feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ska patriarkatet bekämpas, eller inte?


Gå till senaste inlägget#1  Ska patriarkatet bekämpas, eller inte? Kalle
2005-04-05 16:13:19

För ett tag sedan så var det en feminetist som raljerade här på JÄIF. Hon undrade varför vi JÄIF:are hängt upp oss på "patriarkatet" och fortsatte tjata om detta. Hon påstod att feminismen för länge sedan (flera år) övergett patriarkatet som förklaringsmodell till ojämställdheten, och att vi JÄIF:are borde komma in i matchen och åtminstone veta vad det är vi kritiserar.

Självklart tog jag detta inlägg på största allvar, eftersom jag inte kan tro att någon medvetet försöker luras på feminetik. Men på presskonferensen med F! igår så hörde jag till min förvåning väldigt mycket prat om just "Patriarkatet" som skulle bekämpas, och att de inte skulle ha någon patriarkal styrning i sin organisation (vad nu det betyder?).

Så, kanske någon skulle skicka ett mail och tala om för dem att patriarkatet är ute, det är dags för dem att läsa på och komma in i matchen...? ;-) ;-)

#2  Kalle Sigrun
2005-04-05 16:17:51

Eftersom jag inte har skuggan av en aning om hur patriarkatet kan bekämpas så föredrar jag att bekämpa avarterna av marknadsekonomin, fördomarna och traditionerna.

#3   pixie
2005-04-05 16:21:42

Patriarkatet ska bekämpas. Det finns kvar som samhällsordning och kulturellt. Därför är antipatriarkat-feminismen inte död. Men självklart finns det kritik inom feminismen som rörelse och diskussion kring begreppet.

#4  #3 Kalle
2005-04-05 17:28:14

OK, måste bara komma ihåg det till nästa gång någon feminetist hånar mig för att inte hänga med...

#5  Kalle DavidM
2005-04-05 17:34:12

Man måste kanske först bevisa patriarkatets existens innan den går att bekämpa?

Annars blir det lätt att man slåss mot väderkvarnar eller som kristna som bekämpar satan.

#6   Clintan
2005-04-05 17:47:38

Det var lättare förr. Adeln visste man åtminstone vilka de var.
Kapitalet hade ochså ett ansikte. Men dessa strukturer som slingrar sig runt halva befolkningen likt osynlig spagetti och drar ned dem. Otäckt är det.

#7  glömde svara Clintan
2005-04-05 17:55:23

Vet inte, för jag vet inte vad det är. Om det är dumt borde det bekämpas under förutsättning det inte drabbar någon som inte förtjänar det.

#8  SAOB.. Joss
2005-04-06 08:49:12

...sammanfattar väldigt bra vad patriarkat är.

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

Det är således en övervikt av manligt inflytande. Detta patriarkat ska inte ersättas av övervikt av kvinnligt inflytande (matriarkat) utan utmynna i harmonisk samverkan mellan människor av båda könen.

Jag har i och för sig inga problem med en sådan definition. Det jag har problem med är ordet könsmaktsordningen och patriarkatet som "konspirationsteori" (vilket Maria-Pia Boëthius fört fram med definitioner som - patriarkatet är en ordning som garanteras av att männen i toppen förtrycker de andra männen genom garantera dem att hur lågt de än hamnar på samhällsstegen ska de alltid ha en kvinna under sig att förtrycka -).

Problemet med teorierna om patriarkat och könsmaktsordning är att den riktar sin spjutspets mot det påstådda manliga beteendet och inte det kvinnliga. Därmed utelämnas den viktigaste dimensionen det mänskliga.

Jag tror att det i mänsklighetens natur ligger att bygga maktstrukturer vari han/hon själv ingår. Detta går rätt igenom hela samhället på alla nivåer.

Det feministiska synsättet är, enligt mig, att försöka förändra inom en mekanism istället för att försöka förändra mekanismen. Jag tycker att feminismen redan inledningsvis sitter fast i det som den egentligen borde förändra.

Varför säger jag så. Jo för att de flesta konstruktiva krafterna inom feminismen handlar om att lyfta fram kvinnan som ett alternativ till mannen i olika strävanden. Strävan att få mer makt, strävan att få högre positioner och strävan att få högre lön...etc.

De traditionella politiska politiska partierna har varit hyfsat lyhörda för de feministiska uttrycken. Detta har lett till att olika lagar och program upprättats för att stärka kvinnans roll i samhället. Dock har det inte lett till att samhället som sådant ändrat sina värderingsgrunder.

Jag tycker inte ens att feminismen snuddar vid tanken på andra värderingsgrunder. Det är återigen kampen för kvinnans jämställdhet gentemot mannen i ett för övrigt oförändrat maktsamhälle.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?