feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Påskspecial II: övervikt och kön


Gå till senaste inlägget#1  Påskspecial II: övervikt och kön kezo
2005-03-26 20:12:26

Nu när vi har suttit och grävt djupt i våra påskägg : ), kan det kanske vara intressant att fundera på vem som oroar sig mest för de extra kalorierna? Enligt statistiken: kvinnor. Trots att drygt hälften av alla överviktiga är män.

8 av 10 Viktväktarmedlemmar är kvinnor. 8 av 10 medlemmar på Aftonbladets viktklubb är kvinnor. Etc Etc. Detta tycks vara ett mönster oberoende av ålder.

Det är lätt att avfärda det mer att kvinnor bryr sig mer om sitt utseende öht. Men jag blir ändå lite nyfiken - bryr sig män inte om sin övervikt? Varför/ varför inte? Eller "skyltar" de inte med ev. bantning på samma sätt som kvinnor? Med tanke på att MER än hälften av alla överviktiga är män (även bland yngre tror jag), känns det väldigt skevt - även om vi tar med i beräkningen att kvinnor är (eller förväntas vara) mer "utseendefixerade". Övervikt är ju dessutom lika mycket en hälsofråga - särskilt om övervikten är kraftig.

Vad tror ni?

#2  Tvärt om. RaraSara
2005-03-26 21:50:08

Det är kvinnor som inte bryr sig om mäns övervikt.
Hade kvinnor satt mer press på männen att vara smala och väl tränade med sexpack istället för bilring så hade statistiken varit annourlunda.

#3  Nej.. MartinK
2005-03-27 01:59:26

..jag tror inte män bryr sig om sin övervikt lika mycket, och det beror, tror jag, precis som du nämner på att de inte bryr sig om sitt utseende. För jag tror knappast att kvinnor bantar av hälsoskäl, det verkar vara utseendet som är absolut viktigaste skälet.

Och att det ligger till så beror ju i sin tur på att män inte bedöms efter utseende, de bedöms efter prestationsförmåga, men det kanske hör hemma i en annan tråd.. ?

Hur mycket mer män är överviktiga då? Du säger mer än hälften, men hur mycket mer? Är det stor skillad?

#4  #2 RaraSara MartinK
2005-03-27 03:33:22

Å andra sidan så är det ju kvinnor själva som sätter press på varandra, det är ni som odlar intresset, köper tidningar med bantningstips och kommenterar era egna och varandras kroppar i nedsättande ordalag. Det är ni som driver på utseendehysterin.

#5  Killar bryr sig.. Foretagarsvinet
2005-03-27 04:43:53

..fett om sin vikt! Tro mig. Kanske inte så till den milda grad som kvinnor, men så har män mindre underhudsfett oftast.

Feta män får inte så mycket kvinnor - jag vet - jag bar på 15-20 extra kg i många år. Det är inte kul att behöva bada i vassen varje sommar.

#6  Äsch Fredagsmike
2005-03-27 06:27:13

Bry sig hit och bry sig dit.

Gå ut på stan och titta på hur många par du ser där kvinnan är rultig och mannen smal/mannen är rultig och kvinnan är smal.

Eller för all del där kvinnan är rultig och mannen är trind ;-)

Jäss! Äntligen ett vetenskapligt experiment man kan göra själv om man är intresserad!

PS. Och vad är det för fel med att vara fluffig? :-)

#7  Fredagsmike kezo
2005-03-27 13:27:29

Det är inget fel att vara "fluffig". MEN det finns en hälsoaspekt, men den verkar som sagt inte vara den främsta drivkraften. Precis som jag misstänkte.

Tycker också att man ofta ser par i alla former och storlekar.
Det är därför jag undrar VARFÖR kvinnor egentligen verkar bry sig så mycket mer, för hon är inte alltid den smalaste i paret!

I "idealsamhället" skulle ju ingen behöva bry sig, utom möjligtvis av hälsoskäl. Det är min poäng.

#8  RaraSara kezo
2005-03-27 13:31:58

Bryr sig kvinnor inte om mäns övervikt? Det vet jag inte om jag håller med om. Menar du kanske att män inte värderas lika mycket efter utseende öht?

Och jag är inte säker på att det är män som sätter press på kvinnor att vara smala och vältränade. Många män verkar gilla kvinnor med "lite former". De män som helst vill ha en smal och vältränad tjej, är oftast ganska vältrimmade själva.

#9  Vikt borde vara en hälsofråga, inte en utseendefråga TKU
2005-03-27 15:05:57

Ett av Sveriges, och _världens_, största hälsoproblem är övervikt. Statistiskt sett bryr sig svenska folket _för lite_ om sin vikt. Dessutom är det fel personer som bryr sig, och av fel orsaker.

Tyvärr har både massmedia, svenska folket i gemen och en stor del av de svenskar som kallar sig feminister ställt in sig på att vikt i första hand är en fråga om utseende.

Den ena, mediestyrda, falangen fördömer kvinnlig fetma. Den andra, vulgärfeminist- och avundsjukestyrda falangen fördömer kvinnlig smalhet. Resultatet är att alla kvinnor dubbelbestraffas - av kvinnor. Många av de kvinnor deltar i denna bestraffning - i feminismens namn.

Om vi ska vara utilitarister och se till vårt välbefinnande så borde vikt i första hand vara en fråga om vår hälsa. Utseendeaspekten borde komma i andra hand, för feminister och icke-feminister.

#10  MartinK #3 kezo
2005-03-27 15:36:18

http://www.sbu.se/Filer/Content0/publikatione…

Googlar man, finns det en hel drös fakta om övervikt. Jag önskar att jag kunde hitta en sida med lite mer sammanfattande info om köns- och åldersfördelningen när det gäller övervikt. På denna länk står bara lite grand. Det enda jag har läst tidigare är att män - framför allt medelålders män - är överrepresenterade, men att kvinnorna kommer i kapp. Samt att fler och fler och fler barn och ungdomar är överviktiga. Det är också delvis en klassfråga. I de lägre samhällsklasserna finns fler överviktiga barn än i de högre.

I vilket fall är det en oproportionerligt stor andel kvinnor som bryr sig om sin vikt - en del är inte ens överviktiga, rent medicinskt. Nu talar jag inte i första hand om tonårstjejer med anorexia, utan om "normala", friska kvinnor i alla åldrar. (Om man ser till vilka som går med i viktklubbar, talar om sin vikt o dyl).

#11  #9 TKU MartinK
2005-03-27 15:37:41

"Ett av Sveriges, och _världens_, största hälsoproblem är övervikt."

I väst kan jag förstå det, men är det verkligen det största hälsoproblemet i resten av värden också??

#12  Global fetma TKU
2005-03-27 15:51:39

Jag försökte formulera meningen så att den betydde "ett av Sveriges största hälsoproblem är övervikt, och ett av världens största hälsoproblem är övervikt."

Att övervikt är ett av de största hälsoproblemen i USA och Europa är väl inte främmande för någon. Dessutom är det ett växande problem i bland annat Kina, Latinamerika och sydöstra Asien.

#13  Jag skulle gärn vilja kommentera detta men mina LordFlashheart
2005-03-27 17:35:13

fingar är så knubbiga att de inte kan trycka ned tangenterna en och en...

#14   grax
2005-03-27 21:01:27

Det klassas väl som väldigt "omanligt" att tänka på sin vikt. Viktväktarna, banting, hälsokost, är ju ord som onekligen klingar lite tantigt, vilket säkerligen gör att många män ligger lågt med att de jobbar på sina kilon.

#15   Maj
2005-03-27 23:21:01

Alltså TKU, vem fördömer smala kvinnor? Har du NÅT exempel på att en feminist fördömer smala kvinnor?

Jag har varit en spinkig liten feminist i hela mitt liv, och aldrig blivit "fördömd" (låter som det skulle komma från Kapten Haddock!) av ngn feminist.

#16  Sticker ut min stora haka :-) Fredagsmike
2005-03-28 03:59:21

Någon som upplevt att personligheten gör ens ögon skumögda?

Är det någon här som faktiskt skulle sätta på Bantar-Björn framför Brad Pitt (jaja, jag gör det lätt för mig) eller Roseanne Barr framför Britney Spears?

Inte jag, inte om jag fick välja fritt, utan samhällets, eller andras krav.
Ok, jag är 100% hetero men jag skulle hellre sätta på Braddan än B-Björn, det kan jag säga med en gång, och hellre B.Spears än R. Barr.

Och alla de som är s.k. "fat-admirer" eller PK kan ju fortsätta sukta efter Björn och Rosanne. Själv suktar jag efter annat.

Och alla som drar till med hälsoargumentet kan sluta röka, äta choklad dricka alkohol osv osv osv. Eller för all del sluta sukta efter folk som gör dylika ting.

Alla som fortfarande är kvar räcker upp sin hand! *tittar intresserad, ojoj vad tunt det var med händerna i församlingen*

#17  Fredagsmike kezo
2005-03-28 11:54:34

Det är mycket möjligt att många kvinnor hellre skulle sätta på Brad Pitts kropp än Bantar Björns. Men då återstår fortfarande frågan: varför finns det inte lika många Bantar Björn på Viktväktarna, viktklubbar mm, som det finns Bantar Lisa?

#18  Kanske för att Fredagsmike
2005-03-29 03:47:33

viktväktarna är en ondskefull kapitalistisk organisation som tar ut överpriser för sina "approved by"-produkter?

Eller förresten, jag vet inte :-)

Fast du "heter" förstås kezo, så man kan ju se vart du får dina pengar ifrån *blink blink*

Nä nu var jag taskig, Keso är helt ok, smakar inte så mycket men inte så farligt onyttigt heller.

#19  kezo feather
2005-03-29 05:47:09

Jag vågar nog hävda att utseendefixering och bantningsiver börjar bli en demokratiskt fördelad företeelse mellan könen. Snedfördelningen på just Viktväktarna beror nog mest på att "bra karl reder sig själv"- ideologin lever och frodas.
Men de senaste tio åren har jag sett ganska lika många män som kvinnor uttrycka sin åsikt om sin fetma. Kvinnors kommentarer brukar vara mer ångestfyllda än mäns. Män brukar klappa sig på kalaskulan och med självförtroende deklarera att på måndag ska den minsann bort - för då jävlar...
Ungefär så uttrycks bantningsprocessen av män i manstidningar också. Med självklar förväntan på framgång.

I kvinnotidningar badar läsaren i motstridiga budskap. Först en enkät med män om vad "män EGENTLIGEN vill ha" - vilket är kvinnliga former, för ingen vill ju klämma på en benget, nä usch och fy. Och en tjej som tränar för hårt blir ju muskulös, det är det alltid någon som dissar med ord som manhaftigt och avtändande. Och någon menar alltid att det är sexigt när tjejer äter med god aptit istället för att skyffla runt en liten löjlig sallad på tallriken. Och självförtroende är aaalltid sexigt! På nästa uppslag: en steg-för-steg-instruktion om hur man blir av med extrakilona genom morgonpromenader och GI-metoden. Nästa uppslag: fördömande utpekanden av diverse supersmala kändisar och, snudd på, anklagelser om anorexia - som om det vore en kriminell handling att ha en sjukdom. Nästa uppslag: Mental träning för bättre självförtroende. Nästa uppslag: Hur man ska klä sig för att "trolla bort skavanker" såsom lite väl fylliga rumpor, lite väl små bröst, lite väl korta ben och lite väl stor mage. Nästa uppslag: reklam för svindyra bantningspiller. Nästa uppslag: några fula ankungar som blev svanar med fettsugning och silikonbröst och hur de jublar av glädje över att kläderna äntligen sitter snyggt. Nästa uppslag: Några snudd på skadeglada skräckbilder på plastikingrepp som gick fel, lite moralkakor om att vara nöjd med en frisk och stark kropp och sluta nojja.
Så kan man roa sig med att bläddra tillbaka till den där enkäten om vad Män Egentligen Vill Ha, nämligen kvinnliga former, däribland ett par uttalade tummen-upp för silikonbröst.

Varje gång jag öppnar en sådan där masochistisk blaska i något väntrum undrar jag vad det är som driver kvinnor att köpa dem. Varför inte bara hejda en främling på stan och betala vederbörande en femtilapp för ett tiotal örfilar?

Jag är själv vältränad och undrar varför det är fritt fram att kalla mig manhaftig för att höja "de kvinnliga formernas" status? Min kompis är naturligt smalare än en balettdansare och undrar varför det är fritt fram att kalla henne en avtändande benget eller anorektiker för att höja tjockisens status?

Varför läser kvinnor sånt? Och BETALAR för det?

#20  feather Karra
2005-03-29 08:54:53

instämmer 100%

#21  Fredagsmike kezo
2005-03-29 09:44:12

Jepp, jag är fett sponsrad av diverse mejeriprodukter... : )

Nej, Kezo (med Z, obs!) är faktiskt ett gammalt smeknamn på mig, som har hängt med länge. Det har inte med någon vit, grynig sörja att göra : )

Hmm, det är förmodligen lätt att tjäna pengar på många överviktigas desperation. Viktväktarna är ändå inte värst, de verkar ha ett hälsosamt program, jag känner flera som har lyckats gå ner i vikt med dem. Det värsta är när det kommer sådana där dyra piller eller kurer på marknaden som säger sig vara "jätteeffektiva", men som givetvis bara är bluff. Jag fattar inte att folk går på det, men är man desperat så är man, antar jag...

#22  feather kezo
2005-03-29 09:53:22

Håller med. En veckotidningsredaktör skulle förmodligen svara "vi vill göra en tidning för alla, och därför måste vi ha bredd, man behöver inte ta till sig allt som står i tidningen". I så fall måste män (i deras värld) ses som betydligt mer homogena än kvinnor. Jag brukar inte bläddra i Slitz och Café oftare än jag bläddrar i Amelia, men jag har förstått att där är budskapen inte lika motsägelsefulla. Det är några bilreportage, några äventyrsreportage, en silikonbrud och så några träningstips, ungefär. Inget "gör om dig själv" och inget "du duger som du är".
För det behöver inte män... Eller?

Sedan håller jag med om att det är löjligt att hylla EN slags kvinnokropp på bekostnad av en annan. Man kan ha olika smak personligen, men det är en annan sak. Att många reagerar på de smala modellerna beror på att de har upphöjts till ideal och att många faktiskt strävar efter att se ut så - med katastrofala följder. Men det är naturligtvis inte konstigare att vara naturligt smal än att vara naturligt mullig.

#23  #22 kezo MartinK
2005-03-29 12:55:21

För män så har ju trenden inte kommit lika långt när det gäller sådant, smik och utseende fixering är ju fortfarande rätt nytt där, inte heller tror jag de tidningarna har samma genomslagskraft hos män, min erfarenhet är i alla fall att kvinnor köper sådana tidningar i långt större omfattning än vad män gör (dvs kvinnor köper amelia etc mer än vad män köper slitz etc).

#24  MartinK #23 kezo
2005-03-29 13:35:00

Har ingen aning, men det kan kanske stämma. Det finns ju betydligt fler sådana tidningar som riktar sig till kvinnor än som riktar sig till män, och de måste ju "gå runt"...

#25   TKU
2005-03-29 14:06:30

Vi ar ju det klassiska slagordet "Vägra vara vacker, vägra vara smal" - hur kul är det att höra för någon som naturligt ser ut så?

#26  Mäns skönhet Gullegubben
2005-03-29 17:32:16

Mäns skönhet har lägre värde än kvinnors skönhet, så jag tycker inte att det är så konstigt. Skönhet räcker inte långt för en man när han vill skaffa sig det han vill ha, annat är mycket viktigare. Skönhet kan däremot ta en kvinna väldigt långt och är ett medel i kampen kvinnor emellan.

#27  #26 Gullegubben EmmaKlara
2005-03-29 18:14:44

"Skönhet kan däremot ta en kvinna väldigt långt och är ett medel i kampen kvinnor emellan."

Vad menar du konkret med att skönhet kan ta en kvinna väldigt långt?

Och hur är den ett medel i kampen kvinnor emellan?

Och _vilken_ kamp kvinnor emellan?

#28  Kvinnors skönhet och underklassmäns styrka TKU
2005-03-29 18:22:51

Kvinnors skönhet har historiskt varit så viktig eftersom det oftast har varit deras enda väg till ett gott liv (genom att bli överklasshustru, älskarinna, modell etc). Även om västerländska flickors möjlighet att göra karriär med hjälp av utbildning/hårt arbete har ökat de senaste hundra åren, så borde det vara frestande för många att gifta sig rikt och leva ett slappt liv som lyxhemmafruar.

Ungefär på samma sätt brukar kroppslig styrka vara eftersträvansvärt för män i lägre samhällsskikt. För en man som har svårt att få högre utbildning (t ex 1800-talets industriarbetare eller svarta i USA idag) blir karriärer som idrottsman, kroppsarbetare, väktare, militär eller brottsling mer intessanta.

#29  EmmaKlara Gullegubben
2005-03-29 18:31:07

Jag vet inte om jag har lust att svara på din fråga. Jag kan inte för mitt liv tänka mig att du frågar för att du verkligen behöver hjälp för att förstå vad jag menar. Du måste ha ett annat syfte med in fråga och jag vill inte hjälpa dig på den punkten.

#30  #29 Gullegubben EmmaKlara
2005-03-29 19:02:29

Jag frågade för att jag ville veta vad du menade. Speciellt hur skönhet kan ta en kvinna långt. TKU försöker nog svara i ditt ställe när h*n skriver att skönhet hjälper kvinnan till ett gott liv som överklasshustru, älskarinna och modell. Vad det vad du menade? Det är inte vad jag menar med att komma långt.

#31  Skönhet = smalhet? kezo
2005-03-29 19:14:40

Att kvinnor historiskt ofta har haft skönhet som enda medel att ta sig fram i ett samhälle som förtryckt dem, kan jag hålla med om.
Det som förvånar mig idag är att skönhet just måste vara "smalhet". Och därtill ofta EXTREM smalhet (med tanke på hur vissa modeller ser ut).

Jag menar absolut inte att racka ner på naturligt smala - min poäng är bara att kvinnor med "lite former" ofta kan ses som precis lika vackra - inte för att det är PK, utan för att många på allvar tycker det! Eller? Vad är det då för poäng med att banta sig underviktig, om man inte är det naturligt, och om det egentligen bara handlar om att vara attraktiv?

#32  Nu spekulerar jag iofs lite grann, men... memnok
2005-03-29 19:47:53

kan det inte vara så att män i större utsträckning använder sig av träning för att minska i vikt. Vi har ju en stoltare tradition inom idrottsrörelsen. Personligen skulle jag aldrig komma på tanken att gå med i någon jäkla viktväktarklubb om jag behövde gå ner ett par kilo, jag skulle dra ner på gym-passen och springa lite grann istället.

I min bekantskapskrets talar inga män om att banta, vi säger deffa.

#33  Nåja... Foretagarsvinet
2005-03-30 01:46:32

...nu ska vi inte låtsas vara förfasade av att skönhet kan hjälpa lite på traven. Det gäller givetvis båda könen. Men att låtsas som att så inte är fallet är ju givetvis verklighetsfrämmande.

Själv finner jag ofta att många framgångsrika män och kvinnor (oftast män), self made, oftast är rätt fula. Lite Napoleon-komplex, sådär. Vi får jobba så pass mycket hårdare för det, men å andra sidan har det sedan substans till skillnad från falnad skönhet.

#34  Teori Khazad
2005-03-30 08:07:52

Kan det vara så att män äger det sexuella initiativet i samhället och därmed oftast är de som tar kontakt med potentiell partner. I så fall skulle de måhända inte behöva vara lika fysiskt attraktiva eftersom kontakt kan tas oavsett utseende.
Kvinnor skulle på motsvarande sätt vara de som kontaktas och för att bli kontaktad krävs något som utmärker på ett positivt sätt enligt gällande normer.

En annan teori är att män inte får bry sig om sitt utseende i lika stor utsträckning som kvinnor. Social press från båda könen är stark mot en medveten/fåfäng kille som aktivt visar att han vill vara vacker.

#35  EmmaKlara Gullegubben
2005-03-30 10:19:00

"Jag frågade för att jag ville veta vad du menade. Speciellt hur skönhet kan ta en kvinna långt. TKU försöker nog svara i ditt ställe när h*n skriver att skönhet hjälper kvinnan till ett gott liv som överklasshustru, älskarinna och modell. Vad det vad du menade? Det är inte vad jag menar med att komma långt."

Skönhet ger positiv uppmärksamhet vilket är bra för självförtroendet och vackra människor anses oftast som trevligare, smartare, duktigare, mer moraliska etc. Vackra människor bjuds ofta med, det överses mer med deras fel etc. Jag har märkt det som vacker man, men enligt min erfarenhet så gäller det betydligt mer för vackra kvinnor.

Om inte skönhet räcker långt för kvinnor, varför lägger kvinnor i så fall så mycket möda, pengar, tid och tankar på det?

Mina döttrar är väldigt vackra, särskilt min äldsta dotter, tror du att de inte kommer ha någon som helst nytta av det? Jag är övertygad om att de kommer att få det, särskilt om jag lyckas ge dem en självkänsla och ett självförtroende knutet till övriga drag i deras personlighet.

Tror du att samma sak hade gällt om jag hade fått två lika vackra pojkar?

#36  Nancy Etkoff Gullegubben
2005-03-30 10:46:02

"According to university researchers in Texas and Michigan, an attractive worker is paid 10 percent more than his or her unattractive counterpart, even where they perform the same work and have similar levels of experience. This is true even in positions where looks should play little or no part. This type of discrimination, termed lookism is also a factor in areas other than employment. In her book Survival of the Prettiest: The Science of Beauty, Dr. Nancy Etkoff points out other areas where pulchritude – or the lack thereof – can enhance your chances or hinder your prospects: in school, in the judicial system, and sometimes even in the place where one should expect refuge from this mess: in the home. According to studies and Dr. Etkoff’s book, teachers often give better grades to good-looking children, police officers go easier on attractive people (ever wonder how many tickets beautiful female motorists actually avoid?), good-looking defendants get more favorable verdicts or sentences, and cute-as-button children receive more attention from their mothers than unattractive children get from theirs. Granted, these may only be theories and no one wants to believe that the extent of a mother’s love is predicated on the attractiveness of her child. But how many of us have heard mothers call their children something akin to “you ugly (fill in blank)”. And how many of us remember teachers choosing the pretty girl to stand in the front of the line when the class was led out for recess?"

#37  Etcoff Gullegubben
2005-03-30 10:53:00

Etcoff verkar vara rätt stavning, för den som vill leta mer info.

#38  Mera Gullegubben
2005-03-30 11:06:29

"One of the book's main points is that pretending that beauty is a social construct is counterproductive. The beauty hierarchy has been even more damaging to our lives precisely because it is so pervasive and deeply rooted, Etcoff argues, and its effects have hardly been limited to women. Mothers of attractive newborns spend more time oohing and cooing over their babies; a disproportionate number of abused children are unattractive; beautiful people get away with everything from stupidity to committing serious crimes; we are more likely to help the good-looking (even if we don't like them) and less likely to ask them for help.Moreover, a man's appearance is judged even more critically than a woman's at the office -- and then he has to go home and deal with the seemingly innate female preference for a high earner."

#39  #30 EmmaKlara MartinK
2005-03-30 15:06:01

"Jag frågade för att jag ville veta vad du menade. Speciellt hur skönhet kan ta en kvinna långt. TKU försöker nog svara i ditt ställe när h*n skriver att skönhet hjälper kvinnan till ett gott liv som överklasshustru, älskarinna och modell. Vad det vad du menade? Det är inte vad jag menar med att komma långt."

För de flesta så är pengar en stor drivkraft här i livet och det finns många exempel på vackra kvinnor som gifter sig till förmögenheter, i både stora och små sammanhang.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?