feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Läst Josefins egna material?


Gå till senaste inlägget#1  Läst Josefins egna material? Nisse
2003-11-06 17:03:43

Har ni här läst det som finns under "om mig" fliken? Mycket trams men underhållande. Det intressanta är att "feministisk tolkning" alltid ser det de vill se så att de se kan hävda att orättvisa könsskillnader finns. T ex när hon skriver om X-men. Varför tar Josefine för givet att aggressiva egenskaper är bättre än passiva psykiska egenskaper?

Hon har dock rätt på en punkt. Vi inom antifeministiska samfundet måste ändra vår hemsida och där skriva vad vi faktiskt tycker och vad vi tycker om feminismen. Det som finns där nu håller inte och är inte ens alls som jag faktiskt tycker. En del men inte allt.

#2  Ja jag har! :) Josefine Alvunger
2003-11-06 17:59:33

Kul att det var underhållande, något jag strävar efter i både krönikor och tentor. Inte för att jag läst igenom den tentan du talar om på länge, men nog minns jag någorlunda vad jag skrev. O jag är nästintill hundra procent säker på att jag INTE skrev, att aggressiva egenskaper är BÄTTRE än passiva psykiska egenskaper. Jag påtalade endast att de gjort en kraftuppdelning där fysisk inneboende styrka knyts till män, och mystisk emotionell styrka knyts till kvinnor. Så en bättre sågning än så kan du väl prestera. Kom igen, ge mig lite utmaning Nisse :) Kul att få kritik på tentor och material, framförallt negativ sådan, men att få kritik på något man inte skrivit... tja... det lyckades du ju lite sådääär med.

#3  har kollat... Josefine Alvunger
2003-11-06 18:10:00

...kollade för säkerhets skull. Och nej, jag tar inte för givet att männens är bättre, o skriver det inte heller. Kom på en sak till du skrev... att feminister ser det vi vill se så vi kan hävda att orättvisa könsskillnader finns. Min analys har ingenting med "orättvisa" att göra. Det jag gör är att visa hur manligt och kvinnligt konstrueras i denna film, och vilka egenskaper som knyts till vilket kön. Min slutsats var att filmens skapare valt att i vanlig ordning förstärka mannens aktiva fysiska styrka, och kvinnans passiva psykiska styrka. I den mån kvinnor fick vara fysiskt starka, så var de också onda och inte ens "mänskliga". Vilket ju i sin grund baseras på värderingen att kvinnor som använder sin kroppsliga styrka inte är "riktiga kvinnor", de hotar bilden av mannen. Vidare, i nån mening är jag inne på en värdering av deras egenskaper, och kommer då fram till att Rouge ju är den allra mäktigaste mutanten, eftersom hon kan internalisera alla andras styrkor samt döda vid beröring. Det blev då intressant för min analys att hon ändå framställs som hjälplös och måste räddas av en man.

#4  Menade Nisse
2003-11-06 18:16:29

bara att det det mellan raderna låg en känsla av du såg männens egenskaper som positiva. Sade inte att du skrivet det rent ut.

#5  Håller med David M
2003-11-06 18:18:58

En sak kan jag hålla med om. Filmer är väldigt fega och använder klychor mest hela tiden.
Men det är farligt att använda sig av vissa filmer och därmed tro man kan dra slutsatsen att alla filmer ser till att könsrollerna levev kvar eller förstärks. Det är en viss skillnad på film och film om du förstår vad jag menar.

#6  Ok Nisse Josefine Alvunger
2003-11-06 18:22:00

Det låg mellan raderna en känsla...? Jaha. Jag har faktiskt inte funderat så mkt på vilka krafter som är positiva. Det var inte riktigt intressant för analysen. Och nej, du sade inte att jag skrivit det, men det är skillnad på att "Josefine tar för givet..." och "jag, Nisse, fick känslan av att Josefine värderar männens egenskaper som bättre. Är det så?"

#7  Förvisso Nisso (rim ;0) ) ... Josefine Alvunger
2003-11-06 18:27:23

... om du redan som utgångspunkt tycker att det jag skriver är trams så är det ju inte så konstigt att du tar till dig det som ger dig en känsla av en åsikt du redan har...

David: jag tror inte att alla filmer "ser till" att könsroller lever kvar och förstärks. Däremot visar filmer tydligt hur könsrollerna *konstrueras* och med hjälp av dessa analysverktyg kan man analysera verkligheten, och se hur samma mekanismer skapar könsroller.

#8  Ok Nisse
2003-11-06 18:32:34

Min kommentar att feminismen ofta ser de fel de vill se för att senare kunna hävda att orättvisor förekommer var mer en generell uppfattning jag har. Men så fungerar alla ideologier. Ja, man kan säga att jag "nisse" fick den känslan.

Men du Josefin. Har du nångång funderat på vad du verkligen vill med din feminism? Vad är ditt mål?
Själv tycker jag att om feminism blir statsideologi som den faktiskt börjar att bli så skulle det innebära stora begränsningar för många människor. För mig rent utsagt ett själsligt fängelse. Jag tycker själv Holland har den bästa synen på individen. "alla beslut som bara berör en själv ska också bara tas av en själv" svarade en politiker på frågan varför Holland är mer liberalt till sex och droger.

Men till min fråga. Kan du beskriva ditt samhälle för mig? Jag vill inta höra klyschor som rättvisa, jämställdhet och harmoni. Utan jag vill höra KONKRET vad ditt samhälle skulle innebära.

#9  Jasså David M
2003-11-06 18:33:40

Men förklara för mig varför dessa "vissa" filmer har mer påverkan på våra känsroller än de filmer som inte är bland de "vissa" filmerna.

#10  vissa? Josefine Alvunger
2003-11-06 18:36:33

vilka "vissa"? jag har inte talat om "vissa". Det var ditt påstående. Jag tror naturligtvis att allt vi ser, läser, hör och gör påverkar våra könsroller, identitet. men för lekens skull. välj en film som du tror att jag har sett, som de flesta sett, och så skriver jag vad jag anser om könsrollerna och vilka representationer som där finns.

#11  Ok David M
2003-11-06 18:44:34

Klart man inte kommer på en enda film när man ska komma på nån. Så är det alltid. Säger du kom på ett ord så kommer jag inte ens på det..:)

Terminator 3?

Vad vill du bevisa? Att det finns könsroller? Det tror jag de flesta håller med om att det finns. Så även jag. Men frågan är ju vad kom först. Könsrollen eller människan? Jag tror inte på idén att alla människor arbetar för att passa in i en könsroll för att våra beteenden kom först och könsrollerna blev helt enkelt en summa av hur de flesta valde att bete sig. Dock så tror jag att det finns människor som är annorlunda och i minoritet som kan känna att könsrollerna tynger en.

Ta könsrollen att män springer snabbare än tjejer. Den är inte kommen av en fördom utan av faktumet att det faktiskt ofta är så.

#12  Nope Josefine Alvunger
2003-11-06 18:52:51

nej, jag tror inte att alla håller med om att könsroller finns. Begreppet slängs o dängs, vet du vad jag menar när jag skriver könsroll? Huvudinnebörden är just ROLL, något man spelar, något som inte är medfött. Således tillhör det alls inte mannens könsroll att de flesta män kutar snabbare än de flesta kvinnor. Att föda barn tillhör inte kvinnans könsroll.

#13  Ok David M
2003-11-06 19:03:27

Oj, då blir det svårt att dra gränsen mellan roll och inte roll. t ex att kvinnor gillar att vara med barn mer än killar kan ju många hävda bero just på att kvinnan är den som föder barnet som du säger är medfött och inte en roll. Förstår du det komplicerade?

För mig är inte det viktiga om de är medfödda eller inte. Det viktiga är att de fungerar. Jag tror inte att om alla fick vara som alla ville själva helt frivilligt så skulle det på jorden finnas sex miljarder helt unika och olika från varandra individer. Jag tror det ändå skulle se ut ungefär som nu.

Vi måste komma ihåg att det viktiga för människan är dess existens. Skulle t ex vissa könsroller ändras kanske existensen skulle kunna bli osäker. T ex ifall kvinnor slutar tända på många män eller tvärtom.

En rolig parantes är ju att könsroller hos djuren tenderar att bli förstärkta då man inte utsätts för förebilder (roller) att se upp till och efter likna. Det ser vi exempel på hos människan också. Pojkar uppväxta i skakiga förhållanden ofta utan fadersfigur blir ofta mer våldsamma än andra.

Men jag tror i för sig att de vi kvinnor och män blir på individnivå är ett resultat av både biologi och miljö. Det finns knappt biologister som säger att 100% beror på biologi men i stort sett ALLA feminister hävdar att könen enbart är socialt konstruerade vilket är lite av ett självmål om man vill ha en intellektuell debatt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?