feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Var ligger bollen?


Gå till senaste inlägget#1  Var ligger bollen? Gullegubben
2005-03-31 11:07:53

Kvinnorna: Inte hos mig!

Männen: Inte hos mig!

Kan man sammanfatta den sterila debatten så?

Lite ljusglimtar ser man ibland men inte många.

Är det någon som har lite solskenshistorier av typen "jag insåg att bollen ligger hos mig och jag bestämde mig för att vara ett föredöme genom att ..."?

#2   Ylva
2005-03-31 11:25:02

Jag inser att bollen ligger hos mig varje dag. Bollen ligger hos oss allihop. Att vara medveten om sin egen roll i ett sammanhang och försöka inse hur ens beteende påverkar andra i de beslut man fattar.

Som exempel. Jag märkte att jag ofta ställde högre krav på kvinnor än män. Det tog mer för att imponera på mig, mindre för jag skulle döma. Det gällde både kvinnor jag träffade dagligen, tex. professorer, lärare, kollegor, men även kändisar, politiker, etc.

Först när jag insåg det kunde jag jobba med det, för det är inte ett beteende jag vill ha. Men det är klart att även jag påverkas av den roll jag socialiserats in i. Det betyder att det kanske inte är mitt fel att jag tänker så, men det är banne mig mitt ansvar att göra något åt det. Jag gör framsteg varje dag. =)

#3   Simone
2005-03-31 11:29:15

I'm starting with the (wo)man in the mirror.

#4  Jag tror.. MartinK
2005-03-31 13:41:52

inte man skall blanda ihop debatter med hur man sedan agerar IRL. Det blir ju alltid väldigt polariserat, jag tror de flesta handlar mer självkritiskt i sin vardag och faktiskt försöker förändra det de kan..

#5  Gullegubben UppåtEmma
2005-03-31 15:12:46

Har du nån liten solskenshistoria så tycker jag du gott kan dela med dig. Vi behöver alla lite inspiration och goda exempel lite då och då.

#6  UppåtEmma Gullegubben
2005-03-31 15:29:01

Nej, tyvärr. Jag tycker att en hel del saker i mitt liv på det det emotionella och sociala planet har varit sämre än det skulle ha behövt vara på grund av könsrollerna (en del har också varit sämre på grund av att min mor brutit mot könsrollerna och därmed inte varit ett så stort stöd som mödrar brukar vara). Jag har inget exempel på hur jag själv har hjälpt någon att få ett större val genom mitt föredöme. Jag har i och för sig läst kvinnodominerade utbildningar och har och haft kvinnodominerade jobb men jag tycker inte att det räcker som föredöme. Jag är halvtidspappa sedan ett år tillbaka och det innebär att jag gör allt i hemmet, men det tycker jag inte heller är ett föredöme av det slag jag är ute efter.

#7  Jo, en pyttesak Gullegubben
2005-03-31 15:30:50

Jag arbetar lite frivilligt i mina barns skola, jag är ganska ensam om att göra det som man, och det verkar vara uppskattat bland barnen.

#8  Solskenshistoria vet jag inte.. MartinK
2005-03-31 16:36:30

Men jag nästan tvingade en flickvän att köra hyrbilen när vi var på semester i Lofonten under nån vecka. Hon hade körkort men hade inte kört så mycket och framförallt hade hennes far inte haft något förtroende för hennes bilkörning alls så hon hade blivit väldigt osäker bara därför.
Så jag lät henne köra (fast det krävde en del övertalning från min sida i början) allt som oftast så hon skulle få träning och det gick naturligtvis alldeles utmärkt, vilket hon också påpekade för sin far när vi kom hem, inte utan viss stolthet.

Det är trevligt när man kan kombinera jämställdarbete med egennytta, för det innebar ju att jag kunde titta på de vackra bergen i stället. :)
(För säkerhets skull så skall jag väl säga att hon var uppvuxen i de trakterna så hon hade redan sett det mesta)

Även Taliban-Martin har sina ljusa sidor.. ;)

#9  Läsa karta Gullegubben
2005-03-31 16:48:14

Jag försökte förgäves lära min fru att läsa karta under tio år, men jag gav upp sedan jag bilat med hennes föräldrar, de var lika oförmögna båda två, ett äkta jämställt par.

#10  Hojhoj Kalle
2005-03-31 16:51:36

Jag har försökt tvinga/övertala in tjej att ta MC-kort. Vi köpte t o m en hoj till henne. Men de 2 första gångerna hon körde den lyckades hon lägga sig (i krypfart, som tur var!), genom att göra något som jag uttryckligen sagt till henne att INTE göra. Sen gav hon upp med motiveringen "Nej, jag åker hellre med dig..."

#11  #10 Simone
2005-03-31 16:53:59

Attans så jag känner igen mig :) Jag gillar inte att köra bil utan sitter hellre bredvid och myser till musik, min enda lathet, annars skruvar och donar jag, men jämlikhet vid ratten får jag nog ta och jobba med...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?