feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnligt tänkande


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnligt tänkande Gullegubben
2005-03-30 16:01:21

Kvinnor är enligt min mening duktiga på att säga vad de inte vill ha. De berättar vad de inte vill ha i ena polen och vad de inte vill ha i motpolen. Att få ihop alla "inten" till ett "något" är mycket svårt. Önskemål om förtydliganden och frågor leder bara till fler "inten". Hur kvinnor klarar denna balansgång vet de bara själva, antagligen är det så att det som känns rätt i varje enskild situation som är detta outtalade och svårfångade "något", men räkna inte med att få det formulerat och om det formuleras, räkna inte med att det gäller särskilt länge. En kvinna är sann mot sina känslor och en man är sann mot sitt ord.

Någon som håller med?

#2   Mattias
2005-03-30 16:15:22

Jag känner inte igen det där alls. Kan du ge något exempel?

#3  Exempel Gullegubben
2005-03-30 16:21:17

Ta vad som helst. Lyssna på kvinnor som berättar vad de vill ha för kläder till exempel, de berättar mest hur kläderna inte skall se ut, kosta, ge för intryck etc. Eller val av restaurang, måltid, film, semesterresa, man etc. Ju mer de berättar, desto svårare blir det att få ihop det. Fast det här gäller "kvinnliga" kvinnor.

Eller ta våra diskussioner här på Jäif.

#4  Gullegubben Mattias
2005-03-30 16:26:23

Ja, då känner jag verkligen inte igen mig. Tycker att kvinnorna jag känner är "kvinnliga" (beror förstås på vad man menar med det). Om du funderar mer på ideologin feminism så är det ju en annan fråga. Där kan man väl få intrycket ibland att det handlar mycket om vad man inte vill ha. Men det gäller väl även andra politiska inriktningar?

#5  Skönt Gullegubben
2005-03-30 16:33:59

Skönt för dig, Mattias.

#6   TomasK
2005-03-30 16:36:31

Jag instämmer till viss del i Gullegubbens påstående. Kvinnor verkar ha lättare för att ta avstånd från saker än att tala om vad de vill ha. Givetvis är det på marginalen men saker som att kvinnor var mer skeptiska till EU när det var folkomröstning och EMU likaså talar ju för att det kan ligga något i det.

#7   SophieG
2005-03-30 17:47:46

Könsrasism eller sexism är lika illa oavsett vem som uttrycker det.
Och oavsett vilka det riktas emot.

#8  SophieG Gullegubben
2005-03-30 17:55:35

Ta mina iakttagelser och slutsatser för vad de är.

Jag har ju frågat om någon håller med.

Det skulle jag ju inte behöva göra om jag uppfattade det som en oumkullrunkelig sanning.

#9  Gullegubben TomasK
2005-03-30 18:02:33

"Oumkullrunkelig"? Den var ny.

Jag reagerar när feminister formulerar sig som du gör om grupper av individer, och jag har svårt att se det konstruktiva som ev. kan uppnås med så överslätande induceringar.

Har du någon mer fakta att backa upp ditt påstående med än dina egna observationer?

#10  TomasK Gullegubben
2005-03-30 18:06:34

Jag har svårt att tänka mig att någon har gjort undersökningar som stödjer mina iakttagelser. Som sagt, ta dem för vad de är. De grundar sig på observationer av kvinnor i min närhet, och är således ofullständiga, men jag är ju inte ensam om att bara ha sådana observationer att grunda mina slutsatser på.

#11  Mina erfarenheter av kvinnor HSThompson
2005-03-30 18:16:28

är att de är elaka, manipulativa kräk som älskar att konkurrera med andra och ställa till bråk och förminska andra kvinnor. Generellt sett. Mina erfarenheter av män är att de är fast i 1800talet vad gäller synen på kvinnlig sexualitet och kvinnlig självständighet. vad man gör åt det? Man väljer sina vänner. Själv associerar jag bara med folk som är så mentalt androgyna som möjligt, har jag kommit fram till. Extremerna hos båda könen förstår jag mig inte på.

Osäkra människor i allmänhet är väldigt bra på att säga vad de INTE vill ha, för att slippa ansvara för vad det är de vill ha, ie att uttrycka en åsikt. Jag tror definitivt inte du bara hittar det beteendet hos kvinnor. Och eftersom det nu är så, varför är det mest kvinnor som är såpass osäkra? Hur kommer det sig att det finns så många sådana i din bekantskapskrets?

#12   UppåtEmma
2005-03-30 18:49:27

De flesta människor är jäkligt gnälliga överlag, kvinnor som män. Speciellt 40-talisterna på mitt jobb. Det är gnäll gnäll gnäll hela tiden. Säger jag att jag har haft en bra helg, eller berättar nåt positivt så tittar dom på mig som vore jag ett UFO...

#13  #12 wintermute
2005-03-30 20:13:26

Jag tycker mig känna igen det där, har sommarjobbat lite som parkarbetare inom det kommunala och de flesta som varit där ett litet tag höll på klaga det mesta utan göra några större försök att uttrycka hur de skulle vilja ha det i stället.Ett par andra reflektioner:

1.) Både mina förlädrar och en psykiatrer har berättat att de tycker jag är dålig på att uttrycka vad jag vill - och de har rätt. Grejen är att när man säger att 'jag skulle vilja det här eller det här' så öppnar man sig, man gör sig sårbar. Det är så mycket lättare att bara klaga (vilket jag iofs också försökt undvika - jag har bara hållit tyst).

2.) Kan det vara så att många faktiskt inte riktigt vet själva hur de vill ha det? Att de om vissa saker känner att dessa är skitjobbiga men inte med säkerhet vet hur de skulle önska att det var i stället?

Kommer att tänka på Orwells '1984' där huvudpersonen på ett ställe tänker någonting i stil med att det är helt uppenbart att världen omkring honom suger fett, men att han nästan omöjligt kan föreställa sig hur den borde ha varit.

#14   Maj
2005-03-30 20:33:41

Detta sätt att uttrycka sig är nog individuellt. Tror inte det har med kön att göra.

Inte gnällighet heller.

Men min svärmor är jävligt gnällig...

Tror man ska akta sig för att se mönster i allting. Att du träffat säg 4 kvinnor som uttryckt sig så, betyder det att det är kvinnligt?

Nää, överdrifter.

Sen tycker jag inte att det är nåt direkt fel med att uttrycka sig som du beskriver. Och om man stör sig, så säg till.

#15  Kvinnor är ofta så här... LordFlashheart
2005-03-30 23:27:09

Mannen frågar kvinnan:
"Varför är du sur?"
"Jag är inte sur!"
"Jag ser det ju på dig!"
"Du inbillar dig bara".
"Tala om vad det är nu då!"
"OK. Du lovade ju att vi skulle åka till Stina och Harald idag och titta på deras nya hus".
"Det har jag glömt, förlåt. Men varför sa du inte det direkt utan bara satt och surade".
"Skall jag behöva påminna dig om allt?"

Detta känner man igen.
Kvinna som inte kan ta en snabb och effektiv kommunikation.
Istället: SKULD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#16  LFH pixie
2005-03-30 23:40:32

Eller mannen som inte värdesätter det kvinnan gillar och glömmer bort det hela tiden.. kvinnan vill inte påminna _hela tiden_eftersom mannen då kallar henne_tjatig..... alltså, oavsett hur kvinnan gör, säger rakt på sak och blir kallad tjatig ( eller: bli kallad häxa som Olinda i paradise hotell) eller, alternativ 2 inte gör det direkt, får hon att hon inte klarar av en effektiv kommunikation..

Alltså dubbelbestraffning.

I LFH exempel får inte mannen kritiseras, all kritik av mannen, oavsett hur detn framförs är nästan alltid fel. ALlt handlar om att det är så himla himla synd om mannen som "tvingas" känna skuld... eftersom _han_ sket i det som var viktigt för henne.

#17  #11 HSThompson feather
2005-03-31 00:55:06

*nickar och håller med*

#18  #15 LordFlashheart feather
2005-03-31 01:27:34

Du har just beskrivit en klassisk standardiserad nutida kärleksrelation mellan en genomsnittsman och en genomsnittskvinna.
Kvinnans ord är inte lika viktiga som mannens.
Därför är det mannen som glömmer vad kvinnan har sagt oftare än att det är kvinnan som glömmer vad mannen har sagt.
Kvinnan måste därför påminna oftare. Upprepa sig. Varpå mannen tycker att hon är tjatig.
Så hon slutar upprepa sig för att slippa kallas tjatig.
Men då kommer ju mannen inte ihåg vad kvinnan hade sagt.
Då blir hon irriterad.
Och även om hon säger varför hon blir irriterad händer samma sak igen. Och igen. Och igen. Och igen. Tills hon tröttnar på att förklara sin irritation till ingen nytta. Och tiger.
Och blir mer och mer motvillig att lufta sin irritation.

Den som inte lyssnar lär sin omgivning att det inte är lönt att prata.

#19   feather
2005-03-31 01:29:11

Intressant förresten att män är så skickliga på att avläsa kroppsspråk att de direkt ser på en kvinna om hon är "sur".

Men inte om hon är ointresserad av att ha sex.

#20  lite ensidigt och förenklat -NN
2005-03-31 01:36:29

Jag förstår inte riktigt vad syftet med tråden är.
Att säga att kvinnor gnäller med män handlar känns lite uttjatat och barnsligt i min mening.

Vi socialiserade in i könsroller som tar sig vissa uttryck så visst finns det skillnader mellan könen som resultat av detta.

Om tanken med tråden var att belysa dessa konstruerade skillnade för att överbrygga dem, då kan vi ju börja diskutera ordentligt! Men inte med en så förenklad utgångspunkt. Det är ju lite som att säga
"jag tycker att män är så våldsamma medan kvinnor verkar verkligen bryyyy sig om varandra"...

#21  1# kilgore_trout
2005-03-31 01:46:01

Nej, jag håller inte med.

Men den som startade den här tråden får definitivt månadens John Gray-utmärkelse.

#22  feather Gullegubben
2005-03-31 09:34:42

"Den som inte lyssnar lär sin omgivning att det inte är lönt att prata."

Menar du att kvinnor enligt din mening både pratar mer och lyssnar mer? Eller menar du att det finns kvinnor som lär männen i sin omgivning att det inte är lönt att prata? Eller menar du att den som lär sig att det inte är lönt att prata ändå fortsätter att prata och inte provar alternativet att vara tyst och lyssna?

#23  #19 "Men inte om hon är ointresserad av att ha sex." LordFlashheart
2005-03-31 09:39:14

Jag har haft relationer med flera kvinnor som sagt till mig att "du kan få ha sex med mig även om jag egentligen inte vill men jag gör det för din skull och det är OK för mig för jag älskar dig!"

Men man blir ju inte så sugen av att höra det precis...

(En annan kvinna ville ha en väl använd T-shirt av mig som hon kunde ha under sin huvudkudde och lufta på när jag inte var där... Men det är en annan fråga kanske.)

#24  #23 tillfrisknande
2005-03-31 09:51:56

Du kanske skulle testa med att inte sätta din egen tillfredställelse först utan hennes ?

Att inte se det som det viktiga i att DU skall få bli tillfredsställd utan fundera på vad du kan göra för att få henne att må bra och tillfredsställd när hon väl vill.

För mig handlar kärlek om att ge, inte om att desperat räkna på hur mycket man får, eller i värsta fall ta.

Att börja *kräva* av sin partner är väl det värsta man kan göra - början på döden på en relation.

Så länge jag lyckas med att ge förbehållslöst i alla mina relationer så visar det sig att jag får tusenfalt igen.

#25  Feather LindaMaria
2005-03-31 10:29:17

"Den som inte lyssnar lär sin omgivning att det inte är lönt att prata"

Mycket bra sagt, instämmer fullt!

#26  Feather LindaMaria
2005-03-31 10:32:25

"Intressant förresten att män är så skickliga på att avläsa kroppsspråk att de direkt ser på en kvinna om hon är "sur".

Men inte om hon är ointresserad av att ha sex"

Mycket intressant, jag är nyfiken på reaktionerna på detta påstående!

#27  LFH LindaMaria
2005-03-31 10:36:12

"Jag har haft relationer med flera kvinnor som sagt till mig att "du kan få ha sex med mig även om jag egentligen inte vill men jag gör det för din skull och det är OK för mig för jag älskar dig!"

Hm, jobbigt, tycker du det är ok då att hon egentligen inte vill, men ställer upp för din skull? Är inte det avtändande? Jag skulle inte vilja ha sex med någon som eg. inte vill, utan bara "ställer upp", men det är ju så olika hur folk känner!

#28  "Du kanske skulle testa med att inte sätta din egen tillfredställelse först utan hennes ?" LordFlashheart
2005-03-31 10:37:27

Herregud! Det är ju det jag gör givetvis annars håller inte en relation en halvtimme... Det jag gav som ex är att en del kvinnor sagt till mig att ÄVEN OM DE INTE VILL så kan de låta mig ha sex bara för att de älskar mig. Och det är alltså inte jag som kräver det. OCH jag har aldrig haft sex under såna omständigheter för det vill jag inte givetvis. Ni kvinnor här har dock dragit era slutsatser kvickt men utan att fatta nåt...

#29  LFH LindaMaria
2005-03-31 10:52:11

"Ni kvinnor här har dock dragit era slutsatser kvickt men utan att fatta nåt..."

Vad är det vi inte fattat? Givetvis tar jag åt mig eftersom jag är kvinna härinne...

Drar inte "ni män härinne" också era slutsatser snabbt?

#30  LFH LindaMaria
2005-03-31 10:53:45

Sen tror jag att det inlägget du svarade på, var skrivet av en man...

#31  LordFlashHeart tillfrisknande
2005-03-31 11:54:00

"Ni kvinnor här har dock dragit era slutsatser kvickt men utan att fatta nåt..."

Jag är allstå en man, vad det nu spelar för roll.

Jag tycker dina inlägg andas bitterhet över att du inte får så mycket sex du vill ha typ?

Kanske har jag fel. Men enligt mina erfarenheter (och jag har varit sexmissbrukare i över 10 år innan jag tillfrisknande) så är det väldigt egocentrerat om och när man känner så.

Sex är för mig i alla fall ett språk mer än ett behov.

Känner jag ett rent fysiskt behov av sex och min hustru inte är upplagd, ja då är det väl inte mer komplicerat än att "spela skinntrumma", "tvåla delfinen", "dra en handtralla" :-)

Sedan har man ju behov av intimitet, men det kan man ju få tillgodosett utan sex.

Ett bra tips dock om man upplever att "sexhungern" är olika stor är att schemalägga vilka kvällar när man kan tänkas ha sex.
Dessa kvällar kan man då förbereda lite mer speciellt än andra, se till att ungarna kommer i säng i tid etc.
Sedan är det ju ändå lusten som styr, men det fungerar bättre än jag trodde det skulle göra.
Och så slipper den hungrigare parten (kvinna eller man) att överhuvudtaget fundera på "undra om vi kommer älska ikväll" de kvällar som inte är avsatta för sex.

För mig innebar också mitt tillfrisknande att jag upptäckte sex helt byggt på intimitet, helt utan objektifieringen.

Med objektifiering menar jag att man tänder helt och fullt på sin partners kropp istället för sin kärlek/närhet till han/henne.

Jag säger inte att det är fel med objektifiering, det kan vara skön (fast rätt känslomässigt fattig) sex det med, men det är väldigt begränsande om det är det enda man har.

Och jag misstänker att många män och kvinnor är fast i objektifieringsfällen, säkert till stor det tack vare all porr, så de missar de allra bästa sexuella mötena - de som bygger på ren närhet intimitet och kärlek.

Att bli kåt av att vara någon nära!

Det kan också vara ett problem om man tror att man skall förverkliga sina onanifantasier - eftersom det inte går att onanera till tanken på intimitet - den kan bara upplevas.

#32  Varför envisas. HSThompson
2005-03-31 11:56:54

Varför tas exempel upp som gäller kvinnor vilka INTE försöker förändra sitt beteende, har tänkt igenom sin könsroll och andras? Jag känner inte igen mig i de här generaliseringarna ett dugg. Däremot har jag haft X antal pojkvänner som betedde sig i enlighet med guilt trip-modellen.

Och visst, kvinnor som varit arbetskamrater, skolkamrater, bekanta. Vad de haft gemensamt? Ett fullständigt liknöje inför könsrollsfrågor och genus i stort, det är vad som slår mig. De har varit ena riktiga kärringar, för att använda ett uttryck på utgående. Jag orkar inte med sådant beteende och tycker det är oerhört synd att dessa människor inte funderar igenom hur de beter sig och varför.

"Män handlar". Jaha. Vilka män? De jag känner ältar mest.

#33  #31 LordFlashheart
2005-03-31 12:00:30

Ge mig styrka...

#34  Vad menar du nu? HSThompson
2005-03-31 12:09:52

Jag har lite svårt att förstå vad det är du svarar på och vad det är du ska med styrkan till. Kan du inte skriva vad du tycker istället för det där?

#35  feather UppåtEmma
2005-03-31 18:51:03

jag dööör! *lmao*

så jäkla bra! :D

#36   Maj
2005-03-31 20:53:52

LFH, liknande diskussioner har jag haft med karlar mååånga gånger. Fast omvänt i fråga om kön.

Bara för att en kvinna gör ngt, är det inte typiskt kvinnligt.

#37  #22 Gullegubben feather
2005-04-04 03:57:37

Om X inte lyssnar på Y, så tröttnar Y på att försöka prata med X.
Om X är omedveten om detta förhållande så blir X bara irriterad på att Y inte vill prata.

#38  #35 UppåtEmma feather
2005-04-04 03:58:16

*spinnnn, spinnnn*

:-D

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?