade inte på meyer-briggstestet, uan på länken jag lade in i mitt inlägg.

Dessutom, att ett test ger "fel" resultat behöver inte bara bero på att människor svarar oärligt, utan snarare på att de svarar utifrån hur de tror de skulle agera - men eftersom de saknar självkännedom så blir resultatet ändå "falskt" (och det är ganska många som har en falsk självbild).

Sisyfos: Såklart förstår man hur testet funkar, men för att det ska ge något måste testtagaren svara utan att tänka, så snabbt som möjligt.

#49  Sv: Personlighetstyper sisyfos
2005-06-13 11:25:21

Robert: Tamara har rätt.

Tamara: Det gjorde jag. Men jag är så skeptisk mot tester att "vad vill dom?"-tanken dyker upp rätt omgående ändå. Och jag visste ju redan från början att det var fördomar som skulle testas...

Särskilt skeptisk är jag mot tester som vill förklara VARFÖR jag är skeptisk, och på grundval av min skepsis föra in mig i en kategori.

#50  #48+49 (Tamara och sisyfos) Robert
2005-06-13 13:32:22

Uj, jag ser nu att sisyfos syftade på de andra testen som du länkade till. Ursäkta mitt misstag.


Generellt om den här typen av test - de är ju främst till för ens egen skull. De är inte till för att mäta mig mot andra personer, utan till för att jag själv bättre skall förstå min egen personlighetstyp etc.

#51  Subjektiv och objektiv jämförelse Joss
2005-06-14 09:30:28

Det bästa underlaget fås om ett test dels ifylles av personen i fråga, dels av ett antal personer (5-7 st ej familjemedlemmar) som känner personen.

Genom att göra en medelvärdesskattning av de andra personernas svarsbild ges en uppfattning om hur personen upplevs av sin omgivning. Om den egna ställs mot de andra personernas svarsbild går det även att få en uppfattning om hur adekvat självbild personen har.

#52  Hur är det med självkännedomen? yoghurt
2005-06-14 16:09:51

Den här tråden har huvudsakligen kommit att handla om Meyer-Briggs test. Ska man tolka det som att självkännedomen bland feminetiker är så begränsad att man inte vet vem man är om man inte kan hänvisa till ett test?

#53  Ptja Alvunger
2005-06-14 17:01:03

Var väl en JÄIFare som hänvisade till testet till att börja med va?

#54  Ptjo yoghurt
2005-06-14 17:45:40

Det var alls inte min mening att peka ut feministreggade feminetiker som mer personlighetsutslätade än JÄIF-reggade, den tanken slog mej aldrig. Jag tänkte att begrepet "feminetiker" täckte bägge grupperna. Jag ber allra ödmjukast om ursäkt och lovar att försöka undvika att upprepa misstaget.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?